Cara Menulis Ulasan dan Contoh Buku (Buku Fiksyen dan Bukan Fiksyen)

contoh ulasan buku

Contoh ulasan dan penjelasan buku akan membantu anda menjadikan ulasan buku menarik. Ulasan adalah artikel yang mengandungi ulasan buku.

Nah, kata pengulas berasal dari bahasa Latin " recensere " yang bermaksud melihat ke belakang, menimbang dan menilai.

Dalam mengulangkaji buku atau novel, sudah tentu kita membaca dan menilai buku tersebut, menyatakan ulasan buku dalam bahasa dan pemikiran kita sendiri.

Tujuan melakukan semakan buku adalah untuk memberikan maklumat mengenai kandungan buku tersebut kepada masyarakat luas. Di samping itu, melakukan tinjauan bertujuan untuk menyampaikan mesej atau sesuatu dari buku yang ditulis oleh pengarang.

Untuk maklumat lebih lanjut, cara mengulas buku dan contoh ulasan. Lihat penjelasan berikut.

Mengkaji elemen

Dalam tinjauan mengandungi unsur penyusun yang mesti ada di dalamnya. Unsur-unsur ini merangkumi:

1. Tajuk Ulasan Buku

2. Maklumat atau Data Buku

Data buku biasanya disusun oleh beberapa bahagian, iaitu judul buku, pengarang, penerbit, tahun penerbitan dan cetakannya, ketebalan buku dan harga buku.

3. Kajian Pembukaan

4. Kandungan Ulasan Buku

5. Penilaian kekuatan dan kelemahan buku

Struktur teks pengulas

Teks ulasan mempunyai struktur yang merangkumi identiti, orientasi, sinopsis, analisis dan penilaian.

 1. Identiti ulasan buku merangkumi tajuk, pengarang, penerbit, tahun diterbitkan, ketebalan halaman dan ukuran buku.
 2. Orientasi adalah bahagian yang terletak di awal perenggan. Biasanya mengandungi tentang kelebihan buku seperti penghargaan dari buku yang dikaji.
 3. Sinopsis adalah ringkasan yang ditulis berdasarkan pemahaman penulis mengenai isi novel.
 4. Analisis adalah pengenalpastian elemen dalam buku seperti tema, perwatakan dan aliran.
 5. Penilaian adalah penjelasan mengenai kelebihan dan kekurangan sebuah buku.

Cara Menulis Ulasan Buku

Berikut adalah beberapa cara untuk menulis ulasan buku mengikut urutan yang betul.

 • Pilih buku yang akan dikaji

Cara pertama ialah memilih buku yang akan dikaji semula, mempertimbangkan buku dan genre buku yang ingin anda ulas.

Seseorang mesti memahami jenis buku yang sedang dikaji, sama ada karya fiksyen seperti novel, cerpen, antologi dan lain-lain atau buku yang kita kaji adalah jenis bukan fiksyen seperti sejarah, biografi, sains dan lain-lain.

 • Baca buku yang akan dikaji

Peringkat tinjauan seterusnya ialah membaca isi buku dengan teknik membaca pantas.

Teknik ini digunakan untuk menjimatkan masa sehingga tidak memerlukan banyak masa untuk membaca. Kaedahnya cukup mudah dengan mengambil inti dari buku yang dibaca.

 • Catat maklumat buku yang akan dikaji

Catat maklumat dan buku buku yang kami kaji. Maklumat yang ditulis merangkumi: Judul buku, pengarang, penerbit, cetakan, ketebalan buku dan harga buku.

 • Tuliskan perkara-perkara penting dalam Buku ini
Baca juga: Proses Pembentukan Petroleum [PENERANGAN LENGKAP]

Tahap ini adalah tahap yang paling sukar dalam mengulang kaji buku. Anda mesti mencari perkara-perkara penting dalam buku dan kemudian menuliskannya dalam bentuk tulisan.

Sekiranya terdapat nota atau petikan penting, tandakan halaman buku tersebut. Tulis idea idea dalam bahasa anda sendiri dan dalam ulasan ringkas.

 • Tulis isi pengulas

Setelah menemui inti dalam buku, kemudian tuliskan isi ulasan buku tersebut.

Berikan pandangan dan komen mengenai buku yang anda baca. Cara-cara menulis kandungan pengulas ditunjukkan seperti berikut:

 1. Membuat maklumat umum mengenai buku
 2. Buat tajuk ulasan buku
 3. Buat ringkasan buku
 4. Berikan komen dan penilaian pada buku
 5. Bawa bahagian buku yang lain
 6. Meninjau faedah membaca buku yang dikaji
 7. Tuliskan kekuatan dan kelemahan buku ini
 8. Menilai tinjauan EYD dan sistematik

Contoh Ulasan Buku Fiksyen

contoh ulasan buku

Identiti Buku

Tajuk Buku: Koala Kumal

Pengarang: Raditya Dika

Ketebalan Buku: 250 halaman

Penerbit: Gagas Media

Tahun penerbitan: 2015

Gambaran keseluruhan Kumal Koala

Raditya Dika adalah salah satu orang kreatif dunia yang karyanya selalu berjaya diterima oleh orang ramai. Kejayaannya dimulakan dengan aktiviti gurauannya, iaitu blog.

Tulisan di blognya kemudian diadaptasi menjadi sebuah buku fiksyen berjudul Kambing Jantan, yang merupakan karya pertama Raditya Dika.

Pada masa ini, Dika telah menulis 7 buku fiksyen. Perubahan drastik telah dialami olehnya, menulis bukan lagi aktiviti yang menyeronokkan dan dia juga seorang yang profesional.

Sekarang dia bekerja sebagai penulis, pengarah, komedi (stand-up comedy), pelakon, dan anda umbi. Perkara hebat mengenai Dika ialah dia dapat mengendalikan semua profesion.

Pada tahun 2015 Raditya Dika mengeluarkan buku barunya yang berjudul Koala Kumal. Sebuah buku yang menceritakan tentang cinta manis dan pahit. Seperti karya sebelumnya, Dika mengemas konsep drama komedi cinta.

Dalam bukunya, Raditya Dika membicarakan tentang patah hati. Ada seseorang yang dulu saling mencintai keselesaan, tetapi ketika mereka bertemu lagi perasaan itu sudah pudar.

Dika menggambarkannya dengan kisah seekor koala yang berhijrah dari habitatnya di hutan. Tetapi apabila seekor koala kembali, dia bingung, kerana hutan yang pernah tinggal di sana telah ditebang hutan kerana tingkah laku manusia yang tidak bertanggungjawab.

Dan dari gambaran khayalan itu, Dika memberikan judul buku barunya Koala Kumal. Sedangkan sebelumnya, Dika selalu mencurahkan komedi yang keras ke dalam karya-karyanya, dalam buku ini Koala Kumal dia benar-benar menuangkan komedi dengan sepenuh hati. Kerana Dika sendiri mempunyai prinsip bahawa lucu tidak harus menggunakan komedi kasar, komedi dengan hati juga boleh menjadi lucu. Koala Kumal menjelaskan bahawa patah hati adalah proses menuju kematangan. Dalam hati yang hancur, jangan putus asa untuk mengejar cinta. Mencapai harapan memerlukan perjuangan. Jadi, dalam perjuangan untuk cinta, anda mesti dapat mengekalkan keselesaan.

Baca juga: Rumus untuk isipadu blok dan luas permukaan blok + Contoh Masalah

Kelebihan Buku

Mencurahkan kisah cinta yang sangat sesuai untuk dibaca oleh remaja. Konsep temanya berbeza dengan buku-buku sebelumnya yang selalu sama. Gunakan gaya bahasa yang difahami secara universal. Sistem tulisan jauh lebih baik daripada karya sulungnya "Kambing Jantan".

Kekurangan Buku

Secara keseluruhan, kekurangannya hanya pada ketebalan buku yang lebih tipis daripada karya tulisan lain.

Contoh Ulasan Buku Bukan Fizikal

contoh ulasan buku

Identiti Buku

Tajuk Buku: Haiwan Terancam dalam Bahaya

Pengarang Buku: Jen Green

Penerbit Buku: Pakar Raya

Percetakan: 2006

Ketebalan: 32 halaman

Ringkasan Haiwan Terancam

Ramai di antara kita sangat menyukai haiwan liar. Namun, sekarang banyak haiwan liar terancam kepupusan. Malah ada di antara mereka yang mungkin pupus.

Dalam buku ini yang ditulis oleh Jen Green, terdapat banyak pengetahuan yang akan mengundang kita untuk mengenal dan mengetahui lebih banyak mengenai penyebab haiwan terancam dan bagaimana menyelamatkannya dari kepupusan. Haiwan dan tumbuhan yang pupus adalah haiwan dan tumbuhan yang telah mati sepenuhnya. Haiwan yang sangat jarang adalah haiwan yang terancam kepupusan atau populasinya akan dimusnahkan.

Pada zaman dahulu, banyak spesies telah pupus. Ini kerana haiwan ini tidak dapat menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran.

Pada zaman ini, pemanasan global sedang berlaku, yang merupakan suhu bumi yang cepat berubah. Terdapat begitu banyak penyebab haiwan menjadi jarang dan bahkan pupus.

Pencemaran, pembalakan haram, pemburuan besar-besaran, penangkapan ikan berlebihan, hujan asid boleh menyebabkan hidupan liar menjadi jarang.

Nasib baik, ada kumpulan atau komuniti pencinta alam yang sanggup menyelamatkan spesies yang terancam punah. Bukan hanya pencinta alam yang dapat membantu memelihara spesies yang terancam punah. Namun, masyarakat juga harus bertindak, salah satunya adalah dengan mematuhi undang-undang yang berlaku mengenai perlindungan spesies yang terancam punah.

Kelebihan Buku

Dari segi tatabahasa, buku ini dapat membantu pelajar dengan kemampuan membaca yang berbeza dan dapat menikmati buku yang sama. Sama ada bahan dalam kelas atau membaca kumpulan itu sendiri.

Kekurangan Buku

Masih ada beberapa istilah asing yang tidak mempunyai penjelasan. Sehingga masih menimbulkan tanda tanya bagi pembacanya.