Bahaya menggunakan air minuman dalam botol berulang kali

Air minuman dalam botol disertakan dalam kehidupan seharian. Atas sebab penggunaan ekonomi dan segera, kami sering menggunakan air minuman dalam botol berulang kali.

Sebenarnya, ada bahaya yang mengancam kesihatan dalam jangka masa panjang.

Di bawah air botol terdapat label segitiga dengan nombor di atasnya. Nombor ini mempunyai makna yang berbeza. Contohnya, nombor 1 pada botol air botol menunjukkan bahawa botol itu mesti digunakan sekali.

Botol air botol yang dijual di sekitar kita sering menggunakan botol jenis 1.

Selain itu, ia juga membaca PET ( Polyethylene Terephthalate ) yang menunjukkan bahawa botol itu plastik jernih, telus, atau lut.

Botol jenis ini disyorkan untuk penggunaan sekali sahaja, contohnya dalam botol air mineral, botol jus, dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, kami masih sering menemui orang yang menggunakan botol ini berulang kali. Tanpa menyedarinya, tabiat ini boleh membahayakan kesihatan.

Botol air botol berkod PET dibuat dari sebatian yang disebut BPA atau Bisphenol A. Tujuannya adalah untuk mengeraskan plastik sehingga mudah terbentuk.

Ini sebenarnya telah berlaku sejak 40 tahun yang lalu.

Namun, jika botol digunakan berulang kali melebihi peraturan penggunaan yang tepat, kandungan BPA dapat pecah dan dicampurkan dengan air hingga dapat masuk ke dalam badan.

Lebih-lebih lagi, jika botol terkena panas berlebihan dari cahaya matahari atau sebaliknya, bahan tersebut boleh menjalani proses penguraian.

Dr Seema Singhal, Penolong Profesor, Jabatan Obstetrik dan Ginekologi, All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) menyatakan bahawa BPA boleh mempunyai akibat kesihatan jangka panjang, terutama bagi wanita usia reproduktif dan anak-anak.

Baca juga: Louis Pasteur, Penemu Vaksin

BPA dapat meniru kerja hormon di dalam badan. Salah satu hormon yang boleh ditiru adalah estrogen.

BPA dapat menghalang atau bahkan meningkatkan jumlah hormon estrogen dalam badan. Hormon estrogen berperanan dalam perkembangan barah payudara, sehingga BPA ditunjukkan untuk menyebabkan barah, terutama barah payudara.

Di samping itu, BPA dapat menyebabkan gangguan pada pertumbuhan dan perkembangan otak serta kemampuan kognitif bayi.

Membersihkan botol air berkod PET tidak berguna. Lebih-lebih lagi, cuba membersihkannya dengan air panas, ia sebenarnya mempunyai kesan yang sama dengan botol yang terdedah kepada panas yang berlebihan dari sinar matahari.

Perkara yang paling penting adalah mengetahui jenis botol yang boleh digunakan berulang kali. Supaya kita tidak menggunakan botol terpakai untuk sembarangan.

Sihat adalah barang berharga .

Gambar di bawah dapat memberitahu kami tentang kod botol yang harus digunakan semula.

Rujukan:

  • //hellosehat.com
  • //health.detik.com
  • //environment-World.com/impact-water-drink-packaging-plastic-for-environment-and-health/
  • //www.klikdokter.com/info-sehat/read/3033532/bolehkah-botol-air-minum-kemas- digunakan semula-
  • //www.liputan6.com/citizen6/read/2193453/bahaya-makai-botol-plastik-bekas-air-pakej
  • //fresh.suakaonline.com/seven-code-daur-baby-packaging-plastik-yang-must-dipati/