Bolehkah Impian Dikawal?

Anda berada di tempat yang pelik apabila tiba-tiba orang yang anda kenali muncul. Kemudian dengan serta-merta anda merasakan sesuatu yang pelik tentang suasana pada waktu itu.

Mungkinkah anda sebenarnya bermimpi?

Lalu mengapa anda menyedari bahawa anda bermimpi? Bagaimana boleh?

Tenanglah, fenomena terjaga dalam mimpi agak biasa. Istilah itu adalah  mimpi jernih atau mimpi jernih  .

Mimpi yang jelas  adalah keadaan di mana seseorang menyedari bahawa dia sedang bermimpi dan dia dapat mengawal apa yang berlaku dalam mimpinya.

Mengapa seseorang mengalami ini? Adakah ia mempunyai kaitan dengan pengalaman ghaib? Berikut adalah jawapan pendek - tidak ada kaitan dengan ghaib ya.

Apabila seseorang mengalami mimpi yang jelas, aktiviti elektrik di otak di kawasan tertentu meningkat. Aktiviti ini sangat mirip dengan aktiviti orang yang sedar atau terbangun dari tidur. Namun, ini berlaku ketika para peserta memasuki tahap tidur REM.

Oleh itu, impian jernih sebenarnya adalah fenomena perubatan yang dapat disiasat lebih lanjut.

Oleh itu, mempunyai impian yang jelas tidak bermaksud anda mengunjungi dimensi lain atau mengalami peristiwa ghaib. Mimpi yang jelas hanyalah kelainan dalam aktiviti otak yang berlaku semasa anda tidur.

Mimpi berlaku ketika anda memasuki tidur REM atau tahap  pergerakan mata yang cepat. Manusia memang mempunyai empat tahap tidur. Yang pertama adalah tidur ayam, tahap kedua mula tertidur, yang ketiga adalah tidur nyenyak, kemudian tahap terakhir adalah tidur REM.

Pada peringkat tidur REM, degupan jantung, pernafasan, dan pergerakan mata menjadi lebih cepat. Namun, ini semua berlaku semasa anda masih tidur. Ini adalah peringkat tidur yang memungkinkan impian menjadi kenyataan.

Mimpi jernih  juga berlaku pada peringkat tidur ini.

Baca juga: Jangan Salahkan Micin

Fenomena ini ditandai dengan kesedaran bahawa anda memang bermimpi, bukan di dunia nyata. Kemudian, tidak seperti mimpi secara umum, anda mempunyai kawalan terhadap apa yang berlaku dalam mimpi itu.

Contohnya, dalam mimpi sedar anda, anda melihat sebuah rumah di seberang sungai. Anda tidak tahu apa atau siapa di rumah itu, jadi anda secara sedar menggerakkan diri untuk menyeberangi sungai dan mendekati rumah itu, seperti di dunia nyata.

Walau bagaimanapun, peristiwa dalam mimpi jernih anda tidak semestinya masuk akal. Seperti impian lain, anda boleh melakukan perkara yang mustahil di dunia nyata atau bertemu dengan orang yang tidak dijangka.

Contohnya, anda bermimpi berada di kapal terbang dengan artis pujaan anda. Kemudian, secara sedar, anda berani mengajak artis untuk turun dari pesawat bersama.

Atau bagi mereka yang masih bujang, dalam mimpi jernih anda boleh mencuba menembak wanita impian anda 😀