Doa Untuk Ibu Bapa: Bahasa Arab, Bacaan Latin dan Makna Lengkap mereka

doa untuk ibu bapa

Doa untuk ibu bapa berbunyi: Allahumma Fighfirlii Wa Liwaa Lidhayya Warham Humaa Kamaa Rabbayaa Nii Shaghiraa.


Ibu bapa adalah ayah dan ibu yang terikat dalam perkahwinan yang sah dan dalam perkahwinan itu terdapat seorang bayi yang kemudiannya dapat membawa mereka ke syurga Allah dengan doa anak-anak yang soleh dan soleh.

Oleh itu, peranan anak-anak dalam keluarga adalah impian bagi setiap ibu bapa. Berdoa untuk ibu bapa termasuk bukti kesetiaan anak, ketakwaan berbakti juga perlu dilakukan kerana dapat mempengaruhi kadar kejayaan anak, kerana keredhaan Allah SWT terletak pada restu ibu bapa.

Doa anak-anak yang soleh dan soleh adalah amalan Jariyah yang tidak akan putus ketika ibu bapa mereka tiada. Ini sesuai dengan sabda Nabi Muhammad yang berikut:

Makna:

Sekiranya seseorang telah meninggal dunia, amalannya akan terputus kecuali 3 perkara, iaitu sedekah, pengetahuan berguna dan anak-anak yang soleh.

HR. Muslim

Doa Untuk Kedua Ibu Bapa

Islam mengajarkan ketakwaan berbakti kepada ibu bapa, jadi itu adalah pantang larang besar apabila anak menyakiti ibu bapa, anak juga diharuskan mendoakan kedua ibu bapa, dengan terus mendoakan kedua ibu bapa, satu bukti ketakwaan berbakti kita sebagai anak-anak.

Terdapat beberapa cara untuk kita mendoakan ibu bapa. Dengan berdoa ketika ibu bapa masih hidup atau ketika ibu bapa mereka telah meninggal dunia. Berikut adalah tinjauan doa:

1. Doa untuk Ibu Bapa yang Hidup

Ibu bapa sangat menyayangi anak-anak mereka, kita sebagai anak-anak tidak akan pernah dapat membalas jasa dan pengorbanan mereka yang berjuang untuk hidup dan mati untuk anak itu membesar dengan sihat dan berakhlak mulia.

Oleh itu, tidak wajar kita mengkritik, menghina dan tidak mematuhinya. Atas sebab ini, kita perlu berdoa, mengasihi, dan berbakti kepada ibu bapa kita semasa mereka masih hidup. Inilah doa:

Baca juga: Bismillah: Bahasa Arab, Latin dan Makna + Keutamaannya doa untuk ibu bapa

Allahumma Fighfirlii Wa Liwaa Lidhayya Warham Humaa Kamaa Rabbayaa Nii Shaghiraa

Maksudnya: Ya Allah, ampunilah semua dosa dan dosa ibu bapa saya, dan kasihanilah mereka berdua kerana mereka telah mengasihani saya ketika saya masih kecil.

2. Doa untuk ibu bapa yang telah meninggal dunia.

Ketika ibu bapa mereka telah meninggal dunia, mungkin ada di antara mereka yang menyesali kurangnya dedikasi kita kepada mereka, atau kurangnya kasih sayang kepada mereka dan sering mengabaikan mereka, kerana kita terlalu sibuk dengan pekerjaan atau perkara lain.

Oleh itu, gunakan saat-saat terbaik ketika ibu bapa kita masih ada, peluklah mereka, buat mereka bahagia, luangkan masa dan sering mengunjunginya, kerana kita tidak akan pernah tahu sejauh mana kita dapat bertemu mereka lagi.

Sekiranya sudah terlambat, penyesalan akan datang. Namun, sekiranya ibu bapa mereka tiada, kita masih berpeluang beribadah dengan mendoakan mereka. Berikut adalah tinjauan doa:

doa untuk ibu bapa

Allahummaghfir Lahu Warhamhu Wa 'Aafihi Aa'fu' anhu Wa Akrim Nuzulahu Wa Wassi 'Madkhalahu, Waghsilhu Bil Maa i Wats-tsalji Walbarodi Wa Naqqihii Minal khathaa Ya Kamaa Yunaqqats-Tsawbul Abyadhu Minad Danas. Wa Abdilhu Daaran khairan Min Daarihii Wa Ahlan Khairan Min Ahlihii Wa Zawjan Khairan Min Zawjihi, Wa Adkhilhul Jannata Wa A 'Idzhu Min' Adzaabil Qobri Wa Fitnatihi Wa Min 'Adzaabin Naar.

Makna:

Ya Allah, ampunilah dan kasihanilah, bebaskanlah, lepaskan kedua orang tuaku. Dan memuliakan tempat kediamannya, melebarkan pintu masuk, membersihkan orang tua saya dengan air yang jernih dan sejuk, dan membersihkan ibu bapa saya dari semua kesalahan seperti pakaian putih yang bersih dari kotoran.

Dan ganti tempat tinggalnya dengan tempat tinggal yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, dan keluarga yang lebih baik, daripada yang dia tinggalkan juga. Tempatkan ibu bapa saya di syurga, dan lindungi mereka dari siksaan kubur dan fitnah, dan siksaan api neraka.

Ini adalah tinjauan doa mengenai ibu bapa kita ketika mereka masih hidup atau yang telah meninggal dunia. Semoga kita sebagai anak-anak dapat berbakti dan menyayangi mereka dengan sepenuh hati. Mudah-mudahan, kita dapat mengelakkan perkara buruk yang menyakitkan mereka.

Baca juga: 7+ Ciri-ciri Al-Qur'an Yang Harus Anda Ketahui

Manfaatkan masa yang ada selagi ibu bapa kita masih ada di dunia untuk menemani senyuman kita dan jangan lupa untuk mempraktikkan doa ini agar kehidupan kita akan terasa lebih damai.