Doa untuk Keselamatan Akhirat: Bacaan, Bahasa Latin, dan Terjemahannya

doa selamat dunia akhirat

Doa untuk dunia akhirat dibaca: Allahumma Innaa Nas Aluka Salaamatan Fid Diin, Wa 'Aafiyatan Fil Jasad, Wa Ziyadatan Fil' Ilmi, Wabaròkatan Dir Rizqi…. perincian dalam artikel ini.

Setiap hamba pasti ingin diselamatkan dalam aktiviti hariannya atau bahkan diselamatkan di akhirat.

Makna keselamatan yang dimaksudkan dapat berarti bebas dari bahaya, menghindari bencana atau bencana dan dijauhkan dari tindakan yang salah. Oleh itu, seorang hamba mendoakan keselamatannya di dunia dan di akhirat.

Pada hakikatnya, Al-Quran dan Al-Hadis telah menyenaraikan beberapa doa untuk keselamatan akhirat yang telah dimakbulkan oleh pendahulunya.

Doa-doa ini boleh berbentuk bacaan panjang atau bacaan pendek. Atas sebab ini, mari kita perhatikan lebih jauh doa apa untuk dunia akhirat.

Doa untuk Keselamatan Akhirat

doa selamat dunia akhirat

Doa untuk keselamatan dunia dan akhirat dimakbulkan untuk beberapa tujuan seperti:

  • Diberikan keselamatan baik di dunia ini dan di akhirat.
  • Jauh dari bencana atau malapetaka.
  • Jauhkan dari tipu daya orang-orang kafir.
  • Tahniah dari orang yang zalim.
  • Tahniah dari penguasa zalim.
  • Jauhilah azab neraka.

Doa untuk keselamatan akhirat, iaitu:

اللهم انا نسائلك سلامة فى الدين وعافية فى الجسد ضرورتادة فى العلم وبركة فى الرزق وتوبة قبل الموت ورحمة عند الموت ومغفرة بعد الموت. اللهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا فِىْ سَكَرَاتِ الْمَوْتِ وَالنَّجَاةَ مِنَ النَّارِ وَالْعَفْوَ عِنْدَ الْحِسَاب

"Allahumma Innaa Nas Aluka Salaamatan Fid Diin, Wa 'Aafiyatan Fil Jasad, Wa Ziyadatan Fil' Ilmi, Wabaròkatan Dir Rizqi, Wa Taubatan Qòblal Maut, Waròhmatan Indal Maut, Wa Maghfiròtan Ba'dal Maut. Allahumma Hawwin 'Alainaa Fii Sakaròòtil Maut, Wan Najaata Minan Naar, Wal' Afwa Indal Hisaab "

Makna:

Baca juga: Niat Puasa Nazar (Lengkap) dan Makna dan Prosedurnya

"Ya Allah, kami benar-benar meminta keselamatan kepada-Mu ketika memiliki agama, kesihatan jasmani, banyak pengetahuan, keberkatan rezeki, taubat sebelum mati, rahmat pada saat kematian, dan pengampunan setelah mati."

"Ya Allah, permudahkanlah kami menghadapi sakaratul maut, beri kami keselamatan dari api neraka, dan pengampunan pada saat perhitungan"

Doa Tahniah Pendek

Doa untuk keselamatan dunia dan akhirat mempunyai lafadz pendek yang telah diriwayatkan oleh imam Muslim dalam hadis sahih.

Doa itu berbunyi:

اللَّهُمَّ أَنْتَ السَّلاَمُ وَمِنْكَ السَّلاَمُ تَبَارَكْتَ ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَ

"Allahumma Antas Salaam, Wa Minkas Salaam, Tabaaròkta Dzal Jalaali Wal Ikròòm".

Makna:

"Ya Allah, Engkau adalah Tuhan yang memberikan keselamatan. Dari keselamatan. Maha Suci Allah, Pemilik Kebesaran dan Kemuliaan ”.

Doa untuk Keselamatan dari Siksaan Neraka

doa selamat dunia akhirat

Sebagai tambahan kepada doa-doa sebelumnya, masih ada lebih banyak doa untuk dunia akhirat yang sering dibacakan di kalangan pelajar sekolah. Biasanya doa ini untuk keselamatan akhirat disebut sebagai doa penyapu. Selalunya Rasulullah SAW mengucapkan doa ini agar diberi keselamatan di dunia dan akhirat dan terhindar dari siksaan api neraka. Doa itu berbunyi:

رَبَّنَا آَتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآَخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

"Ròbbanaa Aatinaa Fid Dunyaa Hasanah, Wa Fil Aakhiròti Hasanah, Wa Qinaa 'Adzaaban Naar".

Makna:

"Ya, Rabb kami, kurniakan kepada kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan lindungi kami dari siksaan neraka."

Doa untuk Tahniah Nabi Lut

Adapun doa-doa yang dipanjatkan oleh Nabi Lut yang terdapat dalam surah Asy-Syu'ara Al-Quran ayat 169 agar diberi perlindungan dan keselamatan dari Allah Doanya adalah:

رَبِّ نَجِّنِي وَأَهْلِي مِمَّا يَعْمَلُونَ

"Ròbbi Najjinii Wa Ahlii Mimmaa Ya'maluun".

Makna:

Baca juga: Doa untuk Orang Tua: Bahasa Arab, Bacaan Latin dan Makna Lengkap Mereka

"Ya Tuhanku, selamatkan aku dan keluargaku dari perbuatan yang mereka lakukan".

Doa untuk Tahniah dari Penipu Orang Kafir

Umat ​​Islam bukan satu-satunya umat di dunia ini. Ada juga orang kafir yang tidak percaya bahawa tidak ada Tuhan melainkan Allah dan Nabi Muhammad, rasulullah.

Sebahagian dari mereka akan berusaha menyesatkan umat Islam dengan pelbagai muslihat dan hasutan. Oleh itu, kita harus membaca doa-doa yang terdapat dalam QS Yunus ayat 85 dan 86 untuk mengelakkan tipu daya orang-orang kafir.

رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ وَنَجِّنَا بِرَحْمَتِكَ مِنَ الْقَوْمِ الْكَافَ

"Ròbbanaa Laa Taj'alnaa Fitnatal Lil Qòumidh Dhòòlimiin Wa Najjinaa Biròhmatika Minal Qòumil Kaafiriin."

Makna:

"Ya Tuhan kami, jangan jadikan kami sasaran fitnah dan jauhkanlah kami dari sasaran fitnah bagi orang-orang yang zalim, dan selamatkanlah kami dengan rahmat-Mu dari tipu daya orang-orang yang tidak percaya".

Doa untuk Keselamatan Orang Yang Tidak Adil

Dalam Al-Quran Sura At-Tahrim ayat 11, nabi Musa pernah membaca doa untuk menghindari orang yang zalim. Doa itu berbunyi:

رَبِّ نَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ

"Ròbbi Najjinii Minal Qòumidh Dhòlimiin".

Makna:

"Ya Tuhanku, selamatkan dan lindungi aku dari orang-orang yang zalim".

Itulah perbincangan mengenai pelbagai jenis doa untuk keselamatan akhirat. Semoga kita masih diberi keselamatan di dunia ini dan di akhirat.