15+ Contoh Konflik Sosial (PENUH) di Dunia 2020

contoh konflik sosial

Contoh konflik sosial termasuk kes penolakan RUU Omnibus, konflik penolakan semakan Undang-Undang Suruhanjaya Pemberantasan Rasuah dan Kanun Jenayah, konflik naturalisasi sungai Ciliwung, dan banyak lagi yang akan dibincangkan dalam artikel ini.


Dunia adalah negara berdaulat yang terdiri daripada pelbagai jenis suku dan budaya. Walaupun terdiri dari pelbagai suku dan budaya, kesatuan tetap ditegakkan dalam kehidupan seharian.

Namun, tidak jarang konflik sosial antara individu dan kumpulan juga berlaku di Dunia. Lalu apakah konflik sosial yang berlaku di Dunia? Mari kita bincangkan lebih lanjut mengenai konflik sosial di Dunia.

Definisi

Konflik sosial adalah perubahan tingkah laku dalam kehidupan orang-orang akibat masalah yang berlaku antara dua pihak atau lebih yang mengakibatkan rasa perpaduan dan integriti berkurang dan ingin menyingkirkan lawan.

Konflik sosial sering disebabkan oleh masalah dalaman pihak berkaitan. Namun, konflik sosial juga boleh disebabkan oleh masalah luaran yang ditimbulkan oleh orang luar.

Secara umum, konflik sosial bermula dengan perbezaan pendapat antara dua pihak atau lebih. Perbezaan pendapat ini dipegang teguh dengan mengesampingkan musyawarah untuk mencapai kata sepakat. Kemudian, perbezaan pendapat ini diselesaikan dengan cara yang tidak biasa yang menyebabkan keganasan dan sebagainya.

contoh konflik sosial

Contoh Konflik Sosial

Terdapat pelbagai contoh konflik sosial yang berlaku di Dunia mulai dari skala kecil atau antara individu hingga skala besar atau antara kumpulan. Berikut adalah beberapa konflik sosial yang berlaku di Dunia:

1. Konflik Penolakan Semakan Undang-Undang KPK dan KUHP

Baru-baru ini DPR telah menyusun rang undang-undang yang nampaknya telah melemahkan prestasi KPK. Selain itu, ada artikel yang tidak perlu disebutkan kerana terlalu mengatur hal-hal yang telah diatur oleh norma-norma dalam masyarakat. Oleh itu, sebilangan pelajar turun ke jalan untuk menyuarakan pendapat mereka mengenai penyelewengan dalam semakan UU KPK oleh DPR.

2. Konflik Penolakan Rang Undang-Undang Omnibus

RUU Omnibus atau undang-undang hak cipta karya cukup menjadi kontroversi di mana polisi tersebut dianggap merugikan pekerja atau pekerja. Ini membuat Gabungan Kesatuan Sekerja Sejahtera Dunia (KSBSI) menolak RUU Omnibus.

Baca juga: Surat khidmat: Definisi, ciri dan contoh [PENUH]

3. Konflik 2 Disember (2 1 2)

Konflik yang berlaku pada 2 Disember 2016 atau dikenali sebagai Aksi 212 dihadiri oleh sejumlah pemimpin agama dan beberapa orang. Konflik ini berlaku untuk menuntut Basuki Tjahaja Purnama atau Ahok kerana dia biasanya terkenal dengan ucapannya yang dianggapnya memfitnah agama.

4. Konflik KKB di Papua

Tidak dapat dinafikan bahawa tanah Papua adalah tempat yang indah. Namun, terdapat insiden penembakan yang berlaku di Papua oleh kumpulan penjenayah bersenjata terhadap pekerja PT. Dunia Freeport.

5. Konflik Naturalisasi Sungai Ciliwung

Provinsi DKI Jakarta adalah daerah yang rawan banjir. Sebenarnya, setiap musim hujan terdapat kawasan yang cukup tinggi airnya, terutamanya tebing sungai. Oleh itu, program naturalisasi atau pelebaran sungai Ciliwung adalah salah satu jalan penyelesaian untuk mengatasi banjir di daerah tersebut. Namun, program ini mendapat bantahan hebat dari penduduk di tebing sungai kerana pembukaan tanah diperlukan untuk merealisasikan program tersebut.

6. Konflik Buruh PT. AFI

Sebilangan pekerja mengadakan demonstrasi terhadap PT. Alpen Food World, yang biasanya terkenal dengan produk "Aice". Ini kerana pekerja merasakan bahawa PT AFI diperlakukan secara tidak adil dan sewenang-wenangnya, mulai dari pengurangan upah, pergantian malam, pencemaran alam sekitar hingga penamatan pekerjaan.

7. Konflik Sosial di Jawa Tengah

Syarikat perlombongan sering membuka tanah untuk menjadi kawasan perlombongan. Namun, ini menyebabkan kawasan sekitar perlombongan menjadi tidak subur. Ini memicu protes dari petani di Rembang, Jawa Tengah .

8. Konflik Sosial di Aceh

Aceh adalah salah satu provinsi di Dunia yang memiliki cadangan sumber daya alam yang banyak, terutama minyak. Ini membuat beberapa orang Aceh ingin memisahkan diri dari Dunia dan menjadi negara yang merdeka.

9. Konflik Sosial di Mesuji

Perebutan tanah berdaftar antara syarikat dan masyarakat tempatan telah berlaku di daerah Mesuji. Namun, perjuangan untuk hak-hak ini mengambil beberapa mangsa kerana satu pihak memilih jalan keganasan dengan mengupah samseng untuk menyingkirkan lawan mereka.

Baca juga: Pola Nombor dan formula Un untuk Pola Nombor [DIKEMASKINI]

10. Konflik Sosial di Jawa Barat

Pertembungan antara organisasi masyarakat telah berlaku di Jawa Barat. Organisasi yang terlibat adalah organisasi Islam FPI dan GMBI. Walaupun tidak menyebabkan korban jiwa, kerosakan harta benda akibat kekacauan itu adalah kerugian yang cukup besar.

11. Konflik PSSI

Walaupun bola sepak Dunia masih tidak terkenal di arena antarabangsa, bola sepak adalah hiburan yang cukup diminati oleh masyarakat Dunia.

Walau bagaimanapun, bola sepak di Dunia penuh dengan politik wang, termasuk memperbaiki skor, mengatur pengadil dan perkara-perkara lain. Oleh itu, sebilangan penyokong membuat tunjuk perasaan terhadap Persatuan Bola Sepak Seluruh Dunia (PSSI).

12. Konflik Sosial di Lampung

Konflik telah berlaku di Lampung yang merupakan provinsi yang terletak di ujung selatan pulau Sumatera. Konflik yang berlaku adalah berdasarkan perbezaan sosial dan ekonomi, terutama antara penduduk asli Lampung dan pendatang, terutama Bali.

13. Konflik Sosial di Sampit

Konflik di Sampit, Pontianak telah menjadi peristiwa terkenal di Dunia. Konflik ini berlaku kerana pertikaian antara pendatang Madura dengan suku Dayak pribumi. Pertumpahan darah tidak dapat dielakkan dan konflik ini meragut banyak nyawa.

14. Konflik Sosial di Yogyakarta

Daerah Istimewa Yogyakarta adalah kota berpendidikan di Nusantara. Walau bagaimanapun, tidak sedikit organisasi yang disertai oleh pelajar. Ketika Papua Barat mengusulkan kemerdekaannya, sebilangan pelajar menyokongnya. Hasilnya, masyarakat Yogyakarta mengusir beberapa siswa yang berasal dari Papua Barat.

15. Konflik Sosial di Jakarta

Ibu Kota Dunia juga telah mengalami konflik yang melibatkan etnik dan bangsa. Konflik ini berlaku kerana penolakan orang yang menyebut diri mereka berasal dari etnik Cina. Penindasan, pengusiran dan pemerkosaan juga sering berlaku kerana konflik ini.

Itulah perbincangan mengenai contoh konflik sosial dan contohnya. Semoga artikel ini dapat menambahkan pandangan dan menegakkan perpaduan agar konflik sosial dapat dielakkan.