Penyebaran Flora di Dunia (Lengkap) dan penjelasannya

Penyebaran flora di Dunia dibahagikan mengikut kawasan, iaitu: bahagian barat (Asiatis), bahagian tengah (peralihan), dan bahagian timur (Australis). Perincian dibincangkan dalam artikel berikut.

Sejak dulu, penyebaran flora di Dunia adalah pelbagai, maka kita diperkenalkan dengan istilah flora semasa sekolah rendah. Flora adalah nama Latin untuk tanaman yang tinggal di kawasan yang menyokong pertumbuhan. Kami menjumpai banyak flora di sekitar kita. Adakah sama di tempat lain?

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kewujudan flora di setiap wilayah. Oleh itu, perbezaan keadaan fizikal suatu wilayah dapat menghasilkan flora yang berbeza. Tidak terkecuali di Dunia.

Kita tahu bahawa Dunia mempunyai keadaan fizikal yang sangat berbeza dari hujung timur hingga barat.

Sebelum melangkah ke sebaran flora, kita harus terlebih dahulu mengetahui mengapa Dunia dapat menjadi salah satu negara dengan kepelbagaian flora tertinggi di dunia.

Faktor yang Menyokong Penyebaran Flora di Dunia

Terdapat beberapa faktor umum yang menyokong pertumbuhan dan kepelbagaian flora (tumbuhan) di Dunia ini.

Faktor-faktor yang menyokong penyebaran flora di Dunia adalah seperti berikut:

1. Tanahnya subur

Dunia dilalui oleh cincin api atau cincin api vulkanik yang, jika mengalami letusan, dapat menghasilkan bahan baja tanaman.

2. Iklim tropika stabil dan tidak melampau

Sebilangan besar flora atau tumbuh-tumbuhan akan menjadi lebih baik di kawasan dengan iklim tropika yang stabil (tidak terlalu panas atau sejuk) dan kurang dialami oleh ribut ekstrem seperti di Amerika Syarikat.

Baca juga: Penyelesaian dan Kelarutan: Definisi, Sifat, Jenis dan Faktor

3. Ketersediaan cahaya matahari

Oleh kerana iklim tropika, cahaya matahari, yang merupakan agen fotosintetik untuk flora atau tumbuh-tumbuhan, akan tersedia sepanjang tahun sama ada musim hujan atau musim kering.

Tanah yang baik, iklim yang baik, dan ketersediaan cahaya matahari sebagai bahan bakar utama untuk fotosintesis tidak hanya terdapat di berbagai negara. Ada juga yang mengatakan bahawa tanah Dunia adalah tanah syurga, ingat lagu itu?

Penyebaran Flora di Dunia Berdasarkan Pembahagian Wilayah

Mengikut lokasi geografi, penyebaran flora dapat dikategorikan berdasarkan kawasan dan ciri habitat di dalamnya. Seperti pembahagian zon fauna di Dunia, Alfred Russel Wallace juga membahagikan taburan flora menjadi beberapa zon termasuk:

Dunia Barat (Asiatis)

Bahagian barat flora dikenali sebagai wilayah asiatik kerana mempunyai banyak persamaan dengan jenis flora di Asia dari segi ukuran, bentuk dan warna. Kawasannya meliputi Sumatera, sebagian Kalimantan dan Jawa.

Dunia tengah (perantaraan)

Sulawesi, Bali, dan Nusa Tenggara adalah daerah yang didominasi oleh flora endemik di Dunia. Zon tengah ini juga disebut zon peralihan.

Dunia Timur (Australis)

Penyebaran flora di bahagian timur meliputi wilayah Maluku dan Papua, serta pulau-pulau kecil di sekitarnya. Kawasan ini disebut zon Australis kerana mempunyai banyak persamaan dengan flora di Australia.

pengedaran flora di Dunia

Pengelasan Taburan Flora di Dunia

Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai penyebaran ini, berikut adalah pemetaan flora di Dunia dari barat (Asiatis) ke timur (Australis).

  1. Dunia Flora Barat / Asiatis (lumut, pakis, cendawan, meranti, mahoni, dan damar)
  2. Dunia Flora Pertengahan / perantaraan (pala, cengkeh, cendana, kayu hitam dan anggrek)
  3. Dunia Flora Timur / Australis (rasamala, tanaman kayu putih, dan Matoa)

Setiap kali bilangan, spesies, spesies flora akan berubah. Sama ada kenaikan atau penurunan.

Baca juga: Sistem Suria dan Planet - Penjelasan, Karakteristik dan Gambar

Untuk mengelakkan kepupusan kekayaan flora di Dunia, kita sebagai manusia yang tinggal di sini mesti menjaga dengan baik. Contoh sebenar bukan membuang sampah sarap.

Dengan perubahan yang nampak sederhana ini, ia akan memberi kesan yang sangat baik. Tanah subur tidak tercemar, yang bermaksud bahawa terdapat nutrien yang mencukupi untuk tanaman. Untuk mengurangkan kejadian banjir.

Itulah beberapa penjelasan yang berkaitan dengan penyebaran flora di Dunia yang dapat anda kembangkan dengan lebih terperinci.