Solat Tahajud (Lengkap) - Bacaan, Makna, dan Prosedur

solat tengah malam

Doa doa tengah malam berbunyi Allahumma lakal hamdu anta qayyumus samaa waati wal ardhi wa man fiihinna. wa lakal hamdu anta malikus samaa waati wal ardhi wa man fiihinna ... dan perinciannya akan dijelaskan dalam artikel ini.


Solat Tahajud adalah solat sunnah yang dilakukan pada waktu malam. Dalam bahasa Arab, solat sunat tahajud disebut sebagai solat Lail yang bermaksud solat malam.

Solat tengah malam sangat dianjurkan oleh Allah SWT. Solat sunnah ini dilakukan pada sepertiga malam hingga sebelum subuh. Kira-kira sepertiga malam sekitar 01.00-04.00 sebelum subuh.

Waktu untuk menunaikan solat tengah malam

Waktu solat sunat tengah malam dilakukan setelah bangun pada waktu malam. Walaupun, ada sebilangan sarjana yang berpendapat bahawa menunaikan solat tengah malam adalah dibenarkan kerana tidak tidur terlebih dahulu. Contohnya, pada waktu malam anda tidak tidur dan mahu menunaikan solat tengah malam adalah dibenarkan.

Melakukan solat tengah malam sangat dianjurkan setiap malam kerana Allah akan memberikan pahala yang berlimpah bagi orang yang beriman yang menunaikan solat tengah malam.

Dalam keadaan sunyi dan tenang pada waktu malam, menunaikan solat malam menjadi lebih khusyuk untuk mendekat dan meminta keampunan dari Allah.

Perintah sunnah untuk menunaikan solat tengah malam ditunjukkan oleh firman Allah dalam surah As-sajdah ayat 16-17,

" Perut mereka jauh dari tempat tidur mereka dan mereka selalu berdoa kepada Rabb mereka dengan ketakutan dan harapan yang besar, dan mereka menghabiskan apa yang Kami sediakan." (ayat 16).

" Tidak ada yang tahu pelbagai berkat yang ditunggu, yang indah untuk dilihat sebagai ganjaran bagi mereka, atas apa yang mereka lakukan. (Ayat 17).

Dari penjelasan ayat di atas, orang-orang yang taat diperintahkan untuk mengurangi tidur mereka, dan bangun pada sepertiga malam untuk menunaikan solat tengah malam.

Solat malam mempunyai kebajikan sebagai alat berdoa kepada Allah agar diselamatkan dari api neraka dan berdoa untuk sebahagian aset mereka kerana Allah. Dan kebajikan yang lain, Allah akan menjanjikan syurga bagi seorang hamba yang istiqomah dalam menunaikan solat malam.

Membaca Niat Solat Tahajud

Sebelum menunaikan solat tengah malam, anda diminta membaca niatnya terlebih dahulu. Dengan membaca niat, ibadah yang kita lakukan akan menjadi sempurna. Niat untuk menunaikan solat tengah malam diucapkan seperti berikut

solat tengah malam

" Ushallii sunnatan tahajjudi rak'atini mustaqbilal qiblati lillahi ta'alla."

Maksudnya: " Saya berniat untuk solat 2 rakaat sunat tahajud, menghadap kiblat, kerana Allah Ta'ala"

Membaca niat solat tengah malam dapat dibacakan di hati atau dibaca dengan suara rendah dan rendah.

Prosedur untuk solat tengah malam

Dalam mengerjakan solat tengah malam, waktu yang paling penting dilakukan pada sepertiga malam terakhir dan dilakukan setelah bangun pada waktu malam.

Baca juga: Niat dan Prosedur Lengkap untuk Mandi Wajib Selepas Menstruasi

Namun, ada sebilangan ulama yang berpendapat bahawa solat tengah malam boleh dilakukan sebelum tidur.

Secara umum, prosedur untuk sholat tengah malam adalah sama seperti untuk solat fardu, perbezaannya adalah bahawa ia terletak pada niat untuk mengerjakan solat tengah malam. Penjelasan lengkap mengenai prosedur untuk solat tahajud 2 rakaat dijelaskan seperti berikut.

1. Rak'at Pertama .

 • Baca Niat Solat Tahajud
 • Mengucapkan Takbir (Allahu Akbar)
 • Baca Doa Iftitah
 • Baca surah Al-Fatihah
 • Baca surah al-Quran yang pendek atau panjang
 • Ruku 'dan membaca doa rukuk
 • I'tidal dan membaca doa i'tidal
 • Sujud pertama dan membaca doa sujud
 • Duduk di antara 2 sujud dan bacalah doa antara 2 sujud
 • Sujud Kedua dan membaca doa sujud
 • Berdiri kembali untuk meneruskan rakaat kedua solat Tahajud

2 . Rakaat kedua

 • Baca Surat Al Fatihah
 • Baca surah al-Quran yang pendek atau panjang
 • Ruku 'dan membaca doa rukuk
 • I'tidal dan membaca doa i'tidal
 • Sujud pertama dan membaca doa sujud
 • Duduk di antara 2 sujud dan bacalah doa antara 2 sujud
 • Sujud Kedua dan membaca doa sujud
 • Tahiyat akhir dan membaca doa tahiyat terakhir
 • Memberi salam
 • Baca doa dan dzikir selepas solat tengah malam

Jumlah rakaat untuk solat tengah malam

Jumlah rakaat solat tahajud menurut sunnah Nabi adalah minimum 2 rakaat dan maksimum 12 rakaat. Menurut hadis dari Ibnu Abbas

"Nabi Muhammad Shallallahu Alaihi Wasallam biasa mengerjakan solat malam sebanyak 13 rakaat." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

Di samping itu, Hadis dari Ibnu Umar Ra mengenai Doa Malam Nabi mengatakan:

" Solat malam atau solat tengah malam adalah 2 rakaat 2 rakaat. Sekiranya salah seorang dari anda bimbang akan masuk waktu Subuh, maka anda harus melakukan solat sunat Witir 1 Rakaat sebagai penutup yang menjadi doa yang telah dilakukan sebelumnya. " (Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim).

Sekiranya anda melakukan solat tengah malam, 12 rakaat setiap 2 rakaat diakhiri dengan salam. Sebaiknya tambahkan 1 witir solat pada waktu malam untuk menutupnya agar solat lebih sempurna.

Bacaan doa selepas solat tengah malam

Setelah menunaikan solat tengah malam dengan cara yang betul, disarankan untuk berdoa dan berzikir kepada Allah. Seperti yang diperintahkan oleh Allah dalam surah Al-Ahzab ayat 41-42.

" Hai orang-orang yang beriman, berzikirlah (dengan menyebut nama) Allah, sebanyak yang kamu dapat" (ayat 41).

" Dan puji-Nya pada pagi dan petang" (ayat 42)

Dari penjelasan ayat di atas, doa dan dzikir dikatakan dilakukan dengan tujuan untuk meminta ampun dan meminta petunjuk dari Allah SWT.

Berikut ini adalah bacaan doa selepas solat tengah malam yang boleh diamalkan:

اللهم لك الحمد انت قيمت السموات والارض ومن فيهن ، ولك الحمد انت مالك السموات والارض ومن فيهن ، ولك الحمد انت نور السموات والارض ومن فيهن ، ولك الحمد انت الحق ووعدك الحق ولقاءك حق وقولك حق والجنة حق والنار حق والنبيون حق محمد صلى الله عليه وَالسَّاعَةُ حَقٌّ

اللهم لك اسلمت وبك امنت وعليك توكلت واليك انبت وبك خاصمت واليك حاكمت فاغفرلي ماقدمت وما اخرت وما اسررت وما اعلنت وما انت اعلم به مني ، انت المقدم وانت المؤخر لااله الا انت ، ولا حول ولا قوة الا بالله

Baca juga: Doa Selepas Solat Duha Latin Lengkap dan Maknanya

" Allahumma lakal hamdu anta qayyumus samaa waati wal ardhi wa man fiihinna wa lakal hamdu anta malikus samaa waati wal ardhi wa man fiihinna, wa lakal hamdu anta nuurus samaawaati wal ardhi wa man fiihinna, wa lakal antal haqqu, wa wa'dukal haqqu, wa liqaa'uka haqqu, wa qaulukal haqaruqun, wal jannatu haqquw wan-Nabiyyuuna haqquw wa Muhammadun sallallahu 'alaihi wa sallama haqquw wassaa'atu haqq. "

" Allahumma laka aslamtu wa bika aamantu wa 'alaika tawakkaltu wa ilaika anabtu, wa bika khaashamtu wa ilaika haakamtu faghfirlii maa qoddamtu wa maa akhkhartu wa maa asrartu wa maa a'lantu wa maa anta a'lamu bihiminni. antal muqoddimu wa antal mu'akhkhiru laa ilaaha anta. wa laa haula wa laa quwwata illaa billaah. "

Makna membaca

" Ya Allah, bagiMu segala kepujian, Engkau yang menjaga langit dan bumi dan semua makhluk yang ada pada keduanya. Dan bagiMu segala puji, Engkau adalah Raja langit dan bumi dan semua makhluk yang ada di dalamnya. Segala puji bagiMu, Engkau adalah cahaya langit dan bumi dan semua makhluk yang ada di dalamnya. Dan bagi kamu semua pujian, Engkau paling benar, Janji-Mu benar, bertemu dengan-Mu adalah benar, Kata-katamu benar, syurga itu benar, neraka itu benar, para nabi itu benar dan Nabi Muhammad adalah benar kiamat itu benar. "

"Ya Allah, hanya kepadaMu aku berserah, kepadaMu aku beriman, kepadaMu aku bertawakal, hanya kepadaMu aku kembali (bertaubat), kepadaMu aku mengadu, dan kepadaMu aku meminta keputusan, lalu mengampuni dosa. -Dosa-dosa saya yang lalu dan yang lalu dan apa yang saya sembunyikan dan apa yang saya buat secara terbuka dan apa yang Engkau ketahui lebih dari saya, Anda yang mendahulukan dan mengakhiri, tidak ada Tuhan melainkan Engkau, dan tidak berdaya (untuk mengelakkan kemaksiatan) dan tidak ada apa-apa kekuatan (untuk melakukan ibadah) kecuali dengan pertolongan Allah. "

Bacaan Doa dan Dzikir Selepas Solat

Adapun doa dan zikir selepas solat tengah malam berikut yang boleh dilakukan setiap malam:

 • Baca Doa atau Dzikir Istighfar
 • Membaca Doa atau Tasbih Doa (Subhanallah)
 • Baca Doa atau Dzikir Tahmid (Alhamdulillah)
 • Baca Doa atau Dzikir Takbir (Allahu Akbar)
 • Baca Doa atau Dzikir Laa ilaaha illallah
 • Baca Doa atau Dzikir Sholawat Nabi Muhammad
 • Baca Surat Al Ikhlas, Surat Al Falaq dan Surat An Nas
 • Ditutup sebagai doa terakhir adalah membaca Surat Al Fatihah

Oleh itu, penjelasan lengkap mengenai solat tengah malam dan prosedurnya. Semoga bermanfaat!

5 bintang / 5 bintang ( 1 suara)