9 Contoh Teks Kuliah Ringkas (Pelbagai Topik): Sabar, Syukur, Kematian, dll.

teks ceramah pendek

Teks kuliah pendek mengandungi koleksi ceramah pendek mengenai kesabaran, kesyukuran, belajar, janji dan banyak lagi yang boleh dijadikan rujukan dalam menyiapkan kuliah yang baik.


Dalam masyarakat, kuliah adalah perkara biasa yang sering dihadapi. Khutbah doa selamat Jumaat, doa percutian, dan menyambut acara tertentu.

Pensyarah adalah seseorang yang telah dipercayai oleh para hadirin untuk menyampaikan pidato dalam bentuk ceramah kepada masyarakat umum. Tema khutbah juga berbeza dari agama, masyarakat sosial, hingga akademik.

Berikut adalah beberapa contoh teks kuliah yang boleh dijadikan cadangan untuk membuat teks kuliah.

Teks Ceramah Pendek mengenai Sabar

Teks kuliah pendek

Kesabaran adalah tindakan yang sukar diterapkan pada diri sendiri. Namun, dengan belajar mengenali kesabaran, kita dapat melatih diri untuk lebih mampu mentafsir dan mengambil pelajaran dari ujian kesabaran.

Berikut adalah contoh ceramah pendek mengenai kesabaran.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh

Tetamu terhormat,

Allah SWT sentiasa menghendaki umatNya bersabar dan anggun dalam melakukan segalanya. Sabar itu sendiri adalah kata pinjaman bahasa Arab yang bermaksud menahan diri. Tingkah laku pesakit akan mudah diterapkan sekiranya anda memahami makna dan kebijaksanaan yang diperoleh daripada amalan sabar. Oleh itu, mulailah lebih awal untuk membiasakan diri dalam menerapkan kesabaran dalam kehidupan seharian.

Tingkah laku pesakit dapat diterapkan dengan menyedari bahawa kehidupan di dunia tidak dapat dipisahkan dari pelbagai ujian. Tetapi pada hakikatnya Tuhan menguji umat-Nya apakah mereka dapat melalui ujian dengan sabar atau tidak. Untuk itu, mari kita bertindak dengan sabar sambil masih diberi peluang untuk hidup di dunia.

Waalaikumussalam warahmatullahi wabaarakatuh.

Teks Kuliah Ringkas mengenai Syukur

Teks kuliah pendek

Syukur adalah ungkapan rasa syukur atas sesuatu yang telah diperoleh. Selalunya dalam aktiviti keagamaan, kita sering didorong untuk bersyukur pada setiap kesempatan atas semua yang telah diterima.

Berikut ini adalah contoh ceramah pendek mengenai kesyukuran.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh

Tuan-tuan dan puan-puan,

Pada kesempatan ini saya akan membincangkan majlis sains ringkas mengenai Syukur. Syukurlah dalam praktiknya ia mempunyai banyak dimensi dan warna yang berbeza. Syukur dalam Islam mempunyai peranan penting dalam mengatur tindakan yang menjauh dari hati.

Sekiranya kita ingin melihat fenomena kekacauan yang berlaku pada akhir zaman ini, kita akan mendapati bahawa salah satu punca penyebab kekacauan ini adalah kurangnya rasa syukur yang dimiliki manusia dan tidak dapat mengingati kematian. Kesyukuran sejati pasti akan melahirkan tingkah laku yang baik dan betul.

Allah berfirman tentang kewajiban bersyukur dalam Surah Al-Baqarah ayat 152 dan 172, maksudnya seperti ini:

" Kalau begitu ingatlah aku, aku juga akan mengingatimu. Bersyukurlah kepada-Ku dan jangan menafikan "

Dalam satu-satunya ayat, Allah berfirman yang bermaksud:

"Hai orang-orang yang beriman! Makanlah dari rezeki yang baik yang Kami berikan kepada anda dan bersyukur kepada Allah jika anda hanya menyembah-Nya "

Kedua-dua ayat di atas jelas memerintahkan kita untuk bersyukur dengan apa sahaja yang diberikan oleh Allah.

Selain itu, Rasulullah SAW bersabda: "" Sangat mengagumkan bagi perniagaan orang yang beriman, semua urusannya baik baginya. Ini tidak dijumpai kecuali pada orang yang beriman. Sekiranya dia mendapat kesenangan, dia bersyukur, maka itu baik baginya. Sebaliknya, ketika masalah ditimpa, dia sabar, jadi itu juga baik untuknya. " (HR. Muslim)

Dalam ayat lain Surah An-Nisa 'dan Ibrahim Allah juga mengatakan yang bermaksud:

"Allah tidak akan menyeksa kamu jika kamu bersyukur dan beriman. Dan Allah Maha Pengasih, Maha Mengetahui "

Dalam surat Ibrahim berbunyi seperti ini:

"Dan ingatlah ketika tuhanmu menyatakan," Sesungguhnya jika kamu bersyukur, niscaya aku akan menambahkan kepadamu (nikmat), tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya hukuman-Ku akan sangat berat "

Dari dua dalil al-Quran di atas, jelas bagi kita satu pelajaran yang harus dipelajari, iaitu untuk selalu bersyukur dalam setiap situasi yang menimpa kita. Jangan sampai kita termasuk orang-orang yang mengingkari nikmat, sehingga kita mendapat azab dari Allah.

Saya rasa sudah cukup untuk mengakhiri majlis ilmiah ringkas mengenai Syukur ini, semoga kita dapat mempraktikkan rasa syukur ini dalam setiap aspek kehidupan kita. Amin

Wabillahi taufiq wal hidayah, Wassalamualaikum warahmatullahi wa barakaatuh

Teks Kuliah Ringkas mengenai Menuntut Pengetahuan

Teks kuliah pendek

Adalah wajar bahawa manusia sebagai makhluk sempurna dengan akal digunakan untuk belajar. Berbekalkan pengetahuan, kehidupan manusia akan menjadi lebih baik.

Berikut ini adalah contoh teks ceramah pendek mengenai pentingnya menuntut ilmu.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh

Alhamdulillah, kita semua masih diberi kesihatan fizikal dari Allah SWT sehingga kita semua dapat berkumpul dalam majlis ini. Doa dan salam tidak dilupakan, marilah kita menyampaikannya kepada junjungan besar kita Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. Semoga kita semua mendapat syafaat di yaumil akhir. Amin.

Tetamu terhormat,

Sains memberi kita pemahaman tentang pentingnya belajar seperti yang telah diberikan teladan Allah melalui firman pertama yang diungkapkan. Bahawa Allah mengajar Nabi Muhammad membaca.

Selain itu, dalam surah Al Mujadalah ayat 11 menjelaskan kedudukan mereka yang menuntut ilmu. Allah akan mengangkat orang yang berilmu.

Tanpa pengetahuan seseorang akan buta terhadap apa yang ada di sekelilingnya. Oleh itu, jangan jemu untuk belajar setinggi mungkin.

Itulah yang saya katakan, jika ada kesilapan dalam mengatakan sesuatu, saya minta maaf.

Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakaatuh.

Ceramah mengenai Perhimpunan Bebas

Pergaulan bebas sangat berleluasa dalam masyarakat. Sekiranya anda tidak berhati-hati dalam memilih persekitaran anda, ini sebenarnya boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan peribadi anda.

Baca juga: Doa untuk Keselamatan Akhirat: Bacaan, Bahasa Latin, dan Terjemahannya

Berikut ini adalah contoh teks ceramah pendek mengenai promiscuity yang dapat disampaikan ketika anda ingin menyampaikan tema mengenai promiscuity.

Salam sejahtera, dan rahmat dan rahmat Allah

Alhamdulillah, saya mengucapkan kepada Allah SWT kerana saya telah diberi rahmat untuk dapat berkumpul di ruangan ini. Saya tidak lupa mengucapkan doa saya kepada junjungan besar Nabi Muhammad, kerana telah mengangkat kita semua dari zaman kegelapan hingga sekarang.

Izinkan saya dapat berkongsi sedikit pengetahuan mengenai pergaulan bebas. Pergaulan bebas kini menjadi perkara yang sangat tidak menyenangkan dalam masyarakat. Dengan kejadian ini, ibu bapa wajib mengawasi anak-anak dengan teliti lagi. Biasanya kebanyakan ibu bapa hanya mengawasi anak-anak mereka ketika mereka berada di rumah.

Namun, perlu diingatkan bahawa semakin dewasa kanak-kanak itu, semakin banyak pengawasan harus dilakukan. Terutama jika anak anda sudah mula menyukai lawan jenis. Ini adalah untuk kebaikan kedua-dua anak dan anda sebagai ibu bapa. Tentunya anda tidak mahu dan jangan biarkan anak-anak yang telah dipercayakan oleh Allah SWT bahkan terlibat dalam pergaulan.

Oleh itu, dalam pertemuan ini adalah bertujuan agar kita semua dan keluarga kita dijauhkan dari dunia persetubuhan yang akan membahayakan diri kita sendiri. Perlu ada bimbingan dan juga pengawasan ibu bapa terhadap anak-anak setiap hari. Itulah kuliah hari ini, lebih kurang saya meminta maaf. Wasalamualaikum. Warahmatullahi wabarakatuh.

Kuliah Mengenai Kematian

Kematian adalah peristiwa yang mesti dialami oleh semua makhluk hidup. Mengingati kematian menjadikan kita lebih sedar bahawa pada akhirnya kita juga akan mengalami kematian.

Berikut ini adalah contoh teks dari ceramah pendek mengenai kematian.

Salam sejahtera, dan rahmat dan rahmat Allah

Allah SWT akan sentiasa memberikan nikmat dan kurniaan-Nya kepada umat-Nya. Anda harus sentiasa bersyukur atas nikmat ini kapan saja dan di mana sahaja. Pada kesempatan hari ini, izinkan saya mengucapkan beberapa perkataan mengenai kematian.

Di dalam Al-Quran telah dijelaskan dalam Surah Ali Imran ayat 185. Dalam ayat ini jelas bahawa di mana kematian pasti akan menimpa setiap manusia yang hidup di dunia. Mengenai masa, tidak ada seorang pun yang tahu kapan kematiannya akan bermula. Ingatlah saudara-saudaraku, kehidupan di dunia ini hanya sementara.

Mulailah memupuk kebaikan dan amalan untuk ketentuan di akhirat. Itu kerana tidak ada yang dapat menolong diri kita sendiri, selain perbuatan baik. Allah SWT telah menyediakan syurga bagi mereka yang selalu melakukan kebaikan. Tetapi Allah SWT akan memberikan neraka kepada manusia yang lalai dalam kehidupannya di bumi.

Oleh itu, jangan pernah leka dengan keadaan yang ada di dunia fana ini. Mereka hanya sementara dan akan diambil pada bila-bila masa oleh Allah. Itu semua penjelasan mengenai kematian dari saya. Semoga kita semua sentiasa dilindungi dari siksaan api neraka. Wasalamualaikum. Warahmatullahi wabarakatuh.

Teks Kuliah Ringkas di Ikhlas

teks ceramah pendek

Keikhlasan adalah amalan yang dilaksanakan tanpa mengharapkan balasan apa-apa. Dalam kehidupan seharian kita sebagai agama, kita dituntut untuk belajar dengan ikhlas dalam melakukan sesuatu.

Berikut ini adalah contoh teks ceramah pendek mengenai keikhlasan.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Alhamdulillah, kami bersyukur kepada Allah SWT kerana diberikan kesihatan sehingga kini. Jangan lupa mengucapkan Sholawat kepada Nabi Muhammad SAW.

Tuan-tuan dan puan-puan, dalam perbincangan ini saya akan menerangkan tentang keikhlasan. Dalam pengertian yang biasanya kita tahu, ikhlas dapat ditafsirkan ketika kita memberi pertolongan tetapi tidak mengharapkan sedikit pun pahala. Tetapi jika dalam agama, ikhlas bermaksud semua yang dilakukan kerana Allah SWT, tanpa mahu dipuji atau kelihatan alim.

Anda dapat menerapkan keikhlasan semata-mata kerana Allah SWT. Apabila anda melaksanakan keikhlasan di hati anda. Maka Allah akan memberikan ganjaran berupa ganjaran kelak. Ini sudah ada di QS. Al-Bayyinah ayat 5. Pada dasarnya ikhlas tidak dapat diukur dengan kaedah apa pun.

Namun, semakin kita rela melakukan sesuatu, semakin besar ganjaran kita. Keikhlasan juga akan menjadi peranan yang sangat penting dalam kehidupan. Ini kerana jika kita melakukan sesuatu secara paksa, maka Allah SWT tidak akan menganggap amal itu sebagai tingkah laku yang ikhlas.

Setelah memahami betapa pentingnya keikhlasan, mari kita praktikkan bagaimana melakukan sesuatu berdasarkan keikhlasan. Itulah kuliah saya. terima kasih. Wassalamualaikum wr. Wb.

Ceramah Pendek mengenai Solat

teks ceramah pendek

Sebagai seorang Muslim, solat secara semula jadi adalah amalan ibadah harian. Solat termasuk dalam rukun Islam, yang merupakan salah satu amalan wajib yang dilakukan oleh umat Islam.

Baca juga: Doa Eid al-Adha dan Eid al-Fitr (FULL): Membaca Niat, Doa, dan Panduan

Berikut ini adalah contoh teks ceramah pendek mengenai doa.

Salam sejahtera, dan rahmat dan rahmat Allah

Allah SWT akan sentiasa memberikan nikmat dan kurniaan-Nya kepada umat-Nya. Anda harus sentiasa bersyukur atas nikmat ini kapan saja dan di mana sahaja. Pada kesempatan hari ini, izinkan saya mengucapkan beberapa perkataan mengenai kematian.

Jemaah dan hadirin yang dikasihi oleh Allah SWT. Pada kesempatan hari ini, saya akan mengulas sedikit mengenai doa. Solat adalah bahagian terpenting dalam Islam. Maka dapat disimpulkan bahawa solat adalah kekuatan Islam.

Bukan hanya itu, solat adalah satu kewajipan yang mesti ditunaikan oleh umat Islam. Dalam solat itu sendiri ada makna yang lebih mendalam daripada kewajiban seorang Muslim. Bahkan doa adalah bukti keimanan seseorang kepada Allah SWT. Maka dapat dikatakan bahawa dalam membezakan umat Islam, yaitu dari solat yang mereka lakukan.

Sebelum mengakhiri pertemuan ini, marilah kita sama-sama berdoa agar kita termasuk dalam kelas orang yang tidak mengabaikan solat. Cukup banyak ceramah mengenai solat wajib yang saya sampaikan. Wassalamualaikum Wr. Wb.

Kuliah Keharmonian

Dalam kehidupan sosial, keharmonian adalah faktor penting dalam membina hubungan yang harmoni. Komuniti yang harmoni akan sentiasa bekerjasama dalam mewujudkan persekitaran masyarakat yang sihat.

Berikut adalah contoh teks ceramah pendek mengenai harmoni.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh.

Alhamdulillah, kami bersyukur kepada Allah SWT kerana diberikan kesihatan sehingga kini. Saya tidak lupa mengucapkan doa saya kepada junjungan besar Nabi Muhammad, kerana telah mengangkat kita semua dari zaman kegelapan hingga sekarang.

Setiap manusia sebagai makhluk sosial, selalu memerlukan pertolongan dari orang lain. Tidak mungkin seseorang boleh hidup sendiri di persekitarannya. Pasti akan ada gangguan lain dalam hidupnya.

Oleh itu, anda mesti selalu berbuat baik dan menolong antara orang. Ini bertujuan untuk mewujudkan sifat harmoni antara sesama manusia. Keharmonian ini dilakukan dengan saudara, rakan, dan juga jiran di sekitar rumah. Dengan cara itu keharmonian akan terjalin dan tidak mudah dibahagi hanya kerana salah faham.

Cukup banyak ceramah mengenai solat wajib yang saya sampaikan. Kami minta maaf sekiranya ada kalimat yang tidak menggembirakan hati anda. Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Kuliah mengenai perjodohan

Adalah wajar jika manusia berpasangan. Dalam soal jodoh, bukan hanya sesiapa sahaja yang akan menerima siapa dia akan dipadankan dan akhirnya berkahwin.

Berikut ini adalah contoh teks ceramah pendek dengan tema perjodohan.

Salam sejahtera, dan rahmat dan rahmat Allah

Allah SWT akan sentiasa memberikan nikmat dan kurniaan-Nya kepada umat-Nya. Anda harus sentiasa bersyukur atas nikmat ini kapan saja dan di mana sahaja. Pada kesempatan hari ini, izinkan saya mengucapkan satu atau dua perkataan mengenai pasangan.

Pada pertemuan hari ini, kita akan membincangkan perjodohan. Seperti yang telah kita ketahui bahawa pertandingan telah diatur oleh Allah SWT. Pertandingan itu masih menjadi misteri, walaupun pada hari perkahwinan, kita tidak semestinya mengetahui sama ada orang yang kita nikahi adalah jodoh kita atau orang yang diciptakan untuk kita.

Jodoh dapat ditakrifkan sebagai pasangan hidup yang mencerminkan diri anda. Terdapat tiga perkara yang menjadi asas bahawa orang ini layak menjadi sahabat. Pertama, pilih seseorang yang pemaaf ketika kita melakukan kesalahan, walaupun sangat sukar untuk mencari pasangan yang baik.

Kedua, pilih orang yang boleh bertolak ansur dan menerima setiap kekurangan kita. Kerana pada dasarnya setiap orang tidak sempurna, kerana semuanya saling melengkapi. Ketiga, pilih mereka yang dapat memotivasi kita, kerana roda kehidupan terus berputar dan dapat memotivasi kita ke arah yang lebih baik.

Sehingga kesimpulan yang dapat diambil dari tema ini ialah kita mesti memilih jodoh yang dapat memimpin kita ke arah yang lebih baik dan dapat mendorong kita untuk menjadi baik dan menyembah Allah SWT. Supaya kita dapat mencari jodoh yang tepat dan berakhlak mulia.

Itulah perbincangan kami hari ini. Begitu banyak kuliah hari ini yang dapat saya sampaikan.

Wassalamualaikum wr. Wb.


Itulah 9 contoh teks ceramah pendek yang dapat diaplikasikan semasa memberi kuliah. Semoga bermanfaat!