Teknik Bola Sepak Asas (+ Lukisan): Peraturan, Teknik dan Ukuran Padang

teknik asas bola sepak

Teknik asas bola sepak boleh merangkumi teknik menendang, menggelecek bola, mengawal, menuju, meraih, melempar masuk, menjaga gawang dan melihat secara lengkap artikel ini.


Memahami bola sepak

Semua orang pasti tahu bahawa bola sepak adalah permainan sukan yang cukup popular di semua peringkat umur. Permainan bola sepak mempunyai pelbagai jenis peraturan mulai dari batas hingga ke lapangan bermain, jumlah pemain, panjang permainan dan banyak lagi.

Selain itu, bermain bola sepak memerlukan teknik bermain asas seperti menggelecek, menendang, menanduk dan lain-lain. Pada kesempatan ini kita akan membincangkan teknik asas permainan bola sepak.

Soccer adalah sukan yang menggunakan bola sepak yang diperbuat daripada kulit dan dimainkan oleh dua pasukan yang terdiri daripada sebelas orang dan beberapa pemain simpanan ”.

Untuk memenangi permainan ini, kedua-dua pasukan mesti memasukkan bola ke gawang lawan tanpa menggunakan tangan mereka. Pasukan yang memukul bola melawan lawan yang paling banyak akan menjadi pemenang.

Peraturan Bola Sepak Am

Dalam perlawanan bola sepak, terdapat beberapa peraturan umum yang berlaku.

Pemain

Pembentukan bola sepak

Terdapat 11 pemain dalam setiap pasukan yang terdiri daripada satu penjaga gol ( penjaga gol ) dan pemain pertahanan ( belakang ), pemain tengah ( pemain tengah ), dan penyerang ( penyerang / penyerang ). Seorang pemain dilantik sebagai kapten dan menggunakan gelang tangan kapten untuk memimpin dan menyelaraskan pemain untuk bermain dengan baik dan betul. Pemain mesti memakai jersi, seluar pendek, kaus kaki, pelindung shin dan sepasang kasut ketika bermain.

Padang pertandingan

perbandingan padang bola

Padang permainan bola sepak antara 100 hingga 120 meter dan lebar 65 hingga 75 meter. Di hujung padang terdapat kawasan gol selebar 7.32 meter dan tinggi 2.44 meter. Selain itu, terdapat kawasan penalti di depan gawang yang berjarak 16.5 meter. Di kawasan ini penjaga gawang dapat menangkap bola menggunakan tangannya.

Baca juga: Fizik Di Sebalik Tendangan Pisang

Bola

ukuran bola sepak

Bola yang digunakan mesti diseragamkan dan dibuat dari kulit semasa perlawanan rasmi.

Tempoh pertandingan

Bola sepak rasmi mempunyai dua babak selama 45 minit ditambah masa tambahan yang diberikan oleh pengadil. Pada giliran pusingan terdapat rehat 15 minit. Apabila babak pertama berakhir ia dipanggil separuh masa . Sementara itu, akhir perlawanan dikenali sebagai sepenuh masa .

Pengadil

pengadil bola sepak

Dalam permainan bola sepak, ada seorang pengadil yang mengatur perjalanan pertandingan bola sepak. Pengadil secara amnya dibantu oleh dua juri barisan untuk membantu melihat kedudukan bola ketika berada di luar atau di luar . Pengadil berhak untuk membuang pemain, menghentikan perlawanan dan memberikan hadiah kepada satu pasukan.

Peraturan Asas permainan Bola Sepak

Tujuan

Ukuran bola sepak

Gol adalah ketika bola melintasi garisan gol. Sekiranya gol dijaringkan maka permainan akan dimulakan dari tengah gelanggang dengan bola menjadi sisi yang kebobolan.

Bola masuk dan keluar

Peraturan dalam bola sepak

Ketika bola keluar dari padang permainan ( keluar ), pasukan yang tidak keluar mesti melemparkan bola ke lapangan menggunakan kedua tangan dari luar lapangan pada titik di mana bola keluar.

Sudut dan sepakan gol

sepakan bola sepak

Sepakan sudut diambil ketika pemain lawan mengeluarkan bola dari jaring sendiri.

sepakan sudut bola sepak

Namun, jika pemain lawan menendang gawang dan bola keluar dari padang tanpa memasuki gawang, tendangan gol diambil.

Kesalahan

Pemain yang bertindak melanggar peraturan, tidak beretika atau membahayakan orang lain boleh dikenakan penalti oleh pengadil dalam bentuk amaran atau bahkan dikeluarkan dari perlawanan. Pasukan yang dilanggar akan diberikan sepakan percuma atau bahkan sepakan penalti jika pelanggaran dilakukan di kawasan penalti.

Sepakan percuma

Sepakan percuma adalah sepakan yang diperoleh apabila salah satu pasukan melakukan pelanggaran. Sepakan percuma berlaku apabila pelanggaran berlaku di luar kotak penalti . Sekiranya pelanggaran berlaku di kawasan sendiri maka sepakan percuma tidak boleh disekat oleh pemain lawan.

Baca juga: Badan bukan kerajaan (NGO) PENUH: Definisi, fungsi, ciri, dan contoh

Sepakan penalti

Hadiah sepakan penalti diperoleh sekiranya pasukan musuh melakukan kesalahan di kotak penalti . Sepakan ini diambil oleh penendang di titik penalti tanpa gangguan pemain lain. Hanya penjaga gawang yang dibenarkan menghentikan sepakan penalti dari garisan gol.

Di luar

Situasi off-side berlaku apabila pemain menerima bola oleh rakan sepasukan dalam kedudukan yang melebihi garisan pertahanan lawan paling belakang. Off-side boleh berlaku melalui hantaran, tendangan sudut, tendangan bebas atau bola muntah ( rebound ) dari tiang gawang.

Teknik Bola Sepak Asas

Peraturan di atas menjadi asas ketika memulakan perlawanan bola sepak. Di samping itu, terdapat teknik asas dalam bermain bola sepak. Teknik asas terbahagi kepada tujuh, iaitu:

  1. Menendang ( menendang ), untuk memberi makan dan menembak ke arah gawang.
  2. Dribbling ( dribbling ), untuk menghampiri sasaran atau melepasi lawan.
  3. Mengawal bola ( kawalan ), menerima bola.
  4. Meraih ( mengatasi ), merebut bola dari pihak lawan.
  5. Menuju ( menuju ), untuk menerima umpan atau menggerakkan bola dari atas.
  6. Baling masuk , untuk melemparkan bola ke luar padang.
  7. Menjaga gawang ( menjaga ), menjaga bola dari memasuki gawang.

Bola sepak bukanlah sukan yang hanya memerlukan teori tetapi memerlukan latihan agar dapat bermain dengan baik.

Walau bagaimanapun, semoga bahan ini dapat membantu anda ketika menyertai sukan bola sepak.