20+ Wira Negara: Nama, Biografi dan Imej

imej wira negara

Gambar pahlawan negara dan biografi lengkap dalam artikel ini termasuk Jeneral Ahmad Yani, Jeneral Soedirman, Cut Nyak Dhien, Idham Chalid, Mohammad Hatta, dan banyak lagi.

Wira Negara adalah gelaran tertinggi di Dunia. Gelaran ini diberikan oleh pemerintah Dunia kerana jasa dan tindakannya dalam memajukan negara sehingga layak dikenang dan dicontohkan oleh semua orang di Dunia.

Wira-wira negara ini telah banyak memberi sumbangan kepada negara. Di sini kita membincangkan 20 Wira Negara yang lengkap dan biografi mereka.

Ahmad Yani

imej wira negara Ahmad Yani

Wira nasional pertama yang kita bincangkan ialah Jeneral Ahmad Yani. Dia dilahirkan pada 19 Jun 1922 di Jenar, Purworejo, Jawa Tengah. Dia memulakan karier ketenteraannya dengan pangkat sarjan dengan mengikuti pendidikan ketenteraan di Perkhidmatan Topografi Ketenteraan di Malang dan lebih intensif di Bogor.

Dia telah membuat pencapaian semasa perang untuk kemerdekaan. Ahmad Yani berjaya merampas senjata Jepun di Magelang. Setelah Tentera Keselamatan Rakyat (TKR) dibentuk, dia dilantik sebagai Panglima TKR Purwokerto. Dia memimpin / memerintahkan penindasan pemberontakan PRRI. Pada tahun 1962, Jeneral Ahmad Yani dilantik sebagai Panglima Tentera Darat.

Ahmad Yani meninggal dunia sebagai pahlawan Revolusi, setelah ditembak di depan bilik tidurnya pada 1 Oktober 1965. Mayatnya kemudian ditemui di Lubang Buaya, Jakarta Timur bersama mayat 6 pegawai lain.

Jeneral Soedirman

Biografi Lengkap Jeneral Sudirman - Jeneral TNI - Sejarah ...

Jeneral Soedirman dicatat sebagai panglima tentera dan juga jeneral pertama Republik Dunia, yang termuda dalam sejarah. Pada usia 31 tahun, dia telah bergabung dengan pahlawan kemerdekaan untuk melawan penjajah Belanda dan Jepun.

Potong Nyak Dhien

Kisah Cut Nyak Dien, Ratu Perang Tough

Cut Nyak Dhien dilahirkan di Lampadag, kerajaan Aceh pada tahun 1984 dan merupakan pahlawan wanita yang memiliki semangat juang yang tinggi terhadap penjajah.

Dia mempunyai suami bernama Teuku Umar dan juga pahlawan nasional yang mati di medan perang pada tahun 1899 sementara Cut Nyak Dhien meninggal pada 6 November 1908.

Idham Chalid

Perjuangan KH Idham Chalid Menentang Kumpulan Kolonial dan Makar

Dr. KH. Idham Chalid adalah salah seorang ahli politik yang mempengaruhi kumpulannya, di mana dia pernah berkhidmat sebagai Timbalan Perdana Menteri Dunia dan juga pernah menjawat jawatan ketua MPR dan DPR.

Tepatnya pada 19 Disember 2016, sebagai penghargaan atas jasanya kepada negara. Pemerintah Republik Dunia mengabadikannya dalam Rp. 5000.

KH. Hasyim Asyari

inilah keturunan KH Hasyim M Asy'ari pengasas NU dan keturunannya ...

Kyai Haji Mohammad Hasyim Asyarie adalah pahlawan nasional yang mengasaskan organisasi massa Islam terbesar di Dunia, iaitu Nahdlatul Ulama.

Dia dilahirkan pada 10 April 1875 atau menurut kalender Arab pada 24 Dzulqaidah 1287H di Desa Gedang, Kabupaten Diwek, Kabupaten Jombang, Jawa Timur.

Baca juga: Pengurusan Pendidikan Awal Kanak-kanak untuk Pendidikan Awal Kanak-kanak (Penjelasan PENUH ++)

Hasyim Asyari adalah intelektual Muslim yang berjuang dalam kemerdekaan besar-besaran dengan idea-idea yang aman dan lestari sehingga kini.

RA. Kartini

Raden Ajeng Kartini adalah salah satu tokoh wanita yang menyumbang untuk memperjuangkan hak wanita yang sama atau dikenali sebagai gerakan pembebasan wanita dalam hidupnya.

Walaupun dia memiliki latar belakang bangsawan, itu tidak berarti dia tunduk pada penguasa dan nilai-nilai konservatif mereka. Hasilnya, Kartini dapat memelopori wanita pribumi untuk meningkat ke pemikiran yang lebih sederhana.

Ki Hajar Dewantara

Biografi Ki Hajar Dewantara: Bapa Pendidikan Nasional Dunia

Ki Hajar Dewantara dilahirkan di Yogyakarta pada 2 Mei 1889 dan meninggal pada 26 April 1959 di Yogyakarta.

Ki Hajar Dewantara atau nama sebelumnya Raden Mas Soewardi Soerjaningrat telah diubah sejak tahun 1922. Dia adalah pahlawan nasional Dunia dan juga aktivis gerakan kemerdekaan Dunia, seorang ahli politik dan juga perintis dalam sektor pendidikan untuk penduduk asli pada zaman penjajahan Belanda.

Dia mendirikan Taman Siswa College di Yogyakarta yang merupakan institusi pendidikan yang memberi peluang kepada penduduk asli memperoleh hak pendidikan seperti yang dilakukan oleh golongan bangsawan dan Belanda.

Ahmad Dahlan

Sejarah Keluarga KH Ahmad Dahlan & Muhammadiyah Berkecuali ...

Ahmad Dahlan atau Muhammad Darwis adalah salah satu pahlawan nasional dan juga pengasas organisasi Islam, Muhammadiyah.

Muhammadiyah didirikan pada 18 November 1912 dan dia melakukan pembaharuan dalam pemikiran berdasarkan ajaran Islam, mengajak umat Islam kembali mengikut panduan Al-Quran dan Hadis.

Dia telah menetapkan bahawa Muhammadiyah bukan organisasi politik tetapi ia adalah organisasi sosial dan terlibat dalam pendidikan.

Raden Dewi Sartika

Raden Dewi Sartika adalah salah satu pahlawan kemerdekaan wanita Dunia. Pendidikan yang dia terima sebagai keturunan mulia memberi inspirasi kepada Raden Dewi Sartika untuk memperjuangkan hak mendapatkan pendidikan bagi penduduk asli dengan membina sekolah khas untuk wanita.

Sutan Sjahrir

Sutan Sjahrir, Bapa Bangsa Terasing dan Terpinggir - Berita ...

Sutan Sjahrir adalah salah satu pahlawan nasional dunia, yang terkenal dengan jasanya dalam mengatur kemerdekaan Dunia.

Bersama dengan Bung Karno dan Bung Hatta, mereka bertiga disebut sebagai triumvirate kemerdekaan republik. Pada awal republik itu, Sjahrir juga menjabat sebagai perdana menteri.

Putera Antasari

Salah seorang Pahlawan Nasional Dunia yang memerangi penjajahan Belanda di daerah Banjar, Kalimantan Selatan. Pangeran Antasari dilahirkan pada tahun 1797 di Banjar.

Pada 14 Mac 1862, Pangeran Antasari dilantik sebagai Sultan banjar dengan gelaran Panembahan Amirudin Mukminin, yaitu sebagai pemimpin pemerintah, pemimpin agama tinggi dan panglima perang.

Untuk menghargai jasanya, pada 27 Mac 1968, dia dianugerahkan gelaran Pahlawan Nasional dan Kemerdekaan oleh Pemerintah Republik Dunia.

Putera Diponegoro

gambar wira negara putera diponegoro

Pangeran Diponegoro dilahirkan pada 25 November 1785 di Yogyakarta dan meninggal pada 8 Januari 1855. Dia dan orang-orang Dunia berperang melawan pemerintahan Belanda selama lima tahun, dari tahun 1825 hingga 1830.

Baca juga: Tekanan Hidrostatik - Definisi, Rumus, Contoh Soalan [LENGKAP]

Perang ini dikenal sebagai Perang Jawa karena meletus di hampir semua wilayah Pulau Jawa dan menjadi salah satu perang terbesar yang pernah berlaku dalam sejarah perjuangan menentang Belanda. Walaupun akhirnya dimenangkan oleh Belanda, Putera Diponegoro membuat Belanda mengalami kesukaran dan kerugian akibat kematian ribuan tentera Belanda.

Pattimura

imej wira negara Soekarno Pattimura

Thomas Matulessy atau lebih dikenali sebagai Pattimura adalah pahlawan nasional yang berperanan sebagai panglima perang dalam menentang orang-orang Maluku dengan tentera VOC Belanda.

Dengan kewibawaan dan kepemimpinannya, Pattimura berhasil menyatukan kerajaan Nusantara, Ternate dan Tidore tepat, untuk menghadapi penjajah pada tahun 1817.

Ir. Soekarno

Imej wira nasional Soekarno

Soekarno dilahirkan pada 6 Jun 1901 di Surabaya dan meninggal dunia di dunia pada 14 Mac 1980 pada usia 77 tahun.

Ir. Soekarno adalah presiden pertama Dunia dengan wakilnya Drs. Mohammad Hatta. Ir. Soekarno menjadi pemberita kemerdekaan Dunia bersama Mohammad Hatta pada 17 Ogos 1954. Dia juga berperanan sebagai pencetus dasar negara Pancasila yang kita gunakan sekarang.

Mohammad Hatta

imej wira negara mohammad hata

Mohammad Hatta atau dikenali sebagai Bung Hatta adalah salah satu pahlawan nasional yang berperanan besar dalam pengisytiharan kemerdekaan Dunia.

Bung Hatta adalah seorang pejuang, dia mendapat gelaran sebagai pahlawan yang diisytiharkan, negarawan, ekonomi dan juga berkhidmat sebagai naib presiden. Bersama Soekarno, dia memainkan peranan penting dalam kemerdekaan Republik Dunia dari Hindia Belanda dan kemudian mengisytiharkan kemerdekaan Republik Dunia pada 17 Ogos 1945.

Sultan Hassanudin

Perjalanan hidup Sultan Hasanuddin

Sultan Hassanudin dijuluki Rooster of the East dan menjadi salah satu pahlawan nasional kemerdekaan Dunia yang berasal dari Sulawesi Selatan.

Setelah dia dilantik sebagai takhta untuk menjadi sultan Kerajaan Gowa, dia kemudian berusaha menyatukan kerajaan-kerajaan kecil di Dunia Timur dan memberikan tentangan sengit kepada Belanda.

Agus Salim

Sejarah hidup Agus Salim, yang diejek seperti kambing - Tirto.ID

Pada awal penubuhan Republik Dunia, Agus Salim memainkan peranan penting dalam gerakan kemerdekaan negara ini. Langkah politik Agus Salim wujud sebelum merdeka. Dia adalah pemimpin organisasi Islam terbesar pada masa itu, iaitu Kesatuan Islam.

Agus Salim bertutur dalam beberapa bahasa asing dan merupakan diplomat yang berpengalaman.

Tan Malaka

Tan Malaka, Hantu Republik yang Tidak Dapat Dipukul |  Dunia ...

Tan Malaka adalah salah satu wira kebebasan dunia yang kebiasaannya dilupakan. Dia telah memerangi penjajahan oleh Kerajaan Belanda.

Dia mempunyai pemikiran dan tulisan yang telah mengilhami tokoh lain seperti Soekarno, Hatta, Sjahrir dalam memperjuangkan kemerdekaan negara Dunia.

Potong Mutia

potong gambar wira negara mutia

Cut Mutia dilahirkan di Keureutoe, Pirak, Aceh Utara pada tahun 1970 dan meninggal pada 24 Oktober 1910.

Cut Mutia adalah pahlawan nasional yang berperang melawan Belanda dengan suaminya, iaitu Teuku Muhammad atau Teuku Tjik Tunong.

Bung Tomo

Imej wira negara Soetomo

Bung Tomo atau Sutomo adalah salah satu pahlawan nasional dari Surabaya.

Aksi kepahlawanannya membangkitkan semangat Surkoyo arek-isk dalam melawan pasukan tentera Nederlandsch Indie Civil Administratie (NICA) Belanda dalam pertempuran 10 November.

Selain itu, Bung Tomo juga seorang wartawan dari Surabaya yang terkenal dengan motto "Kebebasan atau Kematian" dalam pertempuran ini. Nah, pertempuran di Surabaya ini diperingati sebagai Hari Pahlawan.

Oleh itu, penjelasan mengenai 20 Gambar dan Biografi Wira Nasional Dunia. Semoga bermanfaat!