Nama Rumah Tradisional Bali: Gambar dan Penjelasan Lengkap

Ilustrasi oleh dribbble.com

Rumah tradisional Bali mempunyai reka bentuk yang menunjukkan banyak nilai Hindu. Seperti di angkul-angkul, rumah aling-aling, kuil keluarga, bale manten dan sebagainya.

Bali adalah salah satu destinasi paling terkenal di dunia. Populariti Bali tidak dapat dipisahkan dari adat dan budaya yang masih kuat hingga kini. Inilah tarikan utama pelancong.

Salah satu adat dan budaya yang unik adalah rumah tradisional Bali. Rumah tradisional itu dibina berdasarkan aspek falsafah. Falsafah masyarakat Bali menyatakan bahawa dinamisme kehidupan dicapai ketika mencapai Tri Hita Karana.

Tri Hita Karana adalah kejadian harmoni antara aspek Palemahan (hubungan manusia dengan alam), Pawongan (hubungan manusia dengan sesama manusia), dan Parahyangan (hubungan manusia dengan Tuhan)

Berikut ini adalah tinjauan lebih lanjut mengenai rumah tradisional kawasan ini lengkap dengan gambar dan penjelasan.

Keunikan rumah tradisional

Seperti keunikan adat istiadat di setiap wilayah Dunia, Bali memiliki ciri khasnya. Keunikan rumah tradisional ini tidak dapat dipisahkan dari kemampuan masyarakat untuk mengekalkan warisan budaya mereka dari generasi ke generasi.

Budaya adat sangat tercermin dalam seni bina rumah-rumah Bali hari ini. Banyak nilai agama Hindu dapat dilihat dari reka bentuk rumah tradisional Bali.

Antara keunikan rumah tradisional Bali adalah Gapura Bentar, yang merupakan pintu masuk yang terletak di hadapan rumah tradisional Bali. Terdapat ukiran dan relief di Gapura Bentar yang membuatnya menyerupai kuil.

Gapura Bentar umumnya dibina menyerupai dua kuil kembar yang saling berhadapan. Dari Gapura Bentar ini, penduduk atau pelawat memasuki rumah.

Perlu diingatkan, ciri-ciri rumah tradisional Bali adalah seperti berikut.

  • Mempunyai banyak bangunan yang berasingan
  • Ukiran pada rumah-rumah Bali mempunyai banyak makna
  • Bentuk rumah tradisional berbentuk persegi atau segi empat tepat
  • Mempunyai 3 aspek (Parahyangan, Pawongan, dan Palemahan)
  • Seni bina rumah tradisional berdasarkan Asta Kosala Kosali
  • Mempunyai pintu masuk bernama Gapura Bentar
Baca juga: Fungsi dan Penjelasan Tulang (Lengkap + Gambar)

Fungsi dan Nama Rumah Tradisional Bali

Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa setelah melewati Gerbang Bentar, pengunjung akan menemui pelbagai bangunan rumah tradisional Bali yang lebih mirip dengan kompleks perumahan.

Walau bagaimanapun, beberapa bangunan yang terletak di dalam rumah tradisional ini mempunyai fungsi dan nilai yang berbeza.

Terdapat sekurang-kurangnya 10 nama rumah tradisional Bali dan fungsinya. Berikut ini adalah tinjauan lanjut mengenai nama dan fungsi rumah tradisional.

1. Angkul-Angkul

Angkul-angkul adalah pintu masuk utama ke rumah tradisional Bali. Bentuk rumah tradisional ini mirip dengan pintu kuil Bentar. Namun, ada bumbung yang bergabung dengan dua tiang angkul-angkul.

2. Aling-Aling

Bahagian Aling-Aling adalah penghalang antara Angkul-Angkul dan halaman yang merupakan tempat suci. Bangunan Aling-Aling dipercayai memberikan aura positif.

Di bangunan Aling-Aling ada tembok pemisah yang dikenal sebagai Penyengker. Di dalamnya terdapat sebuah ruangan yang digunakan untuk pelbagai aktiviti. Sebilangan rumah tradisional Bali ini juga menggunakan patung sebagai dinding pemisah atau pengengker.

3. Kuil Keluarga

Bangunan kuil keluarga adalah bangunan yang biasanya digunakan sebagai tempat beribadah dan berdoa.

Setiap rumah tradisional di Bali mesti mempunyai bangunan ini. Kuil keluarga ini juga dikenali sebagai Sanggah atau Pamerajan. Lokasi Kuil Keluarga berada di sudut timur laut bangunan rumah tradisional.

4. Bale Manten

Bahagian seterusnya dari rumah tradisional adalah Bale Manten. Bangunan ini dimaksudkan sebagai tempat tidur, terutama untuk gadis-gadis yang belum berkahwin. Terletak di sebelah utara rumah tradisional dengan bentuk segi empat dan bal di kedua-dua belah pihak.

5. Bale Dauh

Merupakan bahagian yang juga dikenali sebagai ruang tamu, yang khusus digunakan untuk menerima tetamu. Walau bagaimanapun, bahagian dalam Bale Dauh juga berfungsi sebagai tempat tidur untuk remaja lelaki.

Bale Dauh terletak di bahagian barat rumah tradisional. Kedudukan lantai mesti lebih rendah daripada Bale Manten. Yang unik dari Bale Dauh adalah adanya tiang penyangga di dalam bilik. Walau bagaimanapun, bilangan tiang berbeza dari satu rumah ke rumah yang lain.

Baca juga: Huraian Struktur Teks [LENGKAP]: Definisi, Karakteristik, dan Contoh

6. Bale Setuju

Rumah tradisional Bali

Bahagian seterusnya adalah Bale Sepakat. Ini adalah bangunan yang berbentuk seperti gazebo dengan empat tiang. Bale Sepakat digunakan sebagai tempat bersantai untuk ahli keluarga dan juga bilik keluarga di rumah moden.

7. Bale Gede

Rumah tradisional Bali

Bangunan Bale Gede ini sering digunakan dalam melaksanakan acara tradisional. Oleh itu, lokasi bangunan ini mestilah lebih tinggi daripada bangunan lain. Di samping itu, Bale Gede juga digunakan sebagai tempat berkumpul, menyajikan makanan khas Bali atau membakar pelbagai persembahan.

Seperti namanya, Bale Gede memiliki ukuran bangunan yang lebih besar daripada rumah tradisional lain. Bentuk segi empat tepat dengan 12 tiang yang menjulang tinggi.

8. Jineng atau Klumpu

Rumah tradisional Bali

Bangunan Jineng di sebuah rumah tradisional berbentuk seperti gua, dibina dari kayu dan ditutup dengan atap jerami. Bahagian rumah tradisional ini berfungsi sebagai tempat penyimpanan beras (bijih) yang belum dikeringkan yang telah dikeringkan di bawah sinar matahari.

Walau bagaimanapun, bangunan Jineng sekarang jarang dijumpai. Sekiranya ada, maka bangunan Jineng sudah dalam bentuk moden yang terbuat dari bahan bata dan simen.

9. Pawaregen

Rumah tradisional Bali

Bangunan Pawaragen tradisional adalah sebahagian dari rumah tradisional yang berfungsi sebagai dapur. Saiz sederhana dan terletak di barat laut atau barat daya rumah tradisional. Terdapat dua kawasan di Pawaragen, iaitu kawasan memasak dan tempat penyimpanan peralatan dapur.

10. Jelapah

Rumah tradisional Bali

Seperti penggunaan Lumbung untuk orang Jawa, di Bali Lumbung juga digunakan untuk menyimpan makanan ruji seperti jagung, beras dan lain-lain. Berbeza dengan Jineng yang dijadikan tempat penyimpanan biji-bijian.


Demikianlah tinjauan rumah tradisional Bali dengan gambar dan penjelasan. Semoga bermanfaat.

5 bintang / 5 bintang ( 1 suara)