Bacaan dan Solat Mandi Wajib - Lengkap dengan Arti dan Prosedur

bacaan mandian wajib

Bacaan mandian wajib adalah نَوَيْتُ الْغُسْلَ لِرَفْعِ الْحَدَثِ اْلاَكْبَرِ فَرْضًا ِللهِ تَعَالَى


Mandi wajib adalah cara membersihkan dari hadast yang hebat. Kerana mandi adalah wajib, atau hadast yang besar, termasuk mengalami junub, haid, melahirkan, mengeluarkan air mani, dan persetubuhan. Mandi yang besar sering disebut mandi janabah atau mandi junub kerana mengalami peristiwa junub.

Pengertian junub terbahagi kepada dua. Pertama, pembuangan air mani dari alat kelamin anak lelaki atau perempuan, baik kerana mimpi basah, bermain dengannya, atau keghairahan yang disebabkan oleh penglihatan atau pemikiran. Kedua, dengarkan atau berhubungan seks, walaupun anda tidak mengeluarkan air mani.

Isu mandi wajib adalah penting kerana berkaitan dengan ibadah lain, baik fardhu maupun sunnah. Orang yang dalam keadaan dilarang termasuk berdoa, berdiam diri atau duduk di masjid, melakukan tawaf atau mengelilingi Ka'bah, membaca ayat-ayat dari Al-Quran, dan menyentuh mushaf.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai bacaan wajib dan solat serta prosedurnya.

Niat Solat Mandi Wajib

Bacaan mandian mandatori

Terdapat beberapa sebab mandi wajib. Oleh itu, terdapat beberapa bacaan yang disengajakan atau solat wajib mandi.

Niat mandi wajib (umum)

Secara umum, niat untuk mandi wajib adalah niat mandi wajib yang boleh digunakan untuk tujuan umum membersihkan diri dari hadast besar.

نَوَيْتُ الْغُسْلَ لِرَفْعِ الْحَدَثِ اْلاَكْبَرِ فَرْضًا اِللهِ تَعَالَى

" Nawaitul Ghusla Lifrafil Hadatsil Akbari Fardhan Lillahi Ta'aala ."

Artinya : "Saya berniat mandi besar untuk menyingkirkan hadis fardhu yang besar kerana Allah Ta'aala."

Niat mandi wajib selepas haid

Menstruasi adalah kejadian di mana darah dilepaskan dari alat kelamin wanita kerana telur yang tidak disenyawakan oleh sel sperma. Ini dipengaruhi oleh hormon FSH-Estrogen atau LH-Progesterone . Kejadian haid biasanya berlaku setiap bulan bagi wanita.

نَوَيْتُ الْغُسْلَ لِرَفْعِ حَدَثِ الْحَيْضِ اِللهِ تَعَالَى

"Nawaitul Ghusla Lifraf il Hadatsil Haidil Lillahi Ta'ala."

Maksudnya: "Saya berniat mandi untuk membersihkan hadis haid yang besar kerana Allah Ta'ala."

Bacaan niat mandi selepas bersalin

Selepas bersalin adalah kejadian pendarahan dari alat kelamin wanita setelah melahirkan. Darah selepas bersalin keluar kira-kira 40 hari selepas bersalin. Semasa melahirkan, seorang wanita dilarang berdoa, berpuasa, dan melakukan hubungan seks dengan suaminya.

نَوَيْتُ الْغُسْلَ لِرَفْعِ حَدَثِ النِّفَاسِ ِللهِ تَعَالَى

"Nawaitul Ghusla Liraf il Hadatsil Nifasi Lillahi Ta'ala."

Maksudnya: "Saya berniat mandi untuk menyucikan hadis besar dari nifas kerana Allah Ta'ala"

Prosedur Mandi Wajib

Sebagai bentuk ibadah, tentu saja, dalam melakukan mandi wajib, ada farduana atau rukun tertentu yang mesti dipenuhi.Jika rukun wajib ini tidak dipenuhi maka mandi wajib tidak sah. Sehingga orang masih dianggap berbudaya sehingga kegiatan tertentu dilarang. Sheikh Salim bin Sumair Al-Hadlrami dalam bukunya Safînatun Najâ menyebutkan bahawa ada 2 (dua) perkara yang membentuk mandi besar, iaitu niat dan menyalurkan air ke seluruh badan. Dalam buku itu dia menulis:

فروض الغسل اثنان النية وتعميم البدن بالماء

Artinya: "Ada dua fardlu atau rukun mandi, iaitu niat dan menyalurkan air ke seluruh badan."

Imam al-Ghazali dalam bukunya Bidâyatul Hidayah menjelaskan secara terperinci tentang adab dan tatacara mandi wajib. Berikut adalah urutan prosedur untuk mandi besar.

Baca juga: Doa Eid al-Adha dan Eid al-Fitr (FULL): Membaca Niat, Doa, dan Panduan

1. Ambil air dan basuh tangan anda terlebih dahulu hingga tiga kali.

Tangan mesti dibersihkan tiga kali terlebih dahulu. Tambahan pula, tangan ini membantu membersihkan kotoran ke seluruh badan. Di dalam mazhab Syafi'i, niat mesti dilakukan bersamaan dengan air yang pertama kali dicurahkan ke badan. Pada masa inilah bacaan niat untuk mandi boleh dibacakan.

2. Bersihkan semua kotoran atau najis yang masih melekat pada badan.

Sebelum mandi, anda mesti terlebih dahulu membersihkan kotoran yang melekat. Contohnya, ingin membuang air kecil atau buang air besar terlebih dahulu atau yang lain.

3. Wuduk

Melakukan wuduk berfungsi untuk membersihkan hadast kecil hingga selepas itu mandi wajib membersihkan hadast besar. Dalam melakukan mandi wajib, berwuduk sama seperti berwuduk ketika solat. Selesaikan dengan menyiram kedua-dua kaki.

4. Mulakan mandi besar

Langkah pertama mandi wajib adalah mencuci kepala tiga kali berturut-turut.

5. Lumurkan bahagian badan

Siram bahagian kanan badan tiga kali, kemudian beralih ke bahagian kiri tiga kali. Kemudian gosokkan badan, depan dan belakang, tiga kali; serta membersihkan antara rambut dan janggut (jika anda memilikinya).

Pastikan air yang anda gunakan mengalir ke lipatan kulit dan akar rambut. Elakkan daripada menyentuh alat kelamin. Namun, jika disentuh, anda harus berwuduk semula.

Di antara semua amalan ini, yang wajib adalah niat, membersihkan najis (jika ada), dan menuangkan air ke seluruh badan. Selebihnya adalah muakkadah sunnah dengan kebajikan yang tidak boleh dipandang rendah. Orang-orang yang mengabaikan sunnah ini, kata Imam al-Ghazali, mengalami kerugian kerana sebenarnya amalan-amalan Sunnah ini memperbaiki kekurangan dalam amalan fardhu.

Ini adalah penjelasan mengenai bacaan wajib dan solat - lengkap dengan maksud dan prosedur . Semoga bermanfaat.

Baca juga: Shahada Makna: Lafadz, Terjemahan, Makna dan Kandungan

Sumber: Niat Mandi Wajib - Nabawi