Istiqomah: Makna, Keutamaan dan Petua untuk Menginap Istiqomah

bermaksud istiqomah

Makna Istiqomah berasal dari bahasa Arab yang merupakan bentuk kata kerja adalah dari kata istaqāma yang bermaksud "tegak." Bentuk lain dari kata istaqâma adalah mustaqîm yang sering ditafsirkan sebagai lurus, misalnya dalam kata "ash-shirâtul mustaqîm" yang bermaksud "jalan lurus."

Dalam KBBI, perkataan istiqamah didefinisikan sebagai teguh dan sentiasa konsisten. Dari sini kita telah memahami maksud istiqomah. Sudah tentu istiqomah tidak dapat dipisahkan dari nama pengorbanan. Contohnya, apabila ada wanita Muslim yang sebelumnya tidak menutupi alat kelaminnya dan dia ingin berhijrah menjadi lebih baik.

Kini dari situ, wanita itu memulakan proses menutupi kemaluannya dengan memakai tudung. Berapakah kosnya? Dia harus bersedia menerima akibat dari buli , penghinaan, dan perspektif negatif orang-orang di sekelilingnya. Memerlukan tekanan tinggi untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Dia juga harus didorong jika perkembangan kariernya menurun ketika memakai jilbab.

Tidak sedikit juga syarikat atau tempat kerja yang enggan menerima pekerja yang memakai tudung. Semasa pengorbanan yang dialami, istiqomah juga mesti berjalan berdampingan. Jangan biarkan ada banyak pengorbanan yang telah dibuat, tetapi mereka tidak tabah melaksanakannya, dan pada akhirnya mereka tidak konsisten untuk berubah menjadi lebih baik. Tuhan melarang.

Oleh itu, istiqomah perlu dilakukan, untuk menguatkan iman dan memotivasi diri untuk terus berada di jalan yang benar. Istiqomah juga mempunyai kebaikan termasuk:

Keutamaan beristiqomah

1. Jaminan syurga bagi mereka yang menjalankannya

Sebagaimana firman Allah SWT:

Makna Istiqomah

Makna:

Bagi mereka yang mengatakan, Tuhan kami adalah Allah, maka mereka mengesahkan kedudukan mereka, malaikat akan turun kepada mereka dengan berkata, Jangan takut, dan jangan bersedih; dan menggembirakan mereka dengan jannah yang dijanjikan oleh Allah kepadamu.

2. Elakkan rasa bimbang dan sedih

Kedua perkara ini benar-benar mengalihkan perhatian dan merosakkan fokus kita untuk melakukan kebaikan. Maka dengan istiqomah kita akan mengelakkan rasa bimbang dan sedih dalam hidup kita. Seperti dalam firman Allah SWT di QS. Al-Ahqaf ayat 13, yaitu:

Baca juga: Bacaan Niat dan Prosedur untuk Solat 5 Waktu (PENUH) - bersama dengan maknanya Makna Istiqomah

Makna:

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: Tuhan kami adalah Allah, maka mereka masih attiqamah, maka tidak ada kerisauan bagi mereka dan mereka tidak (juga) bersedih.

3. Mencegah Melakukan Jenayah

Dengan melakukanististomomah kita menghindari melakukan kejahatan dan selalu mendorong untuk melakukan kebaikan, agar kehidupan seharian kita penuh dan hanya menumpukan pada perkara-perkara baik.

4. Amalan yang paling disukai oleh Allah SWT.

Berbanding dengan banyak amalan yang jarang dilakukan. Amalan seperti ini disukai oleh Allah seperti dalam hadis Nabi SAW yang berbunyi:

'Melakukan sesuatu yang betul dan tepat bagi anda dan amal yang paling disukai Allah adalah amalan berterusan walaupun sedikit.' (Diriwayatkan oleh Bukhari). Oleh itu, perlulah melakukan suatu cara agar amalan kita disukai oleh Allah SWT. Berikut adalah petua untuk menjalankan istiqomah, termasuk:

Petua Menjalankan Istiqomah

Mungkin ada yang merasa letih, kerana tekanan yang ada, mereka mungkin berpaling ke arah yang salah, dan pada akhirnya tidak konsisten atau istiqomah dalam melaksanakan sesuatu yang baik. Terdapat beberapa petua agar anda dapat terus melakukan perkara-perkara baik secara istiqomah.

1. Luruskan Niat

Semuanya berdasarkan niat. Oleh itu, berniatlah pada diri anda bahawa semua kebaikan yang anda lakukan adalah semata-mata kerana Allah SWT. Jangan sekali-kali memaparkan perkara lain dalam fikiran kita selain daripada Allah SWT. Dan cuba lakukan segalanya dengan ikhlas sehingga anda benar-benar dapat menjadi orang yang lebih baik.

2. Lakukan Kebaikan Secara Beransur

Melakukan kebaikan secara beransur-ansur dengan memulakan ibadah dari perkara-perkara kecil seperti sedekah, menjaga hubungan, menolong orang lain, membaca dan berinteraksi dengan Al-Quran dan lain-lain.

Bersedekah juga dapat menjadikannya mudah dan lancar dalam setiap perkara baik yang ingin kita lakukan. Cobalah untuk melakukannya secara teratur setiap hari, dan jika dilakukan secara teratur, insya Allah, ia juga akan berguna bagi kita. 

Baca juga: Bacaan solat Fajr beserta doa Qunut [PENUH]

3. Bersabar dalam menjalankannya

Maksudnya di sini juga penting, anda harus bersabar dalam melaksanakannya. Kerana istiqomah adalah sesuatu yang sangat sukar dicapai, kerana memerlukan pengorbanan dan kelenturan hati untuk menerima setiap akibatnya. Oleh itu, anda memerlukan tekanan atau paksaan dari diri anda agar tetap teguh dalam melaksanakan kebaikan.

Kesabaran juga diperlukan. Sekiranya kita tidak sabar, maka kita mudah terbawa oleh suasana sehingga dapat merosakkan komitmen kita untuk tetap konsisten dalam melaksanakan kebaikan. Tetap sabar dan rendah hati. 

4. Meminta Perlindungan dan Pertolongan dari Allah SWT.

Setelah meluruskan niat, melakukan kebaikan secara beransur-ansur, bersabar dan akhirnya meminta perlindungan dan pertolongan dari Allah SWT, agar anda dapat menghindari perkara buruk dan terus mengamalkan kebaikan

Nyatakan niat baik anda kepada Allah SWT agar semuanya dipermudahkan dengan keredhaan. Orang mengatakan bahawa, jika kita melakukan perkara yang baik dan berniat menjadi individu yang lebih baik, insya Allah, kita akan didekatkan dengan orang yang baik dan dipermudah dengan cara yang baik juga.

Ini adalah tinjauan makna istiqomah dalam melaksanakan kebaikan. Mudah-mudahan kita selalu menjauhi perkara buruk dan mendekatkan diri dengan perkara yang baik. Semoga bermanfaat.