Apa itu SKS, IPK dan IPK? Penjelasan penuh

apa itu kredit

Apa itu kredit? kredit atau sistem kredit semester adalah berat setiap kursus yang diajar oleh pelajar.

Dunia akademik baru sering membuat pelajar baru mengenali pelbagai istilah baru yang harus diketahui.

Bukan perkara biasa bagi pelajar baru untuk bertanya-tanya apa SKS, IPK, dan IPK yang sering dibincangkan dalam akademik kampus.

Bagi mereka yang tidak mengetahui pelbagai istilah ini, berikut adalah ulasan lengkap mengenai SKS, IP dan IPK.

Apa itu SKS?

SKS bermaksud Sistem Kredit Semester yang biasanya digunakan dalam sistem pengajian tinggi. Tujuan SKS ini adalah berat setiap kursus yang diajar oleh pelajar. Dengan sistem ini, pelajar boleh memilih kursus mereka sendiri yang akan diambil dalam satu semester.

Secara umum, SKS digunakan sebagai penanda aras:

  • Jumlah beban belajar pelajar.
  • Pengiktirafan kuantitatif terhadap kejayaan usaha pembelajaran pelajar.
  • Jumlah usaha belajar yang diperlukan oleh pelajar untuk menyelesaikan program, baik program semester dan program lengkap.
  • Jumlah usaha dalam menyediakan pendidikan untuk tenaga pengajar.

Secara umum, jumlah maksimum kredit yang boleh diambil dalam satu semester adalah 24 kredit yang terdiri daripada beberapa kursus wajib dan elektif. Manakala jumlah kredit untuk syarat lulus adalah 144 kredit yang diambil dalam jangka masa 3-7 tahun. Dengan kata lain, SKS adalah parameter kajian akademik pelajar dalam menyertai aktiviti kuliah.

Berikut adalah contoh mengambil beban SKS dalam satu semester.

Harga 1 SKS dalam aktiviti kursus adalah bersamaan dengan beban belajar setiap minggu untuk satu semester yang terdiri daripada:

  • 1 jam aktiviti yang dijadualkan (termasuk rehat 5-10 minit)
  • 1-2 jam tugas berstruktur yang dirancang oleh pengasuh untuk subjek tersebut, misalnya menyelesaikan kerja rumah, membuat rujukan, menerjemahkan artikel, dan sebagainya.
  • 1-2 jam tugas bebas, contohnya membaca buku rujukan, memperdalam bahan, menyiapkan tugasan, dan sebagainya.
Baca juga: Sejarah dan Proses Pembentukan Kepulauan Dunia [PENUH]

Jumlah beban kredit bergantung pada dasar sistem pendidikan tinggi masing-masing. Jumlah kredit boleh berbeza untuk aktiviti pembelajaran seperti praktikum, seminar, kerja lapangan, penyelidikan, atau penulisan tesis.

Apa itu IP?

IP bermaksud Indeks Prestasi . Dengan kata lain, IP adalah jumlah skor purata pelajar selama satu semester.Sistem IPK ini termasuk dalam sistem penilaian standard dalam pengajian tinggi.

Skor IP diambil dari nilai kursus yang terdiri daripada gred A, B, C, D, dan E. Nilai setara dengan 4, B bersamaan dengan nombor 3, C setara dengan nombor 2, D setara dengan nombor 1, dan E setara dengan nombor 0. Dari jumlah nilai kursus, nilai rata-rata diambil dengan skor IP akhir dalam lingkungan 0,00-4,00.

Beberapa institusi pengajian tinggi masih menggunakan gred B + yang setara dengan skor 3.5, nilai C + yang setara dengan skor 2.5 dan seterusnya untuk menentukan jumlah gred.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah contoh mengira nilai IP setiap semester.

apa itu kredit

Apa itu IPK?

IPK bermaksud Purata Nilai Gred . Seperti IPK, IPK adalah purata bilangan gred yang dimiliki pelajar dalam tempoh pengajian. Oleh itu, jika IPK diambil setiap semester, IPK adalah nilai yang diambil dari nilai rata-rata keseluruhan semester yang telah diambil.

Sekiranya kita sering melihat sling cum laude pada upacara graduasi, diketahui bahawa pelajar itu lulus dengan IPK tinggi dengan IPK 3.5 ke atas untuk ijazah sarjana muda.

Berikut ini adalah contoh skor IPK dan IPK dalam lembaran hasil kajian pelajar untuk setiap semester.

apa itu kredit

Skor IPK dan IPK mungkin berbeza dalam beberapa semester. Sekiranya masih semester 1, maka IPK adalah sama dengan IPK. Ini kerana, hanya ada satu IP. Sekiranya pada semester 2, akan ada 2 IP, iaitu pada semester satu dan semester 2 dan seterusnya.

Baca juga: Zaman Megalitik: Penjelasan, Karakteristik, Alat, dan Warisan

Untuk pengiraan IPK, berikut adalah contoh.

SemesterIP
13.4
23.2
33.6
43.5
53.7

Dengan nilai IP per semester, IPK yang akan diperoleh adalah seperti berikut.

IPK = bilangan IPK / bilangan semester

= (3.4 + 3.2 + 3.6 + 3.5 + 3.7) / 5

= 3.48

Jadi, IPK selama 5 semester adalah 3.48


Itulah tinjauan SKS, IPK, dan IPK. Semoga bermanfaat.