Pakaian Tradisional Papua: Gambar dan Penjelasan Lengkap

Pakaian tradisional orang Papua

Pakaian tradisional Papua meliputi pakaian koteka, rok rumbai, sali, yokal, dan perinciannya dijelaskan dalam artikel ini.

Pulau paling timur di dunia, Papua, memiliki ribuan keunikan budaya, salah satunya adalah pakaian tradisional. Seperti pakaian tradisional lain, pakaian tradisional Papua mempunyai ciri khas yang menunjukkan identiti suku Papua, baik dari segi bentuk maupun material.

Pakaian tradisional Papua terdiri dari pelbagai jenis, baik pakaian tradisional pria dan wanita. Selain pakaian sebagai penutup badan, pakaian tradisional Papua juga dilengkapi dengan pelbagai aksesori untuk melengkapkannya.

1. Koteka

Biasanya, koteka digunakan setiap hari oleh lelaki. Koteka digunakan untuk menutup kemaluan mereka. Koteka dibuat dari labu lama yang dikeringkan dan kemudian biji dan pulpa dikeluarkan.

Labu air dipilih kerana mempunyai tekstur yang keras. Bentuk koteka berbeza-beza bergantung pada suku. Seperti suku Tiom menggunakan dua labu, sementara suku lain hanya ada satu labu air.

Pakaian tradisional ini berbentuk lengan panjang yang mempunyai pelbagai ukuran. Untuk pakaian harian atau di tempat kerja, koteka yang dipakai lebih kecil daripada koteka yang dipakai semasa acara tradisional.

Saiz koteka ini juga menunjukkan status seseorang. Semakin tinggi dan besar saiz koteka, semakin tinggi kedudukan orang tersebut.

2. Rok Rumbai

Pakaian ini boleh dibuat untuk lelaki dan wanita di Papua. Anak lelaki bagaimanapun memakai rok rumbai hanya pada majlis-majlis tertentu. Rok rumbai terbuat dari susunan kelapa sawit kering dan digunakan untuk menutupi bahagian bawah badan.

Biasanya, skirt rumbai dan koteka dipakai tanpa memakai bahagian atas. Kerana bahagian atas badan biasanya disamarkan dengan lukisan atau tatu. Lukisan yang dilukis biasanya dengan motif flora dan fauna.

Baca juga: 25+ Petikan mengenai Pendidikan dari Pelbagai Tokoh

3. Sali

Pakaian Sali adalah pakaian orang Papua yang dipakai oleh wanita Papua yang belum berkahwin atau masih bujang.

Sali berwarna coklat kerana dibuat dari kulit pokok. Wanita yang sudah berkahwin sudah tentu tidak boleh memakai pakaian jenis ini lagi.

6. Yokal

5 Peraturan Pakaian Tradisional Papua dan Falsafah di baliknya

Tidak seperti sali, yokal adalah pakaian tradisional Papua yang dipakai oleh wanita Papua yang sudah berkahwin.

Yokal biasanya terdapat di Papua Barat dan sekitarnya. Yokai berwarna coklat kemerahan sedikit. Yokai juga dikenali sebagai simbol masyarakat Papua yang dekat dengan alam.

Pakaian tradisional ini biasanya juga dilengkapi dengan pelbagai aksesori yang sangat khas. Aksesori ini merangkumi:

7. Gigi Anjing dan Taring Babi

Aksesori yang biasa digunakan diperbuat daripada gigi babi dan anjing. Gigi anjing digunakan sebagai kerah sementara taring babi dilekatkan di antara lubang hidung.

8. Beg Noken

beg noken

Beg ini biasanya digunakan dengan melekatkannya di atas kepala, tetapi juga dapat digunakan sebagai sling bag. Fungsi utama beg noken adalah menyimpan buah, umbi, sayur-sayuran dan produk permainan seperti burung, arnab dan tikus. Beg noken dibuat dari kulit anyaman.

9. Kepala Jumbai

Topi tradisional Papua

Ia dipakai untuk menghias kepala lelaki yang menyerupai mahkota. Jumbai kepala terbuat dari bulu kasuari coklat dan bulu arnab putih. Warna coklat panjang di bahagian atas, sementara bulu putih di bahagian bawah.

Itu adalah pakaian dan peralatan tradisional orang Papua. Sangat unik, ya? Dunia terkenal dengan kepelbagaian budaya. Sebagai pengganti negara, kita pasti harus memelihara budaya yang kita miliki sehingga terpelihara.