Ulasan adalah - Tujuan, Jenis, Struktur dan Contoh

kajian adalah

Ulasan adalah ringkasan, tinjauan dari beberapa sumber seperti buku, jurnal, filem, berita, produk dan lain-lain.

Tentunya kita telah melihat ulasan sesuatu produk atau karya sebelum kita menggunakan produk tersebut.

Ulasan yang anda baca adalah perkara yang biasa disebut sebagai ulasan. Untuk maklumat lebih lanjut, mari kita lihat lebih lanjut mengenai tinjauan.

Definisi

"Tinjauan adalah ringkasan, tinjauan dari beberapa sumber seperti buku, jurnal, filem, berita, produk dan lain-lain."

Penulis ulasan mempunyai niat untuk menulis dan memberi pengetahuan kepada orang ramai mengenai kelebihan, kekurangan dan kualiti sesuatu karya / produk.

Dengan meninjau, kita dapat memberikan maklumat kepada pembaca atau pendengar.

Ulasan Ciri

Ulasan adalah teks yang cukup unik. Oleh itu, terdapat beberapa ciri teks ulasan yang perlu diketahui. Ciri-cirinya merangkumi:

 • Gunakan ayat yang panjang dan kompleks.
 • Menggunakan perumpamaan.
 • Perbincangan yang dikaji mesti menumpukan pada perkara-perkara tertentu.
 • Gunakan kata sifat seperti barik, buruk, lengkap, nilai.

Tujuan Kajian

Tentunya seseorang yang menulis ulasan atau ulasan mempunyai tujuan atau tujuan tertentu.

Tujuan utama peninjauan adalah untuk memberikan maklumat, gambaran keseluruhan karya atau produk. Tinjauan yang dimaksudkan adalah dalam bentuk kritikan yang nantinya akan bermanfaat bagi masyarakat umum.

Dalam mengkaji sesuatu produk, penulis tidak boleh mengulang kaji dengan sembarangan kerana mempunyai pengaruh yang besar terhadap tindak balas pembaca dan produk yang sedang dikaji.

Jenis Kajian

Sudah tentu terdapat banyak produk untuk dikaji. Oleh itu, terdapat beberapa jenis ulasan yang ada. Jenis-jenis ini adalah:

1. Buku

kajian adalah

Ulasan ini mengulas karya seperti novel dan buku lain, untuk membantu pembaca mengetahui isi sebuah karya.

2. Jurnal

kajian adalah

Merupakan kaedah untuk mempermudah pemahaman intipati penyelidikan yang telah dilakukan dalam jurnal.

3. Alat

Dalam era globalisasi sekarang, produk gadget bersaing dalam memperkenalkan alat mereka. Salah satu cara adalah dengan mengkaji produk. Ulasan yang baik dapat menarik minat pembaca untuk membeli alat ini.

4. Makanan

Ulasan makanan boleh dilakukan dengan mencicipi makanan dan kemudian menjelaskan isi, rasa, bau, dan harga makanan yang sedang dikaji.

5. Aplikasi

kajian adalah

Semakin banyak pengembang membuat aplikasi untuk kedua-dua telefon pintar dan PC, membuat pengguna bingung mengenai aplikasi mana yang harus dipilih. Atas sebab ini, semakan aplikasi diperlukan agar pengguna gajet dapat membuat pilihan dengan lebih mudah.

6. Elektronik

kajian adalah

Sebelum membeli elektronik, bakal pembeli perlu mengetahui terlebih dahulu ulasan produk yang ditawarkan sebagai rujukan.

Struktur Kajian

Seperti yang kita ketahui, teks ulasan mempunyai beberapa struktur yang berbeza dengan teks lain. Dalam teks ulasan, terdapat:

 • Pengenalan

Di bahagian ini terdapat pengenalan umum mengenai produk yang akan dikaji. Gambaran keseluruhan sesuatu yang bermula dari nama, asal, latar belakang, pencipta, dan sebagainya akan dibincangkan dalam bahagian ini.

 • Penilaian

Pengulas memberikan gambaran yang lebih terperinci yang harus diketahui oleh pembaca mengenai bahan yang dikaji.

 • Tafsiran
Baca juga: Adat: Definisi, Fungsi dan Dasar [PENUH]

Di sini pengulas menyatakan pandangannya dengan jujur ​​mengenai bahan yang dikaji. Terangkan kelebihan, kekurangan, atau bandingkan dengan produk lain yang serupa.

 • Kesimpulannya

Kesimpulannya adalah bahagian akhir dari struktur tinjauan. Pada kesimpulan pengulas menerangkan hasil yang telah dikaji secara garis besar. Selepas itu dapat ditambah dengan memberikan pendapat pengulas sama ada karya itu bagus untuk dibeli atau sebaliknya.

Kajian Contoh

Untuk lebih memahami mengenai ulasan, berikut adalah beberapa contoh ulasan yang boleh anda baca.

Ulasan Buku

 Tajuk: Milik anda

Pengarang: Orizuka

Penerbit: Gagas Media

Tahun penerbitan: 2011

JUmp: 294

Sinopsis

Kata orang, pertemuan pertama selalu berlaku secara kebetulan. Tetapi, bagaimana anda menjelaskan perjumpaan kami yang seterusnya? Adakah Tuhan campur tangan di dalamnya?

Kami bukan dua garisan bertembung secara tidak sengaja. Tidak kira betapa sukarnya kita berdua mencuba, menjauh antara satu sama lain - dan menjauh antara satu sama lain - pada akhirnya kita akan bertemu lagi.

Anda tidak percaya pada takdir, juga saya. Oleh itu, hanya ada satu cara untuk membuktikannya….

Anda, saya, dan perjalanan ini.

Saat menanti rombongan turnya di bandara, PSP milik Jingga terjatuh dan layar touchscreennya pecah jadi dua. Jingga panik dan kelabakan karena game yang sedang ia mainkan sudah nyaris mencapai level Master. Lalu seorang laki-laki membungkuk untuk menyerahkan kartu nama dan ia berjanji akan mengganti PSP milik Jingga yang rusak karenanya. Namanya Narayan Sadewa.

Setelah Jingga menemukan rombongan turnya—yang justru menunggunya akibat Jingga tidak membaca jadwal tur, barulah Jingga tahu bahwa Rayan ternyata teman satu rombongannya. Jingga berusaha untuk bisa berteman baik dengan Rayan. Sebaliknya Rayan dengan pribadinya yang serius sama sekali tidak merasa nyaman berada di dekat Jingga yang enerjik dan nyentrik. Namun sepertinya keberuntungan tidak berpihak pada Rayan, karena justru ia dipasangkan dengan gadis itu selama tur berlangsung. Hal ini membuatnya sedikit kewalahan saat gadis itu juga ikut campur tangan dalam misi Rayan yang sebenarnya ke Korea—menemukan gadis bernama Mariska yang merupakan mantan pacarnya.

Dalam usaha Rayan menemukan Mariska dan Jingga yang terus mengekornya, mereka berdua ketinggalan jadwal rombongan tur. Dengan mengandalkan arahan dari Yunjae, tour guide mereka, dan pengetahuan Jingga tentang Korea—sekalipun gadis itu belum pernah jalan-jalan di Korea seorang diri, mereka berdua berusaha menemukan jalan kembali ke rombongan tur. Namun saat mereka sampai di terminal untuk naik bus, Rayan kecopetan. Laki-laki itu sudah hampir berangkat ke kedubes untuk melaporkan kejadian itu seandainya Jingga tidak mengingatkannya bahwa saat itu hari Minggu. Mau tak mau Rayan akhirnya memasrahkan dirinya pada isi dompet Jingga sampai senin tiba. Dan akhirnya mereka kembali harus ketinggalan rombongan menuju destinasi wisata selanjutnya.

Lalu Jingga yang tidak mau liburannya ke Korea terbuang percuma, memutuskan untuk memberikan tur romantisme Korea pada Rayan dengan tujuan agar laki-laki itu tidak lagi emotionless. Rayan yang saat ini tidak punya uang sepeserpun untuk menghidupi dirinya di Korea, hanya menuruti apapun yang dilakukan Jingga dengan setengah hati. Namun tanpa ia sadari, tur romantisme itu benar-benar membuatnya sedikit demi sedikit berubah.

Setelah saya selesai merampungkan buku ini, saya makin kagum sang penulis. Orizuka bisa meracik kisah beberapa hari di Korea menjadi satu buku setebal nyaris 300 halaman. Belum lagi detil-detil tentang Korea yang dituliskan dengan nyata, mulai dari suasana sekitar sampai bentuk-bentuk bangunannya. Membuat saya yang belum pernah maen-maen ke Korea ini bisa sedikit mengimajinasikan seperti apa destinasi-destinasi yang didatangi Rayan dan Jingga dalam novel

Dan jangan lupakan humornya. Orizuka memang paling gokil dalam pemilihan dialog. Ini novel young-adult (beneran masuk YA bukan sih?) yang ringan sekali dibaca. Another book yang cocok untuk teman minum teh di sore hari hahaha sangat memuaskan saya yang suka humour-romance ini!!

Masalah kekurangan, hampir tidak wujud. Tetapi bagi saya, bahagian orang ketiga masih minimum. Walaupun bukan watak utama, rasanya orang ketiga juga memerlukan banyak bahagian dalam cerita. Terutama jika dia dibuat sangat menyukai watak utama. Tetapi buku ini boleh dikatakan sangat bagus. Sangat disyorkan untuk rakan baik Kpoper dan bukan Kpoper yang ingin membaca mengenai percutian ke negara Ginseng.

Ulasan Produk

Pelembap

 • Jenama: Taffware
 • warna putih
 • Diameter: 13cm
 • Tinggi: 10cm
 • Bahan: Plastik
 • Panjang Kabel: 140cm
 • Isipadu Air: 300ml
 • DC 24v 0.5A
Baca juga: Muat turun WhatsApp Apk Pro 2020 (Rasmi) WhatsApp Terkini + FULL

ciri-ciri

 • Alat kawalan jauh
 • 7 Warna LED
 • Pemasa
 • Penetapan Wap Air

Harga: Rp 185,000 (tidak termasuk wang pos)

Beli di: Tokopedia

 Kalau dari deskripsi produk di market place, barang ini merupakan pelembab udara sekaligus pewangi ruangan dengan fungsi ekstra penyebar aroma terapi. Berdasarkan usaha pemilihan produk, Taffware ini yang punya volume air cukup banyak (300ml). Dan tentunya dia punya remote control, yang memungkinkan saya mengatur diffuser dari jarak jauh.

Menurut pantauan, diffuser model ini hadir dengan berbagai merek, kebetulan saja tempat saya beli mereknya Taffware, tapi kalau dilihat dari kardus tak ada merek spesifik di sana. Jadi kalau kamu tertarik bisa mencari diffuser ini di toko yang kamu percaya dengan beragam merek, perhatikan juga ukuran daya tampung air dan apakah memiliki remote control dalam paketnya. Sekali lagi masih banyak pilihan bentuk diffuser lain, ukuran beragam, dan harga yang lebih bervariasi.

Diffuser ini punya banyak pengaturan dari remotenya. Bisa mengatur besar atau kecil uap yang dikeluarkan, berselang atau terus menerus uap yang keluar, warna lampu (pilihan terang atau pendar), hingga mengatur kapan diffuser mati. Selama pemakaian, dengan mengisi air maksimal, menggunakan uap kecil, maka diffuser dapat bekerja hingga hampir 8jam. Tapi jika menggunakan pengaturan uap besar, biasanya hanya bertahan kurang lebih 6jam.

Satu perkara yang saya suka mengenai penyebar ini adalah bahawa ia tidak terlalu bising semasa bekerja. Di samping itu, anda boleh menyetel lampu yang hanya bersinar, agar tidak terlalu terang ketika ruangan gelap. Mengenai aroma yang keluar, saya rasa saya tidak dapat mengatakan banyak kerana tidak ada perbandingan, tetapi bilik saya dapat berbau wangi semasa digunakan.

Demikianlah perbincangan mengenai ulasan ini, semoga dapat bermanfaat untuk anda semua.