Doa Selepas Belajar: Bacaan dalam Bahasa Arab, Latin dan Artinya

doa setelah belajar

Doa setelah belajar berbunyi: "Allaumma arìnal haqqa haqqan warzuqnat tìbaa'ahu wa arìnal baathìla baathìlan warzuqnaj tìnaabahu."

Aktiviti pembelajaran adalah wajib bagi pelajar secara amnya. Walau bagaimanapun, pembelajaran tidak hanya terhad kepada pelajar, pembelajaran berlaku untuk semua peringkat umur tanpa mengira status.

Dalam ajaran agama, berdoa sebelum dan selepas belajar sangat digalakkan. Oleh kerana pemberian ilmu adalah pemberian dari Pencipta, sebagai hamba, wajarlah mengirim doa agar ilmu itu berguna ketika belajar.

Berikut ini akan dibincangkan lebih lanjut mengenai doa selepas belajar yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian.

Pengertian Pembelajaran

Pembelajaran adalah proses yang dilakukan oleh individu untuk memperoleh pengetahuan. Terdapat banyak perkara yang dapat dipelajari, kedua-dua perkara yang berkaitan dengan persekitaran sehari-hari hingga analisis teori umum tertentu.

Sebagai seorang Muslim, belajar adalah aktiviti yang sangat digalakkan termasuk termasuk perintah pertama dari Allah SWT yang diturunkan dalam wahyu pertama surah Al-Alaq ayat 1-5 yang berbunyi seperti berikut.

اقرأ باسم ربك الذي خلق (1) خلق الإنسان من علق (2) اقرأ وربك الأكرم (3) الذي علم بالقلم (4) علم الإنسان مالم يعلم (5)

Makna:

"Bacalah dengan (menyebutkan) nama Tuhanmu yang Menciptakan (1) Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah (2) Bacalah, dan Dialah Tuhanmu yang paling pemurah (3) yang mengajar (manusia) melalui kalam (4) Dia mengajar manusia apa itu tidak diketahui (5) ” . (Surah Al-'Alaq [96]: 1-5)

Di samping itu, orang yang belajar akan mendapat kedudukan yang tinggi kerana diangkat oleh Allah SWT. Firman Tuhan ini terdapat dalam surah Al-Mujadalah ayat 11 yang berbunyi.

يأيها ٱلذين ءامنوا إذا قيل لكم تفسحوا فى ٱلمجلس فٱفسحوا يفسح ٱلله لكم وإذا قيل ٱنشزوا فٱنشزوا يرفع ٱلله ٱلذين ءامنوا منكم وٱلذين أوتوا وٱلعلم

Baca juga: Prosedur Solat Jenazah / Doa untuk Jenazah dan Bacaan

Makna:

Wahai orang-orang yang beriman, apabila dikatakan kepada kamu: "Beri ruang dalam majlis", maka jelaskan bahawa Allah akan memberi kamu ruang. Dan apabila dikatakan: "Berdirilah kamu", maka bangkitlah, sesungguhnya Allah akan membangkitkan orang-orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang diberi sedikit pengetahuan. Dan Allah lebih mengetahui apa yang kamu lakukan.

Objektif Pembelajaran

doa setelah belajar

Objektif pembelajaran untuk setiap orang sangat berbeza. Secara amnya, objektif pembelajaran adalah seperti berikut.

1. Memperoleh Ilmu

Seperti intipati pembelajaran itu sendiri, tujuan utamanya adalah memperoleh pengetahuan baru. Dengan pengetahuan, pemahaman tentang sesuatu akan meningkat.

Sebagai contoh, seseorang yang belajar bagaimana memproses pertanian dengan betul, akan mempunyai pengetahuan yang lebih baik mengenai pertanian. Dengan pengetahuan yang dia pelajari, proses pertanian lebih berkesan dan menguntungkan.

2. Membangunkan Kemahiran

Seseorang mesti mempunyai kemahiran dalam hidup. Dengan ini, seseorang dapat mengembangkan potensi mereka.

Contoh proses pengembangan kemahiran adalah seseorang yang mempelajari reka bentuk.

Sekiranya pada mulanya reka bentuk yang dihasilkan masih tidak bagus, maka terus belajar dan berlatih akan menghasilkan hasil yang lebih baik dan terperinci.

3. Membentuk Perwatakan

Belajar bukanlah satu proses untuk mewujudkan orang pintar di dunia. Walau bagaimanapun, pembelajaran adalah proses untuk membentuk watak individu.

Sememangnya, semakin banyak orang belajar, semakin baik wataknya. Seperti kata pepatah, nasi semakin merunduk, semakin kenyang.

Contoh proses pembinaan watak dari pembelajaran adalah sarjana. Seorang sarjana / kiai / guru adalah seorang guru yang selalu belajar dan berkongsi pengetahuannya dengan mereka yang diajar. Dalam proses pembelajaran sebagai seorang guru, seorang guru akan semakin mempunyai akhlak yang baik.

Inilah yang membezakan seseorang yang berpendidikan dan seseorang yang hanya belajar tanpa mengetahui hakikat dan tujuan belajar itu sendiri.

Doa Selepas Belajar

doa setelah belajar

Mengikuti lafadz doa setelah belajar.

اِللَّهُمَّ اَرِنَا الْحَقًّا حَقًّا وَارْزُقْنَا اتِّبَاعَهُ وَاَرِنَا الْبَاطِلَ بَاطِلًا وَارْزُبْنَا اجْت

Baca juga: 20 Atribut Wajib dan Mustahil Allah (LENGKAP) bersama dengan Makna dan Penjelasannya

"Allaumma arìnal haqqa haqqan warzuqnat tìbaa'ahu wa arìnal baathìla baathìlan warzuqnaj tìnaabahu."

Makna:

" Ya Allah, tunjukkan kepada kami kebenaran, agar kami selalu dapat mengikutinya. Dan tunjukkan keburukan kepada kami agar kami selalu menjauhinya. "

Keutamaan Solat Selepas Belajar

doa setelah belajar

Belajar adalah aktiviti mulia yang diharapkan dapat menghasilkan sesuatu yang berguna untuk diri sendiri dan orang lain. Aktiviti yang baik harus disertai dengan doa yang baik sebagai bentuk ibadah, termasuk doa setelah belajar.

Berikut adalah beberapa kebaikan solat setelah belajar.

1. Membangkitkan rasa tenang

Melakukan sesuatu dalam fikiran Tuhan akan menenangkan hati, supaya aktiviti yang dijalankan lebih fokus dan dapat difahami dengan mudah. Asal ketenangan juga timbul kerana keikhlasan yang timbul dari belajar sebagai aktiviti mencari ilmu.

2. Mendapat keberkatan

Mengucapkan doa boleh membuat kita sentiasa mengingati Tuhan. Salah satu perkara yang diharapkan adalah berkat dariNya dari atas semua yang dipelajari, sehingga pada akhirnya dapat memberikan manfaat baik di dunia ini dan di akhirat.

3. Mengamalkan kesabaran dan disiplin

Menerapkan doa setelah belajar jika diterapkan secara rutin akan melatih disiplin dalam melaksanakan ibadah. Disiplin menimbulkan kesabaran dalam proses pembelajaran. Sekiranya anda tidak mengerti, tetapi diulang dan difahami lagi, anda akan mendapat buah kegigihan bersama dengan disiplin dan kesabaran itu.

4. Dapatkan ganjaran

Solat adalah perkara yang baik untuk dilakukan. Oleh kerana niat itu mulia, berdoa akan mendapat pahala dari Tuhan.

5. Berkeyakinan

Menerapkan doa selepas belajar dapat meningkatkan keyakinan diri. Dengan berdoa setelah belajar, seseorang akan lebih bersedia dan ikhlas dalam menerima dan mengaplikasikan pengetahuan yang telah dipelajari.


Ini adalah penjelasan mengenai doa setelah mengkaji dan komennya. Semoga bermanfaat.