Senarai 40+ Universiti Terbaik di Dunia

universiti terbaik di dunia

Universiti terbaik di dunia termasuk Institut Teknologi Massachusetts (MIT), Universiti Stanford, Universiti Harvard, Institut Teknologi California (Caltech), Universiti Oxford ... hingga Universiti Melbourne yang akan dibincangkan dalam artikel ini.

Pemerintah di berbagai negara di seluruh dunia telah menyediakan dana pendidikan yang hebat kerana pendidikan adalah aset yang berharga bagi generasi akan datang.

Dengan pendidikan, generasi muda negara dapat membangun dan dapat terlibat secara aktif dalam pembangunan negara pada masa akan datang.

Pendidikan adalah pelaburan jangka panjang yang patut diperjuangkan. Tidak hairanlah sebilangan orang bersaing untuk mendapatkan pendidikan terbaik. Walaupun perjalanan melalui pendidikan memerlukan banyak usaha dan wang, ia tidak menjadi masalah.

Berikut adalah beberapa universiti berpendidikan terbaik di dunia.

1. Institut Teknologi Massachusetts (MIT)

Universiti terbaik di dunia

MIT adalah institusi penyelidikan swasta terbaik di dunia dalam sains dan teknologi. Berdasarkan kedudukan universiti dunia, kampus MIT secara konsisten berada di tempat pertama selama 9 tahun berturut-turut.

Lokasi kampus MIT adalah di Cambridge, Massachusetts, Amerika Syarikat. MIT mempunyai 5 kampus dan 1 program kolaborasi dengan World Hole Oceanographic Institution (WHOI), jadi jika anda jumlahnya, ia terdiri daripada 32 jabatan yang mengkhususkan diri dalam bidang Sains dan Teknologi.

2. Universiti Stanford

Universiti Stanford adalah sebuah institusi pendidikan swasta yang ditubuhkan pada tahun 1885 di Semenanjung Francisco, Silicon Valley, Amerika Syarikat. Kampus Stanford adalah rumah bagi graduan pengasas usahawan Yahoo (Jerry Yang), Google (Sergey Brin dan Larry Page), dan banyak lagi yang lain.

Kampus ini dikenali sebagai kampus kedua terbesar di dunia, yang terdiri daripada sekolah kejuruteraan, perubatan, pendidikan, undang-undang, sains bumi, perniagaan, sains dan kemanusiaan. Sebenarnya, universiti ini mempunyai sebilangan program pengajaran dan hospital.

3. Universiti Harvard

Universiti Harvard adalah universiti swasta yang terletak di Cambridge, Massachusetts, Amerika Syarikat. Kampus ini didirikan pada 8 September 1636 dengan kawasan kampus terkumpul sekitar 2.000 hektar. Harvard adalah salah satu kampus paling berprestij di dunia dengan pendapatan universiti terbesar di seluruh dunia.

Universiti Harvad mempunyai lebih dari 9 fakulti, termasuk Fakulti Seni dan Sains, Fakulti Perubatan, Sekolah Harvard Divinity, Harvard Law School, Harvard Business School, Harvard Graduate School of Design, Harvard Graduate School of Education, Harvard School of Publich Health, dan Sekolah Kerajaan Kennedy.

4. Institut Teknologi California (Caltech)

California Institute of Technology (Caltech) adalah universiti swasta yang terletak di Pasadena, California, Amerika Syarikat. Caltech cukup terkenal sebagai salah satu universiti dengan aktiviti penyelidikan yang tinggi. Kampus menekankan fokus pada sains semula jadi dan kejuruteraan dan memiliki dan mengendalikan kompleks penerbangan angkasa yang dikenali sebagai Jet Propulsion Laboratory.

5. Universiti Oxford

Universiti Oxford adalah kolej tertua di England yang terletak di bandar Oxford, Great Britain atau England. Bersama Cambridge, University of Oxford sentiasa mengetengahkan pencapaian dan kualiti dalam akademik. Lulus dari kampus ini telah melahirkan orang yang berjaya di dunia. Bahkan ada 5 pemegang hadiah Nobel dari kampus berprestij ini.

Universiti ini terdiri daripada pelbagai institusi, termasuk 38 kolej konstituen dari pelbagai jabatan akademik. Beberapa jurusan yang ditawarkan oleh Universiti Oxford termasuk seni bina, bangunan dan perancangan, perniagaan dan pengurusan, undang-undang, kemanusiaan, sains komputer, dan banyak lagi.

6. ETH Zurich - Institut Teknologi Persekutuan Switzerland

ETH Zurich adalah kampus berprestij dunia yang terletak di Zurich dan Lausanne, Switzerland. Kampus ini memberikan tumpuan dalam bidang teknologi dan sains semula jadi. ETH Zurich terkenal dengan sistem pendidikan dan penerapan sains yang sangat baik, terutama dalam bidang Kejuruteraan Awam . Sehingga kini, terdapat 21 pemenang Hadiah Nobel dari kampus ETH Zurich.

7. Universiti Cambridge

Dalam sejarahnya, Cambridge University adalah kampus tertua kedua di UK dan mempunyai syarat kemasukan paling ketat di United Kingdom. Lulusan dari Universiti Cambridge telah membuat banyak pencapaian dalam dunia sains dan teknologi. Terdapat sehingga 80 hadiah Nobel yang dimenangi oleh universiti ini. Daripada 80 pemenang, 70 adalah pelajar sarjana atau pascasiswazah.

Universiti Cambridge terdiri daripada pelbagai institusi yang merangkumi 31 kolej dan lebih daripada 100 jabatan akademik di 6 Sekolah. Universiti Cambridge menempati banyak bangunan bersejarah yang tersebar di seluruh bandar.

8. Imperial College London

Kampus Imperial College London (ICL) dikenali sebagai 'The Imperial College of Science, Technology, and Medical. Ini kerana kampus ini memberi tumpuan kepada bidang sains, kejuruteraan, perubatan, dan perniagaan. ICL selalu termasuk dalam senarai universiti terbaik di dunia dan merupakan pusat utama penyelidikan bioperubatan dengan penyelidikan kesihatan biologi. Sekiranya anda calon pelajar yang berada di sektor kesihatan, Imperial College London boleh menjadi pilihan yang tepat.

9. Universiti Chicago

University of Chicago adalah penyelidikan ko-pendidikan swasta yang berfokus pada penyelidikan sains dan seni yang terletak di Chicago, Illinois, Amerika Syarikat.

University of Chicago diasaskan oleh seorang usahawan minyak dermawan bernama John D. Rockefeller pada tahun 1890. Universiti ini juga telah menghasilkan banyak graduan yang berjaya, termasuk 13 jutawan dan 51 saintis Rhodes yang sangat dihormati.

Program pendidikan University of Chicago terdiri daripada Sekolah Tinggi, Pascasiswazah, dan Profesional. Penawaran pascasiswazah yang terkenal termasuk Booth School of Business, Law Law, Pritzker School of Medicine, Harris School of Public Policy Studies dan Department of Geophysics Sciences, serta program lulusan peringkat tinggi dalam bidang ekonomi, Divinity School.

10. University University London (UCL)

University College Loncon (UCL) adalah salah satu universiti terbaik di dunia yang terletak di tengah-tengah London, England. Oleh itu, kampus ini dikelilingi oleh perpustakaan utama, muzium, arkib dan badan profesional di UK.

Universiti ini diketahui mempunyai reputasi antarabangsa untuk pengajaran dan pendidikan berkualiti di seluruh spektrum akademik. UCL adalah sebahagian daripada pusat penyelidikan bioperubatan terbesar di dunia. Telah dikira bahawa banyak alumni kampus ini telah menerima anugerah Nobel dari pelbagai bidang.

Baca juga: Tekanan Hidrostatik - Definisi, Rumus, Contoh Soalan [LENGKAP]

11. Universiti Nasional Singapura (NUS)

Universiti Nasional Singapura (NUS) adalah kampus terbaik nombor 1 di Asia Asia University Ranking.

Dengan ukuran sederhana di wilayah Singapura, kampus ini termasuk dalam kampus berprestij bertaraf dunia. Di samping itu, kampus NUS adalah kampus tertua dan mempunyai sekolah vokasional perubatan pertama di Singapura.

12. Universiti Princeton

Princeton University terletak di Princeton, New Jersey, Amerika Syarikat. Di Amerika Syarikat, Princeton adalah antara institusi pengajian tinggi tertua dan paling berprestij sehingga kini. Princeton mempunyai banyak jurusan terbaik dalam seni bina, kejuruteraan, dan urusan antarabangsa dan awam. Princeton University hingga kini mempunyai hubungan dengan Brookhaven National Laboratories dalam mengembangkan aktiviti akademik.

13. Universiti Teknologi Nanyang, Singapura (NTU)

Universiti terbaik seterusnya di dunia ialah Universiti Teknologi Nanyang (NTU) yang terletak di Jurong, Singapura. Dengan luas 2 km², NTU dilengkapi dengan pelbagai kemudahan moden untuk menampung keperluan pengajaran dan penyelidikan.

14. Politeknik Ecole Federale de Lausanne, Switzerland

Universiti ini, yang terletak di Lausanne, Switzerland, dianggap sebagai salah satu universiti terbaik di dunia. Kampus ini lebih memfokuskan kepada pengajaran yang berkaitan dengan sains semula jadi dan kejuruteraan. Institut Teknologi Persekutuan Switzerland (EPFL) mempunyai tiga misi utama: pendidikan, penyelidikan dan pemindahan teknologi di peringkat antarabangsa.

15. Universiti Tsinghua

Universiti terbaik di dunia

Tsinghua University adalah universiti penyelidikan yang terletak di Beijing, China, dan merupakan salah satu daripada sembilan ahli dalam Liga C9 universiti itu. Ditubuhkan pada tahun 1911, Universiti Tsinghua didedikasikan sebagai universiti untuk kecemerlangan akademik, kesejahteraan masyarakat Cina, dan pembangunan global.

Dengan penyelidikan dan latihan yang kuat, Universiti Tsinghua secara konsisten berfungsi sebagai pusat institusi akademik di China, bersama dengan universiti-universiti lain di China, iaitu Universiti Peking.

16. Universiti Pennsylvania

Universiti terbaik di dunia

Termasuk di universiti swasta di Philadelphia, Pennsylvania, Amerika Syarikat. University of Pennsylvania ditubuhkan pada tahun 1740 dan merupakan ahli Ivy League. Terdapat beberapa jabatan dalam kempen ini, termasuk sekolah perubatan, pergigian, kejururawatan, perniagaan, undang-undang, reka bentuk, sains sosial, dan kemanusiaan. Kampus ini aktif dalam penyelidikan dan pengembangan penyelidikan yang terbahagi kepada beberapa bidang seperti penyelidikan komputer elektronik, vaksin hepatitis B, rubella, terapi kognitif, dan banyak lagi.

17. Universiti Yale

Kampus terbaik di dunia terletak di New Haven, Connecticut, dan ditubuhkan pada tahun 1701 sebagai Collegiate School. Universiti ini adalah institusi pengajian tinggi ketiga dan tertua di Amerika Syarikat yang telah menerima pelbagai anugerah Nobel. Penerimaan akademik kampus sekitar USD 12.7 bilion, menjadikannya penerimaan akademik kedua terbesar di dunia selepas Harvard.

18. Universiti Cornell

Universiti terbaik di dunia

Universiti terbaik seterusnya di dunia adalah universiti penyelidikan swasta di Amerika Syarikat, Universiti Cornell. Kampus ini, yang didirikan pada tahun 1865, mempunyai dua kampus perubatan di New York City dan di Education City di Doha, Qatar. Universiti ini dibina oleh Ezra Cornell dan Andrew Dickson White setelah berakhirnya perang saudara di Amerika. Moto dan cogan kata universiti adalah "Saya akan membina institusi di mana semua orang dapat mengalami pendidikan dalam setiap bidang".

19. Universiti Columbia

Universiti terbaik di dunia

Ia adalah universiti swasta di New York City, Amerika Syarikat, yang ditubuhkan pada tahun 1754 dengan nama King's College. Universiti Columbia adalah ahli Liga Ivy. Kampus ini diiktiraf sebagai salah satu universiti paling berprestij di dunia dengan pemimpin dalam bidang sains, kemanusiaan, undang-undang, pendidikan, perniagaan, perubatan dan kejuruteraan awam.

20. Universiti Edinburgh

Universiti terbaik di dunia

University of Edinburgh adalah universiti awam yang terletak di Edinburgh, ibu negara Scotland. Kampus ini ditubuhkan pada tahun 1583. Universiti Edinburgh disenaraikan sebagai universiti ketiga paling popular di Great Britain mengikut jumlah pendaftaran. Pemilihan untuk kemasukan ke universiti sangat kompetitif sehingga kemungkinan diterima adalah satu tempat bagi setiap dua belas pemohon.

Universiti Edinburgh dianggap sebagai salah satu universiti paling berprestij di dunia. Universiti Edinburgh memainkan peranan penting dalam menubuhkan Edinburgh sebagai pusat intelektual semasa Pencerahan, dan memperolehnya julukan Athens dari utara.

21. Universiti Michigan Ann Arbor

University of Michigan adalah kampus penyelidikan awam yang terletak di Ann Arbor, Michigan, Amerika Syarikat. Kampus ini pertama kali ditubuhkan pada tahun 1817 di Detroit. Universiti ini dianggap sebagai salah satu universiti penyelidikan yang paling terkenal di Amerika Syarikat dengan tahap aktiviti penyelidikan yang sangat tinggi. University of Michigan menawarkan pelbagai program pascasiswazah seperti program kedoktoran dalam bidang kemanusiaan dan sains sosial, serta ijazah profesional dalam bidang perniagaan, perubatan, undang-undang, farmasi, kejururawatan, pekerjaan sosial, dan pergigian.

22. Universiti Hong Kong

Ditubuhkan pada tahun 1911, kampus ini adalah institusi tertua di Hong Kong, dengan sejarah yang merangkumi lebih dari seratus tahun. Di samping itu, Universiti Hong Kong juga merupakan salah satu universiti penyelidikan terkemuka yang terkenal di dunia.

Universiti Hong Kong mempunyai hubungan global yang luas dengan sistem pengajaran bahasa Inggeris. Sebenarnya, graduan dari kampus ini mempunyai kadar pekerjaan yang tinggi sehingga 99.4% dalam tempoh 11 tahun terakhir.

23. Universiti Peking

Universiti Peking adalah universiti tertua di China. Ditubuhkan pada tahun 1898 sebagai pengganti sekolah Guozijian kuno. Universiti Peking telah memainkan peranan penting dalam sejarah pendidikan di China. Sehingga kini, Universiti Peking adalah kampus terbaik di China untuk penyelidikan dan pengajaran sains gunaan.

24. Universiti Tokyo

Jepun adalah salah satu negara dengan sistem pendidikan terbaik di dunia, terutama dalam bidang sains dan teknologi. Tidak hairanlah Universiti Tokyo termasuk dalam universiti terbaik di dunia.

Beberapa bidang subjek di Universiti Tokyo adalah antara 10 teratas di dunia, termasuk: jurusan bahasa moden, mekanik, kejuruteraan aeronautik & pembuatan, anatomi dan psikologi, jurusan farmasi, fizik dan astronomi, serta sosio-politik dan pentadbiran.

25. Universiti John Hopkins

John Hopkins University, adalah salah satu universiti terbaik di Amerika Syarikat dan dunia. Kampus ini didirikan pada 22 Januari 1876 dengan tujuan untuk menjadi pusat penyelidikan. Pada mulanya universiti ini dipimpin oleh Daniel Colt Gilman. Kampus ini mempunyai beberapa kampus asas seperti di Baltimore, Maryland, dan Amerika Syarikat. Beberapa kampus cawangan terletak di tempat lain seperti Washington DC, Itali, China, dan juga Singapura.

26. Universiti Toronto

Terletak di kejiranan Queen's Park yang rimbun, University of Toronto telah menjadi universiti terbaik di bandar Kanada sejak penubuhannya pada tahun 1827. Bukan hanya yang terbaik di Kanada, tetapi University of Toronto adalah salah satu universiti terbaik di dunia.

University of Toronto adalah universiti penyelidikan awam dengan 11 kolej. Secara akademik, University of Toronto terkenal dengan kurikulumnya yang berpengaruh terhadap kritikan sastera dan teori komunikasi. Sebagai tambahan, University of Toronto adalah tempat kelahiran penyelidikan insulin dan sel induk dan merupakan rumah bagi mikroskop elektron praktikal pertama. Dengan margin yang besar, University of Toronto menerima geran penyelidikan ilmiah tahunan yang besar dari universiti lain di Kanada.

27. Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong

Ditubuhkan pada tahun 1991, Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong (HKUST) adalah sebuah institusi pendidikan di Hong Kong yang berada di kedudukan teratas di universiti-universiti muda dunia. HKUST berhasrat untuk menjadi universiti terkemuka dalam skala tempatan dan antarabangsa dengan sistem pengajaran dan penyelidikan.

Baca juga: Cara Menulis Ulasan dan Contoh Buku (Buku Fiksyen dan Bukan Fiksyen)

28. Universiti Manchester

University of Manchester adalah salah satu universiti terbaik di UK yang menawarkan lebih daripada 1,000 program dalam pelbagai bidang kemanusiaan, perniagaan, sains dan kejuruteraan.

Beberapa graduan dari University of Manchester adalah antara pemenang Nobel. Terdapat kira-kira 25 pemenang Nobel dari kampus berprestij ini. Hari ini, University of Manchester berada di barisan hadapan penyelidikan dalam sains dan kejuruteraan, dan merupakan antara kampus intensif penyelidikan terkemuka di UK.

29. Universiti Northwestern

Northwestern University, yang ditubuhkan pada tahun 1851, adalah institusi swasta di Evanston, Illinois, yang juga mempunyai kampus di Chicago. Program pendidikan di kampus ini terdiri daripada Sekolah Perubatan; Muzik; Pengurusan; Kejuruteraan dan Sains Gunaan; Kewartawanan; Komunikasi; Pengajian Lanjutan; Pendidikan dan Dasar Sosial; dan Undang-undang; Sekolah Siswazah dan Fakulti Sastera dan Sains. Tahap pendidikan adalah dari peringkat sarjana muda, sarjana, sijil, profesional dan kedoktoran.

Berdasarkan rekod pencapaiannya, universiti ini selalu disenaraikan sebagai salah satu sekolah perniagaan terbaik di dunia menurut BusinessWeek, US News & World Report, The Economist Intelligence Unit, dan kedai berita perniagaan lain. Graduan dari Northwestern University telah memegang banyak jawatan kepimpinan dalam perniagaan, organisasi bukan untung, agensi kerajaan dan institusi akademik di seluruh dunia.

30. Universiti California Berkeley (UCB)

Universiti terbaik di dunia

UCB University, yang ditubuhkan pada tahun 1868, dikenali dengan nama lain Cal, atau Berkeley. UCB adalah universiti awam yang terletak di sebelah timur Teluk San Francisco, Amerika Syarikat, yang merupakan universiti penyelidikan terkemuka.

Di samping itu, Universiti Berkeley juga terkenal dengan kualiti akademik dan penyelidikannya yang luar biasa. Lulusan salah satu kampus terbaik di dunia adalah Steve Wozniak, yang terkenal sebagai salah satu pengasas Apple dengan Steve Jobs.

31. Universiti Nasional Australia (ANU)

Australian National University (ANU) adalah salah satu pusat pendidikan dan penyelidikan terkemuka di dunia.

ANU mempunyai rekod kepuasan pelajar dan kebolehpasaran siswazah yang tinggi. Di samping itu, kampus juga menawarkan keadaan yang sangat baik termasuk pengaturan kerja yang fleksibel, peluang pengembangan profesional, dan gaji yang kompetitif - semua dalam komuniti kampus dan bersepadu.

Universiti ini, yang ditubuhkan pada tahun 1946, mempunyai motto "Naturam Primum Cognoscere Rerum" (Menjadi yang pertama mempelajari sesuatu)

32. King's College London

Universiti terbaik di dunia

King's College London adalah universiti tertua ketiga di UK. Kolej ini diasaskan oleh Raja George IV dan Duke of Wellington pada tahun 1829. King's mempunyai 12 alumni Hadiah Nobel.

King's College London mempunyai peranan penting dalam pembentukan kehidupan moden, seperti penemuan struktur DNA. Sehingga kini, kolej ini merupakan pusat pendidikan terbesar di Eropah dalam bidang perubatan, pergigian dan profesion kesihatan yang lain.

King's juga merupakan rumah bagi enam Pusat Majlis Penyelidikan Perubatan, mempunyai sekolah pergigian terbesar di Eropah dan sekolah perawat profesional tertua di dunia.

33. Universiti McGill

Universiti terbaik di dunia

McGill University College adalah universiti tertua yang ditubuhkan pada tahun 1821 di Kanada dan terletak di Montreal, Quebec, Kanada.

Nama universiti berasal dari James McGill, pedagang Montreal penting yang berasal dari Scotland. MgGill University telah menghasilkan banyak alumni yang telah menjadi tokoh penting di pelbagai pelosok dunia.

34. Universiti Fudan

Universiti terbaik di dunia

Fudan University  adalah sebuah kolej berprestij di China yang terletak di Shanghai, Republik Rakyat China.

Kolej ini adalah anggota Liga C9, sebuah persekutuan 9 universiti yang dimulakan oleh kerajaan China untuk mempromosikan pembangunan pendidikan tinggi di China.

Fudan sekarang terdiri dari empat kampus di pusat kota Shanghai, termasuk Handan, Fenglin, Zhangjiang, dan Jiangwan, yang memiliki pemerintahan pusat yang sama.

35. Universiti New York

Universiti terbaik di dunia

Universiti New York adalah universiti swasta di New York City, Amerika Syarikat. Kampus utama NYU terletak di Greenwich Village, Manhattan. NYU ditubuhkan pada tahun 1831 dan kini setaraf dengan universiti terkemuka di dunia.

Universiti New York terdiri daripada 13 sekolah, fakulti dan bahagian, yang menempati lima lokasi utama di Manhattan. Jumlah pelajar mencapai 50,917 dengan 3,892 daripadanya adalah pelajar antarabangsa.

Tahap pendidikan boleh didapati dari D3, sarjana, master, kedoktoran dan profesion. Kursus kegemaran termasuk seni liberal, sains, pendidikan, profesi kesihatan, undang-undang, perubatan, perniagaan, seni, komunikasi, perkhidmatan sosial dan seni persembahan.

36. Universiti California Los Angeles (UCLA)

Universiti terbaik di dunia

University of California, Los Angeles (UCLA) adalah universiti penyelidikan awam yang terletak di Westwood, Los Angeles, California, Amerika Syarikat. Terdapat hingga 300 program sarjana dan pascasiswazah dalam pelbagai disiplin yang ditawarkan. UCLA, bersama dengan UC Berkeley, dianggap sebagai tonggak sistem University of California.

37. Universiti Nasional Seoul

Universiti terbaik di dunia

Seoul National University adalah universiti terkemuka di Korea Selatan yang terletak di Seoul. Kolej ini ditubuhkan pada 22 Ogos 1946 dengan menggabungkan 10 kolej di sekitar kawasan Seoul.

Seoul National University adalah sebuah kolej yang sering dianggap paling berprestij di Korea Selatan. Moto kolej ini adalah  Veritas lux mea  ("Kebenaran adalah cahaya saya").

38. Universiti Kyoto

Universiti terbaik di dunia

Universiti Kyoto ditubuhkan pada tahun 1897 sebagai Universiti Imperial Kyoto, dan merupakan salah satu universiti terbaik dan universiti awam tertua kedua di Jepun. Terdapat 10 fakulti, 17 sekolah siswazah, 13 institusi penyelidikan, serta 29 pusat penyelidikan dan pendidikan yang ditawarkan oleh kampus ini.

Tradisi akademik lama Kyoto University adalah untuk menghargai semangat kebebasan dan kebebasan akademik. Penyelidikan yang dijalankan sesuai dengan minat dan tujuan setiap individu. Sehingga kini, Universiti Kyoto telah memenangi 5 anugerah Hadiah Nobel dalam bidang fizik teori, kimia, dan biologi molekul.

39. KAIST - Institut Sains & Teknologi Lanjutan Korea

Universiti terbaik di dunia

Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) adalah universiti terkenal di Korea Selatan yang bergerak dalam bidang sains dan teknologi. Universiti ini ditubuhkan pada tahun 1971 dengan tujuan untuk mengembangkan sains dan teknologi dan menghasilkan orang yang mampu mencipta sesuatu yang berkaitan dengan kedua bidang ini.

KAIST terletak di Daehak-ro, Yuseong-gu, Daejeon, Korea Selatan. KAIST mempunyai 4 kampus dan 1 akademi yang terdiri daripada kampus utama (Daejeon), Kampus Seoul, Kampus Munji (Daejeon), Kampus Dogok (Dogok), dan Akademi Sains Korea.

40. Universiti Sidney

Universiti terbaik di dunia

University of Sydney adalah universiti pertama yang wujud di Australia. Universiti ini ditubuhkan pada tahun 1850, jadi kampus ini juga dinamakan kampus tertua di Autralia dan yang paling berprestij di Australia. University of Sydney adalah ahli Kumpulan Lapan Australia, yang merangkumi 8 universiti Australia yang cemerlang dalam penyelidikan, Akademik Konsortium 21, Persatuan Universiti Rim Pasifik (APRU) dan Rangkaian Universiti Seluruh Dunia.

41. Universiti Melbourne

Universiti terbaik di dunia

University of Melbourne adalah universiti tertua dan berprestij kedua di Australis. Kampus ini terletak di Melbourne, Victoria, Australia. University of Melbourne memegang kedudukan teratas dalam sains sosial, sains budaya dan bioperubatan, dan sangat berprestij.


Itulah tinjauan universiti terbaik di dunia. Semoga ini bermanfaat.