Senarai Pakaian Tradisional di 34 Wilayah di Dunia

baju tradisional

Pakaian tradisional di Dunia sangat pelbagai dan berbeza di setiap wilayah. Inilah kekayaan budaya dunia.

World adalah negara kepulauan yang terbahagi kepada 34 provinsi dari Sabang hingga Merauke. Dunia juga disokong oleh budaya di setiap wilayah.

Bangsa kita juga disebut bangsa pluralistik kerana memiliki berbagai etnik, adat, agama, bahasa daerah, termasuk pakaian tradisional.

Pakaian tradisional di Dunia

Seperti yang kita ketahui, Dunia mempunyai kepelbagaian budaya. Oleh itu, pakaian tradisional di setiap wilayah juga berbeza-beza. Berikut adalah pelbagai jenis pakaian tradisional di Dunia:

1. Nanggroe Aceh Darussalam, Ulee Balang

Pakaian tradisional pertama ialah Ulee Balang. Untuk lelaki, memakai topi sutera lengan panjang bernama Peukayan Linto Baro. Serta bawahan hitam tenunan Sileuweu. Jangan lupa penutup kepala Meukeutop dan hiasan senjata khas Rencong.

Sementara itu, wanita memakai Baju Kurung dan Seluar Musang Cekak, yang bentuknya disesuaikan dari budaya Melayu, Cina dan Arab. Jangan lupa penutup kepala Meukeutop dan hiasan senjata khas Rencong.

2. Sumatera Utara , Ulos

Kain ulos adalah bahan sutera yang dianyam menggunakan alat tradisional dengan motif khas, iaitu gorga. Ulos dipakai bersama sebagai seluar kemeja lelaki yang terdiri dari jaket dan sarung Ulos, serta selendang kebaya berwarna terang untuk wanita.

3. Sumatera Barat, Bundo Kanduang

Suku Minangkabau di Sumatera Barat menggunakan pakaian tradisional yang sangat tertutup untuk lelaki dan wanita. Bundo Kanduang terdiri dari celana dan atasan dalam bentuk Teluk Belanga, serta penutup kepala atau topi untuk lelaki. Sementara itu, wanita memakai sarung, kebaya panjang, dan penutup kepala dalam bentuk kain yang melilit kepala.

4. Riau , Melayu

Kumpulan etnik terbesar di wilayah Riau ialah orang Melayu. Oleh itu, pakaian tradisional dari Riau juga identik dengan budaya Melayu. Bagi lelaki, pakaian tradisional Melayu terdiri daripada gaun kempak luwak yang diperbuat daripada kain berkualiti seperti satin dan sutera. Kemudian, ada juga sarung dan kopyah, dan bagi wanita yang memakai kebaya laboh.

5. Kepulauan Riau, Teluk Belanga

Provinsi Kepulauan Riau memiliki pakaian tradisional dalam bentuk Teluk Belanga untuk pria dan Laboh Kebaya untuk wanita. Hal yang sama berlaku dengan pakaian tradisional Riau, kerana budaya yang menguasai wilayah Riau dan Kepulauan Riau dekat dengan etnik Melayu.

6. Jambi, Jambi Melayu

Melayu - Jambi - 34 Pakaian Tradisional dari Pelbagai Wilayah Lengkap

Pakaian tradisional Melayu Jambi menggunakan pakaian baldu untuk lelaki dan wanita. Walau bagaimanapun, pakaian tradisional wanita dibuat tanpa lengan baju, dan pakaian lelaki menggunakan kurung baldu juga.

7. Sumatera Selatan, Aesan Gede

Pakaian Tradisional Provinsi Sumatera Selatan

Aesan Gede terkenal sebagai pakaian tradisional dengan banyak aksesori untuk lelaki dan wanita. Pakaian ini berwarna terang seperti merah, emas, atau oren dengan penutup kepala untuk lelaki dan siger untuk wanita.

8. Bangka Belitung, Paksi

Pakaian tradisional Provinsi Bangka Belitung

Umumnya, nama pakaian tradisional dari Bangka Belitung sering disebut sebagai Paksi. Umumnya, wanita di Bangka Belitung memakai pakaian tradisional berupa baju kurung merah yang terbuat dari kain sutera. Di kepala, biasanya menggunakan mahkota yang disebut paksian. Bagi pakaian tradisional, lelaki biasanya menggunakan serban atau biasa dikenali sebagai sungkon.

9. Bengkulu, Melayu

Pakaian tradisional Provinsi Bengkulu

Bahasa Melayu adalah budaya yang sangat kuat di Bengkulu. Pada pandangan pertama, pakaian tradisional dari Bengkulu serupa dengan pakaian Melayu Jambi. Namun, Bahasa Melayu Bengkulu lebih sinonim dengan warna merah. Di samping itu, lelaki dan wanita menggunakan penutup dan penutup kepala dengan corak khas dan khas.

Baca juga: Petua dan Trik Cara Menjimatkan Elektrik di Rumah

10. Lampung, Tulang Bawang

ARTIKEL PERJALANAN DAN LAPORAN: BUDAYA LAMPUNG - PAKAIAN TRADISIONAL LAMPUNG

Pakaian tradisional Provinsi Lampung sering disebut sebagai Tulang Bawang. Nama Tulang Bawang sendiri diambil dari nama sebuah kerajaan yang dulunya sangat terkenal di Lampung. Pada pandangan pertama, jika dilihat dari bentuknya, hampir sama dengan pakaian tradisional khas Pulau Sumatera. Baju dari Lampung ini juga mempunyai pelbagai jenis pernak-pernik yang indah. Secara amnya, aksesori yang digunakan untuk mencantikkan pakaian tradisional diperbuat daripada kain penapis.

11. DKI Jakarta, Betawi

3+ Pakaian Betawi Lelaki dan Wanita Tradisional (NAMA & PENERANGAN)

Pakaian tradisional Betawi dari DKI Jakarta ditandai dengan kebaya encim yang terang (untuk wanita). Sementara itu, lelaki yang serupa memakai baju hitam dan kain batik sebagai bawahan yang melilit pinggang. Jika dilihat, pakaian tradisional Jakarta ini sangat dipengaruhi oleh pelbagai budaya. Beberapa budaya yang terdapat di dalamnya, iaitu bahasa Arab, Barat, dan juga bahasa Melayu.

12. Banten, Pangsi

Pakaian dan Perbincangan Tradisional Banten - Tambah Bijak

Pangsi adalah pakaian dalam bentuk kemeja polos dan seluar yang longgar dan tidak melebihi pergelangan kaki. Pakaian ini biasanya dipakai oleh lelaki dan merupakan pakaian khas dari beberapa suku di Dunia, terutama Betawi dan Sunda.

13. Jawa Barat, Bedahan

Bedahan ini digunakan oleh pelbagai golongan mulai dari golongan bangsawan hingga rakyat jelata. Namun, secara umum, setiap kumpulan mempunyai pakaian tradisional yang berbeza. Terutama untuk pakaian tradisional yang digunakan untuk lelaki dan wanita. Biasanya, untuk membezakan kumpulan itu dapat dilihat dari perbezaan bahan dan juga gaya yang digunakan. Tidak hairanlah pakaian tradisional Dunia berasal dari Jawa Barat, ada beberapa gaya.

14. Jawa Tengah, Kebaya Jawa

Pelbagai Jenis Pakaian Tradisional di Jawa Tengah yang Penuh Makna |  Buka Ulasan

Dikuasai oleh warna coklat dan hitam, itulah ciri khas pakaian tradisional Jawa Tengah. Tidak lupa juga ia dilengkapi dengan batik, jarik, surjan, dan keris sebagai aksesori.

15. DI Yogyakarta, Kesatrian

Model pakaian popular 2019: Pakaian tradisional Sunda moden

Kesatrian Ageng adalah pakaian tradisional dari Yogyakarta, yang terdiri dari kain batik yang melilit badan hingga ke dada. Dalam versi yang lebih introvert, Kesantrian menggunakan kain baldu hitam panjang dengan sulaman benang berwarna emas yang khas. Jangan lupa pelbagai aksesori dan hiasan kepala. Pakaian tradisional ini melambangkan keanggunan dan keberanian.

16. Jawa Timur, Pesa'an

Pakaian Pesa'an |  budayaWorldaa

Pakaian tradisional Dunia yang berasal dari Jawa Timur memang kelihatan lebih sederhana daripada kawasan sebelumnya. Pakaian tradisional lelaki biasanya hanya kemeja berjalur putih dan merah yang dilengkapi dengan seluar longgar. Untuk pakaian tradisional untuk wanita, hanya menggunakan kebaya yang dilengkapi dengan rok panjang di bahagian bawah. Walaupun sederhana, pakaian tradisional Jawa Timur ini kelihatan sangat bagus dan elegan.

17. Bali, Safari dan Kebaya

Kenali rangkaian tradisi perkahwinan tradisional Bali - pasar perkahwinan

Safari pada pakaian tradisional Bali untuk lelaki adalah sut lengan pendek. Umumnya warna neutral seperti purih, krim, dan coklat. Sementara kebaya wanita berwarna cerah dan kelihatan comel dengan kain yang dililit di pinggang.

18. Pakaian Nusa Tenggara Barat, Sasak Tribe

Pasangkan Fitinline

Pakaian tradisional ini terbuat dari sutera lembut dan satin dengan penambahan kain tenunan khas suku Sasak. Untuk pakaian wanita disebut Hull, sementara untuk lelaki diberi nama Pegon.

19. Nusa Tenggara Timur , Pakaian Suku Sabu

BUDAYAROTE Instagram post (foto dan video) - Picuki.com

Lelaki memakai kemeja lengan panjang putih, selendang anyaman, bahagian bawah, dan ikat kepala. Adapun wanita yang memakai kebaya dan kain tenunan di pinggang.

20. Kalimantan Barat, Raja Baba dan Raja Bibinge

Asal dan Sejarah Tarian Bopureh - Selalunya Jalannya

King Baba adalah pakaian untuk lelaki dalam bentuk rompi dengan kain khas yang terbuat dari kulit kayu Kapuo, dihiasi dengan manik-manik oren dan merah. Bagi King Bibinge untuk wanita, bahan dan proses pembuatannya tidak jauh berbeza dengan King Baba. Cuma, rekaan pakaian tradisional wanita lebih sopan dan menutupi dada. Biasanya, wanita memakai ikat kepala segitiga yang diperbuat daripada bulu burung enggang.

21. Kalimantan Tengah, Upak Nyamu

Nama Lengkap Pakaian Dayak, Kalimantan dan Kalimantan Barat |  TutorialBahasaInggris.Co.Id

Pakaian nyamu upak tradisional adalah pakaian tradisional yang dibuat dari kulit kayu nyamu. Pakaian daerah ini kadang-kadang berbentuk seperti rompi, kadang-kadang juga berbentuk seperti kemeja tanpa lengan. Bagi wanita, nyamu upak dihiasi dengan manik-manik cantik berwarna putih, merah dan kuning.

22. Kalimantan Selatan, Bagajah Gamuling Baular Lulut

Bagajah Gamuling Baular Lulut - Pakaian Tradisional Tradisional

Kain Sasirangan sebagai kain khas Kalimantan Selatan dililit oleh orang bawahan. Sementara dada ditutup dengan kalung bunga dan aksesori keris ditambah. Sementara itu, wanita memakai kain yang dilapisi dada, seperti pakaian.

Baca juga: Globalisasi- Definisi, Karakteristik, dan Contoh [LENGKAP]

23. Kalimantan Utara, Ta'a dan Sapei Sapaq

Pakaian tradisional Kalimantan Utara

Pakaian ta'a untuk wanita ini terdiri dari sejenis ikat kepala yang disebut da'a, terbuat dari daun pandan. Biasanya mereka yang menggunakan da'a ini adalah ibu bapa. Pakaian atas disebut sapei inoq, dan bawahan gaun itu adalah rok yang dikenal sebagai ta'a. Sementara itu, pakaian sapei sapaq untuk lelaki tidak jauh berbeza dengan pakaian ta'a.

24. Kalimantan Timur, Kustin

Pakaian tradisional Kustin dari Kalimantan Timur mempunyai penampilan yang serupa dengan Upak Nyamu. Kustin ini diperbuat daripada kulit kayu yang dihiasi dengan manik.

25. Sulawesi Barat, Lipa Saqbe Mandar

Lipa Saqbe Mandar - GEO_ARCHY

Pakaian Mandar terdiri daripada mantel untuk lelaki dan kemeja lengan pendek untuk wanita (biasanya berwarna hijau, ungu, putih, atau merah) dengan kain tenunan yang sepadan dibungkus di bahagian bawah sebagai bawahan.

26. Sulawesi Tengah, Nggembe

Pakaian tradisional Sulawesi Tengah

Suku Kaili dari Sulawesi Tengah disebut Nggembe. Pakaian suku Kaili terbuat dari kain lembut yang dibentuk oleh lengan panjang. Pakaian Kaili Tribe ini terbuat dari kain lembut yang dibentuk oleh lengan panjang. Kemudian ada hiasan di dada berupa sulaman berupa bunga dan manik-manik yang cantik.

27. Sulawesi Utara, Laku Tepu

Laku Tepu dari Sulawesi Utara biasanya dipakai semasa upacara Tulude, dibuat dari serat pisang yang disebut serat kofo. Serat kofo ini terkenal kuat dan mudah berpusing menjadi pakaian. Biasanya, warna asasnya berwarna kuning, hijau, dan merah. Untuk lelaki sahaja, akan ditambah dengan penutup kepala.

28. Sulawesi Tenggara, Kinawo

Jenis Pakaian Dunia Tradisional dari 34 Provinsi (+ GAMBAR)

Kinawo bermaksud kulit kayu. Pakaian tradisional Kinawo dibuat dari kulit Usongi, Otipulu, Dalisi, dan Wehuka. Kulit kayu direbus dengan abu dapur, direndam dan dipukul hingga lembut sehingga serat diperoleh. Proses ini disebut 'Monggawo' dengan kata lain membuat Kinawo atau pakaian.

29. Sulawesi Selatan, Bodo

Perbarisan Pengantin Bugis Memakai Pakaian Bodo Warna Kaya.  Memikat Semua Orang yang Memandang Dia

Baju bodo adalah pakaian tradisional tradisional bagi wanita Bugis dari wilayah Sulawesi Selatan. Keistimewaan kemeja bodo ini ialah ia diperbuat daripada organza dengan potongan sederhana dan lengan pendek.

30. Gorontalo, Biliu dan Makuta

Biliu dan Mukuta |  budayaWorldaa

Pakaian tradisional tradisional dari Gorontalo yang diberi nama Makuta (untuk pengantin lelaki) dan Biliu (untuk pengantin perempuan). Pakaian daerah dari Gorontalo terdiri dari 3 jenis warna dan mempunyai arti yang berbeza, termasuk hijau, merah, kuning keemasan, dan ungu. Setiap pengantin memakai aksen khas di dada serta mahkota dan penutup kepala.

31. Maluku, Cele

9 Pakaian, Gambar dan Penjelasan Tradisional Maluku [Lengkap]

Warna pakaian tradisional Maluku Cele didominasi merah dan putih. Motif khasnya adalah garis geometri dan dipakai semasa upacara tradisional. Bagi orang bawahan mereka, orang Maluku biasanya memakai sarung dengan warna dan motif yang tidak jauh berbeza dengan atasan mereka.

32. Maluku Utara, Manteren Lamo

Pakaian Tradisional Maluku dan Papua - Budaya Dunia

Manteren Lamo terdiri daripada seluar hitam panjang dan bas merah yang memanjang dari atas ke bawah. Kemudian, untuk bahagian atas pakaian dalam bentuk mantel tertutup dengan butang besar yang diperbuat daripada perak sebanyak sembilan. Sementara itu, terutamanya untuk manset, poket dan leher jaket, semuanya berwarna merah.

33. Papua Barat, Ewer

Pakaian tradisional Papua Barat

Untuk wanita ia dibuat dengan mengambil serat tumbuhan dan mengikatnya dengan tali di bahagian atas. Sebagai bahagian atas, kurungan kain baldu digunakan dengan rumbai bulu di tepi lengan, leher, atau pinggang. Selain pakaian dan rok, pakaian tradisional Papua Barat untuk wanita dilengkapi dengan pelbagai aksesori seperti gelang, kalung dan penutup kepala.

Pakaian khas Ewer untuk lelaki diperbuat daripada baldu dengan model tertutup. Seluar pendek selutut lengkap dengan kain penutup yang tergantung di bahagian depan digunakan sebagai bawahan. Setiap bahagian tepi kemeja lelaki Ewer, sama ada untuk seluar, rompi atau kain penutup, dihiasi dengan sempadan kain berwarna terang.

34. Papua, Koteka

Apakah ciri-ciri pakaian tradisional Papua?  - Sains Fesyen - Komuniti Dictio

Koteka adalah pakaian untuk menutup kemaluan lelaki dalam budaya sebilangan penduduk asli Pulau Papua. Pakaian tradisional Papua ini dibuat dari kulit labu (nama saintifik Lagenaria siceraria). Isi dan biji labu lama dikeluarkan dan kulit dikeringkan di bawah sinar matahari.

Ini adalah beberapa senarai pakaian tradisional di berbagai wilayah di seluruh Dunia. Semoga dengan ini kita dapat meningkatkan kecintaan kita terhadap budaya tanah air di Dunia.