Ciri-ciri kolesterol tinggi dan cara mengatasinya

Ciri-ciri kolesterol adalah rasa sakit, sakit kepala yang mudah, kesemutan, jantung berdebar-debar, dan sebagainya.

Kolesterol adalah bahan yang dihasilkan secara semula jadi oleh hati, tetapi juga dapat ditemukan dalam makanan yang berasal dari haiwan, seperti daging dan susu.

Kolesterol diperlukan oleh tubuh untuk membentuk sel yang sihat, menghasilkan sejumlah hormon, dan menghasilkan vitamin D.

Walaupun penting untuk tubuh, kolesterol boleh memudaratkan kesihatan jika tahapnya terlalu tinggi.

Ciri-ciri kolesterol tinggi dan asid urik mesti diperhatikan, memandangkan masalah kesihatan ini sering dirasakan oleh orang-orang di Dunia.

Masalah kolesterol tinggi biasanya menyerang penderita gout, memandangkan penyebab kedua masalah kesihatan ini sama, iaitu diet yang tidak sihat.

Ciri-ciri kolesterol

Berikut adalah senarai ciri kolesterol tinggi dan asid urik yang mesti anda perhatikan.

Ciri-ciri Kolesterol Tinggi dan Asid Urik

Sebenarnya, apakah ciri kolesterol asid urik tinggi yang harus anda kenali?

1. Rasa sakit, kesemutan, dan sakit kepala

Sakit dan kesemutan adalah tanda pertama kolesterol tinggi dan asid urik. Gejala kolesterol tinggi yang akan dirasakan adalah munculnya sakit atau sensasi berat di tengkuk dan bahu.

2. Sakit Kepala dan Mengantuk Dengan Mudah

Selain itu, ciri kolesterol tinggi yang lain adalah kecenderungan untuk mengalami sakit kepala dengan lebih mudah.

Jadi, jika anda sering mengalami sakit kepala, anda mungkin bukan sahaja letih, tetapi juga mengalami gejala kolesterol tinggi dan gout.

Sakit kepala ini disebabkan oleh penumpukan plak di saluran darah yang menyekat aliran darah.

3. Kesemutan

Selain itu, ciri kolesterol tinggi dan asid urik juga cenderung cenderung kepada masalah kesemutan.

Oleh itu, jika anda sering merasa kesemutan, jangan abaikan masalah ini kerana ia boleh menjadi tanda kolesterol tinggi yang harus diperhatikan.

4. Mudah Rasa Penat

Bukan hanya sakit, pin dan jarum, dan sakit kepala, satu lagi tanda kolesterol tinggi adalah mudah letih.

Baca juga: Rasa haus: Bagaimana Otak Mengatur Keseimbangan Cairan Tubuh

Selain itu, orang yang mengalami gejala kolesterol tinggi biasanya akan merasa letih dengan mudah walaupun mereka tidak melakukan aktiviti yang berat.

5. Sukar Berkonsentrasi & Mudah Mengantuk

Siapa sangka bahawa salah satu ciri kolesterol tinggi dan asid urik juga berkaitan dengan penurunan kepekatan seseorang.

Inhibisi aliran juga dapat terjadi dalam aliran darah ke otak, sehingga sulit bagi penderita dengan gejala kolesterol tinggi untuk berkonsentrasi, mudah mengantuk, dan kadang-kadang merasa keliru tanpa alasan.

6. Sakit sendi

Ciri kolesterol tinggi dan asid urik yang paling biasa adalah rasa sakit atau nyeri pada sendi, yang kemudian disertai dengan pembengkakan dan kemerahan.

Di samping itu, ketika anda bangun, penderita gejala asid urik dan kolesterol tinggi juga rentan terhadap sensasi kesemutan berulang.

Sekiranya anda mengalami simptom asid urik yang tinggi, rasa sakit dan bengkak juga akan bertambah teruk sehingga penghidapnya lebih sukar bergerak.

7. Palpitasi jantung

Siapa sangka bahawa jantung berdebar juga boleh menjadi tanda kolesterol tinggi dan gout.

Sebilangan besar kolesterol dalam saluran darah oleh plak yang menebal dan mengeras akan membuat jantung bekerja lebih keras untuk mengepam aliran darah ke semua tisu atau organ di dalam badan.

Ini akan menyebabkan jantung berdegup lebih cepat dan lebih keras, yang menunjukkan bahawa organ ini berfungsi lebih daripada normal.

Sekiranya berterusan, ia boleh menyebabkan keletihan di jantung yang sering disebut sebagai kegagalan jantung.

Oleh itu, jangan memandang rendah ciri-ciri kolesterol tinggi dan asid urik, jadi anda boleh mengambil langkah-langkah pencegahan agar badan anda tidak bertambah buruk.

8. Tahap kolesterol melebihi had normal

Pakar kesihatan mengatakan bahawa kadar kolesterol normal dalam tubuh orang dewasa adalah sekitar 160 hingga 200 miligram per desiliter darah.

Bagi mereka yang mempunyai kadar kolesterol lebih dari 240 miligram per desiliter darah, sudah pasti mereka mengalami gejala kolesterol tinggi.

9. Tengkuk kaku

Selain dirasakan di anggota badan seperti kaki, ciri-ciri kolesterol tinggi dan asid urik dapat dirasakan di tengkuk.

Biasanya, penghidap gout dan kolesterol tinggi akan merasa sakit di tengkuk. Tengkuk akan terasa kaku dan sakit ketika anda memindahkannya.

Baca juga: Percutian Ingin Selesai tetapi Masih Malas? Inilah petua!

10. Sesak nafas

Dalam keadaan yang semakin teruk, kolesterol tinggi juga dapat menyulitkan penderita untuk bernafas dengan lancar.

Gejala sesak nafas kerana kolesterol tinggi biasanya disertai dengan sakit dada seperti yang dijelaskan pada titik sebelumnya.

Untuk mengelakkan masalah kesihatan ini, berikut adalah beberapa petua untuk mencegah asid urik yang tinggi dan gejala kolesterol tinggi di dalam badan anda.

Cara Menurunkan Kolesterol Tinggi

Apabila beberapa ciri kolesterol tinggi dan asid urik muncul, anda perlu memerhatikannya.

Pengendalian yang betul akan menjadikan keadaan badan anda terutama berkaitan dengan kadar kolesterol dan asid urik menjadi lebih baik.

Namun, sebelum ciri-ciri kolesterol tinggi dan asid urik tinggi benar-benar muncul, berikut adalah beberapa petua untuk mencegah dan mengurangkan kolesterol dan asid urik dalam badan.

1. Jaga Diet Anda

Mengekalkan diet yang sihat akan mengurangkan kemungkinan munculnya ciri-ciri kolesterol tinggi dalam tubuh.

Makan beras perang dan hadkan pengambilan daging yang mengandungi lemak.

Anda juga harus memperbanyak buah dan sayur, dan minum teh hijau secara berkala untuk mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam darah.

Makanan yang sihat juga akan mencegah munculnya ciri-ciri asid urik yang boleh mengganggu aktiviti anda.

2. Meningkatkan pengambilan ikan

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengurangkan gejala kolesterol tinggi dan gejala asid urik tinggi adalah dengan memakan ikan.

Asid lemak omega 3 yang terkandung dalam ikan dapat menurunkan kadar lemak dalam darah dan LDL, dan dapat meningkatkan HDL.

Contoh ikan yang mengandungi banyak omega 3 adalah salmon. Sekiranya anda ingin lebih praktikal, suplemen omega 3 sudah ada di pasaran.

3. Bersenam secara berkala

Bersenam adalah kunci hidup sihat dan bahagia. Bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk mengurangkan gejala kolesterol tinggi dan gejala asid urik tinggi.

Semoga berjaya, Sahabat Saintif yang Sihat! Semoga artikel ini bermanfaat untuk membantu anda mengesan ciri kolesterol tinggi dan asid urik.

Jangan lupa untuk selalu menjaga gaya hidup sihat sehingga anda menghindari masalah kolesterol tinggi dan asid urik.


Rujukan: Kolesterol, Apa yang Menyebabkan Kolesterol Tinggi?