Kepelbagaian Adalah - Makna dan Penjelasan (PENUH)

kepelbagaian adalah

Diversifikasi adalah usaha untuk mempelbagaikan produk untuk mendapatkan keuntungan maksimum.

Istilah kepelbagaian juga dapat dipertimbangkan secara ringkas sebagai usaha penyebaran.

Contohnya, penyebaran pelaburan untuk mengurangkan berlakunya risiko kewangan.

Untuk maklumat lanjut, baca artikel ini dengan teliti. Dengan berbuat demikian, anda akan memahami kepelbagaian dalam bidang ekonomi.

Tujuan Kepelbagaian Adalah

Istilah ini sering digunakan dalam bidang ekonomi. Biasanya kepelbagaian dibuat untuk mencapai tujuan tertentu.

Penyimpangan dapat memberikan pelbagai faedah melalui cita-cita yang terpenuhi, kawalan pengedar dan pembekal, kesinambungan, kesamaan risiko, dan adanya pertumbuhan nilai tambah. Selalunya kepelbagaian kali dilakukan oleh syarikat.

Jenis Kepelbagaian

Terdapat dua jenis kepelbagaian, iaitu

  • Kepelbagaian menegak
  • Kepelbagaian mendatar.

Kepelbagaian menegak adalah kepelbagaian yang bergerak dari atas ke bawah. Contohnya, produk dijual kepada syarikat pesaing.

Ini berbeza dengan kepelbagaian mendatar.

Kepelbagaian ini membawa kepada darjah yang sama. Perbezaan hanya terdapat pada keperluan calon pelanggan dan pasar sasaran.

Kepelbagaian adalah

Jenis Strategi Kepelbagaian

Kepelbagaian adalah tindakan yang memerlukan strategi. Strategi kepelbagaian konsentris dilakukan dengan menambahkan produk.

Walau bagaimanapun, produk ini mempunyai persamaan dengan produk sebelumnya, sama ada dalam pemasaran rangkaian atau teknologi.

Sementara itu, strategi diversifikasi konglomerasi adalah berkaitan dengan penambahan produk yang tidak berkaitan dengan produk sebelumnya. Jadi syarikat memasarkan di pasaran baru.

Sebenarnya, kepelbagaian dilakukan dengan meningkatkan variasi pelaburan, menentukan jumlah pelaburan, menyeimbangkan kembali , dan fokus pada objektif. Kuantiti adalah perkara terakhir yang dapat diperhatikan.

Pengimbangan semula adalah menginvestasikan kuantiti yang sama dalam dua perkara yang berbeza. Kemudian, anda dapat mengetahui pelaburan mana yang lebih menguntungkan.

Baca juga: Estetika Adalah: Definisi mengikut pakar, fungsi dan contoh

Manfaat Kepelbagaian Adalah

Biasanya kepelbagaian digunakan untuk meningkatkan keuntungan. Manfaat kepelbagaian adalah peningkatan daya saing dan kemungkinan produk, mencegah monopoli, mengurangkan risiko di masa depan, dan menyediakan cara untuk bertahan dalam dunia perniagaan. Jadi, jangan takut untuk mempelbagaikan.

Kini, Andah telah memahami makna dan penjelasan mengenai kepelbagaian dalam sektor ekonomi.

Oleh itu, adakah anda berhasrat untuk mempelbagaikan perniagaan anda? Tidak ada salahnya anda mencuba.

Ini kerana kepelbagaian mendatangkan keuntungan. Pada hakikatnya, kepelbagaian adalah keberanian untuk mencuba perkara baru.