5 Doa Nabi Musa (Arab dan Latin) dan Cara Mengamalkannya

doa nabi musa

Doa Nabi Musa, yaitu, "Robbis rohlii shodrii, wa yassirlii amrii, wahlul 'uqdatam mil lisaani yafqohu qoulii" yang bermaksud: Wahai Rabbku, sebarkanlah untukku, dan permudahkanlah aku untuk menjaga aku, dan menghilangkan kekakuan dari lidahku, sehingga mereka akan memahami kata-kataku.


Nabi Musa adalah seorang nabi dan utusan Allah SWT yang hidup pada zaman Raja Firaun. Pada masa itu, Raja Firaun adalah raja yang kejam dan kejam. Dia menganggap dirinya sebagai Tuhan.

Semasa pemerintahan Firaun, semua bayi lelaki lelaki diperintahkan untuk dibunuh. Namun, dengan kekuatan Allah SWT Nabi Musa selamat sampai akhirnya ketika memasuki zaman kenabian menerima wahyu dari Allah SWT.

Nabi Musa adalah salah satu dari lima nabi dan utusan yang diangkat sebagai ulul azmi kerana kesabarannya dalam pelbagai ujian yang dikurniakan oleh Allah SWT kepadanya.

Di samping itu, Nabi Musa juga menerima wahyu dalam bentuk Taurat. Dalam menjalankan dakwah Nabi Musa selalu berdoa kepada Yang Maha Esa ketika menghadapi berbagai cobaan.

Artikel ini kemudian akan menjelaskan lebih lanjut mengenai doa Nabi Musa yang dapat diamalkan dalam kehidupan seharian.

Doa Nabi Musa

Dalam beberapa kisah Nabi Musa seperti yang dinyatakan dalam Al-Quran, ada beberapa doa yang diucapkan pada waktu itu oleh Nabi Musa pada beberapa kesempatan. Berikut adalah beberapa petikan:

Doa Nabi Musa

Berikut adalah bacaan doa dalam bahasa Arab dan Latin.

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي

"Robbis rohlii shodrii, wa yassirlii amrii, wahlul 'uqdatam mil lisaani yafqohu qoulii . "

Makna:

"Ya Tuhanku, permudahkanlah dadaku, dan permudahkanlah aku untuk mengurusku, dan hilangkan kekakuan dari lidahku, sehingga mereka akan memahami kata-kataku." (QS. Thaha ayat 25-28).

Doa Nabi Musa adalah salah satu doa yang paling terkenal di kalangan umat Islam. Terdapat beberapa makna yang terkandung dalam ini yang akan dijelaskan sebagai berikut:

Baca juga: Doa Nabi Musa: Bahasa Arab, Latin, Terjemahan dan Faedah

1. Meminta hati terbuka

Dalam doa doa ini, Nabi meminta kepada Allah agar memiliki hati yang besar. Dengan hati yang luas, Nabi Musa dapat menerima petunjuk dan petunjuk dari Allah SWT. Di samping itu, hati yang terbuka lebih mampu menerima kebenaran.

2. Memudahkan perniagaan

Nabi Musa menjalankan tugas yang berat pada waktu itu, iaitu harus menghadapi raja Firaun yang sewenang-wenangnya. Untuk menghilangkan kerisauan dalam dirinya, Nabi Musa meminta Yang Maha Kuasa diberikan kemudahan dalam semua hal, termasuk dalam menyampaikan dakwah.

3. Dakwahnya difahami

Nabi Musa adalah seorang nabi yang ceria kerana kisahnya ketika diminta memilih antara bara api atau batu permata, Nabi Musa memilih bara untuk dimasukkan ke dalam mulutnya.

Ini menjadi kegelisahan Nabi Musa. Oleh karena itu, Nabi Musa meminta agar apa yang dia kekurangan (lidah tidak sedap) tidak menghalangnya untuk melaksanakan dakwahnya.

Atas permintaan Nabi Musa, Allah mengutus Nabi Harun, saudara Nabi Musa untuk membantunya dalam menyampaikan ajaran tauhid.

Doa Nabi Musa untuk Pengampunan

doa nabi musa

Berikut adalah bacaan doa untuk pengampunan.

رَبِّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي فَاغْفِرْ لِي فَغَفَرَ لَهُ ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Makna:

"Ya Tuhan, saya sebenarnya telah menzalimi diri saya kerana itu, maafkan saya". Maka Allah mengampuninya, sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. " (QS. Al-Qashash Ayat 16).

Doa Nabi Musa untuk Menghindari Fitnah

doa nabi musa

Berikut ini adalah bacaan doa untuk mengelakkan fitnah.

فَقَالُوا۟ عَلَى ٱللَّهِ تَوَكَّلْنَا رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِّلْقَوْمِ ٱلظَّٰلِمِينَ نَْ

Makna:

"Kita bertawakkal kepada Allah! Ya Tuhan kami, jangan jadikan kami sasaran fitnah bagi orang-orang yang zalim, dan selamatkanlah kami dengan rahmat-Mu dari orang-orang yang kafir. " (QS. Yunus ayat 85-86).

Doa Nabi Musa untuk Kebaikan

Berikut ini adalah bacaan doa untuk kebaikan.

رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ

Makna:

"Ya Tuhan, saya sangat memerlukan sesuatu yang baik yang Engkau bawa kepada saya." (QS. Al-Qashash Ayat 24).

Baca juga: Surat Al Fatihah - Makna, Bacaan, dan Bahan [LENGKAP]

Doa Nabi Musa untuk Meminta Arahan

Berikut adalah bacaan doa untuk panduan

(21) رَبِّ نَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ

(22) عَسَىٰ رَبِّي أَنْ يَهْدِيَنِي سَوَاءَ السَّبِيلِ

Makna:

"Ya Tuhanku, selamatkanlah aku dari orang-orang yang zalim. Semoga Tuhanku membimbingku ke jalan yang benar. " (QS. Al-Qashash Ayat 21-22).

Cara Berlatih

Sebagai Nabi Musa, ketika dalam keadaan tertentu selalu berdoa kepada Allah SWT, sebagai umat Islam kita juga dapat mempraktikkan doa-doa Nabi Musa.

Berikut adalah beberapa contoh kes yang boleh digunakan untuk mempraktikkan doa Nabi Musa.

1. Permudahkan Urusan

Ketika menghadapi tragedi atau perbicaraan, jangan segera mengeluh. Mungkin itu adalah ujian dari Yang Mahakuasa untuk melihat betapa kuatnya kita dalam menerima ujian.

Seperti yang diajarkan dalam doa, ketika dia mengalami kesulitan dia tidak langsung mengeluh. Namun, Nabi Musa berdoa dan meminta kepada Allah SWT agar mempermudahkan urusannya.

Doa Nabi Musa boleh diamalkan setelah setiap solat wajib atau solat sunnah. Ini kerana waktu selepas solat adalah waktu mustajab (doa yang dijawab). Sekiranya Allah SWT menghendaki, maka segala urusan akan dipermudahkan oleh-Nya.

2. Minta Pertolongan kepada Tuhan

Tempat terbaik untuk kembali ialah Allah SWT. Oleh itu, apabila anda memerlukan pertolongan, sila kembali untuk meminta pertolongan kepada-Nya. Dalam keadaan meminta pertolongan, kita dapat mempraktikkan doa Nabi Musa untuk meminta pertolongan dari Allah SWT.

3. Jadilah Penceramah yang Baik

Terdapat beberapa syarat yang kadang-kadang memerlukan menjadi penutur yang baik. Contohnya, sebagai pendakwah, jurucakap, dan sebagainya.

Penutur yang baik adalah penutur yang kata-katanya mudah difahami dan difahami oleh mereka yang mendengar. Oleh itu, doa ini dapat dipraktikkan untuk meminta Allah agar kemampuan pertuturannya dapat difahami dan difahami oleh pendengar.

5 bintang / 5 bintang ( 1 suara)