24+ Manfaat Batubara untuk Hidup (PENUH)

Manfaat arang batu adalah sebagai sumber tenaga, menghasilkan elektrik, menyokong industri simen, menghasilkan karbon aktif, silikon, dan banyak lagi yang akan dibincangkan dalam artikel ini.

Arang batu adalah produk alam yang memberikan banyak faedah untuk kehidupan manusia.

Arang batu adalah batuan sedimen yang terdiri dari unsur karbon, hidrogen, oksigen, nitrogen dan sulfur.

Arang batu ini mudah terbakar, terbentuk dari sedimen organik, terutama sisa tanaman dan terbentuk melalui proses peleburan.

Arang batu adalah produk semula jadi yang sangat diperlukan oleh banyak orang dalam kehidupan seharian mereka.

Beberapa kelebihan arang batu yang dapat kita rasakan adalah seperti berikut:

1. Menghasilkan produk gas

Manfaat arang batu di tanah secara langsung dapat menghasilkan gas asli.

Proses pengekstrakan gas asli yang dihasilkan oleh arang batu semulajadi memerlukan alat teknologi yang canggih.

Gas asli yang dihasilkan oleh arang batu tulen akan diproses di lokasi perlombongan dan dapat dibuat menjadi pelbagai produk, misalnya untuk bahan bakar industri, loji tenaga gas, serta produk hidrogen dan diesel.

Teknologi ini yang mengambil gas dari arang batu semula jadi telah diterapkan oleh pelbagai negara di dunia. Beberapa negara yang telah menggunakan arang batu dalam pelbagai aplikasi termasuk China, Australia, India, Jepun dan juga Dunia.

2. Bahan bakar sokongan untuk produk industri aluminium

Arang batu adalah salah satu bahan bakar yang menyokong industri aluminium. Sangat membantu.

Bahan ini dapat diperoleh sebagai produk sampingan dari proses pengoksidaan besi dalam aktiviti industri keluli. Manfaat arang batu ini akan menyokong proses pemprosesan pengoksidaan besi yang akan menghasilkan haba yang tinggi.

Keluli yang dihasilkan akan dipisahkan berdasarkan kualitinya. Kemudian produk yang tidak mempunyai keperluan keluli tertentu akan diproses kembali menjadi aluminium.

Panas gas dan kok dari arang batu dapat memisahkan beberapa produk keluli sehingga dapat menghasilkan produk aluminium yang digunakan untuk pelbagai jenis industri, seperti industri pertanian, perkakas dapur, pembinaan dan industri lain.

3. Sebagai bahan bakar cecair

Minyak adalah salah satu bahan bakar yang diperlukan oleh banyak orang dan bekalannya akan cepat habis jika digunakan dengan banyak.

Minyak berasal dari fosil manusia dan haiwan kuno. Oleh itu, menunggu bekalan minyak kembali memakan masa ratusan bahkan ribuan tahun.

Malah, arang batu juga dapat digunakan sebagai bahan bakar cair yang dapat menggantikan bahan bakar minyak.

Pada asasnya, pemprosesan dan faedah arang batu menjadi bahan bakar cair akan mengubah arang batu serbuk atau potongan yang kemudian dilarutkan pada suhu tinggi.

Produk arang batu cair ini dapat disucikan dengan pemprosesan semula dan dapat menghasilkan minyak bahan bakar yang sangat berkualiti, bahkan kualitinya lebih baik daripada minyak yang kita perolehi dari kilang minyak pada umumnya.

Tetapi sayangnya proses penggunaan arang batu sebagai sumber bahan bakar belum banyak diterapkan oleh banyak negara.

4. Sebagai sumber tenaga untuk penjanaan elektrik

Salah satu kelebihan arang batu yang paling penting adalah sebagai sumber tenaga untuk menjana elektrik.

Kebaikan arang batu

Secara umum, kita tahu bahawa sumber tenaga yang biasa untuk penjanaan elektrik adalah loji tenaga hidroelektrik, loji kuasa wap, loji tenaga suria, dan loji tenaga arang batu.

Loji tenaga wap adalah sumber utama tenaga elektrik di Dunia.

Untuk menghasilkan elektrik, arang batu ini ditukar menjadi wap panas dan menjadi sumber tenaga yang menghasilkan elektrik dengan menggerakkan turbin penjana elektrik.

Prosesnya akan dijalankan dua kali sehingga sangat menjimatkan. Selain itu, tenaga yang dihasilkan mencapai voltan 400 ribu volt, bukankah itu luar biasa?

5. Membantu industri produk simen

Arang batu juga merupakan produk pertanian yang berguna dalam industri pengeluaran simen, malah boleh dikatakan sebagai bahan mentah.

Baca juga: Mengapa Lemon Rasa Masam?

Walaupun bukan sebagai bahan mentah dari segi bahan, manfaat arang batu digunakan dalam proses pembakaran.

Seperti yang kita semua ketahui bahawa simen adalah bahan yang sangat diperlukan oleh manusia, di mana simen adalah salah satu bahan mentah dalam membuat pembinaan bangunan atau bangunan.

Semen itu sendiri terbuat dari campuran kalsium karbonat, besi oksida, aluminium oksida dan silika. Arang batu bertindak sebagai bahan pengkhianatan untuk memproses bahan-bahan ini untuk membentuk simen.

Ini dapat dilakukan oleh arang batu kerana arang batu dapat menghasilkan suhu yang sangat tinggi, bahkan mencapai 1500 º Celsius.

6. Membantu industri produk keluli

Dari baja, pelbagai jenis barang dapat dihasilkan yang dapat membantu kehidupan manusia sehari-hari, seperti peralatan perubatan, peralatan pertanian, peralatan pengangkutan, dan bahkan mesin yang digunakan dalam rumah tangga.

Industri keluli sangat penting. Dan kita perlu tahu bersama bahawa industri keluli sangat bergantung pada ketersediaan arang batu.

Biasanya arang batu digunakan sebagai bahan bakar, dalam industri keluli ini arang batu memainkan peranan yang sangat penting. Pengeluaran baja mentah kebanyakannya menggunakan metalurgi arang batu dari arang batu kok.

Pengeluaran keluli ini melibatkan karbon dan besi. Karbon ini diperlukan untuk memanaskan bahan besi dan akan mengubahnya menjadi keluli.

Karbon yang terbuat dari arang batu akan menghasilkan haba yang sangat tinggi, sehingga menyokong pengeluaran baja.

7. Membantu dalam industri kertas

Industri kertas banyak terdapat di Dunia. Tidak dapat dinafikan bahawa keperluan untuk kertas juga terlalu banyak. Kertas dihasilkan kebanyakannya dari pokok.

Kertas dibuat dari komponen utama dalam bentuk serat sel dari kayu. Sel-sel serat dari kayu ini dapat diperoleh setelah proses yang sangat rumit.

Proses yang sangat rumit ini akhirnya dapat memisahkan bahagian serat dengan ukuran tertentu.

Arang batu sangat berkualiti dalam hal ini kerana haba yang dihasilkan oleh arang batu sangat stabil dalam mesin pemprosesan serat yang digunakan untuk industri bahan mentah kertas.

8. Industri kimia

Arang batu yang telah melalui pelbagai proses dapat menghasilkan industri sampingan yang juga memberikan banyak faedah kepada manusia.

Hasil memproses arang batu menjadi sumber tenaga dapat menghasilkan serbuk arang batu yang sangat halus dengan ukuran yang sangat kecil.

Produk arang batu serbuk yang sangat kecil ini dapat digunakan untuk membuat pelbagai bahan lain, misalnya, fenol dan benzena.

Fenol dan juga benzena sangat penting untuk beberapa industri kimia.

9. Industri Farmaseutikal

Industri farmaseutikal adalah industri yang mencetak ubat-ubatan yang digunakan dalam dunia perubatan.

Siapa sangka bahawa arang batu adalah bahan perlombongan yang mempunyai peranan yang sangat penting bagi industri farmaseutikal.

Pelbagai jenis produk kimia yang dihasilkan dari industri sampingan arang batu sebenarnya boleh menjadi bahan utama dalam pembuatan farmaseutikal.

Seperti produk arang batu yang diproses yang telah diubah menjadi bahan kimia, bahan kimia ini diproses semula dan melalui pelbagai proses penapisan dengan teknologi canggih sehingga dapat digunakan dan digunakan sebagai ubat.

Kemudian, bolehkah ubat-ubatan yang dibuat dengan bahan yang mengandung arang batu dimakan dengan selamat? Tenanglah, kerana industri ini telah lulus pelbagai jenis perakuan, jadi dikategorikan sebagai selamat, bahkan sangat selamat untuk menyokong pengeluaran farmasi.

10. Pengeluaran logam silikon

Logam silikon adalah produk sampingan pemprosesan arang batu dari keluli.

Logam silikon dapat menghasilkan pelbagai jenis komponen yang berperanan menyokong industri pengeluaran bahan bakar cair.

Bahan bakar cair ini misalnya pelincir mesin, resin dan pelbagai jenis produk kecantikan atau kosmetik. Proses pemprosesan silikon ini untuk menghasilkan produk tertentu mesti diproses dengan proses penapisan sehingga tidak dapat digunakan secara langsung.

11. Pengeluaran karbon aktif

Karbon aktif adalah produk yang jarang kita dengar namanya.

Karbon aktif adalah produk yang digunakan untuk menyokong sistem kerja penapis yang banyak digunakan dalam mesin pemprosesan kualiti udara dan mesin untuk dialisis.

Karbon aktif ini dihasilkan dari sisa pembakaran arang batu di industri loji janakuasa, produk pembakaran untuk menjalankan industri dan sisa bahan bakar arang batu itu sendiri.

12. Penghasilan bahan tetulang

Arang batu digunakan untuk pembakaran dalam industri keluli.

Haba yang dihasilkan oleh batibara ini dapat memisahkan produk keluli mengikut kualiti atau kekerasannya.

Hasil sampingan yang diperoleh dari keluli akan menghasilkan keluli ringan atau aluminium. Pengeras ini banyak digunakan dalam pembuatan peralatan industri, seperti pengangkutan dan sukan.

Baca juga: Bahaya menggunakan air botol terpakai berulang kali

13. Pengeluaran serat

Arang batu juga berguna dalam penghasilan bahan serat seperti nilon dan rayon.

Kedua gentian ini memainkan peranan penting dalam industri pembuatan plastik. Arang batu digunakan sebagai bahan pembakaran.

Haba yang dihasilkan oleh arang batu akan menyokong pemprosesan bijih plastik.

Hasil sampingan pemprosesan dari pelet plastik ini dapat membentuk serat khas yang kita dapat dari sisa plastik. Serat yang dihasilkan kemudiannya akan dibuat menjadi rayon dan nilon.

14. Pengeluaran metanol

Salah satu bentuk bahan bakar cair yang banyak digunakan untuk menggerakkan pelbagai industri adalah metanol.

Metanol diperoleh dari proses penapisan arang batu yang masih di dalam tanah menjadi gas. Proses ini menghasilkan produk sampingan dalam bentuk bahan cecair yang kemudiannya disucikan dan dapat menghasilkan metanol.

15. Pengeluaran Naftalena

Terdapat produk yang diproses arang batu dalam bentuk cecair, salah satunya adalah naftalena.

Naphthalene adalah sejenis bahan kimia khas yang diperoleh daripada memproses arang batu.

Arang batu yang dihancurkan akan menghasilkan produk sampingan dalam bentuk serbuk halus. Serbuk halus ini kemudian disempurnakan sehingga dapat menghasilkan produk naftalena.

16. Pengeluaran Fenol

Phenol adalah produk minyak bakar yang banyak digunakan untuk menggerakkan mesin di dunia perindustrian.

Fenol ini dapat menjimatkan penggunaan bahan kimia yang biasanya diperoleh dari minyak tulen. Fenol ini dihasilkan dari tar arang batu dalam bentuk serbuk halus.

17. Pengeluaran benzena

Benzene juga merupakan bahan bakar cair, tetapi penggunaannya biasanya digunakan dalam industri pengangkutan di dunia.

Benzena ini diperoleh daripada pemprosesan semula arang batu yang menghasilkan serbuk halus.

Benzena ini biasanya diperoleh dari memproses arang batu untuk perlombongan atau penjanaan tenaga.

18. Pengeluaran baja pertanian

Baja pertanian kimia tidak dapat dipisahkan dari faedah arang batu dalam pemprosesannya.

Pengeluaran baja pertanian selalu memerlukan gas khas atau pembakaran khas yang dapat dibekalkan dari arang batu. Beberapa jenis produk kimia bahkan dihasilkan dari produk sampingan dari sisa pembakaran arang batu.

Pelbagai jenis produk sampingan arang batu akan disempurnakan menggunakan peralatan khas sehingga dapat membentuk bahan untuk baja kimia.

19. Pengeluaran garam ammonia

Garam amonia adalah hasil pemprosesan arang batu.

Wap atau gas yang dibebaskan dari oven kemudian untuk menampung kok adalah apa yang menghasilkan garam ammonia.

Produk ini kemudiannya penting sebagai ramuan khas dalam beberapa industri kimia seperti baja pertanian atau bahan kimia lain.

20. Pengeluaran Asid Nitrik

Asid nitrik adalah salah satu bahan yang dihasilkan atau produk sampingan yang diperoleh daripada produk gas ketuhar kok arang batu.

Arang batu yang melalui proses pembakaran di beberapa industri akan menghasilkan bahan arang batu arang batu ini. Kemudian wap dari kok akan ditukar menjadi bentuk asid nitrik.

21. Pengeluaran pelarut

Sebenarnya pelarut adalah bahan yang mempunyai peranan penting dalam pengeluaran sabun, bahan kimia dan farmaseutikal.

Sehingga hari ini, pelarut yang digunakan dalam pelbagai industri hari ini hanya dapat diperolehi dari pemprosesan arang batu.

Pelarut ini diperoleh dari proses pemprosesan arang batu seperti proses gasifikasi atau pengekstrakan gas secara langsung dari sumber arang batu.

Bahan ini diperoleh dari wap khas yang dihasilkan dalam proses pengekstrakan gas.

22. Pengeluaran pewarna

Bukan hanya pelarut, tetapi arang batu juga berperanan dalam penghasilan pewarna. Pewarna sintetik banyak digunakan dalam industri pakaian.

Sebilangan pewarna kimia dan pewarna khas sebenarnya diperoleh dari proses pengisaran arang batu untuk membentuk serbuk yang bersaiz sangat kecil. Kemudian produk serbuk ini akan diproses semula dan dicampurkan dengan beberapa pembuat warna khas.

Kita perlu tahu bersama bahawa pewarna sintetik yang diperoleh dari pemprosesan arang batu terbukti mempunyai tahap keselamatan dan kualiti yang lebih tinggi daripada yang dihasilkan oleh bahan lain.

23. Pengeluaran plastik

Arang batu sangat menyokong industri plastik sebagai bahan bakar.

Haba yang dihasilkan oleh arang batu ini dapat membakar beberapa komponen bijih plastik dengan betul. Panas arang batu ini istimewa sehingga sangat baik dalam menjaga kualiti plastik.

Sebilangan pewarna yang digunakan untuk mewarnai plastik juga diperoleh dari pemprosesan arang batu.

24. Bahan sabun

Arang batu adalah bahan atau komponen yang berguna dalam pembuatan sabun.

Kilang industri sabun memerlukan produk sampingan dari memproses arang batu. Hasil sampingan ini hanya diperoleh dari arang batu yang telah melalui proses pembakaran, menyempurnakan bahkan hingga ke peringkat akhir.

Sebilangan produk sampingan dari pemprosesan arang batu ini bertindak sebagai pelarut atau pengikat aroma sabun.

25. Komponen Produk Aspirin

Produk Aspirin adalah salah satu hasil dari dunia perubatan untuk menghilangkan rasa sakit dan juga melegakan pelbagai penyakit lain.

Sebenarnya, produk aspirin ini juga merangkumi arang batu. Pemprosesan aspirin memerlukan beberapa komponen yang akan kita perolehi dari pembakaran arang batu.

Dan biasanya pemprosesan ini dilakukan di industri kimia dan bukan di industri farmaseutikal.

Rujukan

Penggunaan arang batu - World Coal Association