Jenis makanan dengan protein tinggi (Lengkap)

Terdapat banyak jenis makanan dengan protein tinggi, seperti ikan, nasi, gandum, bayam, dan sebagainya.

Protein adalah sebatian organik kompleks yang terdiri daripada asid amino yang dihubungkan bersama oleh ikatan peptida.

Molekul protein mengandungi unsur karbon, hidrogen, oksigen, nitrogen, sulfur dan fosforus.

Protein memainkan peranan penting dalam kelangsungan hidup organisma, iaitu sebagai bantuan reaksi metabolik organ tubuh, membentuk batang kerangka dan sendi, membantu mengatur fungsi DNA, bertindak balas terhadap rangsangan, dan membantu mengangkut molekul dari satu organ tubuh ke organ lain.

Fungsi Protein

 • Protein adalah salah satu nutrien yang diperlukan oleh tubuh manusia untuk membantu proses pertumbuhan dan pemeliharaan organ yang sihat.
 • Selain itu, protein juga merupakan jenis molekul yang paling banyak terdapat di dalam badan selain air. Protein boleh didapati di semua sel tubuh dan merupakan komponen struktur utama semua sel itu sendiri, terutama pada otot, termasuk rambut dan kulit.
 • Protein digunakan di semua membran, seperti glikoprotein. Apabila dipecah menjadi asid amino, protein digunakan sebagai sebatian yang mendahului sebatian lain di jalur metabolik untuk asid nukleik, enzim bersama, hormon, tindak balas imun, pembaikan sel, dan molekul lain yang penting untuk kehidupan.
 • Protein juga diperlukan untuk membentuk sel darah.
 • Sebagai sumber tenaga
 • Pembentukan dan pembaikan sel dalam tisu
 • Sebagai hormon sintetik, enzim, dan antibodi
 • Mengatur keseimbangan kadar asid dalam sel
 • Sebagai simpanan makanan
 • Membina tisu otot dan memperbaiki tisu yang rosak.

Kerana Kekurangan Protein

Akibatnya jika tubuh kekurangan protein:

 • Keguguran rambut
 • Kwasiorkor, yang merupakan pesakit kekurangan protein. Biasanya ini berlaku pada kanak-kanak. Contoh penyakit ini adalah edema lapar.
 • Terencat akal
 • Cirit-birit
 • Hati berlemak (Hati berlemak)
 • Edema (penumpukan cecair di ruang antara sel-sel badan) di perut dan kaki
 • Gangguan pertumbuhan
 • Sekiranya kekurangan protein berterusan, ia boleh mengakibatkan kematian.

Struktur Protein

jenis makanan dengan protein yang cukup tinggi
 • Struktur utama

adalah urutan asid amino yang membentuk protein yang dihubungkan melalui ikatan peptida (amida).

 • Struktur sekunder

adalah struktur tiga dimensi dari pelbagai urutan asid amino yang distabilkan oleh ikatan hidrogen.

 • Struktur tersier

adalah gabungan struktur sekunder yang biasanya berbentuk gumpalan.

 • Struktur kuaternari

adalah hasil pembentukan beberapa molekul protein yang membentuk oligomer stabil. Contoh struktur ini adalah enzim rubisco dan insulin.

 • Struktur domain

Struktur ini terdiri daripada 40-350 asid amino. Apabila struktur domain dalam struktur kompleks ini terpisah, fungsi biologi setiap komponen domain konstituen tidak akan hilang. Inilah yang membezakan struktur domain dengan struktur kuarter. Dalam struktur kuarter, setelah struktur kompleks dipisahkan, protein tidak berfungsi.

Jenis Protein

 1. Protein sayur

Protein ini biasanya terdapat pada tumbuhan. Kita boleh mendapatkannya dari kacang soya yang diproses seperti tauhu, tempe, tauhu, susu kedelai. Selain kacang polong, kacang almond, brokoli, bayam, beras dan beberapa jenis tanaman lain dipercayai mengandungi protein tinggi.

 • Protein haiwan
Baca juga: 1 Kg Berapa Liter? Berikut adalah perbincangan lengkap

Protein yang berasal dari haiwan, seperti daging, susu lembu, susu kambing, pelbagai jenis ikan, telur, keju dan banyak lagi.

Jenis Makanan dengan Protein Sayuran Tinggi

Tidak. Jenis sumber protein Kandungan setiap 100 gr
1 Gandum 16.9 gr
2 Nasi 7.13 gr
3 Bayam 3.6 gr
4 Kacang soya 36.49 gr
5 Kacang hijau 3.04 gr
6 Badam 21.22 gr
7 Benih bunga matahari 20.78 gr
8 Kacang polong 25 gr
9 Kentang 2 gr
10 Brokoli 2.82 gr

Jenis Makanan dengan Protein Haiwan Tinggi

Tidak. Jenis sumber protein Kandungan setiap 100 gr
1 Ikan 20 s / d 35 gr
2 Dada ayam 28 gr
3 Anak domba muda 30 gr
4 Daging lembu 25 s / d 36 gr
5 Tuna 29 gr
6 Telur 12.6 gr
7 Keju 21 gr
8 Susu lembu 3.20 gr
9 Susu kambing 3.5 gr

Makanan Dengan Sumber Protein Super Tinggi

1. Daging (20-36 g protein / 100gr)

Daging adalah salah satu jenis makanan dengan protein tinggi. Beberapa jenis daging mengandungi banyak protein, berikut adalah jadual kandungan nutrien dalam beberapa jenis daging.

Kandungan nutrien setiap 100 gram daging

Jenis Daging Kalori Protein lemak
Ikan 110 - 140 20 - 35 1 - 5
Dada ayam 160 28 7
Anak domba muda 250 30 14
Daging lembu 210 - 450 25 - 36 7 - 35

2. Tuna (29 g protein / 100 gr)

Tuna adalah sejenis ikan laut yang mempunyai daging merah dan putih. Ikan ini merupakan sumber asid lemak omega 3 yang baik.

Selain itu, tuna juga mengandungi banyak protein. Dari 100 gram tuna dapat menghasilkan 29 g protein. Omega 3 dan protein dalam tuna juga mengandung vitamin A dan D, kolin, kalsium, fosfor, zat besi, magnesium, dan zink.

3. Telur (12.6 gr / 100 gr) - Terutama putih telur

Telur adalah salah satu sumber protein terbaik di bumi. Kandungan protein dalam telur sangat mudah dicerna.

Hampir tidak ada lemak tak jenuh di dalamnya, jadi kita boleh mendapatkan semua protein dari itu. Dan kandungan kalori dalam telur juga sangat rendah.

Kandungan protein dalam setiap 100 gram telur adalah 12.6 gram. Selain protein, kita juga boleh mendapatkan nutrien lain dari telur, termasuk vitamin dan mineral, termasuk retinol [31] (vitamin A), riboflavin (vitamin B2), asid folik (vitamin B9), vitamin B6, vitamin B12, kolin, zat besi, kalsium, fosforus dan kalium.

4. Keju (21 gr / 100gr)

Keju adalah makanan yang berasal dari susu yang diproses dengan pelbagai rasa dan bentuk. Nilai pemakanan keju itu sendiri berbeza.

Kandungan protein dalam 100 gram keju adalah 21 gram dan kalsium 200 mg.

Keju dapat membantu mencegah kerosakan gigi. Protein, kalsium dan fosforus yang terdapat dalam keju dapat membantu melindungi enamel gigi.

5. Gandum (16.g / 100 gr)

Gandum adalah bijirin yang mengandungi banyak protein kekacang. Protein dalam gandum hampir sama dengan protein soya.

Kandungan protein gandum berkisar antara 12 hingga 24% tertinggi di antara bijirin lain. Protein yang terkandung dalam 100 g gandum ialah 16.9 g.

Selain protein, gandum juga mengandungi banyak karbohidrat, vitamin B1, B2, B3, B5, B9, kalsium, zat besi, fosfor, magnesium, zink.

6. Nasi (7.13 / 100 g)

Nasi adalah makanan utama lebih daripada separuh populasi dunia. Ini adalah sumber utama sumber makanan untuk 17 negara di Asia dan Pasifik, 9 negara di Amerika Utara dan Selatan dan 8 negara di Afrika.

Baca juga: Solat Pagi (Lengkap): Bahasa Arab, Latin, Makna dan Makna

Padi menyediakan 20% bekalan tenaga makanan dunia, sementara gandum membekalkan 19% dan jagung (jagung) 5% daripada populasi dunia.

Analisis menyatakan bahawa nilai pemakanan yang terdapat dalam beras berbeza bergantung pada jenisnya.

Sumber protein yang dapat diperoleh dari 100 g beras adalah kira-kira 7.13 g. Sementara itu, beras mempunyai kandungan nutrien tertinggi iaitu 80 g karbohidrat.

Selain dua nutrien ini, beras juga mengandungi banyak vitamin B1, B2, B3, B5, B6, Magnesium, Kalsium, Fosforus, Kalium, dan Zink. Tetapi anda harus ingat, nasi adalah makanan yang mengandungi kalori tinggi.

7. Bayam (2.9 g / 100 gr)

Bayam mengandungi banyak nutrien yang baik untuk tubuh, dalam 100 gram bayam kita dapat memperoleh antara karbohidrat sebanyak 3.6 g protein, 2.9 g zat besi 2.71 mg.

Terdapat banyak lagi kandungan nutrien dalam bayam, seperti Vitamin A, Vitamin B1, B2, B3, B6, B9, vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalsium, fosfor, magnesium, lemak, kalium, dan zink.

8. Kacang soya (36.49 g / 100gr)

Kacang soya dianggap sebagai sumber protein yang lengkap. Protein soya setara dengan protein yang dihasilkan oleh daging dan telur.

Pakar mengatakan bahawa produk soya sangat bagus untuk digunakan sebagai pengganti produk haiwan lain kerana soya mempunyai protein lengkap, sementara produk haiwan biasanya cenderung mengandungi lebih banyak lemak, terutama lemak tepu.

Protein yang dihasilkan oleh kacang soya ialah 36.49 g / 100 g kacang soya. Bentuk soya yang diproses itu sendiri seperti tempe, tahu, tauhu, dan susu kedelai.

9. Kacang hijau (3.04 g / 100 gr)

Kita boleh mendapatkan kandungan protein lain dari kacang hijau. Di mana setiap 100 g dapat menghasilkan 3.04 g protein.

10. Badam (21.22 g / 100 gr)

jenis makanan dengan protein tinggi, misalnya kacang almond

Badam adalah makanan yang padat nutrien dan merupakan sumber vitamin E yang kaya, mengandungi 26 mg per 100 g. Ia juga kaya akan serat, vitamin B, mineral penting seperti magnesium, tembaga, mangan, kalsium dan kalium serta lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda.

Manakala kandungan protein yang terdapat dalam 100 g badam mencapai 21.22 g. Ini dapat membuktikan bahawa badam adalah sejenis kacang yang sesuai untuk dimakan untuk memenuhi keperluan pemakanan badan.

11. Biji bunga matahari (20.78 g / 100 gr)

Biji bunga matahari, yang biasanya kita sebut semangka, juga mempunyai kandungan protein yang tinggi. Dalam setiap 100 gram dapat menghasilkan 20.78 g protein.

Biasanya kita mengambil biji bunga ini sebagai makanan ringan. Selain protein, biji bunga matahari juga mengandungi banyak karbohidrat, vitamin, dan bahan berguna lain.

12. Kacang polong (25 g / 100 g)

Kacang polong sangat tinggi serat. Selain itu ia juga kaya dengan protein dan vitamin lain. 100 g kacang polong dapat menyediakan sebanyak 25 g protein.

13. Brokoli (2.82 g / 100)

Brokoli adalah sejenis sayuran hijau yang tinggi vitamin C dan serat. Brokoli adalah sumber zat yang sangat berguna untuk pembaikan DNA dalam sel yang digunakan untuk membunuh sel barah di dalam badan.

Dalam 100 gram brokoli, kita dapat memperoleh manfaat protein sebanyak 2.82 g vitamin C sebanyak 30 mg.

14. Susu Lembu (3.20 g / 100 gr)

Susu lembu diketahui mempunyai jumlah kalsium tertinggi dan mempunyai kandungan protein dua kali ganda berbanding susu jenis lain.

Terdapat dua jenis susu lembu, iaitu keseluruhan (lengkap) dengan lebih banyak kalori dan jumlah lemak daripada susu skim.

Dalam setiap 100 gram susu lembu, kita dapat 3.20 g protein dan 143 mg kalsium. Terdapat banyak nutrien lain dalam susu sapi termasuk lemak, vitamin, karbohidrat, fosforus, dan zat besi. Kandungan nutrien ini sangat berkesan sebagai makanan yang menambah berat badan.

15. Susu kambing (8.7 g / 100 gr)

Kandungan protein tinggi, susu kambing sangat baik untuk pertumbuhan dan pembentukan tisu badan. Ia adalah sumber protein yang murah tetapi berkualiti tinggi. Dalam hidangan 100 g mengandungi 8.7 g protein.

Rantai asid lemak susu kambing lebih pendek daripada susu lembu, menjadikan sistem pencernaan manusia lebih mudah dicerna dan diserap. Kandungan asid kaprik dan kapril mampu menghalang jangkitan, terutama yang disebabkan oleh jamur candida.

Susu kambing juga tidak mengandungi aglutinin, yang merupakan sebatian yang membuat molekul lemak bergumpal seperti dalam susu lembu. Itulah sebabnya susu kambing mudah diserap oleh usus kecil.

16. Kentang (2 g / 100 gr)

Kentang adalah sejenis ubi yang mengandungi banyak vitamin dan mineral. Sebagai tambahan kepada dua ramuan ini, dalam kentang kita dapat memperoleh sumber protein yang sangat berguna untuk tubuh kita.

100 g kentang kita boleh mendapat faedah 2 g protein kentang. Terdapat banyak lagi faedah yang dapat kita dapati di tanaman ini kerana ia adalah penggalak darah rendah yang cepat dan makanan menurunkan kolesterol jahat.

Rujukan

 • Helo Sihat
 • Universiti Wisconsin Madison