Rukun Wuduk, Memulakan Niat, Mencuci Muka, Sehingga Tertib

wuduk secara harmoni

Terdapat 6 rukun berwuduk, termasuk niat, mencuci muka, mencuci tangan ke siku, mengelap bahagian kepala, membasuh kaki ke pergelangan kaki dan teratur.

Wudu adalah tindakan membersihkan badan, wajib bagi setiap Muslim untuk melakukan sebelum solat Dalam Al-Quran, perintah berwuduk disebutkan dalam surah Al-Maaidah ayat 6, yang bermaksud:

"Hai orang-orang yang beriman, ketika kamu hendak bersolat, maka basuhlah wajah dan tanganmu hingga ke siku, dan sapu kepala dan (basuh) kakimu hingga ke pergelangan kaki."

wuduk secara harmoni

Terdapat 6 rukun wuduk yang harus ditunaikan agar solat itu sah, yaitu:

1. Niat

Dalam menjalankan suatu aktiviti, niat adalah kunci utama dalam memulakan aktiviti apa pun, agar mendapat keberkatan, jadi membaca doa basmallah perlu dilakukan sekiranya berwuduk.

Lafadz yang perlu diucapkan terlebih dahulu adalah lafadz yang hebat, yaitu bismillahirrahmannirrahiim. Selepas itu, mulailah membaca niat berwuduk. Berikut adalah penerangan mengenai niat berwuduk.

نَوَيْتُ الْوُضُوْءَ لِرَفْعِ الْحَدَثِ اْلاَصْغَرِ فَرْضًا اِللهِ تَعَالَى

"Nawaitul whudu-a lirof'il hadatsii ashghori fardhon lillaahi ta'aalaa"

Artinya: "Saya berniat berwuduk untuk menghilangkan hadast fardu yang kecil (wajib) kerana Allah Ta'ala"

Ingat bahawa niat ini dilakukan sebelum mula mencuci anggota badan. Ini bertujuan untuk memperkuat latihan dan menjadikannya lebih makmur.

2. Mencuci muka

Sempadan muka adalah bahagian atas dahi di mana rambut tumbuh hingga ke dagu. Sehingga batas wajah adalah perkara yang mesti terkena air semasa berwuduk. Seperti yang Allah katakan seperti berikut:

يا أيها الذين آمنوا إذا قمتم إلى الصلاة فاغسلوا وجوهكم وأيديكم إلى المرافق وامسحوا برؤوسكم وأرجلكم إلى الكعبين

"Hai orang-orang yang beriman, ketika kamu hendak berdoa, maka basuhlah wajahmu, dan tanganmu hingga ke siku, dan lap kepala kamu dan basuhlah kakimu hingga ke pergelangan kaki. (Surah Al-Maidah: 6).

Baca juga: Bacaan doa lengkap (Arab, Latin dan maksudnya)

3. Mencuci Kedua Tangan ke siku.

Tidak ada peraturan khas bagaimana mencucinya.

Ia boleh dari hujung jari kemudian ke arah siku atau sebaliknya dari siku ke hujung jari. Yang penting ialah mengagihkan air di kedua tangan.

4. Mengusap Bahagian Kepala.

Mengusap bahagian kepala adalah bahagian menggosok telinga. Seperti hadis berikut:

«ثم مسح رأسه بيديه ، فأقبل بهما وأدبر ، بدأ بمقدم رأسه ، حتى ذهب بهما إلى قفاه ، ثم ردهما إلى المكان الذى بدأ منه»

"Kemudian dia membasuh kepalanya dengan tangannya, dengan mengusapnya berulang-ulang. Dia bermula dari depan kepalanya ditarik kembali ke tengkuk lalu mengembalikannya ke bahagian depan kepalanya. (HR. Muttafaqun Alaihi).

Para ulama Syafi'iyah juga membenarkan bahagian kepala digosok walaupun hanya beberapa rambut yang digosok. Anda tidak perlu mengelap semua kepala anda.

"Dari sahabat karib al-Mughirah bin Syu'bah RA, sebenarnya Rasulullah SAW melakukan wuduk dan hanya menyapu mahkotanya dan Imamatnya". (HR. Muslim). Hadis ini menunjukkan bahawa Nabi SAW hanya mengusap bahagian depan kepalanya, iaitu mahkotanya. Dia tidak mengelap seluruh kepalanya. Ini bermaksud menggosok bahagian kepala sudah mencukupi.

5. Mencuci kedua kaki hingga ke pergelangan kaki.

Dalam kes ini, yang dicuci adalah telapak kaki dan pergelangan kaki. Tidak perlu mencuci ke betis atau lutut.

Mereka juga diminta untuk mencuci apa sahaja yang ada pada anggota badan, seperti rambut dan lain-lain.

6. Teratur

Makna berwuduk secara teratur di sini adalah berwuduk yang dilakukan secara berurutan.

Sekiranya 4 anggota badan yang telah kita sebutkan di atas adalah wajah, tangan, kepala dan kaki mesti berturut-turut. 4 anggota badan tidak boleh dipusingkan ke belakang.

Baca juga: Doa untuk Menziarahi Sepenuhnya Sakit (dan Maknanya)

Contohnya, jika seseorang melakukan wuduk membasuh kakinya terlebih dahulu kemudian mencuci tangannya maka wudhu tidak sah kerana tidak teratur atau berturut-turut.


Demikianlah 6 rukun wuduk yang harus dipertimbangkan, agar sah solatnya dimakbulkan, agar ibadah kita menjadi lebih nyaman dan aman.

Semoga penjelasan ini dapat memberi manfaat kepada pembaca yang ingin melakukan wuduk dengan serius.