Jenis-jenis rezeki dari Allah yang disebut dalam Al-Quran

jenis rezeki dari Allah

Jenis-jenis rezeki dari Allah dalam Al-Quran meliputi: rezeki yang telah dijamin, rezeki kerana telah berusaha, rezeki untuk bersyukur, dan banyak lagi dalam artikel ini.

Allah SWT memberikan rezeki kepada makhluknya dengan pelbagai cara yang telah diukur dan ditentukan olehNya. Jadi, setiap makhluk mempunyai rezekinya sendiri yang telah ditentukan.

Rezeki adalah mata pencarian semua perkara yang bermanfaat dan bermanfaat bagi makhluk. Rezeki juga bermaksud pemberian yang Allah berikan kepada makhlukNya. Setiap manusia dan semua makhluk hidup dijamin rezeki oleh Allah. Seperti yang terkandung dalam Bab Ar Rum Ayat 40:

الله الذي خلقكم ثم رزقكم ثم يميتكم ثم يحيركم هل من شركائكم من يفعل من ذلكم من سبحانه وتعالى عما يشركون

"Allahlah yang menciptakan kamu, kemudian memberimu rezeki, kemudian membunuh kamu, kemudian menghidupkanmu kembali."

"Adakah orang-orang yang kamu tuduh Tuhan boleh melakukan sesuatu daripada ini? Maha Suci Dia dan Maha Tinggi dari apa yang mereka persekutukan ”. (Surah Ar-Rum ayat 40).

Dalam penjelasan ayat di atas, Allah SWT telah memberi rezeki, menghidupkan manusia, mematikannya dan menghidupkan kembali. Baiklah, ada pelbagai jenis rezeki yang disediakan oleh Allah, yang akan menolong kita untuk lebih sabar dalam menghadapi kehidupan dan sentiasa berdoa kepadaNya.

jenis rezeki dari Allah

Jenis-jenis Rezeki dari Allah

1. Rezeki yang dijamin

Allah SWT telah menciptakan alam semesta ini dan makhluk-makhluknya baik manusia, haiwan, tumbuh-tumbuhan dan banyak lagi. Oleh itu, Allah SWT menjamin kekayaan semua makhluk-Nya agar mereka dapat hidup untuk menjalankan tugas masing-masing.

وَمَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا

Maksudnya:

"Tidak ada satupun reptilia yang bergerak di bumi ini yang tidak dijamin oleh ALLAH." (Surah Hud: 6).

2. Rezeki untuk mencuba

Allah SWT memerintahkan kita untuk melaksanakan kewajiban agama kita, selain itu Allah menyediakan kemudahan yang kita perlukan untuk melaksanakan ibadah melalui rezeki yang diperoleh dengan berusaha.

Baca juga: Bacaan dan Solat Mandi Wajib - Lengkap dengan Maksud dan Prosedur

Sebagaimana firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 145:

وَمَنْ يُرِدْ ثَوَابَ الدُّنْيَا نُؤْتِهِ مِنْهَا

Maksudnya:

"Barangsiapa menginginkan pahala dunia, pasti Kami akan memberinya pahala dunia itu." (Surah Ali Imran ayat 145).

3. Rezeki untuk bersyukur

Dengan sentiasa bersyukur kepada-Nya, Allah SWT akan menambah rezeki setiap manusia yang bersyukur. Ini seperti yang dinyatakan dalam Al-Quran.

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ

Maksudnya:

"Dan (ingat juga) ketika Tuhanmu menyatakan 'Sesungguhnya jika kamu bersyukur, niscaya Kami akan menambahkan (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat menyakitkan." (QS. Ibrahim ayat 7).

4. Rezeki untuk Berhati-hati (Rezeki yang tidak dijangka)

Rezeki tidak ada hubungannya dengan hukum sebab-akibat. Sekarang, rezeki di sini mirip dengan makhluk-makhluk-Nya, hanya orang-orang tertentu yang menerimanya adalah orang-orang soleh. Ini disebut dalam Al-Quran dalam surah At-thalaq Ayat 2-3:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا () وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

Maksudnya:

"Barangsiapa yang takut akan ALLAH, niscaya Dia akan memberikan jalan keluar baginya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak dia harapkan." (Surah At-Thalaq: 2-3).

5. Rezeki untuk Istighfar

Islam juga mengajar umatnya melalui latihan supaya doa mereka dapat dimakbulkan dengan segera. Ucapkan juga doa agar rezeki lebih lancar dan melimpah ruah.

Islam mengajar umatnya untuk meningkatkan istighfar, meminta keampunan dari Allah dengan ikhlas dan ikhlas. Kerana melalui amalan ini, Allah SWT akan memberikan rezeki yang banyak seperti yang terdapat dalam surat Nuh Ayat 10-12.

فقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا. يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا۔ وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا

Maksudnya:

"Mintalah pengampunan Tuhanmu, sesungguhnya Dia Maha Pengampun, sesungguhnya Dia akan menurunkan hujan kepadamu, dan harta dan anak-anakmu yang banyak, dan menjadikan untukmu kebun dan membuat (juga di dalamnya) sungai untukmu. (QS. Nuh ayat 10-12).

6. Rezeki Kerana Perkahwinan

Allah akan membuka pintu rezeki bagi mereka yang sudah berkahwin, Allah akan menolong setiap orang yang sudah berkahwin kerana ingin menjaga kebersihan diri.

Baca juga: Doa Perjalanan dan Perjalanan: Bacaan, Makna dan Penjelasan Bahasa Arab

وأنكحوا الأيامى منكم والصالحين من عبادكم وإمائكم إن يكونوا فقراء يغنهم الله من فضله والله واسع عليم

Maksudnya:

"Dan kawinilah mereka yang masih bujang di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak untuk pelayan lelaki dan perempuanmu. Sekiranya mereka miskin, maka ALLAH akan memberi mereka pemberian-Nya. " (Surah An-Nur: 32).

7. R ezeki Untuk Kanak-kanak

Setelah menjalani proses persetujuan yang diberikan dalam kontrak perkahwinan, setiap pasangan akan menjadi keluarga dan kemudian mempunyai anak.

Dari rahim, seorang anak telah membawa kekayaannya sendiri. Dengan kehadiran anak, ia tidak akan membebankan kedua ibu bapa tetapi akan menambah rezeki kedua ibu bapa. Seperti yang disebutkan dalam Al-Quran.

وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ ۖ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُمْ ۚ إِنَّ قَتْلَهُنْئًْئًًا.

Maksudnya:

"Dan jangan bunuh anak-anak anda kerana takut menjadi miskin. Kamilah yang akan menanggung rezekinya dan juga (rezeki) untukmu. " (Surah Al-Israa ': 31).

8. Rezeki untuk Sedekah

Setiap orang yang memberikan sebahagian hartanya kepada Allah, Allah akan memberikan banyak rezeki dan keberkatan ke dalam hidupnya. Kerana aset yang disumbangkan akan menambah kebaikan dan berlipat ganda seperti yang disebutkan dalam surah Al-Baqarah ayat 245.

مَنْ ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً ط وَاللَّهُ يَقْبِضُ لَعَنَ

Maksudnya:

"Sesiapa yang ingin memberikan pinjaman kepada ALLAH, pinjaman yang baik (infaq & sedekah), maka ALLAH akan menggandakan pembayaran kepadanya dengan banyak lipatan." (Surah Al-Baqarah: 245).

Oleh itu, penjelasan mengenai jenis-jenis rezeki dari Allah. Semoga bermanfaat!