Fungsi Tulang Pergelangan Tangan (PENUH dengan Gambar dan Penjelasan)

Fungsi tulang pergelangan tangan adalah sebagai alat untuk gerakan tangan, tempat untuk melekatkan otot tangan, dan penghubung antara tulang jari dan pangkal lengan.

Tahukah anda, tubuh manusia terdiri daripada 206 tulang yang membentuk kerangka badan. Kerangka badan terdiri daripada pelbagai jenis tulang yang mempunyai fungsi dan bentuk yang berbeza untuk menjalankan kerja badan.

Harap maklum bahawa ada tulang yang boleh digerakkan dan ada tulang yang tidak dapat bergerak.

Nah, salah satu contoh tulang yang boleh digerakkan adalah tulang pergelangan tangan.

Fungsi tulang pergelangan tangan manusia

Tulang Pergelangan Tangan

Apakah tulang pergelangan tangan?

Tulang pergelangan tangan adalah tulang yang berada di kawasan pergelangan tangan dan siku dan mempunyai otot untuk menggerakkan tangan.

Tulang ini tergolong dalam jenis tulang pendek atau karpal. Seperti namanya, tulang ini berbentuk bulat dan pendek. Contohnya, seperti tulang pergelangan tangan, terdapat juga tulang pendek di tulang pergelangan kaki dan vertebra.

Pergelangan tangan terdiri daripada lapan tulang pendek yang dikelaskan sebagai tulang keras. Tulang pergelangan tangan terbentuk dari sel tulang yang mempunyai saluran haversal yang dipenuhi saluran darah.

Struktur tulang pergelangan tangan yang kuat dan kuat mengandungi sebatian dalam bentuk kalsium karbonat dan kalsium fosfat yang diperoleh melalui aliran darah.

Nah, apakah komponen tulang pergelangan tangan, berikut adalah penjelasannya.

Bekas Tulang Pergelangan Tangan

Tulang pergelangan tangan terdiri daripada lapan tulang yang disambungkan ke ulna (tulang hasta) dan jari-jari (tulang pemetik).

Baca juga: Ini adalah penjelasan mengenai sains di sebalik Sukan Asia 2018, luar biasa! Fungsi tulang pergelangan tangan

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai lokasi penyusun tulang pergelangan tangan, berikut adalah penjelasannya

  1. Scaphoid ( schapoideum ) terletak di sempadan radial dan berada di sebelah sisi ibu jari
  2. Capitatum ( capitatum ) terletak di kawasan tengah tulang pergelangan tangan yang sering disebut sebagai pergelangan tangan
  3. Trapezoid ( trapezoideum ) terletak di antara trapezium dan kapital tulang karpal
  4. Trapezium ( trapezium ) terletak di atas scaphoid sehingga membentuk batas radial dari garis melintang distal
  5. Lunatum terletak di tengah-tengah barisan karpal proksimal
  6. Trichuetrum ( triguetrum ) adalah tulang piramidal yang terletak di tengah-tengah barisan proksimal
  7. Pisiforme ( pisiforme ) terletak di hujung garis proksimal yang menandakan sempadan ulna
  8. Hamate ( hamatum ) terletak di sempadan ulna dari garis melintang distal

Fungsi Tulang Pergelangan Tangan

Tulang pergelangan tangan juga disebut sebagai tulang karpal. Terdapat tiga fungsi tulang pergelangan tangan seperti berikut:

1. Sebagai Alat untuk Pergerakan Tangan

Tulang pergelangan tangan berfungsi sebagai alat untuk menggerakkan tangan dengan bantuan otot. Tulang yang membentuk pergelangan tangan adalah sendi kaku yang menyebabkan pergerakan terhad.

Sementara itu, terdapat sendi pelana yang menghubungkan pergelangan tangan ke telapak tangan.

Pergerakan pergelangan tangan membentuk gerakan menegak, iaitu lenturan dan pemanjangan. Flexion adalah pergerakan pergelangan tangan ke bawah dan panjangan adalah gerakan belakang pergelangan tangan.

2. Letakkan pelekat Otot Tangan

Otot adalah bahagian penting dalam membantu pergerakan tangan. Otot-otot yang melekat pada tangan menjadi sensor gerakan menjadikan kita lebih mudah untuk menggerakkan tangan kita.

Terdapat dua jenis otot di pergelangan tangan, iaitu otot extensor dan otot flexor. Kedua-dua jenis otot ini menyebabkan pelbagai pergerakan yang dibantu oleh sendi kaku dan sendi pelana tulang pergelangan tangan.

3. Menyambungkan Jari dan Pangkal Lengan

Fungsi pergelangan tangan digunakan untuk menghubungkan jari di hujung bawah dengan pangkal lengan. Susunan pergelangan tangan yang terdiri daripada tulang pendek dan bulat membentuk karpal sehingga mampu menghubungkan tulang jari ke pangkal lengan.

Baca juga: Metamorfosis Rama-rama (Gambar + Penjelasan) PENUH

Gangguan Tulang Pergelangan Tangan

Tulang pergelangan tangan boleh mengalami beberapa gangguan. Berikut adalah beberapa gangguan ini:

a. Fraktur Scaphoid

Kecederaan ini dapat dialami ketika terjatuh atau kecelakaan menyebabkan tulang scaphoid di pergelangan tangan patah (patah atau retak). Fraktur scaphoid juga menyebabkan simptom klinikal seperti sakit dan bengkak di kawasan yang dikenali sebagai snuffbox anatomi . Proses penyembuhan untuk patah tulang scaphoid dapat dilakukan dengan rawatan khas oleh doktor dan pemeran.

b. Sindrom Carpal Tunnel

Sindrom ini menyebabkan keadaan tangan dan lengan terasa sakit kerana saraf yang mencubit di pergelangan tangan. Di mana saluran sempit terletak di pergelangan tangan (carpa tunnel) yang berfungsi melindungi saraf tangan dan tendon sembilan jari terkena tekanan, maka saraf akan merasa sakit yang menyebabkan fungsi tangan menjadi lemah.

Proses penyembuhan untuk Carpal Tunnel Syndrome dilakukan dengan meminimumkan penggunaan pergelangan tangan untuk jangka masa tertentu sehingga keadaan tangan mula bertambah baik.

Selain itu, penggunaan pembalut dan serpihan dapat menstabilkan kawasan yang terjejas.Selain itu, penggunaan ubat untuk menghilangkan rasa sakit dapat digunakan dalam kes-kes tertentu.

Hampir semua aktiviti harian kita tidak dapat dipisahkan dari tangan kita, seperti menulis, makan, minum dan sebagainya. Fungsi tulang pergelangan tangan sebagai alat pergerakan tangan sangat penting dijaga dan dijaga dengan baik agar aktiviti kehidupan kita berjalan dengan lancar tanpa gangguan.


Rujukan

  • Tulang Pergelangan Tangan - Mayo Clinic
  • Anatomi Sendi Pergelangan Tangan