Bagaimana Pokok Boleh Tumbuh Begitu Besar dan Berat?

Manusia dan haiwan dapat tumbuh dan berkembang begitu besar kerana mereka memakan nutrien.

Tetapi bagaimana dengan pokok? Bagaimana pokok boleh tumbuh besar dan tinggi?

Ya, pokok juga memakan sesuatu, walaupun ia tidak kelihatan.

Lalu, apa yang sebenarnya dimakan oleh pokok?

Kebanyakan orang mengatakan bahawa pokok boleh tumbuh besar kerana mereka mendapat nutrien dari tanah. Ya, jawapan intuisi kita memang betul, pokok mempunyai akar yang menerobos tanah mencari makanan.

Pokok ini juga kelihatan coklat kotor, mirip dengan rupa bumi.

Namun, jika pokok atau tanaman "memakan" tanah untuk membentuk badan dan rantingnya, mengapa tanah di dalam pot tidak habis dan masih berada di bawah tanaman?

Jan Baptista van Helmont, seorang saintis pada abad ke-16 ingin tahu mengenai perkara ini. Kemudian dia melakukan penyelidikan mengenai pohon willow kecil yang ditanam di dalam pasu.

Dia merawat pokok willow pasu selama 5 tahun dan memastikan bahawa tidak ada tanah pot yang dibuang atau ditambahkan.

Dia dengan hati-hati mengukur jumlah tanah di dalam periuk, setelah 5 tahun, dia menimbang semula pokok itu dan mendapati bahawa pokok willow mempunyai berat 12 batu (berat unit pada masa itu, 1 batu = 6,35 kg).

Dia juga mengukur berat tanah di dalam periuk dan mendapati bahawa berat tanah masih sama ketika willow pertama kali ditanam.

Van Helmont menyimpulkan bahawa pokok tumbuh besar bukan dengan "memakan tanah", tetapi dengan "memakan" air.

Malangnya, kesimpulan van Helmont tidak sepenuhnya betul, tetapi sekurang-kurangnya dia telah membuktikan kepercayaan orang salah, bahawa pokok tumbuh besar dan lebat kerana mereka mendapat bahan dari tanah tidak benar.

Mari kita kaji secara ringkas, pokok adalah organisma yang kebanyakannya terdiri dari unsur Karbon. Secara amnya, tidak banyak karbon di dalam tanah dan kebanyakannya silika. Di manakah pokok memperoleh karbon unsurnya?

Baca juga: Berapa banyak tenaga elektrik yang digunakan oleh jar ajaib selama bulan Ramadhan?

Udara!

Ya, tentu kita ingat dari pelajaran sains semasa sekolah rendah, bahawa pokok menjalankan proses fotosintesis. Dalam proses fotosintesis, pokok atau tumbuhan mengubah tenaga dari cahaya matahari menjadi tenaga kimia yang ditangkap oleh ikatan molekul karbon yang diperoleh dari gas karbon dioksida di udara dan air.

Udara di atmosfer planet kita mengandungi banyak gas karbon dioksida, salah satu sumber gas karbon dioksida adalah udara yang anda hembuskan semasa anda bernafas. 95% jisim tumbuhan diperoleh dari udara karbon dioksida. Proses fotosintesis ini berakhir dengan penghasilan sebatian glukosa yang mengandungi 6 atom karbon, 12 atom hidrogen, dan 6 atom oksigen.

Pokok menggunakan tenaga dalam molekul karbon untuk bertahan dan membiak. Proses ini disebut respirasi selular, yang dilakukan oleh semua makhluk hidup, tetapi di pokok masih banyak unsur karbon yang tersisa di dalam sebatian glukosa.

Akhirnya pokok itu menggunakannya untuk membentuk struktur kompleks badannya, seperti daun, ranting, ranting, dan akar. Setiap tahun pokok menggunakan banyak karbon ini dan menjadikannya lebih besar dan lebih berat.

Tanah hanya bertindak sebagai media untuk akar tanah dan menyediakan air dan sejumlah kecil nutrien, tetapi tanah itu sendiri tidak digunakan untuk memproses fotosintesis.

Jadi, Bagaimana pokok tumbuh besar dan tinggi?

Ia tidak memakan tanah, tumbuh dengan memakan udara atau bernafas sendirian.

Menariknya, kita mengurangkan berat badan kita dengan membuang air dan karbon dioksida, tetapi itulah yang digunakan oleh pokok untuk menambah berat badan.

Bayangkan bahawa anda berada di dunia yang hanya anda dan pokok, anda akan mengeluarkan karbon dioksida dan air, dan kemudian pokok-pokok akan mengambilnya.

Anda akan menjadi lebih kecil, dan pokok itu akan menjadi lebih besar, sesungguhnya anda telah berubah menjadi pokok.

Baca juga: Apa itu tardigrade? Mengapa anda sampai ke Bulan?