Hari Bumi Sedunia: Bumi terlalu sakit dan apa yang boleh kita lakukan mengenainya

Hari Bumi diperingati setiap 22 April.

Sudah tentu ini bukan hari ulang tahun Bumi, tetapi hari untuk memperingati gerakan penghargaan dan kesedaran untuk bumi, rumah kita bersama.

Hari Bumi pertama kali diadakan pada tahun 1970 di Amerika Syarikat. Tetapi hari bumi dunia tidak diperingati secara tiba-tiba.

Idea ini wujud sejak tahun 1960-an. Ketika beberapa elemen masyarakat di Amerika Syarikat mulai menyedari bahawa sesuatu telah berubah dengan bumi. Mereka menyedari bahawa bumi yang mereka tinggali menjadi tercemar.

Di samping itu, banyak pelajar mengadakan tunjuk perasaan dan demonstrasi yang berkaitan dengan perang yang sedang berlaku di Vietnam. Gerakan ini memberi inspirasi kepada senator Amerika Syarikat, Gaylord Nelson untuk memulakan hari bumi dunia. Eh, apa kaitan antara kesedaran Amerika mengenai alam sekitar dan perang di Vietnam?

Pergerakan pelajar ini digunakan oleh Geyrold ​​Nelson untuk secara bersamaan menyuarakan kerosakan persekitaran yang disebabkan oleh perang. Sementara itu, pencemaran alam sekitar dan kerosakan ekologi mula membahayakan akibat tindakan manusia.

Akhirnya, 22 April diisytiharkan sebagai hari bumi dunia.

Amaran ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan sokongan untuk perlindungan alam sekitar. Di samping itu, banyak aktiviti pendidikan diadakan untuk meningkatkan kesedaran tentang bagaimana kerosakan persekitaran di sekitar kita.

Hari Bumi Sedunia.  Pokok terakhir.

Krisis alam sekitar telah menjadi topik perbincangan oleh para saintis, institusi sosial, pemerintah, bahkan mungkin jiran sebelah rumah kita.

Dalam kes ini, kita sebenarnya tidak boleh mengatakan bahawa kita tidak tahu. Terdapat begitu banyak bukti dan maklumat yang tersebar luas di pelbagai media cetak dan media massa. Kita juga dapat merasakan kesan sebenarnya.

Baca juga: Bagaimana asal usul benua itu terbentuk?

Rizab minyak semakin berkurang sementara permintaan pasar tidak henti-henti, tanpa menyedarinya dari tahun ke tahun harga minyak cenderung naik. Tidak sedikit orang yang sekarang melalui jalan-jalan dengan memakai topeng, menunjukkan betapa buruknya kualiti udara di sekitar kita.

Di samping itu, kita sering menemui air sungai yang kotor dan berbau kerana pembuangan sampah isi rumah dan industri yang tidak bertanggungjawab. Sampah, terutama tan plastik, ada di tempat pembuangan sampah tanpa mengetahui ke mana semua sampah itu pergi, apatah lagi yang tersebar di sungai, tasik, dan juga laut.

Pernahkah kita merasakan bahawa sekarang musim hujan dan kering semakin tidak menentu? Sepatutnya musim panas, tetapi tiba-tiba hujan lebat. Ini berlaku akibat pemanasan global di samping menjadikan cuaca lebih panas.

Pembakaran dan pembalakan berleluasa. Ini telah memburukkan lagi keadaan bumi yang kita tinggali sekarang.

Ini hanyalah beberapa contoh betapa banyaknya penderitaan bumi hari ini. Pada tahun 1970, orang mula menyedari krisis alam sekitar. Namun, sekarang masalahnya menjadi lebih luas dan kompleks.

Selama bertahun-tahun, bumi telah banyak berubah. Tidak bertambah baik, semakin teruk.

Meraikan hari bumi dapat kita lakukan dengan lebih daripada sekadar memberi ucapan "Selamat hari bumi dunia".

Sebagai tambahan, untuk menghargai dan membawa perubahan yang baik di bumi ini, kita tidak perlu menunggu 22 April setiap tahun. Setiap hari kita dapat merayakan Hari Bumi dengan melakukan perkara-perkara kecil.

Bermula dari aktiviti penanaman pokok. Bayangkan, jika setiap orang di dunia menanam pokok, dan pokok itu hidup bertahun-tahun. Sudah tentu terdapat banyak pokok yang dapat menghijau kembali bumi kita.

Baca juga: Benarkah peristiwa Aphelion menyebabkan suhu sejuk di dunia?

Di samping itu, kita dapat melakukan perkara-perkara kecil dengan impak besar tanpa menyedarinya (jika ini dilakukan oleh semua orang) seperti mematikan lampu ketika tidak digunakan, berjalan atau berbasikal lebih banyak, menggunakan pengangkutan awam ketika melakukan perjalanan jauh, menggunakan beg kitar semula, sangat minimum. penggunaan plastik dan sebagainya.

Usaha melindungi alam sekitar juga menjadi tumpuan sains pada masa kini. Para saintis berusaha merealisasikan beberapa idea kreatif, seperti membuat pengangkutan awam hibrid atau elektrik, membuat plastik mesra alam, menggunakan tenaga angin, haba suria sebagai pengganti petroleum, dan perkara hebat lainnya.

Ini menunjukkan bahawa setiap orang sebenarnya mempunyai peluang untuk menyumbang untuk melindungi bumi.

Jadi, apa yang telah kita lakukan untuk bumi tercinta?

Rujukan

  • //www.conserve-energy-future.com/what-is-earth-day-and-earth-day-activities.php
  • //www.conserve-energy-future.com/earth-day-facts-and-significance.php
  • //www.earthday.org/about/the-history-of-earth-day/
  • //schooledbyscience.com/environmental-issues/