Petua untuk mengira integral dan perbezaan dengan cepat

Integral dan pembezaan adalah topik matematik yang rumit bagi kebanyakan orang. Untuk menyelesaikannya, anda harus memahami sepenuhnya asal-usul formula kamiran dan pembeza atau jika tidak, anda harus menghafalnya.

Masalahnya, terdapat begitu banyak formula… dan sukar untuk mengingat semuanya.

Ini belum lagi jika kita menghadapi persamaan integral atau pembezaan yang tidak lagi biasa. Terdapat banyak kekuatan, akar, pemboleh ubah, dan sebagainya, yang menjadikannya kurang cantik untuk dilihat. Hanya dilihat tidak cantik, bagaimana anda mahu menyelesaikannya?

Sekiranya demikian, apakah penyelesaiannya?

Tenanglah, ada satu langkah yang sangat praktikal yang boleh anda ambil sekiranya anda menghadapi keadaan seperti itu. Langkah satu ini bahkan dapat menyelesaikan hampir semua masalah matematik anda.

Wolfram Alpha

Wolfram Alpha adalah perkhidmatan dalam talian yang dapat menjawab soalan yang diberikan secara fakta dengan mengira jawapan secara tersusun. Salah satu ciri penting Wolfram Alpha adalah menyelesaikan masalah matematik.

Sebagai contoh, saya ingin menyelesaikan persamaan kamiran berikut:

Oleh itu, saya hanya perlu menuliskannya ke dalam Wolfram Alpha, kemudian dapatkan hasil akhir, gambaran grafik, dan pelbagai maklumat lain yang mungkin berguna.

Untuk menyelesaikan kamiran, tulis perkataan int atau kamiran pada awal persamaan.

Berikut adalah hasilnya:

Perkara yang sama berlaku untuk menyelesaikan persamaan pembezaan. Gunakan kata kunci terbitan sebelum persamaan yang ingin anda selesaikan.

Mudah kan?

Cukup pasangkan masalah, dan anda boleh mendapatkan hasilnya dengan segera.

Walau bagaimanapun ...

Untuk kebanyakan keperluan di sekolah atau kolej, kita pasti tidak dapat menyelesaikan masalah matematik hanya dengan menuliskan hasil akhir. Ia juga memerlukan proses penamat.

Sayangnya, versi percuma Wolfram Alpha tidak dapat membantu anda menunjukkan proses menyelesaikan masalah anda. Anda mesti menjadi ahli pro untuk melihatnya.

Baca juga: Cara Mengira Sisihan Piawai (Rumus dan Contoh)

Nasib baik, ada alternatif lain untuk Wolfram Alpha ini ...

Kalkulator Integral & Derivatif

Anda juga boleh menggunakan kalkulator integral dan kalkulator terbitan untuk membantu anda menyelesaikan masalah kamiran dan pembezaan.

Dan yang menarik, kedua-dua alat ini bukan sahaja menunjukkan hasil akhir pengiraan. Tetapi ia juga menunjukkan langkah-langkah penyelesaiannya.

Anda hanya perlu memasukkan masalah anda ke dalam input yang disediakan. Klik enter, dan alat ini akan melengkapkannya secara automatik untuk anda. Setelah hasilnya keluar, klik pada butang tunjuk langkah, maka anda dapat melihat semua langkahnya.

Bukankah itu menarik?

Itulah petua saya untuk membantu menyelesaikan persamaan kamiran atau pembezaan dengan mudah.

Alat yang saya nyatakan di atas tentu akan sangat berguna jika anda belajar menyelesaikan masalah integral dan perbezaan, atau anda memerlukan bantuan dalam menyelesaikan masalah dengan mudah.