Fakta Unik Tentang Gerakan: Relatif

Sekarang, saya mempunyai soalan, jika seseorang sedang menaiki kereta api dengan jarak 50 km / jam, berapa cepat orang itu?

Jadi apa jawapannya?

Mungkin anda menjawab bahawa kelajuan orangnya adalah 50 km / jam tetapi cuba perhatikan, dia hanya duduk alias diam sehingga laju 0 km / jam. Tetapi jika anda menjawab 0 km / jam, maka dia menaiki kereta api yang bergerak dengan kecepatan 50 km / jam. Wow, sangat sukar, seperti sebaliknya. Sekarang jawapan sebenarnya adalah relatif. Kenapa begitu?

Jadi pada asasnya, pelbagai ukuran seperti kedudukan, jarak, kelajuan, kelajuan dan sebagainya adalah relatif. Yang dimaksudkan dengan saudara adalah bergantung pada kerangka acuan yang ada. Seperti dalam soalan di atas, mengapa jawapan yang anda dapat relatif? Kerana jawapannya harus bergantung pada sesuatu seperti pernyataan pertama kita.

Kelajuan orang itu boleh dikatakan 50 km / jam berbanding dengan tanah. Yap, kerana di sini dia masih bergerak dan mempunyai kelajuan 50 km / j ke tanah. Oleh itu, jika anda katakan 0 km / jam, ini bermaksud bahawa anda mengatakannya adalah relatif dengan kereta api. Dia mengalami perpindahan 50 km dalam satu jam ke arah tanah sedangkan dia tidak mengalami pergerakan sama sekali ke arah kereta api. Dalam kes ini, gerakan adalah relatif.

Sekiranya ada orang di dalam kereta api yang bergerak dengan kecepatan 5 km / jam di kereta yang bergerak dengan kecepatan 50 km / jam, maka dikatakan bahawa orang tersebut bergerak 5 km / jam di darat. Lalu apa dengan kelajuan lelaki itu ke tanah? Jawapannya ialah 55 km / jam. Oleh kerana arah halaju tidak sehala, oleh itu, hanya perlu diberi nasihat (ditambah). Ingat bahawa koordinat juga memainkan peranan penting dalam menentukan kuantiti pergerakan.

Baca juga: 15+ Kesan Putaran Bumi dan Sebab dan Penjelasannya

Oleh itu, anda boleh mengatakan bahawa semua perkara di atas kerana kita memerhatikannya dari luar. Apa yang berlaku apabila kita memerhatikannya dari dalam?

Oleh itu, kami menganggap bahawa bukit yang ada bergerak ke kiri seperti yang anda lihat dalam gambar.

Sehingga kelajuan yang ada adalah gunung dan bukit bergerak 50 km / jam menuju paksi-x negatif atau di sebelah kiri kita.

Pada dasarnya, gerakan adalah relatif. Sekiranya anda masih tidak memahami saudara, cuba hadapi rakan anda dan jika dia berkata di sebelah kiri, itu sebenarnya sebelah kanan anda. Sebaliknya, bukan? Ia sangat mudah, jadi tinggal bersama lelaki!

Rujukan :

Giancoli, Douglas. 2014. Prinsip Fizik dengan Aplikasi edisi ke-7. New Jersey: PEARSON Prentice Hall

[//m.youtube.com/watch?t=179s&v=nOKb2Fh63Zc]