Apa yang membuat Bumi berputar?

Putaran bumi adalah kesan sampingan dari pembentukan sistem suria kita, yang pada awalnya merupakan awan gas dan habuk raksasa sekitar 4.6 bilion tahun yang lalu.

Awan mula berputar apabila ditarik oleh graviti sendiri.

Pembentukan sistem suria

Perkara di pusat akhirnya menjadi Matahari, sementara pusaran debu dan gas yang terletak lebih jauh membentuk planet.

Bumi telah berputar sejak awal pembentukannya.

Bumi berputar

Bumi berputar untuk memenuhi satu putaran dalam sehari.

Kerana ukuran Bumi begitu besar, permukaan Bumi bergerak sangat pantas untuk mengisi putaran.

Di sepanjang khatulistiwa, Bumi berputar dengan kecepatan 1.670 km / jam, secepat jet pejuang bergerak dengan kelajuan maksimum.

Ada dua sebab mengapa kita tidak merasakannya, iaitu graviti dan hakikat bahawa anda bergerak dengan Bumi.

Sama seperti penumpang pesawat tidak merasakan pergerakan pesawat ke hadapan kerana bergerak dengan pesawat, anda juga tidak merasakan putaran Bumi kerana anda bergerak dengan Bumi.

Duduk di atas kapal terbang

Walaupun pesawat yang anda lalui mempunyai kecepatan hingga 900 km / jam, serta kecepatan putaran Bumi di khatulistiwa yang mencapai 1.670 km / jam, tetapi anda tidak dapat merasakan pergerakannya jika bergerak dengannya.

Anda hanya akan merasakan pergerakan pesawat jika pesawat mengubah kelajuannya, seperti ketika anda membelok atau mengurangkan kelajuan.

Graviti adalah apa yang menghalangi anda untuk melekat di permukaan Bumi, graviti adalah apa yang menahan atmosfera di sekitar Bumi, basikal dan kereta di jalanan, dan burung di langit untuk terus bergerak dengan Bumi.

Baca juga: Bagaimana Pokok Tumbuh Besar dan Berat?

Khatulistiwa adalah tempat terluas di sepanjang paksi Bumi, jadi titik di sepanjang khatulistiwa mesti bergerak lebih jauh dan lebih pantas untuk menyelesaikan satu putaran penuh Bumi.

Seperti karusel ...

Kuda di luar lebih jauh dari pusat daripada kuda di bahagian dalam.

Carousel

Oleh itu, kuda di luar mesti bergerak lebih cepat kerana harus melengkapkan satu pusingan dengan jarak yang lebih jauh, sementara waktunya sama dengan kuda di bahagian dalam.

Semoga ia tidak berlaku ...

Tetapi jika ini berlaku, apa yang akan berlaku adalah bencana. Bangunan jatuh, gunung runtuh, dan air di lautan merempuh bilik anda.

Hasil gambar untuk bumi berhenti berputar

Sekiranya Bumi tiba-tiba berhenti bergerak, segala-galanya dan semua orang di atasnya akan dilemparkan ke arah planet yang sebelumnya berputar, dan orang-orang di khatulistiwa akan berada paling jauh.

Graviti akan menghalangi kita untuk dilemparkan ke angkasa, tetapi tetap, Bumi akan menjadi tempat yang sama sekali berbeza jika tiba-tiba berhenti berputar.

Kemudian, panjang siang-malam akan berubah. Satu hari akan berlangsung selama satu tahun, kerana memerlukan waktu yang lama untuk perubahan siang-malam berlaku jika Bumi tidak berputar.

Dalam jangka masa panjang ... tanaman akan layu, dan kita akan kehabisan makanan.

Tetapi berita baiknya adalah, senario ini hampir mustahil.