Mengapakah ikan puyuh mengembang di badannya?

Puan Puff, guru penggerak Spongebob, adalah watak yang diciptakan oleh ahli biologi marin Stephen Hillenburg. Di dunia nyata, Puan Puff adalah ikan puffer atau ikan tenggiri. Pufferfish termasuk dalam keluarga tetraodontidae dengan susunan tetraodontiformes . Ikan-ikan ini adalah antara haiwan yang paling beracun di dunia dan mempunyai keupayaan untuk mengembungkan badan mereka.

Ikan puffer

Elakkan pemangsa memakannya

Ikan puffer menaikkan badannya untuk mengelakkan pemangsa memakannya. Apabila melambung, tulang belakang yang terletak di permukaan kulit melekat.

Ini menjadikan Pufferfish makanan yang sangat tidak menarik.

Ikan puffer

Ketika hendak mengembang, ikan puffer mengepam air laut dengan cepat ke perutnya. Tulang panjang (Diodon Holancantus) di Pufferfish juga mengalami perubahan dalam fungsi pencernaannya, menjadi membesar dan elastik, sehingga perut mengembang.

Ikan puffer mempunyai lapisan khas, perut besar dan dapat melipat kembali dengan sendirinya di rongga yang membesar di peritoneum - membran di rongga perut.

Bagaimana ikan Pufferfish tidak dapat mematahkan tulang semasa mengembung?

Tubuh ikan pufferfish tidak mempunyai tulang rusuk dan tidak mempunyai pelvis, yang membolehkannya bulat tanpa patah tulang.

Kulit mereka juga disesuaikan untuk peregangan dan dermis mengandungi banyak serat kolagen yang memungkinkannya tumbuh hingga 40%.

Apabila ikan mengembang, ia menjadi keras dan ikan menjadi bola yang kaku dan ketat.

Rujukan

  • Pufferfish, ikan beracun tetapi masih boleh dimakan
  • Bagaimana Pufferfish mengembang?