Inkubasi Adalah: Panjang Tempoh Inkubasi Covid 19 dalam Tubuh Manusia

pengeraman adalah

Inkubasi adalah masa yang diperlukan untuk seseorang yang terdedah kepada virus sehingga gejala yang disebabkan oleh virus muncul.

Wabak Covid 19 telah menyebabkan banyak kematian di seluruh dunia, termasuk World. Keadaan ini mempengaruhi aktiviti seharian orang.

Akhirnya, orang semakin introspektif untuk meninggalkan rumah. Sesuai dengan penjelasan para pakar di sektor kesehatan, seseorang dijangkiti virus korona melalui masa inkubasi. Lalu, apakah tempoh inkubasi covid 19 dalam tubuh manusia?

Apakah Tempoh Pengeraman?

Masa inkubasi adalah waktu yang diperlukan bagi seseorang yang terdedah kepada virus untuk mengembangkan gejala yang disebabkan oleh virus tersebut.

Tempoh Inkubasi

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa jangka masa inkubasi untuk virus covid pada manusia adalah sekitar 1-14 hari atau 5 hari secara purata.

Sementara itu, menurut pendapat Pusat Pengendalian dan Pevensi Penyakit (CDC), tempoh inkubasi untuk virus Covid 19 berlaku selama 2-14 hari setelah terdedah kepada virus.

Kajian lain menunjukkan bahawa 97% orang yang terdedah kepada virus Covid 19 mengalami gejala dalam masa 11.5 hari dengan tempoh inkubasi 5 hari.

Penyebaran Virus Covid 19

Penularan virus korona Covid-19 boleh berlaku dari seseorang yang bersin, batuk atau menghembus nafas. Ini menjangkiti orang kerana percikan atau titisan air yang keluar dari hidung atau mulut yang mengandungi virus Covid 19.

Apabila pesakit bersin atau batuk tanpa menutup mulutnya, titisan air liur kecil yang keluar akan mendarat di permukaan sekitarnya seperti pakaian, tangan, atau pelbagai kemudahan awam.

Sekiranya permukaannya disentuh oleh orang lain, maka ketika orang itu makan tanpa mencuci tangan atau menggosok hidungnya, virus itu dapat memasuki tubuh. Ini kerana virus Covid-19 dapat bertahan di permukaan yang tercemar oleh air liur dari hidung atau mulut orang yang dijangkiti.

Baca juga: Puisi ialah - Definisi, Unsur, Jenis dan Contoh [LENGKAP]

Namun, kemungkinan penularan virus korona melalui objek masih rendah.

Gejala Virus Covid 19

Jangkitan virus Corona atau Covid-19 adalah sejenis penyakit yang menyerang sistem pernafasan. Gejala jangkitan covid 19 hampir serupa dengan gejala selesema.

Sama seperti tempoh inkubasi virus, gejala virus korona boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Secara amnya, gejala coronavirus dapat muncul 4-10 hari setelah terdedah dari orang yang dijangkiti.

Gejala coronavirus yang muncul biasanya ringan dan akan berkembang secara beransur-ansur. Beberapa simptom utama virus Covid-19, iaitu:

  • Batuk kering
  • Demam
  • Rasa lemas
  • Susah bernafas

Terdapat juga gejala virus korona yang tidak biasa, tetapi dialami oleh beberapa orang, seperti:

  • Hidung berair
  • Sakit tekak
  • Badan terasa sakit
  • Cirit-birit

Kira-kira 80 peratus orang yang dijangkiti virus Covid-19 dapat sembuh sendiri tanpa mengambil rawatan perubatan.

Ini kerana pada dasarnya, jangkitan virus korona adalah penyakit yang dapat menyembuhkan dirinya sendiri selagi sistem imun penghidap berada dalam keadaan baik.

Oleh itu, penting untuk meningkatkan pengambilan air anda, makan makanan berkhasiat, dan berehat di rumah untuk memastikan badan anda sihat dan kuat melawan virus.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang tua dan mereka yang mempunyai penyakit kronik tertentu akan lebih mudah melawan Covid 19.

Apa yang Perlu Dilakukan jika anda menunjukkan petunjuk positif mengenai Covid 19?

Terdapat tiga kemungkinan keadaan kesihatan yang akan dialami jika anda dijangkiti positif virus korona, yaitu:

1. Virus korona positif, tetapi tidak mengalami gejala penyakit

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda mungkin positif virus korona tanpa menunjukkan sebarang gejala.

Keadaan ini menunjukkan bahawa badan anda kuat dan sihat dan dapat melawan virus korona di dalam badan. Sebaiknya tetap tenang dan jangan panik.

Baca juga: Risiko: Memahami pelbagai pakar, jenis dan cara pengurusan risiko

Tidak perlu bergegas ke rumah sakit untuk diperiksa kerana keadaan ini dapat berisiko menyebarkan virus ke orang lain, terutama ketika bepergian dan di kemudahan perawatan kesihatan.

Ia cukup untuk melakukan pengasingan diri di rumah. Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan pengasingan diri di rumah selama 14 hari. Sebabnya, tempoh pengeraman virus Covid-19 dalam badan berlaku selama 2-14 hari.

2. Positif untuk virus korona dan mengalami gejala ringan

Sekiranya anda positif virus korona yang disertai dengan gejala ringan, seperti demam, batuk, kelemahan, tetapi tidak sesak nafas, walaupun anda masih dapat melakukan aktiviti ringan secara normal, disarankan untuk mengasingkan diri di rumah.

Semasa pengasingan diri di rumah, keadaan masih perlu dipantau. Sekiranya gejala yang anda alami cenderung ringan hingga sederhana dan anda sentiasa menjaga kesihatan dan kebersihan diri, kemungkinan anda dapat pulih akan tinggi.

Sebaliknya, jika gejala virus korona bertambah buruk, seperti merasa sangat lemah dan mengalami sesak nafas, segera dapatkan bantuan perubatan di hospital.

3. Virus korona positif dan mengalami simptom penyakit serius

Pesakit dalam keadaan ini memerlukan rawatan yang serius.

Umumnya, gejala coronavirus yang disebabkan adalah demam tinggi (suhu badan di atas 38 darjah), sesak nafas yang teruk, mempunyai sejarah penyakit lain, dan tidak dapat melakukan sebarang aktiviti.

Utamakan pesakit dengan keadaan ini agar segera mendapatkan rawatan yang sesuai di hospital rujukan.


Ini adalah keterangan mengenai tempoh inkubasi covid 19. Semoga ini bermanfaat.