Kesan Laluan Aliran Lautan di Dunia

Adakah anda tahu bahawa fenomena El Nino di California mempunyai kaitan dengan arus lautan di Dunia? Kenapa begitu ?

Secara geografi, Dunia terletak di antara dua lautan utama, iaitu Lautan Pasifik dan Lautan Hindi. Kesannya berlaku dalam perjalanan arus laut dari Lautan Pasifik ke perairan kepulauan yang akhirnya ke Lautan Hindi. Boleh dikatakan bahawa Dunia adalah kawasan tropis yang menghubungkan dua lautan besar, sehingga kesannya jauh dari wilayah wilayahnya. Contohnya, monsun di India hingga fenomena El Nino di California.

Selain itu, lintasan arus lautan Dunia juga mempengaruhi perubahan corak musim hujan di seluruh Asia. Bagaimana ia berlaku ?

Ini berlaku kerana perubahan iklim yang menyebabkan suhu air laut yang melintasi Dunia menjadi lebih panas. Kenaikan suhu air laut menyebabkan perubahan corak musim hujan di Asia. Kenaikan suhu air laut menyebabkan penyejatan lebih banyak, sehingga intensitas hujan lebih tinggi.

Hubungan antara Lautan Pasifik dan Lautan Hindi melalui perairan Dunia adalah peredaran yang rumit, dipengaruhi oleh variasi iklim dan hubungan antara atmosfera dan laut.

Selain angin yang menggerakkan lintasan arus lautan, aliran arus lautan dicirikan oleh desakan menegak yang kuat. Kesan angin hanya menyebabkan sedikit pergerakan permukaan.

Sejak penyelidikan abad ke-20 menyatakan bahawa pergerakan angin perdagangan di Lautan Pasifik semakin lemah. Angin perdagangan menggerakkan arus laut dari Lautan Pasifik ke Lautan Hindi melalui perairan Dunia. Hal ini dapat diramalkan bahawa akan berlaku peredaran suhu termohalin global. Thermohaline sendiri adalah perubahan kepadatan jisim air laut kerana perbezaan suhu dan kemasinan air laut.

Selain dari iklim, arus laut juga mempengaruhi ekosistem biotik di bawah laut. Tidak hairanlah Dunia mempunyai kekayaan laut yang banyak. Ini disebabkan oleh arus lautan dari Laut Pasifik yang membawa arus hangat sehingga ada banyak ikan, kerana fitoplankton dibawa oleh arus. Oleh itu, usaha pemuliharaan laut penting di perairan Dunia