Unsur kehidupan dijumpai di lautan Enceladus

Para saintis baru sahaja menemui bahan paling asas untuk kehidupan yang berasal dari lautan bulan Saturnus Enceladus.

Analisis baru data NASA menunjukkan adanya sebatian organik dalam gumpalan air cair yang melesat ke angkasa dari lautan di bawah kerak es Enceladus.

Penemuan ini juga telah diterbitkan dalam jurnal Bulanan Notice of the Royal Astronomical Society.

Para saintis NASA di sebalik kajian baru itu menganalisis data mengenai komposisi kimia jet air laut dan ais pada kerak bulan Saturnus, dan menemui beberapa sebatian organik baru, ada yang mengandungi nitrogen dan ada yang mengandungi oksigen.

Sebatian ini menunjukkan tanda-tanda bahawa Enceladus mungkin mempunyai kemungkinan untuk mencipta kehidupan seperti di Bumi.

kehidupan di enceladus

Dalam lubang udara dalam, sebatian ini dapat mencipta kehidupan

Proses pembentukan unsur-unsur ini berlaku di lautan Enceladus. Saluran udara antara air laut dan magmahm menyebabkan letupan panas air kaya hidrogen, mencetuskan reaksi kimia yang mengubah sebatian organik menjadi asid amino.

Proses ini membolehkan kehidupan berkembang tanpa bantuan cahaya matahari. Itu penting kerana permukaan es Enceladus sangat reflektif dan mengirimkan paling sedikit cahaya matahari yang diterima bulan ke angkasa. Setiap kehidupan di sana mesti berkembang dalam kegelapan.

Para saintis percaya bahawa pengudaraan hidrotermal yang berpotensi di lautan bawah permukaan di Enceladus mungkin berfungsi sama seperti yang ada di Bumi.

Sekiranya keadaan betul, molekul-molekul ini yang berasal dari laut dalam Enceladus dapat berada di jalan reaksi yang sama seperti yang kita lihat di Bumi.

Nozair Judge, ketua penyelidikan

Ketahui lebih lanjut dari data Cassini NASA

Data saintis yang digunakan untuk mencapai dua penemuan ini berasal dari misi Cassini NASA. Penyelidikan dilancarkan pada tahun 1997 dan menghabiskan 13 tahun untuk menjelajah Saturnus dan bulannya.

Baca juga: Minum Tanpa Jerami Tidak Dapat Menyelamatkan Lautan dari Plastik

Pada bulan September 2017, misi itu berakhir ketika para saintis secara tidak sengaja mengirim kapal angkasa yang menerobos Saturnus. Mereka melakukan ini untuk mengelakkan pencemaran Enceladus atau Titan, bulan-bulan lain yang berdekatan yang juga dapat melindungi nyawa, dengan mikroba Bumi.

Cassini mendapati bahawa di bawah permukaan Enceladus tersembunyi lautan luas dan air garam cair. Selain itu, Cassini juga memotret jet air di permukaan Enceladus dan mengumpulkan data mengenai komposisi mereka pada tahun 2008.

Para saintis merancang untuk terus mengkaji itu dan data lain yang dikumpulkan oleh Cassini selama beberapa dekad yang akan datang.

Rujukan

  • NASA Baru Mendapatkan Lautan di Enceladus Mengandungi Blok Hidup
  • Sebatian nitrogen, oksigen, dan aromatik berjisim rendah dalam biji ais Enceladean