16 Kerajaan Islam di Dunia (PENUH) + Penjelasan

Kerajaan Islam di Dunia termasuk kerajaan Samudera Pasai, kerajaan Aceh Darussalam, Kesultanan Melaka, Kerajaan Demak, dan banyak lagi yang akan dibahas dalam artikel ini.

Dunia adalah sebuah negara dengan populasi Muslim terbesar di dunia. Ini tidak lain adalah kerana syiar Islam yang memasuki Dunia diterima dengan baik oleh penduduk pada masa itu.

Penglibatan Kerajaan Islam di Dunia juga menyumbang kepada penyebaran Islam ke seluruh Dunia.

Berikut adalah beberapa kerajaan Islam di Dunia

1. Kerajaan Samudera Pasai

Empayar Islam di Dunia

Kerajaan Samudera Pasai terletak di Aceh, tepatnya di Aceh Utara, kabupaten Lhokseumawe. Kerajaan Samudra Pasai adalah kerajaan Islam pertama di Dunia. Kerajaan ini didirikan oleh Meurah Silu pada tahun 1267 Masihi

Bukti arkeologi untuk keberadaan kerajaan ini adalah penemuan makam raja-raja Pasai di desa Geudong, Aceh Utara. Makam ini terletak berhampiran reruntuhan bangunan pusat kerajaan Samudera di desa Beuringin, distrik Samudera, sekitar 17 km sebelah timur Lhokseumawe.

Di antara kubur raja-raja ini, terdapat nama Sultan Malik al-Saleh, Raja Pasai yang pertama. Malik al-Saleh adalah nama baru Meurah Silu setelah dia memeluk Islam, dan merupakan sultan Islam pertama di Dunia. Memerintah sekitar 29 tahun (1297-1326 Masihi). Kerajaan Samudera Pasai adalah gabungan dari kerajaan Pase dan Peurlak, dengan raja pertama Malik al-Saleh.

Semasa zaman kegemilangannya, Samudera Pasai adalah pusat perdagangan penting yang dikunjungi oleh pedagang dari pelbagai negara, seperti China, India, Siam, Arab dan Parsi. Komoditi utama adalah lada. Semasa pemerintahan Sultan Malik At-Tahir, Kerajaan Samudera Pasai mengeluarkan mata wang emas yang disebut dirham. Wang ini digunakan secara rasmi di kerajaan. Selain menjadi pusat perdagangan, Samudera Pasai juga merupakan pusat pengembangan agama Islam.

2. Kerajaan Aceh Darusaalam

Empayar Islam di Dunia

Kerajaan Aceh Darussalam (1496-1903) didirikan pada masa kejatuhan Kerajaan Samudra Pasai. Kerajaan Aceh Darussalam atau juga dikenal sebagai Kerajaan Aceh atau Kesultanan Aceh terletak di sebelah utara pulau Sumatera dengan ibu kota Banda Aceh Darussalam.

Sultan pertama Kerajaan Aceh Darussalam, Sultan Ali Mughayat Syah, dimahkotai pada hari Ahad, 1 Jumadil Awal 913 H bertepatan dengan kalendar 8 September 1507 Masihi. Kerajaan Aceh Darussalam mengalami masa kejayaannya semasa pemerintahan Sultan Iskandar Muda atau Sultan Meuku Alam. Selama kepemimpinannya, Aceh mengalami masa pengembangan dan pengaruh yang luas hingga menakluki Pahang yang merupakan sumber timah utama.

3. Kesultanan Melaka

Empayar Islam di Dunia

Kesultanan Melaka adalah kerajaan Islam Melayu yang berdiri di tanah Melaka. Kerajaan ini pertama kali dibentuk dan didirikan oleh Parameswara pada tahun 1405. Kerajaan ini dicatat memiliki hubungan baik dengan China, yang telah mencatat banyak hubungan antara kedua belah pihak.

Kerajaan Melaka dikenali sebagai penguasa laluan perkapalan dan perdagangan di Selat Melaka sekitar abad ke 15. Kejatuhan Kesultanan Melaka adalah akibat pencerobohan Portugis pada tahun 1511 dan peristiwa ini merupakan salah satu permulaan pencerobohan ketenteraan Eropah di Nusantara.

4. Kesultanan Perlak

Empayar Islam di Dunia

Kerajaan Perlak adalah kerajaan Islam di Dunia yang terletak di Peureulak, Aceh Timur pada tahun 840-1292 Masihi. Perlak atau Peureulak adalah kawasan produksi untuk kayu perlak, sejenis kayu yang sangat sesuai untuk pembuatan kapal.

Pada masa itu, kawasan itu dikenali sebagai negara Perlak. Oleh itu, kawasan ini dikunjungi oleh kapal dari negara Arab dan Parsi. Ini membawa kepada pengembangan masyarakat Islam di daerah ini dengan perkahwinan campur peniaga dan wanita Muslim dari kawasan Perlak.

Raja Kerajaan Perlak yang pertama adalah Alaidin Sayyid Maulana Aziz Syah. Namun, tidak banyak yang diketahui mengenai pemerintahannya. Raja terakhir Muhammad Amir Syah mengahwini puterinya dengan Malik Salih dan kemudian Malik Shaleh mengasaskan Kerajaan Samudra Pasai.

5. Kerajaan Demak

Kerajaan Demak adalah kerajaan Islam pertama dan terbesar di pulau Jawa yang didirikan pada tahun 1478 yang dipimpin oleh Raden Patah. Kerajaan Demak terletak di wilayah Demak, pantai utara Jawa Tengah.

Kerajaan Demak adalah pelopor penyebaran Islam di Jawa dan Dunia pada umumnya. Ini kerana sokongan dari Wali Songo pada masa itu. Munculnya Kerajaan Demak terjadi selama penurunan Kerajaan Majapahit, yang pada waktu itu beberapa wilayah Majapahit terpisah.

Kerajaan ini dicatat memiliki 5 raja yang telah memerintah iaitu Raden Fatah, Pati Unus, Sultan Trenggono, Sunan Prawata dan Arya Penangsang. Selama masa kejayaannya kerajaan ini menjadi kerajaan yang tak tertandingi di pulau Jawa khususnya.

Baca juga: Gambar jaring dan contoh rasuk lengkap

Kemerosotan Kerajaan Demak dipicu oleh perang saudara antara Pangeran Surowiyoto dan Trenggana, yang menyebabkan pembunuhan saudara kandung untuk merebut takhta Kerajaan Demak. Pada tahun 1554 Kerajaan Demak runtuh akibat pemberontakan Hadiwijaya (Jaka Tingkir). Oleh Hadiwijaya, pusat kekuasaan Kerajaan Demak dipindahkan ke daerah Pajang sehingga Kerajaan Pajang didirikan.

6. Kerajaan Islam Pajang

Kerajaan Pajang didirikan sebagai kelanjutan Kerajaan Demak setelah mengalami keruntuhannya. Pajang didirikan oleh Sultan Hadiwijaya atau biasa disebut Jaka Tingkir yang berasal dari Pengging, yaitu di lereng Gunung Merapi. Dia adalah menantu Sultan Trenggono yang diberi kuasa di Pajang. Setelah membunuh dan merampas kuasa Demak dari Aria Penangsang, semua kekuatan dan pusaka Demak dipindahkan ke Pajang. Jaka Tingkir mendapat gelaran Sultan Hadiwijaya dan pada masa yang sama menjadi raja pertama Kerajaan Pajang.

Islam, yang awalnya berpusat di pantai utara Jawa (Demak), dipindahkan ke pedalaman untuk memiliki pengaruh besar terhadap penyebarannya. Selain mengembangkan Islam, politik juga berkembang.

Pada masanya, Jaka Tingkir memperluas kekuasaannya ke arah timur ke Madiun di kawasan pedalaman sungai Bengaawan Solo. Pada tahun 1554 Jaka Tingkir dapat menduduki Blora dan Kediri pada tahun 1577. Oleh kerana Kerajaan Pajang dengan raja-raja di Jawa Timur sudah ramah, pada tahun 1581 Jaka Tingkir diakui sebagai sultan Islam oleh raja-raja penting di Jawa Timur.

7. Kerajaan Mataram Islam

Kerajaan Mataram Islam adalah Kerajaan Islam yang didirikan di pulau Jawa pada abad ke-16. Pusat pemerintahan Kerajaan Matarama Islam terletak di Kotagede Yogyakarta. Kerajaan ini dipimpin oleh sebuah dinasti yang mengaku keturunan Majapahit, yaitu keturunan Ki Ageng Sela dan Ki Ageng Arrowing.

Permulaan Kerajaan Mataram Islam adalah dari Duchy yang berada di bawah Kesultanan Pajang dan berpusat di Bumi Mentaok. Kemudian diberikan kepada Ki Ageng Arrowing sebagai penghargaan atas layanan yang diberikannya. Raja berdaulat pertama adalah Sutawijaya (Penembahan Senapati), yang merupakan putra Ki Ageng Arrowing. Selama pemerintahan Sutawijaya, kerajaan ini menjadi kerajaan yang merdeka.

Kerajaan Islam Mataram mengalami zaman kegemilangan semasa pemerintahan Mas Rangsang atau Sultan Agung (1613-1645 Masihi). Sultan Agung berjaya mengembangkan dan menguasai hampir semua wilayah di Jawa. Dia juga menentang VOC dengan bekerja sama dengan Kesultanan Banten dan Kesultanan Cirebon.

Kerajaan Mataram Islam atau apa yang disebut dalam Bahasa Jawa Nagari Kesultanan Mataram menerapkan kerajaan berasaskan pertanian berdasarkan ajaran Islam. Kerajaan Mataram meninggalkan beberapa warisan seperti desa Matraman di Batavia / Jakarta, sistem sawah di Pantura, Jawa Barat, penggunaan hanacaraka dan lain-lain.

8. Kerajaan Islam Cirebon

Kerajaan Cirebon atau Kesultanan Cirebon adalah Kesultanan Islam yang besar di Jawa Barat pada abad 15-16 Masihi. Kesultanan Cirebon pertama kali ditubuhkan pada tahun 1430 dan penguasa pertama atau Sultan yang bertugas di kerajaan tersebut adalah Pangeran Wal Directsang sebagai Sultan Cirebon I dan bertugas dari tahun 1430 - 1479.

Kemudian pada tahun 1479 Sultan Cirebon I menyerahkan kedudukan dan kekuasaannya kepada Sunan Gunung Jati yang tidak lain adalah keponakannya sendiri dan bertugas sebagai Sultan Cirebon II.

Sultan atau pemerintah Kerajaan Cirebon yang seterusnya adalah Sultan Abdul Karim yang merupakan pemerintah Kesultanan Cirebon yang terakhir sebelum dibahagikan kepada dua, iaitu kesultanan Kasepuhan dan kesultanan Kanoman.

9. Kerajaan Islam Banten

Kesultanan Banten atau Kerajaan Banten adalah sebuah kerajaan Islam di pulau Jawa tepatnya di Pasundan, Banten pada tahun 1526. Sultan pertama yang memimpin kerajaan ini ialah Sultan Maulana Hasanudin dan pemimpin terakhir Kesultanan Banten sebelum dipaksa untuk dibubarkan oleh penjajah Inggeris adalah Sultan Maulana Muhammad Syafiudin.

Raja atau sultan yang paling terkenal di Kesultanan Banten adalah Sultan Agung Tirtayasa, di mana masa kegemilangan Kesultanan Banten berlaku semasa kepemimpinannya.

Kerapuhan dan akhir Kesultanan Banten berlaku kerana banyak faktor, salah satunya adalah perang saudara yang berlaku di kerajaan di mana Sultan Haji, putera Sultan Ageng Tirtayasa, berusaha mendapatkan kekuasaan dari tangan ayahnya.

Dari kejadian ini akhirnya mengakibatkan pembubaran Kesultanan Banten pada tahun 1813 oleh pemerintah Inggeris yang memerintah di Dunia.

Diasaskan oleh Hasanuddin pada tahun 1552 di Banten. Semasa kepemimpinannya, Kerajaan Banten mengalami masa kejayaan. Setelah Hasanuddin meninggal, dia digantikan oleh puteranya, Putera Yusuf. Penurunan Kerajaan Banten berlaku semasa kepemimpinan Sultan Abdul Muffakir.

10. Kerajaan Islam Banjar

Kesultanan Banjar ditubuhkan pada tahun 1520 dan berlangsung hingga tahun 1905. Sultan atau pemimpin pertama Kerajaan Banjar adalah Sultan Suriansyah, yang dilantik pada tahun 1526 dan dipimpin hingga tahun 1550.

Baca juga: Pameran Seni Rupa: Definisi, Jenis dan Tujuan [PENUH]

Zaman kegemilangan Kesultanan Banjar terjadi dari periode awal tahun 1526 hingga 1787 di mana kerajaan ini terkenal dengan kegiatan pertanian dan agensi ketenteraannya.

Pada tahun 1860, Belanda segera membubarkan Kesultanan Banjar yang mengharuskan Kesultanan Banjar dihapuskan lagi. Namun, sejarah mencatat bahawa pemerintahan Banjar masih ada hingga tahun 1905, ketika orang Banjar mempercayai pemerintahan darurat. Pemimpin atau sultan terakhir Kerajaan Banjar adalah Sultan Muhammad Seman.

11. Sukadana atau kerajaan TanjungPura

Kerajaan Tanjungpura adalah kerajaan tertua di Kalimantan Barat yang didirikan pada abad ke-8. Kerajaan ini mengalami beberapa pertukaran ibu kota kerajaan. Ibu kota pertama terletak di Negeri Batu (saat ini dikenal sebagai Kabupaten Ketapang), kemudian berpindah ke Sukadana (saat ini kota di Kabupaten Kayong Utara) pada abad ke-14 dan berubah menjadi Kerajaan Matan pada abad ke-15 sejak Sorgi (Giri Kesuma) berkuasa dan memeluk agama Islam.

12. Kerajaan Islam Ternate

Kerajaan Islam Ternate diasaskan oleh Sultan Marhum. Keberadaan kerajaan ini ada di Maluku Utara. Di Maluku sendiri ada 4 kerajaan, yaitu Ternate, Tidore, Obi, dan Bacan. Dari empat kerajaan, Ternate dan Tidore adalah kerajaan yang berkembang pesat kerana sumber rempah yang sangat besar.

Banyak pedagang datang untuk berdagang di Kerajaan Ternate, dan selain melakukan perdagangan mereka juga menyebarkan Islam. Setelah Sultan Mahrum mangkat, dia digantikan oleh Sultan Harun. Sultan Harun kemudian digantikan oleh puteranya, Sultan Baabullah.

Semasa pemerintahan Sultan Baabullah, kerajaan ini mencapai puncak kegemilangannya. Sultan Baabulah kemudian mangkat pada tahun 1583. Kuasa Tampu kemudiannya digantikan oleh puteranya yang bernama Sahid Barkat. Kerajaan Ternate mengalami kemunduran kerana tidak dapat melawan Spanyol dan VOC.

13. Kerajaan Islam Tidore

Ditubuhkan pada tahun 1801, dipimpin oleh raja Muhammad Naqil. Kerajaan Islam Tidore terletak di selatan Kerajaan Ternate.Islam menjadi agama rasmi Kerajaan Tidore dan disahkan oleh raja Tidore ke-11, Sultan Djamalludin berkat dakwah Syeikh Mansur dari Arab.

Kerajaan Tidore menjadi pusat perdagangan kerana banyak orang Eropah melakukan transaksi perdagangan. Bangsa seperti Sepanyol, Portugal dan Belanda. Kerajaan Islam Tidore mencapai kemuncaknya pada masa pemerintahan Sultan Nuku (1780-1805 Masihi).

14. Kerajaaan Islam Makassar

Empayar Islam di Dunia

Ada beberapa kerajaan di Sulawesi Selatan, yaitu Kerajaan Gowa, Bone, Waju, Luwu, Tallo, dan Soppeng. Hanya Kerajaan Gowa dan Tallo yang berada di antara periuk ini. Ini kerana lokasi Gowa dan Tallo berada di tengah-tengah laluan penghantaran strategik. Oleh itu, raja dua kerajaan maju memutuskan untuk bergabung dan mendirikan Kerajaan Islam Makassar dengan raja pertama adalah Sultan Alauddin.

Kerajaan Islam Makassar gemar menyebarkan dakwah Islam. Masa puncak kegemilangan Kerajaan Islam Makassar adalah semasa pemerintahan Sultan Hasanuddin. Sultan Hasanuddin adalah cucu Sultan Alauddin.

15. Kerajaan Tulang

Empayar Islam di Dunia

Kerajaan Bone, yang dikenal sebagai Akkarungen ri Bone , adalah kerajaan Islam yang terletak di Sulawesi barat daya yang sekarang dikenal sebagai provinsi Sulawesi Selatan.

Kerajaan Bone didirikan pada awal abad ke-16 dengan kedatangan Tomanurung ri Matajang Matasilompoe untuk menyatukan 7 komuniti yang dipimpin oleh Matoa.

Bone mencapai puncak kegemilangannya setelah berakhirnya perang Makassar pada tahun 1667-1669. Bone kemudian menjadi kerajaan yang paling dominan di wilayah selatan Sulawesi. Perang Makassar menyebabkan La Tenritatta Arung Palakka Sultan Saadudin menjadi pemerintah tertinggi. Selanjutnya, takhta itu diserahkan kepada anak saudaranya, iaitu La Patau Matnna Tikka dan Batari Toja. La Patau Matanna Tikka kemudian menjadi nenek moyang utama golongan bangsawan di Sulawesi Selatan.

16. Kerajaan Buton

Kerajaan Buton adalah salah satu kerajaan Islam yang terletak di Kepulauan Buton, Sulawesi Tenggara. Kerajaan Buton secara resmi menjadi kerajaan Islam pada masa pemerintahan Raja Buton ke-6, yaitu Timbang Timbangan atau Lakilaponto atau Halu Oleo. Raja tersebut masuk Islam oleh Syeikh Abdul Wahid bin Syarif Sulaiman al-Fathani yang berasal dari Johor.

Islam berkembang pesat di Kerajaan Buton. Ajaran Islam banyak diterapkan dalam pemerintahan dan masyarakat. Undang-undang Kerajaan Buton disebut Murtabat Tujuh yang berkait rapat dengan tasawuf.

Selama masa kejayaannya, Kerajaan Buton menjalin hubungan baik dengan semua kerajaan di Sulawesi hingga ke pulau Jawa. Hubungan diplomatik ini menjadikan ekonomi wilayah Kerajaan Buton menjadi lebih baik kerana hubungan perdagangan.


Begitu juga mengenai Kerajaan Islam di Dunia dan penjelasannya. Semoga bermanfaat!