45 Rumah Tradisional di Dunia (Gambar + Penjelasan)

Rumah tradisional di Dunia merangkumi rumah balon tradisional dari Sumatera Utara, rumah tradisional Gadang dari Sumatera Barat, rumah tradisional Orang-orang dari Bengkulu, rumah tradisional Badui dari Banten dan banyak lagi dalam artikel ini.


Dunia tidak hanya memiliki wilayah yang luas, tetapi juga memiliki pelbagai etnik, budaya, agama dan adat istiadat. Nah, setiap provinsi di Dunia mempunyai rumah tradisional yang menggambarkan ciri-ciri setiap wilayah.

Nenek moyang bangsa Dunia membuat rumah tradisional dengan pelbagai reka bentuk seni bina yang profesional, cantik dan unik.

Bukan hanya indah secara visual, rumah tradisional mempunyai makna yang baik dalam bentuk simbol atau makna membuat rumah tradisional. Ini disesuaikan dengan kebiasaan dan kebiasaan di setiap wilayah di Dunia.

Rumah Tradisional di Dunia

Rumah tradisional sebagai media pembelajaran dan pandangan mengenai warisan leluhur dunia dari pelbagai suku di seluruh Nusantara.

Di sini kami memberikan penjelasan mengenai 45 rumah tradisional di Dunia.

1. Rumah tradisional Sumatera Utara = Balon

Rumah belon adalah rumah khas Sumatera Utara dari Batak. Terdapat juga beberapa jenis rumah balon dan gaya seni bina rumah-rumah Batak.

2. Rumah tradisional Sumatera Barat = Gadang

Rumah gadang adalah rumah tradisional yang berasal dari Minangkabau, yang masih banyak terdapat di Provinsi Sumatera Barat. Kini rumah gadang juga ada di Malaysia, kerana budaya Melayu dulu menyebar ke Semenanjung Melaya.

3. Rumah tradisional Nanggroe Aceh Darussalam = Krong Bade

Rumah tradisional Nangroe Aceh Darussalam atau biasa dikenal sebagai rumah tradisional kronge bade berasal dari wilayah paling barat di dunia, yaitu Nangroe Aceh Darussalam.

4. Rumah tradisional Bangka Belitung = Rakit Limas

√ Rumah Tradisional Bangka Belitung [Jenis Lengkap dan Fakta Menarik]

Rumah tradisional Bangka Belitung yang merupakan kawasan pulau, sehingga menambah aksen rakit, sebagai pembeda dan penanda, untuk menunjukkan ciri khas Bangka Belitung bahawa Banka Belitung memiliki rumah tradisional yang berbeda dan unik.

5. Rumah tradisional Jambi = pentas Kajang Leko

√ Rumah Tradisional Jambi Lengkap (Jenis, Karakteristik, Bilik, dll.)

Rumah tradisional di panggung kajang leko, adalah rumah yang berasal dari wilayah Jambi. Rumah ini adalah rumah tradisional yang cukup lengkap, kerana di rumah ini, terdapat 8 bilik di dalamnya.

6. Bengkulu = rumah tradisional orang

B Ridge Five, Rumah Tradisional Bengkulu Tahan Gempa |  Kawasan kami ...

Rumah tradisional di Dunia yang terletak di Bengkulu adalah rumah orang. Rumah tradisional ini juga merupakan rumah tradisional yang cukup kompleks. Tetapi tidak semewah rumah Jambi tradisional.

7. Rumah tradisional Sumatera Selatan = Limas

Rumah Limas, Rumah Tradisional Sumatera Selatan

Rumah limas adalah rumah tradisional Dunia yang juga cukup menarik, di mana bumbung rumah mempunyai atap berbentuk piramid. Dengan gaya seni bina lantai depan, bertingkat dalam bentuk panggung.

8. Rumah tradisional Lampung = Nuh sesat

Rumah tradisional Lampung: jenis, struktur, fungsi, bahan

Rumah tradisional penyimpangan sowou berasal dari Lampung yang bermaksud rumah ibadah, menurut cerita dari penduduk setempat. Rumah ini didirikan atas kehendak ibadah.

Mempunyai keinginan untuk membina keluarga dan mendidik anak-anak, berdasarkan asas pemujaan, agar rumah sekarang yang sesat ini mempunyai makna yang sangat baik dan mendalam.

9. Rumah tradisional Banten = Badwi

Falsafah Rumah Tradisional Baduy

Rumah Badwi tradisional adalah rumah yang dibuat oleh suku Badwi yang tinggal di Banten. Ciri khas rumah Badwi tradisional ialah rumahnya sedikit lebih tinggi seperti rumah di atas panggung, tetapi tingginya tidak setengah meter.

10. Rumah tradisional Madura = Tanean Lanjhan

Sekolah Menengah Rendah: Rumah Tradisional Tanean Lanjhan, Madura

Rumah lanjhan tanean adalah rumah tradisional yang berasal dari Madura dan Jawa Timur, tetapi jika dinilai dari perspektif budaya dan adat. Mempunyai beberapa perbezaan yang ketara.

Contohnya, kedua wilayah tersebut memiliki rumah yang berbeda, jika di Jawa Timur. Kami sering menyebutnya rumah tradisional Joglo Situbondo, di Madura tepatnya rumah lanhang tanean dijumpai.

Baca juga: Rumusan untuk Perunding Gaya dan Contoh Soalan + Perbincangan

11. Rumah tradisional Jawa Timur = Joglo Situbondo

Rumah Joglo Situbondo Tradisional, Ringkas Tetapi Dengan Rasa Artistik ...

Rumah tradisional Joglo Jawa Timur adalah rumah dengan bentuk yang hampir sama dengan rumah tradisional Jawa Tengah. Boleh dilihat dari segi penampilan dan bentuk seni bina hampir sama.

12. Rumah tradisional Jawa Tengah = Joglo

Rumah joglo berasal dari Jawa Tengah, yang merupakan rumah tradisional suku Jawa dari bahagian tengah pulau Jawa. Rumah tradisional ini mempunyai beberapa bilik di dalamnya.

Dan bilik-bilik ini mempunyai fungsi tersendiri, ada sebuah paviliun yang digunakan sebagai ruang tamu. boleh berada di depan rumah sebagai tempat terbuka.

13. Rumah tradisional Jawa Barat = orang Sunda

Rumah Sunda adalah rumah tradisional di Dunia yang mempunyai bentuk rumah di atas panggung yang tidak terlalu tinggi. Di bahagian depan rumah tradisional Sunda, ada tangga atau dapat disebut golodog.

14. Rumah Tradisional DKI Jakarta = Kebaya

Profil Saya: Rumah Tradisional - Dki Jakarta

Kebaya fox adalah rumah tradisional yang mempunyai ketebalan dengan budaya Betawi. Sehingga bentuk reka bentuk rumah kebaya tradisional, cukup khas dan mudah dikenali.

15. Rumah tradisional DI Jogjakarta = Bangsal Kencono

Ward Koncono adalah rumah tradisional Dunia dari Provinsi Jogjakarta, pada zaman dahulu. Rumah ini hanya diduduki oleh raja Jawa, dan juga bangsawan kerajaan saja.

Biasanya lokasi tempatnya berada di tengah, dari Istana Kasultan, rumah tradisional yang satu ini. Mempunyai begitu banyak falsafah, dalam nilai kehidupan.

Kerana setiap ruang dan bangunan tradisional ini mempunyai simbol falsafahnya sendiri, mula diambil dari corak tingkah laku manusia. Alam semesta, dan diambil dari kehidupan di dalamnya.

16. Rumah tradisional Riau = Selaso Jatuh Kembar

Rumah Tradisional Riau: Sejarah dan Penjelasan Lengkap berserta Gambar

Anak kembar Selaso adalah rumah tradisional di Dunia, yang berasal dari Provinsi Riau, berdasarkan sejarah. Rumah tradisional Selaso berkembar, mempunyai rumah yang mempunyai dua lorong.

17. Rumah Tradisional Kepulauan Riau = Belah Bubung

Belah bubung adalah rumah tradisional dari wilayah Kepulauan Riau. Rumah ini mempunyai ciri yang berbeza, iaitu pelbagai bentuk bumbung.

Atap lipat yang curam ke bawah, dan atap lipat yang rata, serta atap layar yang berbentuk komposisi dan bumbung panjang yang sejajar dengan yang sama, dan atap yang bersebelahan.

18. Rumah tradisional Bali = Gampura Candi Bentar

umma.yii :): Provinsi Bali - Rumah Tradisional Gerbang Candi Bentar

Pintu kuil, adalah rumah tradisional yang berasal dari Bali, kuil ini masih dipegang dan dipandang tinggi. Budaya dan adat istiadat.

19. Rumah Tradisional Kalimantan Barat = Panjang

Panjang adalah rumah tradisional yang berasal dari Kalimantan Barat, tepatnya di suku Dayak di Kalimantan Barat. Rumah ini hampir sama dengan rumah panggung yang memanjang.

20. Rumah Tradisional Kalimantan Tengah = Betang

Betang adalah rumah tradisional dari wilayah Kalimantan Tengah. Rumah runcit sebenarnya hampir serupa dengan seni bina dengan rumah panjang di Kalimantan Barat,

21. Rumah Tradisional Kalimantan Timur = Lamin

7 Ciri-ciri Rumah Tradisional Lamin, Kediaman Khas Kalimantan Timur

Lamin adalah rumah tradisional yang berasal dari suku-suku di Barat Daya Timur, Kutai dan Banjar. Rumah berlamina adalah seperti rumah Dayak panjang dan rumah span.

22. Rumah Tradisional Kalimantan Selatan = Puncak Tinggi

Kenali Rumah Tradisional Suku Banjar, Kalimantan Selatan

Bunbungan adalah rumah tradisional tradisional dari suku Dayak selatan, di mana gaya seni bina berada. Rumah Dayak ini sedikit berbeza dengan rumah Daya yang lain.

Walau bagaimanapun, nilai sejarah dan kebanggaan tidak kalah dengan rumah lain. Boleh dikatakan bahawa rumah tradisional rabung tinggi menekankan struktur bangunan yang tinggi dan kukuh.

23. Rumah Tradisional Kalimantan Utara = Baloy

muat naik.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c / ...

Beloy adalah rumah tradisional yang berasal dari Kalimantan Utara, walaupun Provinsi Kalimantan Utara adalah provinsi baru. Namun, rumah dan budaya tradisional telah wujud sejak zaman dahulu lagi.

Baca juga: Jaringan Otot: Fungsi, Jenis, Contoh dan Gambar

Rumah baloy tradisional diilhamkan oleh rumah suk tidung, yang berada di daerah Kalimantan Utara. Dan juga rumah tradisional Kalimantan Utara, biasanya digunakan sebagai maskot daerah, dan juga sebagai daya tarik bagi pelancong.

24. Rumah Tradisional Sulawesi Utara = pewaris

5 Keunikan Rumah Tradisional Tambi dari Sulawesi Tengah.  Sudah tahu?

Pewaris adalah rumah tradisional yang berasal dari Minahasa, yang merupakan suku asli dari Provinsi Sulawesi Utara. Rumah leluhur atau rumah welawangkoa, yang menyerupai rumah di atas panggung.

25. Rumah Tradisional Sulawesi Tengah = Tambi

Rumah Tradisional Provinsi Sulawesi Utara |  Rumah pewaris - faizalefendi

Rumah tradisional tambi adalah rumah tradisional tradisional yang berasal dari Sulawesi Tengah, rumah ini mempunyai bentuk segi empat tepat. dengan bentuk yang menyerupai rumah di atas panggung.

26. Rumah Tradisional Sulawesi Tenggara = Buton

Rumah tradisional Buton adalah rumah tradisional di Dunia yang berasal dari wilayah Sulawesi, Sumatera Tenggara. Dari pelbagai bentuk seni binaan bangunannya cukup unik.

Kerana rumah tradisional ini dibuat dengan empat tingkat, dan hanya menggunakan cangkuk kayu, tanpa menggunakan pasak dan paku. Semua itu menunjukkan bahawa masyarakat Sulawesi Tenggara, mempunyai kemahiran membina yang luar biasa.

27. Rumah Tradisional Sulawesi Selatan = Tongkonan

Tongkonan - Wikipedia bahasa dunia, ensiklopedia percuma

Rumah tradisional tonngkongan adalah rumah tradisional yang berasal dari suku Toraja, rumah adt ini mempunyai ciri-ciri yang sangat mencolok, terutama di atap.

Atap rumah tradisional Tangkongan berbentuk seperti perahu terbalik, selain itu, terdapat juga tanduk kerbau di bahagian ini. Yang ada di bahagian depan rumah, dan yang paling unik ialah rumah tradisional ini, mempunyai dua fungsi.

28. Rumah tradisional Gorontalo = Dulohupa

Rumah tradisional Doluhupo adalah rumah yang berasal dari Gorontalo, rumah tradisional di Dunia ini, memiliki gaya atap yang berseni, dengan struktur bangunan yang menyerupai rumah khas di atas panggung.

29. Rumah tradisional Maluku = Baileo

8 Perkara Unik yang Perlu Diketahui mengenai Baileo's House.  Berbeza dengan yang lain!

Rumah Baileo adalah rumah tradisional dari Provinsi Maluku, rumah tradisional ini. Lebih banyak paparan pluralisme agama di Maluku, di mana terdapat aksen dari beberapa agama dan melambangkan budaya tempatan.

Ciri khas yang dilihat adalah ukuran yang lebih besar jika dibandingkan dengan rumah moden. Oleh itu, rumah tradisional ini bukan sahaja dijadikan tempat kediaman.

30. Rumah Tradisional Maluku Utara = Sasadu

Rumah Tradisional Sasadu, Dewan Tradisional Halmahera, Maluku Utara ...

Rumah tradisional Sasadu adalah rumah tradisional yang berasal dari Maluku Utara, rumah tradisional ini berbentuk seperti rumah di atas panggung. Dengan hiasan bangunan yang sangat unik.

31. Rumah Tradisional Nusa Tenggara Barat = Di Loka

Rumah Tradisional Nusa Tenggara Barat, Dilihat dari Keunikan Kediaman ...

Rumah di loka adalah rumah tradisional yang berasal dari suku asli yang mendiami Nusa Tenggara Barat. Suku-suku ini termasuk suku Sumbawa, suku Sasak, suku dompu dan suku dongu.

32. Rumah Tradisional Nusa Tenggara Timur = Musalaki

Rumah tradisional mulasaki adalah rumah tradisional dari Nusa Tenggara Timur, sehingga hampir sama dengan rumah tradisional Nusa Tenggara Barat. namun terdapat banyak perbezaan dari bentuk seni bina, dan juga falsafah.

33. Rumah tradisional Papua = Honai

Rumah Tradisional Papua, Reka bentuk Kerucut Atap Jerami |  Berbol.co.id

Rumah honoi adalah rumah tradisional yang berasal dari Provinsi Papua, rumah honoi di wilayah Papua. dibina hanya dengan kayu dan jerami, dindingnya terbuat dari kayu, dan bumbungnya dibuat dari jerami.

34. Rumah tradisional Papua Barat = Aki Aksa Mod

Aksa Battery Mod - Sumber

Rumah bateri mod boleh dikatakan rumah seribu kaki yang berasal dari Papua Barat. Bentuknya hampir sama dengan rumah tradisional honai, tetapi rumah tradisional ini berbentuk rumah tradisional di atas panggung.

Di mana rumah tradisional dengan mod bateri, mempunyai ciri-ciri, mempunyai sejumlah penyokong di bawah lantai rumah. Sehingga rumah tradisional mod aksa aki, sering disebut sebagai rumah millipede.

35. Rumah Tradisional Teluk Cendrawasih = Lgkojei

Rumah Lgkojei adalah rumah tradisional dari suku Wamesa yang terletak di Provinsi Teluk Cendrawasih. Rumah tradisional ini hampir serupa dengan rumah mod aksa aksa.

Ini adalah penjelasan mengenai pelbagai jenis rumah tradisional di Dunia. Semoga bermanfaat!