Jenis Arca: Definisi, Fungsi, Teknik, dan Contoh

jenis arca

Jenis-jenis patung tersebut merangkumi patung monumen, patung hiasan, patung kerajinan, patung seni bina, patung seni, dan patung keagamaan.

Sebuah karya seni yang telah wujud sejak zaman kuno dan berkembang hingga sekarang, karya seni ini menghasilkan bentuk tiga dimensi yang biasanya diciptakan melalui teknik mengukir, memodelkan (dengan tanah liat) atau casting (dengan acuan).

Orang yang membuat patung dipanggil pemahat dan hasil arca umumnya diciptakan untuk memenuhi keperluan dalaman manusia atau hanya untuk menikmati nilai kecantikan.

Memahami Arca

Menurut Kamus Besar Bahasa Dunia (KBBI), arca adalah objek yang sengaja dipahat untuk meniru bentuk manusia atau haiwan. Sementara itu, menurut Mikke Susanto, arca adalah karya tiga dimensi yang dibuat dengan mengurangkan bahan atau membuat model terlebih dahulu dengan teknik mencetak atau coran.

Terdapat pelbagai bentuk dan ukuran patung di Dunia, terdapat banyak jenis dan bahan asas untuk membuatnya, seperti yang diperbuat daripada kayu, tanah liat, simen hingga bahan keras seperti logam dan batu.

Fungsi Arca

Beberapa fungsi arca termasuk:

  • Patung sebagai Tugu

Fungsi patung yang dibuat sebagai monumen biasanya untuk memperingati jasa tokoh atau kumpulan tertentu, misalnya untuk memperingati tokoh atau pahlawan berjasa di sebuah negara dan memperingati detik-detik bersejarah.

  • Arca sebagai Hiasan

Fungsi patung sebagai hiasan atau hiasan bertujuan memberi kesan keindahan di dalam bilik dan di persekitaran luaran.

  • Arca Sebagai Kraf

Fungsi arca seterusnya sebagai kraf, patung dirancang untuk memenuhi keperluan pasaran dan menghasilkan nilai penjualan untuk pelbagai keperluan yang umumnya tidak spesifik.

  • Arca Senibina
Baca juga: Kesan Rumah Kaca - Definisi dan Penjelasan Penuh

Arca seni bina berfungsi untuk menyokong dan melengkapkan pembinaan bangunan yang telah dirancang menggunakan reka bentuk seni bina sehingga dapat mewujudkan suasana yang harmoni dan lebih meriah.

  • Arca Seni (seni halus)

Sebagai seni halus atau seni murni, arca hanya untuk tujuan estetik dan juga boleh menjadi eksperimen bentuknya (seni tidak selalu indah).

  • Patung Keagamaan

Patung keagamaan digunakan oleh beberapa agama untuk memenuhi unsur kepercayaan dan makna agama dan juga digunakan sebagai alat pemujaan.

Jenis-Jenis Teknik Arca

jenis arca jenis kejuruteraan

Teknik arca adalah teknik untuk mengurangkan bahan menggunakan kesan objek keras (pahat) terhadap bahan arca yang sedang diproses. Berikut adalah beberapa jenis teknik membuat patung.

Teknik Pahat

Teknik pahat diterapkan pada bahan dengan tekstur keras, seperti kayu, batu, tanah liat, tulang, yang dipahat untuk mengurangi dan membuat bentuk patung yang diinginkan.

Teknik Berkumpul

Teknik memasang sama seperti mengumpulkan teka-teki, dengan memasang bahan kemudian menyusunnya menjadi satu keseluruhan dalam bentuk patung yang diinginkan

Teknik Membentuk

Teknik ini dibuat secara berperingkat sehingga patung itu selesai, ia memerlukan penjagaan yang baik dari artis sehingga kualiti patung ini sangat tinggi.

Teknik Bijian

Butsir adalah teknik membuat patung dengan mengurangkan bahan lembut seperti tanah liat, lilin dan juga bahan yang telah bertekstur lembut, untuk membuat patung dengan nilai estetika tinggi.

Teknik Pemodelan

Modeling adalah teknik arca dengan membuat model terlebih dahulu sebelum membuat arca yang sebenarnya.

Perhimpunan Kejuruteraan Atau Pelakon

Teknik ini umumnya digunakan dalam proses membuat patung dengan bahan asas logam. Bahan logam yang dipanaskan kemudian mencair dan dicurahkan ke dalam acuan patung yang telah membentuk model patung.

Baca juga: Fungsi Tulang Atas (LENGKAP) + Struktur dan Lukisan

Contoh Arca

jenis arca

Arca mempunyai nilai estetika tersendiri berbanding karya seni yang lain. Di samping itu, beberapa contoh patung juga melambangkan ikon negara seperti Patung Liberty yang merupakan ikon Amerika Syarikat, Sphinx di Mesir, Kuil Spring Buddha di China, Garuda Wisnu Kenca di Bali, Dunia dan banyak lagi contoh ikon patung di banyak negara.

Oleh itu, penjelasan mengenai jenis patung, fungsi dan teknik pembuatan patung. Semoga bermanfaat!