Doa Hati yang Damai (Supaya Hati Sentiasa Tenang)

doa yang menenangkan

Doa yang tenang adalah bacaan yang diamalkan oleh orang yang beriman ketika dia mengalami kegelisahan dalam jiwanya.

Rasa sedih, gelisah, tertekan kerana putus asa, perkara-perkara ini pasti dialami oleh setiap manusia. Tentu saja, dalam menangani kesedihan ini, kita tidak boleh terus menerus sehingga boleh menyebabkan akal menjadi lebih kacau.

Adalah wajar bahawa sebagai umat Islam ketika kita sedang bersedih, kita wajib tunduk kepada Allah SWT dengan mengucapkan doa dan zikir sesuai dengan yang diperintahkan oleh Al-Quran dan hadis.

Solat dan zikir adalah ibadah yang sangat mulia dan menjadikan hati lebih tenang dan mempunyai manfaat yang luar biasa bagi pelaku di dunia dan di akhirat.

Oleh itu, kita digalakkan untuk lebih banyak berdoa dan melakukan zikir setiap hari sama ada sedih atau bahagia, lapang atau sempit dan sihat atau sakit.

Solat Menenangkan

Doa yang tenang adalah bacaan yang diamalkan oleh orang yang beriman ketika dia mengalami kegelisahan dalam jiwanya, sama ada dalam keadaan tertekan ketika menghadapi masalah ekonomi, pekerjaan, kegagalan atau masalah lain.

Oleh itu, dengan membaca doa ini, insya Allah, ia akan menghilangkan segala kegelisahan atau kegelisahan yang ada di dalam hati sehingga akan membuat hati lebih tenang.

Doa yang menenangkan ini adalah bentuk doa kepada Allah yang harus disertai dengan tawadhu dan kerendahan hati untuk mendapatkan kebaikan dan manfaat dari apa yang ada di sisi-Nya.

Baca juga: Senarai nama malaikat Tuhan dan tugasnya

Berikut ini adalah bacaan doa yang tenang yang boleh diamalkan semasa anda merasa cemas, tertekan atau sedih.

Bacaan doa yang menenangkan

1. Solat Menenangkan

doa yang menenangkan

( Rabbanaa afrigh 'alainaa shabran wa tsabbit aqdaamanaa wanshurnaa' alal qoumil kaafiriin )

Maksudnya:

" Ya Tuhan kami, kurniakanlah kami, dan kuatkanlah kedudukan kami dan bantulah kami kepada orang-orang kafir ". (QS. Al-Baqarah ayat 250)

2. Berdoa untuk hati yang tenang

doa solat hati yang tenang

(Allahumma inni a'udzubika minal hammi wal huzni, wal ajzi, wal kasali, wal bukhli, wal jubni, wal dholaid daini, wa gholabatir rijali)

Maksudnya:

"Ya Tuhanku, aku berlindung kepadaMu dari kesedihan dan kesedihan atau kegelisahan, dari perasaan lemah dan malas, dari kejahilan dan pengecut, dan beban hutang dan tekanan orang (jahat).

3. Zikir yang tenang

Amalan zikir berikut dapat membawa ketenangan jiwa.

zikir - zikir yang menenangkan

Amalan yang boleh dilakukan agar hati tenang

Jadi selain solat dan zikir di atas, terdapat beberapa amalan yang dapat dilakukan sehingga hati menjadi tenang ketika menghadapi masalah.

1. Bersabar

Dalam menghadapi masalah, cubalah bersabar menghadapi mereka, walaupun masalahnya terasa berat, membuat hati gelisah, tidak tenteram dan lain-lain kerana setiap masalah ada jalan penyelesaiannya.

Allah telah berfirman dalam surah Al-Baqarah ayat 153 yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar".

2. Baca dan dengarkan ayat-ayat suci Al-Quran

Membaca dan mendengar ayat-ayat suci Al-Quran adalah salah satu ubat mustajab untuk penyakit hati.

Sekiranya kita membaca dan mendengarkan Al-Quran dengan khusyuk, hati kita akan tenang, fikiran akan jernih, akal akan merasa damai dan hidup akan damai.

3. Baca surat Yasin

Membaca surat Yasin boleh membuat hati tenang. Keutamaan membaca surat Yasin akan membuat hati dan fikiran lebih tenang.

Baca juga: Mengapa Jama'ah Solat Tarawih Hanya Berkumpul di Awal?

Setelah membaca surat Yasin, disarankan untuk mengucapkan doa dengan harapan perasaan gelisah dan gelisah dapat dihilangkan, kerana waktu terbaik untuk membaca doa adalah setelah membaca Al-Quran.

4. Melakukan solat tengah malam

Dengan melakukan solat tengah malam akan menjadikan jiwa lebih kuat dan hati lebih tenang ketika menghadapi ujian.

Seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah SAW, "doa mana yang paling utama setelah solat wajib?" Rasulullah menjawab, "Solat Tahajud". (HR. Muslim).

Berdasarkan hadis di atas, keutamaan solat tahajud sangat luar biasa kerana sudah tiba masanya untuk bersolat di tengah malam ketika kebanyakan orang tertidur dalam keadaan tidur. Dalam keadaan sunyi, sunyi dan tenang sehingga kita dapat lebih serius dan dekat dengan Allah. Kita akan mendapat ketenangan dan ketenangan ketika kita menunaikan solat tengah malam.

5. Perbanyakkan istigfar dan zikir

Zikir dan istigfar dapat menenangkan hati dan fikiran.

Terdapat dua amalan zikir wirid yang dapat dilakukan untuk menenangkan hati, pertama dzikir "Hasbunallah wa ni'mal wakiil" dan kedua, dzikir "la haula wala quwwata illa billah".

6. Sentiasa ingat kepada Allah

Selalu mengingati Allah akan membawa kedamaian dan kedamaian. Sesuai dengan firman Allah dalam surta Ar-Ra'd ayat 28.

Maksudnya: "(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka merasa tenang dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati dapat menjadi tenang.

Oleh itu, penjelasan mengenai doa ketenangan. Semoga bermanfaat!