Memahami Teks Anekdot (LENGKAP): Ciri, Elemen, dan Banyak Contohnya

memahami teks anekdot

Makna teks anekdot adalah teks pendek yang mengandungi kritikan terhadap masalah politik, sosial, ekonomi atau lain-lain yang dibungkus dengan jenaka atau humor.


Sering kali kita melihat cerita menghiburkan pendek ketika kita membaca surat khabar atau media maklumat digital.

Cerita ini mungkin terdengar lucu, tetapi ada makna yang terselit di dalamnya. Sekarang inilah yang disebut teks anekdot.

Pada kesempatan ini kita akan membincangkan lebih mendalam mengenai teks anekdot, bermula dari makna, ciri, elemen dan contoh teks anekdot.

Memahami teks anekdot

Teks anekdot adalah teks pendek yang mengandungi kritikan terhadap masalah politik, sosial, ekonomi atau perkara lain yang dibungkus dengan jenaka atau humor.

Teks anekdot sering dijumpai dalam bentuk perbualan atau dialog atau cerita. Secara umum, teks anekdot bertujuan untuk menghiburkan pembaca dengan gurauan dan juga satira untuk pihak tertentu. Oleh itu, teks anekdot juga mempunyai mesej moral yang ditujukan kepada pembacanya.

memahami teks anekdot

Ciri khas

Teks anekdot adalah teks yang unik berbanding teks lain. Oleh itu, teks anekdot mempunyai ciri tersendiri, termasuk:

  1. Teks yang hampir dengan perumpamaan.
  2. Memaparkan watak yang sering dilihat.
  3. Mempunyai sifat humor.
  4. Mengandungi kritikan.
  5. Mengandungi mesej moral.

Struktur

Seperti beberapa teks lain, teks anekdot juga mempunyai struktur tertentu. Secara umum, teks anekdot mempunyai lima elemen asas yang mesti ada dalam teks, iaitu abstrak , orientasi , krisis , reaksi dan kod .

Abstrak

Bahagian abstrak adalah pengenalan yang mengandungi keterangan umum mengenai teks yang ditulis. Tujuannya adalah untuk membiarkan pembaca membayangkan terlebih dahulu apa isi teks itu.

Baca juga: 10+ Puisi perpisahan sekolah untuk sekolah rendah, menengah dan sekolah menengah

Orientasi

Setelah pembaca mempunyai gambaran keseluruhan teks yang akan disampaikan, pembaca akan disajikan dengan suatu peristiwa atau lebih yang akan menjadi masalah utama. Secara umum, bahagian orientasi juga merangkumi humor agar kejadian itu tidak dipandang serius.

Krisis

Acara yang dibentangkan di bahagian orientasi akan menghadapi masalah. Kemuncak masalah ini akan dijelaskan di bahagian krisis.

Tindak balas

Masalah yang berlaku akan diselesaikan di bahagian reaksi. Kadang kala, penyelesaian yang digunakan kelihatan unik dan menghiburkan. Selain itu, kritikan juga sering dimasukkan dalam bahagian reaksi.

Koda

Bahagian terakhir teks anekdot adalah kod. Secara umum, kod mengandungi mesej moral yang diperoleh dari cerita dalam teks anekdot.

Contoh Teks Anekdot

Berikut ini adalah contoh teks anekdot untuk memudahkan anda memahami.

Gadis Materialistik

contoh memahami anekdot

Pengambilan

Waktu rehat makan tengah hari hampir berakhir, untuk mengisi masa lapang yang singkat itu, Jono, Rian dan Agung berbual sambil membuka laman web dewasa yang tentunya memaparkan gambar wanita cantik dan seksi.

Orientasi

Namun, seolah-olah dia tidak dipengaruhi oleh rakan-rakannya, Aldi terus bekerja di komputernya.Rakan-rakannya mengusiknya.

Krisis

"Al, jangan sibuk bekerja, berikut banyak pemandangan yang indah, anda tahu, gadis cantik dan seksi". Mendengar pelawaan Jono, Aldi hanya menjawab "tidak mahu, saya tidak menyukainya".

Tindak balas

Rakan-rakannya bingung, Agung berkata, "bagaimana mungkin ada lelaki yang tidak menyukai gadis cantik?" Aldi tetap dengan pendiriannya, "Ya, saya tidak menyukainya kerana gadis cantik dan seksi tidak bagus untuk mata." Rakan-rakannya lebih keliru,

Koda

Aldi menambah, "itu tidak baik untuk mencari nafkah kerana kebanyakan gadis cantik dan seksi materialistik."

Baca juga: Proses Sintesis Protein - Definisi, Tahap dan Faedah [PENUH]

Itu semua perbincangan mengenai teks anekdot. Semoga perbincangan di atas dapat bermanfaat untuk anda semua.