Niat dan Prosedur Lengkap Mandi Wajib Selepas Menstruasi

niat mandi haid

Niat mandi wajib selepas haid adalah Nawaitul Ghusla Lifraf il Hadatsil Haidil Lillahi Ta'ala .


Menstruasi adalah darah yang keluar dari alat kelamin wanita kerana telur yang tidak disenyawakan oleh sel sperma. Terdapat penumpahan dinding rahim yang juga dipengaruhi oleh hormon progesteron dan estoteron.

Dalam kitaran hidup wanita, mereka mengalami haid biasa sebulan sekali. Ini normal kerana telur dihasilkan di organ pembiakan wanita. Keadaan haid ini berguna untuk menjaga kesihatan dinding rahim.

Umumnya, wanita mengalami haid selama seminggu dengan darah kotor. Ketika mengalami haid, seorang wanita dilarang melakukan solat wajib seperti solat lima waktu, puasa wajib, membaca Al-Quran. Ini adalah ketentuan yang sah dari Allah SWT.

Menstruasi adalah salah satu peristiwa hadast yang hebat. Oleh itu, setelah haid berakhir, seseorang harus menunaikan kewajiban suci hadis besar, iaitu dengan mandi wajib.

Hukum menunaikan mandi wajib selepas haid adalah bentuk fardhu ain. Jadi tidak sah untuk berdoa bagi seseorang yang telah selesai haidnya, tetapi tidak mandi wajib.

Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai niat dan prosedur lengkap untuk mandi wajib selepas haid.

Bacaan mengenai Niat Mandi Wajib selepas Menstruasi

Niat mandi wajib selepas haid

Setiap ibadah wajib, baik fardhu kifayah atau fardhu ain, wajib membaca niat. Seperti ibadah wajib yang lain, ketika mandi adalah wajib, wajib membaca niat mandi wajib. Berikut ini membaca niat mandi wajib.

نَوَيْتُ الْغُسْلَ لِرَفْعِ حَدَثِ الْحَيْضِ اِللهِ تَعَالَى

NawaitulGhuslaLifrafilHadatsilMenstruasiLillahiTa'ala

Maksudnya: " Saya berniat mandi untuk membersihkan hadis haid yang besar kerana Allah Ta'ala."

Prosedur Mandi Wajib

Sebagai bentuk ibadah, tentu saja, dalam melakukan mandi wajib, ada farduana atau rukun tertentu yang mesti dipenuhi.Jika rukun wajib ini tidak dipenuhi maka mandi wajib tidak sah. Sehingga orang masih dianggap berbudaya sehingga kegiatan tertentu dilarang.

Baca juga: Bacaan Niat dan Prosedur untuk Solat 5 Waktu (PENUH) - bersama dengan maknanya

Sheikh Salim bin Sumair Al-Hadlrami dalam bukunya Safînatun Najâ menyebutkan bahawa ada 2 (dua) perkara yang membentuk mandi besar, iaitu niat dan menyalurkan air ke seluruh badan. Dalam buku itu dia menulis:

فروض الغسل اثنان النية وتعميم البدن بالماء

Artinya: "Ada dua fardlu atau rukun mandi, iaitu niat dan menyalurkan air ke seluruh badan."

Imam al-Ghazali dalam bukunya Bidâyatul Hidayah menjelaskan secara terperinci tentang adab dan tatacara mandi wajib. Berikut adalah urutan prosedur untuk mandi besar.

1. Ambil air dan basuh tangan anda terlebih dahulu hingga tiga kali.

Tangan mesti dibersihkan tiga kali terlebih dahulu. Tambahan pula, tangan ini membantu membersihkan kotoran ke seluruh badan. Di dalam mazhab Syafi'i, niat mesti dilakukan bersamaan dengan air yang pertama kali dicurahkan ke badan. Pada masa inilah bacaan niat mandi wajib boleh dibacakan

2. Bersihkan semua kotoran atau najis yang masih melekat pada badan.

Sebelum mandi, anda mesti terlebih dahulu membersihkan kotoran yang melekat. Contohnya, ingin membuang air kecil atau buang air besar terlebih dahulu atau yang lain.

3. Wuduk

Melakukan wuduk berfungsi untuk membersihkan hadast kecil hingga selepas itu mandi wajib membersihkan hadast besar. Dalam melakukan mandi wajib, berwuduk sama seperti berwuduk ketika solat. Selesaikan dengan menyiram kedua-dua kaki.

4. Mulakan mandi wajib

Langkah pertama mandi wajib adalah mencuci kepala tiga kali berturut-turut.

5. Lumurkan bahagian badan

Siram bahagian kanan badan tiga kali, kemudian beralih ke bahagian kiri tiga kali. Kemudian gosokkan badan, depan dan belakang, tiga kali; serta membersihkan antara rambut dan janggut (jika anda memilikinya).

Pastikan air yang anda gunakan mengalir ke lipatan kulit dan akar rambut. Elakkan daripada menyentuh alat kelamin. Namun, jika disentuh, anda harus berwuduk semula. Di antara semua amalan ini, yang wajib adalah niat, membersihkan najis (jika ada), dan menuangkan air ke seluruh badan.

Baca juga: Doa Selepas Belajar: Bahasa Arab, Latin dan Maknanya

Selebihnya adalah muakkadah sunnah dengan kebajikan yang tidak boleh dipandang rendah. Orang-orang yang mengabaikan sunnah ini, kata Imam al-Ghazali, mengalami kerugian kerana sebenarnya amalan-amalan Sunnah ini memperbaiki kekurangan dalam amalan fardhu.

Ini adalah penjelasan mengenai niat dan prosedur lengkap untuk mandi wajib selepas haid. Semoga dapat bermanfaat untuk diamalkan ketika ingin mandi wajib selepas haid.