20+ Kisah Fairy Kanak-kanak Pendek Terbaik Sebelum Tidur

kisah dongeng

Kisah dongeng adalah kisah sederhana yang tidak benar-benar berlaku, contohnya peristiwa aneh pada zaman kuno dan berfungsi sebagai hiburan dan menyampaikan ajaran moral.


Sebagai ibu bapa, mereka harus mendidik anak-anak mereka dengan betul sehingga suatu hari mereka menjadi anak yang baik. Salah satu cara untuk mendidik anak-anak adalah dengan bercerita dengan mesej moral sehingga dapat menjadi pengajaran kepada anak-anak sebelum tidur. Salah satu kisah yang dapat diceritakan kepada anak-anak adalah kisah dongeng.

Kisah dongeng dimasukkan ke dalam karya sastera lama dalam bentuk yang dituturkan dari orang ke orang atau direkodkan sebagai tulisan. Cerita dongeng biasanya menceritakan peristiwa fiksyen atau khayalan.

Watak dalam dongeng juga boleh menjadi binatang atau makhluk fiksyen lain. Oleh itu, dongeng sering diminati di kalangan kanak-kanak kerana pada usia mereka kanak-kanak suka berkhayal tentang perkara-perkara menarik dan ajaib.

kisah dongeng

Walaupun dongeng termasuk dalam fiksyen, dongeng mempunyai mesej moral yang terkandung dalam cerita. Terdapat pelajaran penting yang terdapat dalam cerita dan diliputi dengan peristiwa yang menghiburkan.

Selain itu, kisah dongeng juga merangkumi cerita dengan perbincangan ringan atau dapat difahami dengan mudah oleh semua kumpulan. Aliran penulisan sangat pendek sehingga kisah dongeng dapat diselesaikan dalam satu bacaan. Jadi, dongeng boleh dijadikan bahan bacaan untuk menyuruh anak tidur.

Terdapat pelbagai jenis dongeng di pelbagai wilayah. Berikut adalah beberapa kisah dongeng yang sering diceritakan oleh orang ramai:

Dongeng: Penyu yang sombong

kisah dongeng penyu

Ada seekor kura-kura yang sombong dan merasa dirinya lebih layak terbang daripada berenang di perairan. Dia jengkel kerana mempunyai cengkerang keras yang membuat badannya terasa berat.

Dia kesal melihat rakan-rakannya berpuas hati dengan berenang. Ketika dia melihat burung bebas terbang di langit, kegelisahannya semakin meningkat.

Pada suatu hari, penyu ini memaksa seekor angsa untuk membantunya terbang. Angsa itu bersetuju. Dia menyarankan agar kura-kura memegang tongkat kayu yang akan dia angkat.

Oleh kerana tangan penyu agak lemah, ia menggunakan mulutnya yang lebih kuat. Dia akhirnya dapat terbang dan merasa bangga.

Melihat rakan-rakannya yang sedang berenang, dia ingin membanggakan. Dia lupa bahawa mulutnya harus digunakan untuk menggigit kayu. Dia jatuh dengan kuat. Nasib baik, dia selamat berkat cangkang yang pernah dibencinya.

Kisah dongeng: Burung Hantu dan Belalang

Pada suatu hari, terdapat sebatang pokok tua di mana hidupnya burung hantu yang pemarah dan garang. Terutama jika seseorang mengganggu tidurnya pada siang hari. Dan pada waktu malam, mereka bangun dengan suara mereka mencari serangga, katak, tikus, dan juga kumbang untuk dimakan.

Pada petang musim panas, burung hantu tidur dengan nyenyak di lubang pokok. Namun, tiba-tiba belalang sedang menyanyi. Burung hantu itu terganggu oleh hal ini dan meminta belalang untuk pergi dari situ.

"Hei, pergi dari belalang sebelahmu! Tidakkah anda mempunyai adab untuk mengganggu tidur orang tua? "

Namun, belalang itu menjawab dengan nada kasar bahawa dia juga mempunyai hak atas pokok itu. Sebenarnya, dia menyanyi dengan suara yang lebih kuat. Burung hantu itu menyedari bahawa berdebat tidak akan ada gunanya. Walaupun pada siang hari matanya masih rabun sehingga dia tidak dapat menghukum belalang.

Akhirnya, burung hantu memikirkan cara menghukum belalang. Dia juga memusingkan badannya ke lubang pokok dan berkata sangat ramah.

"Hai belalang, jika saya terus bangun saya pasti akan mendengar anda menyanyi. Anda tahu, tiada siapa yang mempunyai arak di sini. Sekiranya anda mahu, datang ke sini. Dengan memakan wain ini, suara anda akan seperti Apollo kerana ia dihantar dari Olympus ”.

Akhirnya, belalang terbawa oleh hasutan dan pujian burung hantu. Akhirnya dia melompat ke sarang dan kerana burung hantu dapat segera melihat belalang dengan matanya, belalang segera menerkam dan dimakan oleh burung hantu.

Pokok kehidupan

dongeng pokok kehidupan

Di sana tinggal seorang lelaki tua yang mempunyai empat orang anak. Dia mahu anak-anaknya tidak menjadi manusia yang terlalu cepat menilai sesuatu. Untuk itu, dia menyuruh mereka melihat pokok pir yang berada jauh dari rumah mereka.

Setiap anak diminta pergi pada musim yang berbeda, yaitu musim dingin, musim semi, musim panas, dan musim gugur. Ketika keempat-empatnya kembali, ayah bertanya apa yang mereka lihat.

Anak pertama mengatakan pokok itu kelihatan hodoh, telanjang, dan membengkok angin. Sebaliknya, anak kedua mengatakan bahawa pokok itu penuh dengan tunas dan kelihatan menjanjikan. Kemudian, anak ketiga mengatakan bahawa pokok itu dipenuhi dengan bunga wangi. Akhirnya, anak keempat mengatakan bahawa pokok itu mempunyai banyak buah yang kelihatan enak.

Bapa menjelaskan bahawa semua yang mereka lihat itu benar. Mereka masing-masing hanya melihat pokok itu dalam satu musim. Dia kemudian berkata, bahawa mereka tidak boleh menilai pohon, apalagi manusia, hanya dari satu sisi.

Rusa tikus dan buaya

dongeng rusa tikus dan buaya

Suatu hari, ada seekor rusa tikus duduk bersantai di bawah pokok. Dia mahu menghabiskan waktu petang dengan menikmati suasana hujan yang indah dan sejuk. Selepas beberapa ketika, perutnya menggeram. Ya, rusa tikus, yang dikatakan pandai, lapar. Dia berfikir untuk mendapatkan timun yang berada di seberang sungai. Tiba-tiba terdengar suara gemerik kuat dari dalam sungai. Ternyata buaya.

Rusa tikus yang pandai juga mempunyai idea bagus untuk menghilangkan rasa laparnya. Dia bangun dari tempat duduknya dan berjalan pantas menuju ke sungai untuk sampai ke buaya. "Selamat buaya petang, sudah makan?" Tanya rusa tikus berpura-pura Tetapi buaya itu tetap diam, nampaknya dia sedang nyenyak tidur sehingga dia tidak menjawab pertanyaan rusa tikus. Rusa tikus menghampiri. Sekarang jarak dari buaya hanya satu meter. "Hai bbaya, saya mempunyai banyak daging segar. Adakah anda sudah makan tengah hari? " Tanya rusa tetikus dengan suara terkuat. Buaya tiba-tiba mengibaskan ekornya di dalam air, dia terbangun dari tidurnya. "Apa yang salah? Anda hanya mengganggu tidur saya, "jawab buaya sedikit kesal. "Saya katakan, saya mempunyai banyak daging segar. Tapi saya malas memakannya.Anda tahu, saya tidak suka daging? Jadi saya berhasrat untuk memberi daging segar kepada anda dan rakan anda, "jawab rusa tikus biasa. "Adakah itu benar? Saya dan beberapa rakan saya belum makan tengah hari.

Hari ini ikan telah pergi ke suatu tempat, jadi kita tidak cukup makan, ”jawab buaya itu dengan gembira. "Kebetulan, anda tidak perlu risau tentang buaya yang kelaparan. Selagi anda mempunyai kawan baik seperti saya. Betul? Hehehe, ”kata rusa tikus sambil menunjukkan deretan gigi runcing. "Terima kasih rusa, hatimu sangat mulia. Sangat berbeza dengan apa yang dikatakan oleh rakan di luar sana. Mereka mengatakan bahawa anda licik dan suka memanfaatkan ketidaksabaran rakan anda untuk memenuhi semua cita-cita anda, ”jawab buaya yang tidak bersalah itu tanpa ragu. Mendengar itu, rusa tikus sebenarnya sedikit kesal. Namun, dia harus tetap tampan untuk mendapatkan banyak timun di seberang sungai. "Saya tidak boleh seburuk itu. Biarkanlah. Mereka belum mengenali saya, kerana setakat ini saya terlalu keren dan tidak peduli dengan omong kosong seperti itu.

Sekarang, panggil rakan anda, ”kata rusa tikus. Buaya itu tersenyum lega, akhirnya ada makan tengah hari hari ini. "Kawan, keluar. Kami makan tengah hari dengan daging segar yang sangat menggoda. Anda sangat lapar, kan? " Jerit buaya dengan suara yang sengaja diangkat sehingga rakan-rakannya cepat-cepat keluar. Tidak lama kemudian, 8 buaya lain keluar pada masa yang sama. Melihat kedatangan buaya itu, rusa tikus itu berkata, “mari kita berbaris rapi. Saya mempunyai banyak daging segar untuk anda ”. Mendengar itu, 9 buaya berbaris kemas di sungai. "Baiklah, saya akan menghitung jumlah anda, supaya daging yang saya kongsi dapat menjadi sama rata," tipu rusa tikus.

Rusa tikus melompat dengan gembira melewati 9 buaya dengan mengatakan "satu, dua, tiga, empat, lima, enam, tuju, lapan, dan sembilan" hingga akhirnya dia sampai di seberang sungai. 9 buaya berkata "di mana daging segar untuk makan tengah hari kami?". Rusa Tikus tertawa terbahak-bahak dan kemudian berkata, “Betapa bodohnya kalian, tidakkah saya membawa sepotong daging segar di tangan? Ini bermakna saya tidak mempunyai daging segar untuk makan tengah hari anda. Bagus, bagaimana anda boleh makan tanpa usaha? ”. 9 buaya itu juga merasa ditipu, salah seorang dari mereka berkata "Saya akan membayar semua perbuatan anda". Mouse Rusa pergi sambil berkata, “Terima kasih buaya bodoh, saya mengucapkan selamat tinggal kerana menjumpai banyak timun. I am sangat lapar".

Rusa dan harimau

kisah dongeng harimau

Suatu hari, seekor tikus sedang bermain di tengah hutan. Tikus Berkeliaran Menyanyi Dengan Ceria. Namun, kerana keseronokan bermain permainan, dia tidak menyedari dia berjalan terlalu jauh dari rumahnya.

Akhirnya, Mouse sedar, dia bermain jauh dari rumahnya. Tikus Segera Memutuskan Pulang Ke Rumah. Namun, kerana dia memasuki hutan terlalu jauh, dia juga tersesat.

Walau bagaimanapun, Ketika Tikus Menemui Jalannya. Bukan bahawa Dia Menemukan Jalan. Sebenarnya, ia tersesat di sarang harimau yang sedang tidur. Tikus sangat takut melihat harimau tidur dengan nyenyak. Dia segera memutuskan untuk mencari jalan keluar. Namun, kerana takut dan panik, dia malah berlari ke bahagian atas hidung harimau.

Harimau Bangun Dan Sangat Marah, Kerana Waktu Rehatnya Terganggu. Sangat marah, harimau itu menangkap tikus Malang dan meraihnya dengan kuku tajam.

Pada waktu yang sama, Kancil sedang menikmati minum di sungai yang tidak jauh dari tempat tikus. Rusa Tikus Mendengar Jeritan Ketakutan. Dia segera mencari di mana suaranya, dia sangat terkejut, melihat seekor tikus yang siap untuk dimangsa oleh harimau yang sangat besar. Kancil juga merasa sangat takut melihat harimau yang sangat besar. Namun, Hatinya Mahu Menolong Tikus. Akhirnya, Kancil Pun Berani Mendekati Mereka.

Rusa Tikus Dan Harimau Mendekati Rusa Tikus. Tikus sangat gembira melihat rusa tikus datang, dia sangat berharap agar rusa tikus dapat membantunya. Rusa Tikus Muncul Dengan Gaya Yang Sangat Bijaksana. Namun, dia berpura-pura tidak tahu apa yang berlaku. Kancil memberi salam kepada dua haiwan itu dengan segera.

'' Apa yang kalian lakukan? Nampaknya Saya Bermain, Bolehkah Saya Datang Bermain Bersama? '' Tanya Rusa Tikus.

Melihat Rusa Tikus, Harimau Terkejut.

`` Haha, Beraninya kamu datang ke sini? Kebetulan Perut Saya Sangat Lapar. " Kata Sang Harimau dengan Tegas.

`` Haha, Kenapa Harus Aku Takut Hai Harimau. Adakah Saya Takut kepada Anda? Hahaa, Saya Boleh Memukul Semua Haiwan Di Sini. Akulah Raja di hutan ini. '' Balas kelinci.

Harimau itu terkejut mendengar apa yang dikatakan oleh kelinci itu. Namun, dia berasa ingin tahu.

'' Apa Yang Kamu Sampaikan? '' Tanya Sang Harimau.

"Anda Tidak Percaya Saya? Sekiranya anda masih tidak mempercayainya, anda boleh menghidupkannya terus kepada penasihat saya. '' Balas rusa tetikus itu lagi.

"Penasihat? Haha, Di Mana Saya Boleh Menemui Penasihat Anda? '' Tanya Harimau yang Bermula Dengan Penasaran.

"Hai Harimau, Anda Berpura-pura Tidak Tahu Siapa Penasihat Saya? Yang Anda Pegang Sekarang, Dia Adalah Penasihat Kepercayaan Saya, Di Sini Dia Sangat Dihormati. Sekiranya Tidak Ada Yang Berlaku kepada-Nya, Saya Tidak Akan Memaafkan Harimau Anda!

Sang Harimau mula terpengaruh dengan kisah rusa tikus. Harimau Adalah Penduduk Baru Di Hutan Ini, Jadi Dia Tidak Tahu Mengenai Segala-galanya Di Hutan Ini. Termasuk Siapa Tuan Raja.

"Hai Tikus, Apa Yang Rusa Tikus Sampaikan? Dia adalah Raja di Hutan ini? '' Tanya harimau itu kepada tikus.

Tikus itu menyedari bahawa rusa tikus itu berbohong untuk menolongnya, dia juga mengikuti jalan cerita yang dibuat oleh rusa tikus itu.

'' Ya, benar, Rusa Tikus adalah raja di hutan ini. Dan saya adalah Penasihat Amanah Raja Hutan. Di Rusa Tikus Hutan Ini ditakuti dan Dihormati Oleh Semua Haiwan. Sekiranya Anda Masih Tidak Percaya. Anda Langsung Boleh Minta Haiwan Lain. '' Balas tetikus.

Mendengar jawapan dari tetikus, dia mula merasa takut. Namun, dia tidak menunjukkan rasa takut, kerana harimau adalah binatang yang perlu ditakuti, dia tidak mahu dikalahkan oleh binatang kecil seperti rusa tikus.

"Haha, saya tidak boleh mempercayai karut anda berdua! Di mana buktinya jika apa yang anda katakan itu benar, '' tanya harimau itu.

Kancil juga merasa bingung, bagaimana dia dapat membuktikan pembohongannya. Namun, kerana kepintarannya. Dia berusaha untuk tetap tenang di hadapan harimau, walaupun dia sebenarnya takut.

"Anda Masih Tidak Percaya? Bukti? Baiklah, beberapa hari yang lalu. Saya telah mengalahkan harimau besar seperti anda. Harimau Ini Sangat Tidak Sopan, Saya Masih Memegang Kepalanya Di Sebelah Sungai, Kerana Peringatan Kepada Haiwan Lain Tidak Mesti Tidak Sopan Di Hutan Ini. Sekiranya anda mahukan bukti, saya akan menunjukkan secara langsung. Namun, Setelah Saya Menunjukkan Anda, Anda Tidak Harus Menyesal. " Kata kelinci.

Harimau Takut. Namun, Dia Memaksa Dia Tidak Menunjukkan Ketakutannya.

`` Baiklah, di mana kamu akan menunjukkan Harimau Malang itu. Tetapi, jika anda menipu saya, anda berdua akan menjadi makan tengah hari saya! '' Kata harimau itu.

Mendengar Tembakau Harimau, Tikus Sangat Takut. Namun, dia percaya dengan kepandaian kelinci, rusa tikus mengedipkan tikus.

Rusa tikus segera membawa harimau ke tebing sungai di hutan. Mereka menuju ke perigi di tebing sungai. Telaga Sangat Gelap Dan Dalam. Namun, Kerana Pantulan Cahaya Matahari Yang Menjadikan Air Jernih Berkilau Seperti Cermin.

'' Kami telah sampai di perigi apa yang saya maksudkan. Sekarang Anda Dapat Membuktikannya Untuk Anda Sendiri, Anda Melihat sendiri di Sumur. '' Kata Si Kancil.

Harimau Rasa Penasaran. Namun, Hatinya Sangat Takut, Bahkan Dia Berani Meneliti Perigi. Kerana takut, dia hanya mengintip. Tetapi, dia sangat terkejut ketika membuka matanya dan melihat bahawa kepala harimau itu nyata. Nampaknya, apa yang dia katakan itu benar Kancil. Dia benar-benar adalah Raja Hutan. Kerana takut, dia segera melarikan diri. Dia segera berlari dengan cepat, kerana takut memakan rusa tikus.

Lihat, Harimau Berlari Dengan Pantas. Rusa tikus dan tikus ketawa dengan puas, mereka berjaya menipu harimau yang sombong itu.

Sebenarnya, Di Telaga Tidak Ada Yang Lain Dari Air Yang Sangat Jernih Seperti Kaca. Kerana kebodohan harimau, dia tidak menyedari bahawa kepala harimau di dalam sumur adalah bayangannya sendiri. Sekali lagi, Rusa Tikus Ditipu untuk menyelamatkan Tetikus Rakannya.

Asal Duyung

Pada zaman dahulu, tinggal sepasang suami isteri dan tiga anak mereka yang masih kecil. Pada suatu pagi, mereka makan nasi dan ikan. Masing-masing mendapat bahagian. Nampaknya, ikan itu tidak dimakan dan si suami memberi pesan kepada si isteri, "Isteriku, sediakan sisa ikan untuk makanan di kemudian hari".

Dia juga bersetuju dengan pesanan suaminya. Namun, pada waktu makan tengah hari, si bongsu tiba-tiba menangis dan meminta ikan yang disimpan untuk makan petang. Sementara suaminya masih di kebun. Dia juga memberi pemahaman kepada anak bahawa ikan itu adalah makanan ayah pada petang ini.

Namun, si bongsu menangis dengan bersungguh-sungguh. Akhirnya, dia memberikan sisa ikan itu kepada si bongsu dan tangisannya berhenti. Namun, setelah bekerja di kebun selama sehari, suami pulang kelaparan dan penat. Dia membayangkan bahawa dia akan makan ikan pada waktu petang. Dengan pantas, si isteri menghidangkan makanan untuk ayah.

Bagaimanapun, ayah saya tidak menemui sisa ikan pagi ini. Dia juga kelihatan masam di wajahnya. "Dia bertanya," Isteri saya, di mana ikan yang ditinggalkan pagi ini? ". Si isteri menjawab, "Maafkan saya, suami saya, semasa makan tengah hari kali ini, anak bongsu kami menangis dan merengek untuk dimakan ikan".

Daripada memahami perwatakan anaknya, suami itu marah. Sejak itu, si isteri terpaksa memancing di lautan. Tanpa belas kasihan suami berkata, "Anda jangan sekali-kali pulang tanpa mendapatkan banyak ikan dan bukannya ikan yang dimakan sebelumnya".

Baca juga: Fungsi Cukai Adalah: Fungsi, dan Jenis [LENGKAP]

Akhirnya, si isteri meninggalkan rasa sedih dan sakit hati dengan suaminya. Sangat sukar baginya untuk meninggalkan tiga anaknya, terutama yang termuda yang masih menyusu. Ibunya tidak pulang ke rumah sejak sekian lama, ketiga-tiga anaknya sangat merinduinya.

Akhirnya mereka mencari ibu mereka ke laut. Tetapi mustahil untuk mencari ibunya kerana tidak ada orang di sana. Namun, tiba-tiba si ibu datang dan menyusukan anak bongsunya. Dia juga memerintahkan ketiga-tiga anaknya pulang dan dia berjanji akan segera kembali.

Namun, kerana ibu tidak kembali, mereka mencari ibunya di laut. Akhirnya bertemu dengan sosok wanita separuh skala yang kemudian menyusukan anak bongsu. Namun, tiba-tiba nampak ada perubahan pada ibu mereka. Terdapat sisi pada separuh badannya.

Mereka juga berkata, "Kamu bukan ibu saya". Walaupun dia telah menjelaskan, mereka masih tidak mengaku sebagai ibu. Dan ketika mereka memanggil nama ibu mereka, yang muncul adalah wanita yang sama yang setengah bersisik. Akhirnya mereka meninggalkan laut kerana merasakan mereka tidak pernah menemui ibu mereka.

Cermin ajaib

Suatu ketika dahulu, ada seorang raja bernama Granada yang mencari seorang isteri. Dia juga mengadakan pertandingan. Sesiapa yang ingin menjadi isterinya, mesti melihat cermin sihir yang dapat menunjukkan kebaikan dan keburukan semasa hidup.

Wanita-wanita yang pada awalnya bersemangat untuk menjadi permaisuri segera tidak putus asa dengan syarat ini. Mereka bimbang dan malu bahawa semua orang akan mengetahui luka mereka.

Hanya ada seorang wanita yang berani menjadi sukarelawan. Dia adalah gembala yang berasal dari keluarga menengah rendah. Bukan kerana dia merasa tidak pernah berdosa. Tetapi menurutnya, setiap orang pasti melakukan kesalahan. Selagi anda mahu memperbaiki diri, semuanya boleh dimaafkan.

Tanpa ragu-ragu dan takut, dia melihat ke cermin. Setelah itu, raja mengatakan bahawa cermin itu sebenarnya hanyalah cermin biasa. Dia hanya mahu menguji keyakinan wanita yang berada di sana. Pada akhirnya, mereka berkahwin dan hidup bahagia selamanya.

The Striped, The Botd and The Blind

Terdapat tiga tokoh dari Bani Israel, iaitu yang bergaris, botak dan buta. Suatu hari, Allah hendak menguji mereka bertiga. Dia juga menghantar malaikat ke jalur. Akhirnya Malaikat bertanya, "Apa yang sebenarnya anda mahukan dalam hidup?"

"Penyakit saya sembuh dan akhirnya saya mempunyai kulit yang cantik sehingga tidak ada yang akan jijik ketika mereka melihat saya" jawab garis itu.

Akhirnya malaikat itu mengusap belang dan kecacatan itu segera hilang, berseri dan bersih. Kemudian, malaikat itu bertanya lagi, "Haiwan apa yang paling menyenangkan hati anda?" Jalur itu menjawab "Unta".

Kemudian malaikat itu memberikan unta yang sedang hamil dan berdoa "Semoga Allah memberkati apa yang kamu miliki" Setelah itu, malaikat itu datang kepada lelaki botak itu dan bertanya soalan yang sama, "Apa yang paling anda mahukan?" Lelaki botak itu menjawab, "Rambut cantik".

Kemudian, Malaikat itu mengusap kepala lelaki botak itu dan tiba-tiba kepalanya tumbuh rambut yang sangat cantik. Kemudian malaikat itu bertanya lagi, "Haiwan apa yang benar-benar menarik hati anda?". Dia menjawab "Lembu".

Akhirnya, malaikat itu memberikannya ketika hamil dan berkata "Semoga Allah memberkati harta yang anda miliki". Dan akhirnya, malaikat itu datang kepada orang buta itu dan bertanya, "Apa yang paling anda mahukan?" Orang buta itu menjawab, "Saya mahu dapat melihat ke belakang sehingga saya dapat melihat orang".

Malaikat itu akhirnya menggosok matanya dan dengan segera dia dapat melihatnya lagi. Malaikat itu melanjutkan, "Haiwan apa yang dapat membuatmu bahagia?". Orang buta itu menjawab, "Kambing". Malaikat itu juga memberikan kambing yang hamil dan mengucapkan selamat tinggal kepada orang buta itu.

Lama kelamaan, haiwan yang mereka kembangkan dan membiak dengan cepat serta sihat. Terdapat juga banyak kanak-kanak. Kemudian, Malaikat itu kembali kepada mereka untuk menguji dalam bentuk yang berbeza sesuai dengan perintah Allah.

Malaikat itu datang ke jalur itu dan berkata, “Saya orang miskin. Saya kehabisan peruntukan untuk perjalanan. Dan tidak ada yang menolongku selain kamu dan Allah. Kemudian bantu saya ”.

Garis itu menjawab, "Saya melakukan banyak pekerjaan dan saya tidak dapat memberikan apa-apa."

Malaikat itu berbunyi "Sepertinya aku kenal kamu. Anda adalah orang yang dulu mempunyai penyakit berjalur sehingga orang menjadi jijik oleh anda. Anda adalah orang miskin yang dibantu oleh Tuhan "

"Tidak, saya bukan orang miskin, saya mewarisi harta yang dimiliki oleh nenek moyang saya," kata belang itu.

Malaikat itu menjawab, "Sekiranya kamu mengatakan dusta, niscaya Allah akan menjadikan kamu kembali lagi seperti sebelumnya." Kemudian malaikat itu datang kepada lelaki botak itu dan meminta pertolongan seperti yang dia lakukan kepada yang bergaris itu. Namun, lelaki botak itu memberikan jawapan yang sama dan Malaikat juga memberikan pernyataan yang sama.

Setelah itu, Malaikat datang kepada orang terakhir, iaitu orang buta. Dia menyampaikan pertolongan serupa. Dan buta menjawab dengan tulus, "Sesungguhnya, saya adalah orang buta. Kemudian Allah kembali melihat saya. Oleh itu, ambil apa yang anda suka dan tinggalkan apa yang anda tidak suka. Kerana semua ini hanyalah simpanan dari Allah "

Akhirnya, malaikat itu tersenyum dan berkata, “Saya malaikat yang ingin menguji. Allah sangat senang dengan kamu dan sangat marah kepada kedua rakanmu "

Telur emas

Pada suatu ketika, ada seekor angsa yang dapat mengeluarkan telur emas setiap hari. Angsa itu dimiliki oleh seorang petani dan isterinya. Mereka dapat hidup dengan selesa dan sihat berkat telur ini.

Kemudahan ini bertahan lama. Tetapi suatu hari, idea tiba-tiba muncul kepada petani. "Mengapa saya perlu mendapatkan sebiji telur setiap hari? Mengapa saya tidak mengambilnya sekaligus dan menjadi kaya? " dia berfikir.

Isterinya nampaknya bersetuju dengan idea itu. Mereka juga menyembelih angsa dan membuka perutnya. Alangkah terkejutnya mereka ketika melihat perut hanya berisi daging dan darah. Tidak ada telur sama sekali, apalagi emas.

Mereka menangis tidak terkawal. Tidak ada sumber pendapatan yang stabil yang mereka boleh bergantung lagi. Mereka harus bekerja keras untuk memenuhi keperluan esok.

Beruang Lapar

Suatu hari di satu pinggir sungai, terdapat seekor beruang yang mempunyai badan yang sangat besar. Dia kebetulan mencari ikan untuk dimakan. Pada masa itu, ikan masih belum musim. Oleh itu, beruang harus menunggu sedikit lebih lama untuk menangkap ikan yang melompat di tebing sungai.

Pada waktu pagi beruang telah berusaha menangkap ikan yang kebetulan melompat keluar. Tetapi bukan seekor ikan yang berjaya dia dapatkan. Tetapi setelah menunggu cukup lama, dia juga berjaya menangkap ikan yang masih kecil.

Setelah ditangkap oleh beruang itu, ikan akhirnya menjerit kesakitan. Dia juga takut beruang besar. Kemudian, ikan kecil itu memandang beruang itu lalu berkata, "Wahai beruang, aku mohon kamu membiarkan aku pergi". Beruang itu menjawab "Mengapa saya harus melepaskan anda? Apa alasan anda? "

"Tidakkah kamu melihat bahawa aku masih sangat kecil. Saya boleh menyeluk gigi anda. Beritahu anda apa, lebih baik saya biarkan saya pergi ke sungai terlebih dahulu. Kemudian saya akan membesar menjadi ikan besar dalam beberapa bulan. Pada masa itu, anda juga dapat menangkap saya dan memakan saya untuk memenuhi selera anda, "kata ikan itu.

Kemudian, beruang itu menjawab, "Hai ikan kecil, tahukah anda mengapa saya menjadi beruang yang sangat besar?"

"Kenapa beruang?" Fish menjawab sambil menggelengkan kepalanya.

"Itu kerana saya tidak pernah menyerah walaupun sedikit. Kerana saya percaya bahawa keberuntungan yang sudah ada dalam genggaman saya walaupun kecil saya tidak pernah melepaskan dan membuangnya "balas beruang itu sambil tersenyum lebar.

"Ops" jerit ikan itu.

Kisah Raja dan Penyihir Pandai

Pada suatu malam, ada seorang raja yang terkejut dan terbangun dari tidurnya. Dia mengalami mimpi buruk. Sambil terengah-engah, dia memanggil belalang di kerajaan. Dia meminta bulubalang segera memanggil peramal istana.

Tidak lama kemudian, peramal datang dan menghadap raja secara langsung. Kemudian raja menceritakan mimpi yang dimilikinya.

"Saya bermimpi perkara-perkara pelik. Dalam mimpi, saya melihat semua gigi saya longgar. Adakah anda tahu apa itu peramal? "

"Paduka, saya minta maaf. Berdasarkan apa yang saya tahu setakat ini, mimpi pelik ini bermaksud bahawa akan ada nasib buruk yang menimpa anda. Pada pendapat saya, setiap gigi yang keluar bermaksud bahawa satu anggota keluarga mati. Dan jika semua gigi anda rontok, maknanya Tuanku mengalami bencana besar, iaitu semua anggota keluarga anda akan mati. "

Pertanda buruk yang disampaikan oleh peramal membuat raja merasa marah. Dan kerana itu, peramal akhirnya dihukum. Kemudian raja meminta bulubalang untuk mencari peramal lain. Kemudian datang seorang peramal baru. Setelah mendengar cerita dari raja, peramal baru itu hanya tersenyum.

"Paduka, dari apa yang saya tahu, impian anda bermaksud anda menjadi seseorang yang sangat beruntung kerana anda akan hidup di dunia ini lebih lama dengan semua ahli keluarga anda," kata peramal.

Mendengar apa yang dikatakan peramal kedua, raja gembira dengan senyuman yang tersebar di wajahnya. Raja sangat gembira dengan peramalnya.

"Anda memang peramal yang sangat pintar dan pintar. Sebagai hadiah untuk kebesaran anda, saya akan memberikan hadiah dalam bentuk lima keping emas khas untuk anda, "kata raja.

Akhirnya, pelihat kedua yang tentu saja pandai dan licik menerima hadiah dari satu-satunya dan dia sangat gembira.

Terdampar

Pada suatu hari, seorang lelaki mengalami kemalangan kapal dan terdampar di sebuah pulau yang tidak berpenghuni. Dia terus berdoa agar Tuhan menyelamatkannya. Setiap hari dia melihat ke laut terbuka menunggu pertolongan.

Hari-hari berlalu, yang dia harapkan tidak pernah datang. Untuk bertahan hidup, dia juga mencari makanan di hutan dan berusaha membina sebuah pondok sementara.

Tidak lama selepas pondok itu selesai, lelaki itu keluar mencari makanan. Betapa terkejutnya dia ketika kembali, api menyelimuti pondok itu sehingga hilang.

Dia kecewa dan putus asa. Suatu ketika dia merasa marah kerana menganggap Tuhan tidak lagi peduli padanya. Bosan menangis, dia tertidur di atas pasir.

Keesokan harinya, dia bangun untuk mendengar suara kapal yang menghampiri. Dia berasa lega dan bingung, bagaimana orang-orang itu menemuinya. Walaupun sudah lama dia mengundurkan diri, dia tidak mengharapkan bantuan yang akan datang.

Ternyata, orang-orang melihat kepulan asap dari pondok yang terbakar semalam. Lelaki itu menyedari bahawa apa yang dia anggap sebagai bencana adalah rahmat yang diberikan oleh Allah.

Orang bodoh dan keldai

Suatu hari, seorang ayah dan anak lelaki sedang berjalan sambil memimpin keldai mereka ke pasar. Mereka menemui seorang lelaki yang berkata, "Kamu bodoh, ada keldai mengapa kamu berjalan?" Oleh itu si ayah meminta anaknya menaiki keldai. Mereka meneruskan perjalanan.

Tidak lama kemudian, mereka bertemu lelaki lain lagi. Kali ini lelaki itu berkomentar, “Kamu pemuda pemalas. Mengapa dia senang menunggang keldai sedangkan ayahnya dibenarkan berjalan? " Akhirnya, si ayah meminta anaknya turun. Kini gilirannya menunggang keldai semasa anaknya berjalan.

Tidak jauh, mereka bertemu sekumpulan wanita yang saling berbisik, “Anak malang. Ayahnya menunggang keldai sambil berjalan. " Bingung dengan apa yang harus dilakukan, akhirnya si ayah mengajak anaknya menaiki haiwan kesayangannya.

Sekali lagi, mereka bertemu dengan penduduk setempat yang mengejek, "Bukankah kalian berdua malu membuat keldai malang itu menanggung tubuh besarmu?" Bapa dan anak lelaki turun. Setelah banyak berfikir, mereka akhirnya memutuskan untuk mengikat kaki keldai ke tiang. Mereka berdua kemudian meneruskan perjalanan sambil membawa tiang dan keldai.

Orang-orang yang lewat menertawakan kebodohan mereka. Tiba di jambatan, salah satu kaki keldai itu terikat dan menjadikannya gesper. Malangnya, keldai itu jatuh ke sungai dan akhirnya lemas. Bapa dan anak kehilangan keldai mereka selama-lamanya.

Raja Monyet Hutan

Suatu ketika di tengah padang belantara, terdengar suara singa yang menjadi raja hutan. Singa itu sedang dalam kesakitan kerana dia ditembak oleh salah seorang pemburu hutan. Mendengar kejadian ini, semua penduduk di hutan merasa gelisah kerana tidak lagi mempunyai raja. Satu-satunya raja yang mereka ada ditembak oleh pemburu.

Penduduk hutan akhirnya berkumpul untuk pemilihan raja hutan. Mereka juga mengadakan perbincangan untuk mencari raja hutan yang baru. Yang pertama dipilih ialah macan tutul. Namun, dia menolak dengan alasan bahawa dia melihat bahawa manusia takut dan lari.

Haiwan lain berkata, "jika macan tutul tidak bersedia, maka badak kerana badak itu sangat kuat"

Tetapi badak itu juga menolak "Saya tidak menginginkannya kerana saya mempunyai pandangan yang lemah sehingga saya sering memukul pokok"

Kemudian haiwan lain berkata "apa yang sesuai adalah gajah kerana badannya adalah yang terbesar"

"Tubuh saya mempunyai pergerakan yang sangat perlahan dan tidak dapat melawan," jawab gajah itu. Dia juga melanjutkan "Mungkin untuk hari ini dapat disiapkan terlebih dahulu dan bersambung esok"

Namun, ketika semua orang hendak bersurai, monyet itu berteriak "Bagaimana jika seorang lelaki dijadikan raja, dia sudah menembak singa itu"

Tupai menjawab "Tidak mungkin"

"Cuba perhatikan saya, bukankah saya sangat mirip dengan manusia? Maka saya adalah haiwan yang tepat untuk menjadi raja anda, "kata monyet itu.

Setelah berunding, akhirnya semua yang hadir bersetuju bahawa monyet yang menggantikan singa sebagai raja hutan. Dia juga menjadi raja hutan baru.

Namun, ketika mereka menjadi raja, kera mempunyai tingkah laku yang tidak layak menjadi raja. Dia hanya hidup dengan malas. Akhirnya semua binatang itu marah kepadanya. Akhirnya, pada suatu hari serigala membawa monyet itu ke tempat makan. Dan monyet itu bersetuju.

Akhirnya, monyet itu makan pelbagai hidangan yang ada di situ. Akhirnya, monyet itu ditangkap oleh perangkap dari manusia dan membuatnya jatuh ke dalam lubang di tanah. Ketika dia meminta pertolongan, tidak ada yang menolongnya kerana dia adalah raja yang bodoh dan tidak dapat melindungi rakyatnya. Akhirnya, dia ditinggalkan di dalam lubang.

Tikus pemakan besi

Suatu ketika dahulu, ada seorang saudagar kaya bernama Jveernadhana. Suatu hari kampungnya dilanda banjir kilat yang menyebabkan dia kehilangan hampir semua barangnya.

Jveernadhana memutuskan untuk mencuba nasib di tempat lain. Dia menjual semua baki asetnya untuk membayar hutang, kecuali sokongan besi besar yang diwarisi dari nenek moyangnya.

Kerana dia tidak dapat membawanya bergerak, Jveernadhana mempercayakan besi itu kepada rakannya, Janak. Dia mengatakan bahawa dia akan mengambilnya suatu hari apabila perniagaannya berjaya.

Beberapa tahun kemudian, perniagaan Jveernadhana berjaya. Dia juga memutuskan untuk kembali ke kampungnya dan mengunjungi Janak. Tetapi ketika Jveernadhana meminta besi itu dikembalikan, rakannya mengatakan bahawa besi itu telah dimakan oleh tikus. Janak sebenarnya ingin memiliki besi kerana dia tahu bahawa akan sangat mahal untuk dijual.

Walaupun dia tidak percaya bahawa tikus boleh makan besi, Jveernadhana berusaha untuk tetap tenang. Dia mengucapkan selamat tinggal dan meminta Janak untuk melupakan masalahnya.

Jveernadhana juga meminta Ramu, anak Janak, untuk ikut dengannya. Dia mengatakan bahawa dia mempunyai hadiah untuk Janak dan akan meninggalkannya dengan Ramu. Di rumah, Jveernadhana mengunci Ramu di sebuah bilik.

Janak, risau kerana anaknya tidak kembali, datang ke rumah Jveernadhana. Alangkah terkejutnya dia ketika Jveernadhana mengatakan bahawa anaknya telah dibawa oleh seekor burung gagak.

Tidak percaya, mereka bertengkar besar. Akhirnya kes ini dibawa ke mahkamah. Di hadapan hakim, Jveernadhana berkata, "Jika tikus dapat memakan besi saya, mengapa burung gagak tidak dapat mengambil anak Janak?"

Baca juga: Koleksi doa untuk orang yang sudah berkahwin dan pengantin baru [PENUH]

Mendengar ini, Janak bangun dan meminta maaf. Hakim juga meminta Janak mengembalikan besi Jveernadhana dan mendapatkan anaknya semula.

Rusa Tikus dan Siput

dongeng rusa tikus dan siput

Cerita di bawah mengisahkan tentang seekor rusa tikus yang sombong yang mengajak siput berlumba kerana siput mempunyai kebiasaan berjalan perlahan. Inilah kisah penuhnya.

Suatu ketika di hutan, ada seekor rusa tikus yang berkeliaran. Kemudian, dia tidak berjaga-jaga untuk menemui siput di tebing sungai. Rusa tikus yang sangat sombong menggoda tikus kerana siput hanya dapat berjalan dengan perlahan, sedangkan rusa tikus dapat berjalan sesuka hati.

Sangat sombong, akhirnya rusa tikus itu berkata kepada siput,

"Hei siput, kamu berani bersaing berlari denganku?" Kata rusa tikus dengan nada sombong dan dia tahu bahawa siput pasti akan menolak kerana tidak mungkin memukul rusa tikus.

Namun, apa yang berlaku tidak disangka-sangka, ternyata siput itu menerima cabaran rusa tikus. Akhirnya, mereka berdua membuat perjanjian dan memutuskan pada hari perlawanan mereka yang akan berlumba. Akhirnya, semua bersetuju dan rusa tikus tidak sabar menunggu hari D ketika pertandingan diadakan.

Sementara menunggu hari perlumbaan, siput akhirnya mengatur strategi. Siput mengajak rakan siput lain untuk berkumpul dan menceritakan tentang cabaran rusa tikus yang mengundang perlumbaan berlari dengan sombong dan sombong. Akhirnya, mereka membincangkan sesuatu untuk berjaya dalam pertandingan tersebut.

Strateginya adalah, di sepanjang tebing sungai, siput harus berbaris rapi dan ketika rusa tikus memanggil, yang ada di tebing harus menjawab rusa tikus. Dan seterusnya sehingga anda sampai ke garisan penamat.

Akhirnya, saat yang dinantikannya tiba. Hampir semua penghuni hutan datang untuk menyaksikan pertandingan lumba antara rusa tikus dan siput. Kedua-dua mereka bersedia untuk berdiri bersama di garisan permulaan dan perlumbaan sudah siap untuk dimulakan.

Pemimpin perlumbaan itu bertanya kepada mereka berdua "adakah anda sudah bersedia?" .

Kedua-dua mereka menjawab "Sedia". Maka ketua perlumbaan itu berkata "Mulakan!".

Mereka berdua berlari secara spontan. Dan rusa tikus itu berlari segera menggunakan kekuatan penuhnya. Dan setelah berjalan jauh, rusa tikus merasa letih. Nafasnya mula terengah-engah dan tersentak. Dia juga berhenti di jalan sambil memanggil siput.

"Masukkan siput" kata rusa tikus.

"Ya saya di sini" jawab siput sambil berjalan perlahan di hadapan rusa tikus.

Rusa tikus terkejut kerana siput berada tepat di hadapannya. Dia juga tidak berehat dan segera berlari sekuat mungkin. Dia juga merasa sangat letih dan mula dahaga. Nafasnya seolah-olah habis dan terengah-engah. Pada masa itu, dia kembali memanggil siput.

Pada masa itu, rusa tikus menyangka bahawa siput masih di belakangnya. Walaupun ternyata siput sudah ada di hadapannya. Siput puh menjawab mengikut strategi yang telah diatur sebelumnya. Melihat ini, akhirnya rusa tikus itu berlari lagi. Sehingga akhirnya dia merasa sangat letih dan tidak kuat lagi. Akibatnya, dia menyerah pada siput.

Semua penghuni hutan terkejut kerana rusa tikus dapat menghasilkan siput.

Boy Shepherd dan Serigala

dongeng pengembala domba dan serigala

Pada zaman dahulu, tinggal seorang budak gembala di sebuah kampung. Setiap hari dia bertugas menjaga domba tuannya di dekat hutan.

Kerana dia terus melakukan aktiviti yang sama, dia merasa bosan. Suatu hari, dia terpikir untuk mengerjakan orang kampung sebagai hiburan. Dia berlari ke arah desa sambil menjerit ketakutan, “Ada serigala! Ada serigala! "

Seperti yang dijangkakan, penduduk setempat berlari ke arah pinggir hutan untuk menyingkirkan serigala. Tetapi ketika dia sampai di sana, sama sekali tidak ada serigala. Sebaliknya, lelaki gembala itu ketawa terbahak-bahak. Sadarilah mereka apabila mereka telah ditipu.

Beberapa hari kemudian, budak itu menjerit meminta tolong lagi. Sekali lagi penduduk kampung berlari ke pinggir hutan. Namun, mereka ditipu kali kedua. Mereka pulang mengomel.

Suatu hari pada waktu petang, tiba-tiba seekor serigala nyata muncul dari hutan. Kanak-kanak itu menjerit ketakutan meminta pertolongan. Tetapi kali ini, penduduk kampung tidak mahu mempercayainya.

Serigala dengan bebas membunuh dan memakan biri-biri yang ada di sana. Sementara itu, budak lelaki itu hanya dapat menonton dari kejauhan dan bingung tentang apa yang harus dikatakan kepada tuan.

Tupai yang sombong

Di hutan, Tupai adalah haiwan yang sangat terkenal kerana kesombongannya. Dia selalu menunjukkan ketangkasannya ketika melompat. Setiap kali bertemu dengan haiwan lain, dia selalu mengejek mereka.

"Hai kalian, saya sangat mencintaimu melihat kamu berjalan-jalan dalam cuaca seperti ini." Kata Tupai sambil ketawa.

Suatu hari, Kura-Kura dan Kancil sedang bermain menangkap bola. Kerana Kancil sangat bersemangat, bola yang dilemparkannya tertangkap sehingga daun pohon tepat di sebelahnya. Namun, mereka berdua keliru tentang cara mengambil bola.

'' Hahaa, betapa miskinnya kamu! '' Kata si tupai

Tiba-tiba tupai keluar dari belakang pokok dan melompat dengan gembira dari satu pokok ke pokok yang lain. Dia juga mengambil bola yang tersangkut di daun.

"Tupai, cepat dan buang bola kami." Seru Kura-kura.

`` Hahaa, tidak! Makanlah, jangan menjadi binatang yang hanya dapat berjalan dan belajar menganak pohon dan melompat-lompat sebentar! '' Kata tupai dengan bangga.

Kancil dan Kura-Kura hanya menatap tupai yang melompat-lompat sana-sini. Tupai melemparkan bola ke arah pokok di hadapannya. Oleh itu, bola melambung ke arahnya. Selain itu, tupai dapat menangkapnya lagi. Berulang kali dia melakukan perkara yang sama dengan bola.

"Sudahlah Turtle, lebih baik kita pulang. Biarkan dia bermain dan bersenang-senang sendirian dengan bola, '' kata Kancil.

Akhirnya, Kura-Kura bersetuju dengan Rusa Tikus.

'' Baiklah Tupai, anda sepertinya menyukai bola kami. Sekarang anda boleh memilikinya. Kami akan pulang, kami bosan bermain seharian. '' Seru Mouse Rusa.

Sementara tupai terkejut mendengar kelinci menjerit dan hilang tumpuannya hilang. Sehingga dia tergelincir batang pokok hingga jatuh, sangat malang dia jatuh ke lopak kental akibat hujan malam tadi.

"Byyyyur!"

Akhirnya, tupai jatuh ke lopak dan bola yang dipegangnya diambil oleh penyu dan kelinci. Sementara itu, Kura-Kura-Kura dan Kancil (Kancil) tidak dapat menahan diri dari ketawa melihat badan tupai yang dipenuhi lumpur

"Hahaa, sayang sekali Tupai. kami ketawa kerana saya melihat kelakuan anda. Anda terlalu bangga kerana anda mempunyai kemampuan untuk melompat tetapi sekarang, anda juga jath. '' Kata Mouse Rusa sambil ketawa.

'' Itu adalah hasil Cil bagi orang yang selalu berbangga dengan diri mereka sendiri. Tupai pasti akan merasa malu kerana mereka pernah mengalami kejadian ini, '' tambah kura-kura itu.

Mendengar ejekan dari Kancil dan Kura-Kura, Tupai sangat kesal. Namun, apa yang mereka katakan itu benar. Dia juga berjanji untuk tidak bertindak sombong lagi.

Akhirnya, Tupai pulang ke rumah menahan malu. Dia tidak sombong lagi. Sebenarnya, dia malu untuk meninggalkan rumahnya. Dia menyedari bahawa keangkuhannya telah menyakiti dirinya sendiri dan membuatnya tidak senang dengan binatang lain.

Badak, Cacing dan Katak

Musim kering yang panjang telah datang berbulan-bulan. sementara itu hujan belum menunjukkan tanda-tanda turun. Sesiapa sahaja akan terseksa. terutamanya penduduk paya. Lompatan Kodi Frog tidak tangkas seperti biasa. Cica the Worm juga separuh mati menggali tanah. semua orang lambat, dan yang paling terseksa adalah Bidi the Badak! kerana kulitnya tebal, ia mesti direndam dalam air agar suhu badannya tidak terlalu panas.

Walaupun begitu, mereka tidak mempunyai sebarang keluhan. Kerana semua orang memahami hal yang sama, yang lain harus sama terseksa. Sebagai pemimpin di kawasan paya, Bidi Badak risau akan nasib rakan-rakannya. Oleh itu, Bidi Badak mula risau mencari kolam baru.

Tanpa diketahui oleh penduduk paya lain, dia mengikuti pinggir hutan jauh dari paya.

"Hai, awak tahu di mana Bidi? Hari ini adalah jadual saya untuk makan kutu dan membersihkan kulit.

"Tanya Wren kepada Cica Cacing dan Kodi Kodok, yang kebetulan tinggal tidak jauh dari kolam Bidi.

“Kwookkk! Saya tidak tahu, "jawab Kodi Kodok." Sejak fajar Bidi tidak berada di kolam. "

"Hah? Dari subuh? Di mana pendapat anda? "

"Saya tidak tahu, tetapi jika anda memperhatikan, akhir-akhir ini dia kelihatan gugup."

Jawapan Worms Cica. "Mungkin kerana air paya mulai menyusut. Tidak juga separuh dari lutut Bidi! "

"Mungkin dia mencari rawa baru dan meninggalkan kita!"

"Ishhh .. Bidi adalah pemimpin yang bertanggungjawab, anda tahu! Dia tidak boleh meninggalkan kita. "

“Bidiiiii !!!! Awak kat mana? " Semua penduduk paya sibuk mencarinya.

Menjelang petang, Bidi muncul lagi di kolam. Seketika, semua rakannya bertanya.

"Maaf kerana membimbangkan anda semua, saya mencari paya dengan lebih banyak air," kata Bidi.

“Kwookkk..anda tidak akan meninggalkan kami ke tempat baru, Bidi?” Kodo Kodok risau.

"Tidak, saya akan mencari paya dengan banyak air untuk kita semua. Tetapi saya rasa tidak ada paya yang lebih selesa daripada tempat kita."

“Cippp..Cippp..itu benar! Duh, kami fikir anda akan meninggalkan kami ... "

"Ya ampun, saya bimbangkan awak! Sudah lama saya tidak melihat Kodi melompat dan berenang dengan gembira, Cica Cacing juga kelihatan letih menggali tanah, kan? "

"Ah, sangat baik anda memikirkan kami. Tetapi, kami juga percaya kulit anda juga memerlukan air, bukan?" Tanya tema lain.

Bidi hanya tersenyum lebar, menunjukkan giginya yang gemuk.

"Musim kemarau kali ini sungguh buruk, kawan-kawan .." Tiba-tiba Gala Gajah muncul dari sebalik semak. "Seharusnya hujan pada pertengahan bulan ini"

"Eh, bagaimana jika kita hanya menambah air paya ini?" Cadangan Bidi adalah spongy. “Sebelumnya, ketika saya berjalan, saya melewati air sungai di kaki bukit. Di sana, air masih mengalir walaupun tidak secepat yang biasa. "

"Anda juga boleh mempunyai idea anda! Tetapi, bagaimana anda membawa air, ya? " Cacing cacing membayangkan jarak. "Eh, Gala ... tidak lama. Boleh berjimat.

"Wow, tetapi jika hanya Gala yang membawa air, kapan akan penuh?" kata Kodi Frog.

"Ya tidak! Kita mesti bekerjasama! " kata Cica Worm lagi.

"Tetapi, saya kecil, bagaimana saya dapat membawa banyak air?" tanya Kodi lagi.

"Mari kita pergi ke rumah Tuan Beyu! Pencukur tukang kayu !.

Dia suka menyimpan peralatan terpakai! Siapa tahu jika dia mempunyai periuk, baldi, atau apa sahaja yang boleh menyimpan air. " jerit Joli Wren secara tiba-tiba.Kawan-kawannya bersetuju.

Dari rumah Pak Beyu, mereka dibekalkan dengan beberapa periuk bekas yang telah ditambal, dan baldi yang cukup besar untuk menampung air. Wah, Tuan Beyu memang pandai membaik pulih peralatan.

Kumpulan rawa telah berbondong-bondong ke sungai di kaki bukit. Joli dan beberapa temanya meraup air ke dalam baldi dengan daun. perlahan tetapi pasti, baldi dan kuali mula diisi dengan air. Gala menyedut air sebanyak mungkin, lalu dia membawa periuk berisi air. Baldi di punggung Bidi perlahan-lahan mula diisi. Beberapa kali mereka bersama-sama berulang-alik membawa air di antara sungai dan paya sehingga ada cukup air untuk beberapa waktu yang akan datang.

Setelah seharian mengisi rawa, Bidi dan rakan-rakannya berehat dan menikmati hasil kerjasama mereka. Kodi melompat dan berenang dengan sangat gembira. Cica mula menggali tanah dengan lebih mudah. Bidi berendam dengan santai sementara Joli dapat berkicau dengan gembira kerana dia dapat memakan kutu di kulit Bidi dengan tenang.

Semua orang gembira, masalah air paya dapat ditangani bersama dan penduduk paya dapat menyebarkannya dengan gembira.

Rawa Pening

kisah dongeng paya pening

Kisah ini bermula ketika seorang wanita bernama Endang Sawitri hamil dan melahirkan seekor naga. Anehnya, naga yang kemudian diberi nama Baru Klinting boleh bercakap seperti manusia.

Semasa remaja, Baru Klinting mula bertanya tentang keberadaan ayahnya. Ibu itu juga mengatakan bahawa dia sebenarnya adalah anak Ki Hajar Salokantara yang dipenjarakan di sebuah gua. Endang juga memintanya berjumpa dengan ayahnya.

Dia memberikan Baru Klinting dengan Klintingan (sejenis loceng) dari Salokantara sebagai bukti bahawa mereka memang ayah dan anak. Sesampai di sana, Salokantara mengemukakan satu syarat lagi sebagai bukti. Yaitu untuk Baru Klinting terbang di sekitar Gunung Telomoyo.

Barulah Klinting berjaya menjalankan tugasnya. Salokantara juga mengakui bahawa dia memang daging dan darahnya. Kemudian, Salokantara memerintahkan Baru Klinting untuk bermeditasi di hutan.

Pada masa yang sama, penduduk Desa Pathok di sekitar hutan sedang memburu haiwan untuk sedekah ke bumi. Tidak menemui haiwan, mereka akhirnya membunuh dan mencacatkan badan Baru Klinting.

Semasa pesta berlangsung, seorang anak kecil yang kotor dan terluka tiba, yang sebenarnya adalah penjelmaan Baru Klinting. Dia mengaku bahawa dia kelaparan dan memohon diberi makan oleh penduduk setempat.

Malangnya, mereka malah mengabaikannya dan mengusirnya dengan kasar. Hanya ketika Klinting yang patah hati pergi ke rumah seorang janda tua yang ternyata bersedia memperlakukannya dengan baik, bahkan untuk memberinya makan.

Setelah makan, dia memerintahkan wanita itu untuk menyiapkan mortar dan menunggangnya ketika ada suara gemuruh. Barulah Klinting kembali ke pesta tersebut. Dia mengadakan pertandingan dan mencabar penduduk untuk membuang tongkat yang tersangkut di tanah.

Telah meremehkannya, nampaknya tidak ada seorang pun penduduk yang berjaya melakukannya. Setelah semua orang menyerah, Baru Klinting dengan mudah mengeluarkan tongkat itu.

Ternyata, dari bekas yang tersangkut di tongkat, air muncul yang semakin cepat dan cepat. Penduduk kampung tenggelam di rawa yang kini dikenali sebagai Rawa Pening. Hanya ada seorang penduduk yang selamat, iaitu janda tua yang baik kepada Baru Klinting.

Kerbau dan Lembu

dongeng lembu dan kerbau

Suatu ketika dahulu, ada kerbau dan lembu yang ramah. Lembu mempunyai kulit hitam kecoklatan sementara kerbau berwarna putih. Suatu hari, seorang pendatang baru datang ke padang rumput, dia adalah lembu dengan tanduk runcing. Dia kelihatan sangat tampan dan membuat wanita cantik kagum dengannya.

Berita mengenai lembu gagah ini tersebar dengan sangat cepat. Dia juga menjadi prima donna. Lembu yang berwarna hitam kecoklatan itu tidak begitu peduli. Namun, karbau sebenarnya merasa cemburu dan cemburu pada lembu jantan itu.

Dia berkata, "Apa yang hebat dari dia? Saya juga mempunyai tanduk besar dan runcing. Badan juga kacak. Cuma warna kulitnya berbeza. Sekiranya kulit saya hitam, saya akan lebih jantan daripada lembu jantan ”.

Dia juga mempunyai idea untuk menukar warna kulitnya. Dia juga datang ke lembu yang berendam di sungai. Dia juga menggoda lembu itu sehingga dia menukar kulitnya. Namun, lembu itu masih enggan kerana dia bersyukur atas nikmat Tuhan.

Kerbau masih memujuk lembu dan meminta-minta atas nama persahabatan. Lembu itu akhirnya kasihan dan sanggup menukar warna kulit. Namun, lembu itu memberi syarat bahawa setelah bertukar, kerbau mesti bersyukur dengan apa yang dia ada. Tanpa berfikir, kerbau akhirnya bersetuju.

Akhirnya mereka menukar kulit, tetapi ternyata kulit lembu terlalu kecil dan sempit untuk kerbau besar. Supaya pakaian terasa ketat. Sementara kulit kerbau dipakai oleh lembu yang besar. Kerana mereka merasa tidak selesa dengan kulit, kerbau kembali mengajak lembu untuk bertukar. Namun, lembu itu tidak mahu.

Akhirnya, kerbau merengek kepada lembu untuk menukar kulit di mana sahaja mereka bertemu. Namun, lembu yang masih tidak mahu bertukar. Akhirnya, kerbau itu menyesal kerana tidak bersyukur dengan apa yang dia dapat dari Tuhannya. Walaupun ia adalah yang terbaik untuknya.


Demikianlah contoh kisah dongeng, semoga bermanfaat dan menghiburkan.