Lokasi dan Kesan Dunia Astronomi

Lokasi Dunia astronomi adalah antara 6 LU - 11 LS dan 95 BT - 141 BT. Di lokasi astronomi ini, terdapat Pulau Weh di wilayah paling utara Dunia, dan Pulau Roti di wilayah paling selatan di Dunia.

Dunia adalah negara kepulauan yang kaya dengan pelbagai jenis sumber semula jadi yang melimpah. Ini disokong oleh faktor iklim tropika yang ada di Dunia. Faktor iklim tropika disebabkan oleh tidak lain dari lokasi Dunia di planet bumi ini.

Dalam sains geografi, lokasi Dunia dijelaskan berdasarkan lokasi astronomi dan lokasi geografinya. Lokasi astronomi adalah lokasi yang menggunakan standard garis lintang dan garis bujur dunia yang standard. Sementara lokasi geografi diambil berdasarkan keadaan semula jadi Dunia.

Mengenai lokasi astronomi, berikut adalah penjelasan lengkap bersama dengan kesan yang disebabkan oleh lokasi astronomi ini.

Lokasi Dunia Astronomi

Definisi lokasi astronomi adalah lokasi suatu kawasan berdasarkan kedudukan garis lintang dan garis bujur.

Lintang adalah garis khayalan yang dibentuk untuk menandakan lokasi di bumi mengenai khatulistiwa (garis tengah bumi antara dua paksi utara dan selatan). Lintang terdiri daripada latitud utara (LU) dan latitud selatan (LS).

Sementara itu, garis bujur adalah garis khayalan yang dilukis dari kutub utara ke kutub selatan. Sesuai dengan perjanjian antarabangsa, garis bujur dibezakan sebagai garis bujur timur (BT) yang merangkumi timur Greenwich, dan garis bujur barat (BB) dengan kawasan di sebelah barat Greenwich.

Berdasarkan penjelasan ini, lokasi Dunia astronomi adalah antara 6 Lintang Utara - 11 Lintang Selatan dan 95 Bujur Timur - 141 Bujur Timur. Di lokasi astronomi ini, terdapat Pulau Weh di wilayah paling utara Dunia, dan Pulau Roti di wilayah paling selatan di Dunia.

Baca juga: Budaya adalah - Definisi, Fungsi, Karakteristik dan Contoh (LENGKAP)

Kesan Kedudukan Dunia Astronomi

Dunia adalah negara tropika kerana terletak di sekitar khatulistiwa. Ini tentunya memberi kesan kepada beberapa peristiwa yang berlaku di Dunia.

Kesan Umum

Secara amnya, lokasi astronomi Dunia mempunyai kesan berikut:

 • Ia mendapat cahaya matahari sepanjang tahun
 • Tidak mempunyai musim sejuk yang menyusahkan
 • Terdapat banyak hutan hujan tropika. Hutan hujan tropika adalah kumpulan hutan yang khas dari iklim tropika. Hutan hujan tropika adalah penyumbang oksigen terbesar di dunia, dan Dunia adalah salah satu daripadanya.
 • Mempunyai pelbagai jenis flora dan fauna. Kerana lokasinya yang astronomi, World, yang merupakan sebahagian dari iklim tropika, mempunyai kepelbagaian flora dan fauna yang sangat pelbagai dan terlindung.
 • Tanah pertanian yang subur. Berada di khatulistiwa, dan mempunyai iklim tropika, tidak bermaksud Dunia mempunyai tanah yang cenderung subur dan juga mudah diusahakan.
 • Mempunyai produk pertanian dan perladangan yang dapat membantu ekonomi negara. Ini adalah kesan dari tanah pertanian yang subur. Dengan tanah pertanian yang subur ini, hasil pertanian dan juga ladang dari Dunia akan memberikan hasil yang sangat baik.
 • Menjadi salah satu lokasi pelancongan yang popular

Kesan Latitud

Terletak di garis lintang 6 N - 11 Lintang Selatan memberi kesan kepada Dunia, termasuk yang berikut.

 • Iklim tropika kerana terletak di garis lintang rendah
 • Suhu udara cenderung panas hingga panas
 • Hujan agak tinggi
 • Kelembapan tinggi

Kesan Longitud

lokasi astronomi Dunia

Terletak di lokasi garis bujur 95 garis bujur timur - 141 garis bujur timur menyebabkan dunia berada di hemisfera timur.

Di samping itu, lokasi garis bujur mempunyai kesan perbezaan masa setiap kawasan di Dunia. Berikut ini adalah pembahagian masa di Dunia yang merangkumi Waktu Timur (WIT), Waktu Tengah (WITA), dan Waktu Barat (WIB).

Baca juga: Set lengkap formula dan contoh penukaran suhu

a. Waktu Dunia Barat (WIB)

Kawasan yang berada di bahagian barat Dunia mempunyai perbezaan waktu +7 berbanding GMT ( Greenwich Mean Time) . Kawasannya meliputi Sumatera, Jawa, Madura, Kalimantan Barat, Kalimantan Tengah dan pulau-pulau kecil di sekitarnya.

b. Waktu Dunia Tengah (WITA)

Wilayah Dunia Tengah mempunyai perbezaan waktu +8 berbanding GMT ( Greenwich Mean Time) . Kawasannya merangkumi Bali, Nusa Landmark, Kalimantan Selatan, Kalimantan Timur, Pulau Sulawesi dan pulau-pulau kecil di sekitarnya.

c. Waktu Dunia Timur (WIT)

Dunia Timur mempunyai perbezaan masa +9 berbanding GMT ( Greenwich Mean Time) . Kawasannya meliputi Kepulauan Maluku, Papua, Papua Barat, dan pulau-pulau kecil di sekitarnya.


Demikian penjelasan mengenai lokasi Dunia astronomi dan kesannya. Semoga ini bermanfaat.