Suhu ialah - Definisi, Jenis, Faktor dan Alat Pengukuran

suhu adalah

suhu adalah kuantiti yang menyatakan tahap kepanasan atau kesejukan suatu objek.

Anda mungkin sudah biasa apabila mendengar istilah " suhu " atau suhu. Sejak sekolah rendah, kami diperkenalkan dengan parameter fizikal yang disebut suhu.

Biasanya, kebanyakan orang masih menggunakan deria sentuhan untuk merasakan panas. Seperti ketika seseorang mengalami demam dan kemudian dia terasa panas di dahi.

Namun, tidak semua indera manusia mempunyai persamaan antara satu sama lain. Oleh itu, parameter suhu menggambarkan dengan tepat betapa panas atau sejuknya objek. Untuk lebih jelasnya, mari lihat lebih banyak pada suhu.

Definisi suhu

"Suhu adalah kuantiti yang menyatakan sejauh mana objek itu panas atau sejuk."

Pada asasnya, suhu digunakan untuk menyatakan tahap panas objek dengan tepat. Untuk mengukur suhu, kita memerlukan alat ukur yang disebut termometer . Dengan menggunakan termometer, kita dapat mengetahui suhu objek dengan tepat.

Anggaplah kita mengukur berapa suhu ketika air mendidih atau kita ingin tahu berapa suhu ketika udara di pagi hari. Kita hanya perlu menggunakan termometer dan membaca skala. Skala ini menunjukkan tahap panas atau sejuk objek atau persekitaran yang kita ukur.

Jenis Skala Suhu

Terdapat beberapa jenis bacaan suhu di kawasan yang berlainan. Seperti di Dunia sendiri, orang umumnya menggunakan skala Celsius untuk menggambarkan suhu.

Walau bagaimanapun, di beberapa kawasan seperti Amerika Syarikat menggunakan timbangan lain seperti fahrenheit untuk menggambarkan suhu. Di samping itu, masih terdapat beberapa jenis skala lain untuk menggambarkan parameter suhu. Timbangan ini adalah:

  • Kelvin

Skala Kelvin adalah skala yang digunakan dalam unit standard antarabangsa untuk parameter suhu.

Skala ini ditemui oleh seorang ahli fizik bernama First Baron Kelvin pada akhir abad ke-18. Pada asasnya, skala Kelvin mempunyai penanda aras dalam menentukan suhu sifar mutlak atau 0 K.

  • Celsius

Di Dunia, skala Celsius adalah unit yang sering digunakan untuk menentukan parameter suhu.

Baca juga: Jenis Penyelidikan - Penjelasan dan Contohnya

Skala Celsius ditemui oleh ahli astronomi bernama Anders Celsius pada abad ke-17. Pada asasnya, skala Celsius dirancang supaya titik beku air berada pada 0 ° C dan titik didih air adalah 100 ° C pada tekanan atmosfera standard.

  • Rayu

Skala Reamur ditemui oleh saintis Perancis bernama René Antoine Ferchault de Réaumur pada abad ke-17.

Pada asasnya, skala ini serupa dengan skala Celsius yang dirancang berdasarkan titik beku dan didih air pada tekanan atmosfera standard. Walau bagaimanapun, skala Reamur mempunyai nilai yang berbeza di mana titik beku air berada pada 0 ° R dan titik didih air pada 80 ° R.

  • Fahrenheit

Skala Fahrenheit adalah skala suhu yang ditemui oleh seorang saintis Jerman bernama Gabriel Fahrenheit.

Pada skala ini, titik beku air mempunyai nilai 32 ° F sementara titik didih air ialah 212 ° F. Negatif 40 ° F adalah sama dengan skala cecius di mana -40 ° F = -40 ° C.

Faktor-faktor yang Mempengaruhi Suhu Permukaan Bumi

Faktor-faktor yang mempengaruhi suhu di permukaan bumi adalah: panjang sinaran matahari, sudut kejadian matahari, pelepasan permukaan bumi, jumlah awan, dan perbezaan garis lintang (Murtianto, 2008).

Selain itu, suhu permukaan laut dipengaruhi oleh panas matahari, arus permukaan, keadaan awan, kenaikan, perbezaan dan penumpuan, terutama di muara dan sepanjang garis pantai.

Faktor meteorologi juga berperanan, yaitu hujan, penyejatan, kelembapan, suhu udara, kelajuan angin dan intensitas radiasi matahari.

Variasi musim dalam suhu permukaan untuk kawasan tropika sangat kecil, di mana purata variasi musim kurang dari 2oC berlaku di kawasan khatulistiwa (Hela dan Laevastu, 1981).

Suhu tertinggi berada di permukaan, sementara semakin dalam perairan laut, suhu akan menurun. Penurunan suhu berlaku di zon pynocline, iaitu antara 200 meter hingga 1000 meter.

Semakin dalam perubahan suhu hampir berterusan. Zon dengan perubahan suhu yang besar disebut zon termoklin. Perubahan kepadatan pada setiap kedalaman disebut sebagai pynocline (Wibisono, 2011).

Alat Pengukuran Suhu

suhu adalah

Seperti yang kita ketahui, parameter suhu dapat diukur dengan menggunakan alat ukur termometer. Termometer mengandungi cecair yang mudah mengembang apabila terkena haba.

Baca juga: Bentuk Ancaman Terhadap Republik Indonesia dan Cara Menangani Ancaman

Cecair ini biasanya menggunakan merkuri atau alkohol bergantung kepada keadaan persekitaran. Seperti di kawasan sejuk menggunakan termometer alkohol kerana alkohol mempunyai titik beku yang lebih rendah daripada merkuri.

Namun, seiring kemajuan teknologi, termometer mempunyai pelbagai jenis bergantung pada penggunaannya. Seperti perkembangan termometer digital yang tidak menggunakan merkuri atau alkohol. Berikut adalah beberapa jenis alat ukur termometer:

Termometer Klinikal

suhu adalah

Termometer klinikal biasanya digunakan untuk mengukur suhu badan seseorang untuk mendiagnosis sama ada seseorang itu demam atau tidak.

Secara amnya, termometer jenis ini mempunyai ukuran yang tepat pada skala 35 ° C hingga 42 ° C.

Termometer Bilik

Pada dasarnya, termometer bilik digunakan untuk mengukur suhu udara dalaman. Skala pengukuran termometer ini mesti mempunyai jarak jauh.

Secara amnya, skala pengukuran termometer bilik mempunyai nilai minimum -20 ° C dan nilai maksimum 50 ° C. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa termometer bilik yang mempunyai skala lebih kurang daripada skala di atas.

Termometer Perindustrian

suhu adalah

Terdapat juga jenis termometer yang digunakan oleh beberapa industri untuk mengetahui suhu mesin industri.

Termometer jenis ini biasanya mempunyai tahap ketepatan pada suhu tinggi atau melebihi 100 ° C.

Cara Menukar Unit Suhu

Kita sudah mengetahui beberapa jenis unit dalam parameter suhu. Terdapat unit Celsius, Fahrenheit, Kelvin dan Reamur dan setiap unit mempunyai skala tersendiri.

Untuk dapat menukarnya, kita dapat menggunakan jadual perbandingan di bawah:

C: R: (F-32) = 5: 4: 9

K = C + 273. (darjah)

Sekiranya anda masih keliru, maka kita dapat menggunakan contoh "berapakah nilai Reamur jika suhu yang diukur adalah 50 ° C?"

Untuk menjawab soalan ini, kami menggunakan skala perbandingan di mana ° R = 4/5 ° C. Jadi, skala Reamur ialah 4/5 kali 50 ° C. Jadi nilai 50 ° C bersamaan 40 ° R.


Demikianlah perbincangan mengenai suhu, semoga dapat bermanfaat untuk anda semua.