Makna La Tahzan - Penulisan, Terjemahan dan Contoh Penggunaan Bahasa Arab

la tahzan bermaksud

La tahzan bermaksud jangan sedih, sementara La tahzan innallaha ma'ana bermaksud jangan sedih, Allah bersama kita.


Ungkapan La Tahzan memang tidak asing lagi bagi orang-orang di Dunia. Kerana ia adalah ucapan yang popular.

Dalam bahasa Arab kalimat La Tahzan sering dikaitkan dengan ayat yang berbunyi La Tahzan Innallaha Ma'ana . Kalimat ditulis seperti ini لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَ . Kita juga sering menemui ayat ini dalam pelbagai status media sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram

Kalimat La Tah zan telah mendapat penghargaan dari pelbagai pihak, dan menjadi ayat yang tidak asing lagi dalam pelbagai aktiviti komunikasi.

La Tahzan bermaksud

Arti La Tahzan Innallaha Ma'ana (لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا)

Penulisan La tahzan innallaha ma'ana dalam tulisan Arab adalah sebagai berikut: ( لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا )

Mempunyai makna: Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita

Kalimat La Tahzan , Innallaha Ma'ana adalah kalimat yang dinyatakan sebagai peringatan dan mengandungi doa. Kalimat La Tahzan , Innallaha Ma'ana telah terkandung dalam surah At-Taubah ayat 40 Al-Qur'an yang berbunyi sebagai berikut:

لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا

"Jangan bersedih, Allah ada bersama kita" (Surah At-Taubah: 40)

Kalimat La Tahzan Innallaha ma'an , berguna untuk menghiburkan beberapa orang yang berada dalam keadaan sedih dan sukar.

Ungkapan ini dimaksudkan sebagai langkah yang diambil untuk menenangkan hati seseorang yang sedih dan dalam masalah. Sehingga diharapkan orang ini dapat mengingati Allah dan menjadi lebih dekat dengan Allah.

Memahami La Tahzan Innallaha Ma'ana

La Tahzan Innallaha Ma'ana terdiri daripada beberapa perkataan. Di mana setiap perkataan mempunyai makna tersendiri. Sehingga jika diterjemahkan setiap perkataan menjadi seperti berikut:

Baca juga: Doa untuk Keselamatan Akhirat: Bacaan, Bahasa Latin, dan Terjemahannya La tahzan bermaksud

Itulah makna setiap perkataan La Tahzan Innallaha Ma'ana . Oleh itu, apabila digabungkan itu bermaksud "jangan bersedih, sesungguhnya Allah ada bersama kita" atau "jangan bersedih, Allah bersama kita".

Dalil dari La Tahzan Innallaha Ma'ana

Dalam Al-Quran Surah At-Taubah ayat 40, kalimat La Tahzan Innallaha Ma'ana telah disebutkan . Jadi kalimat ini adalah kalimat khas kerana telah dimasukkan dalam Al-Quran.

Dapat disimpulkan bahawa kalimat La Tahzan Innallaha Ma'ana adalah perkataan yang baik kerana berasal dari Al-Quran.

Makna Ucapan

Dalam erti kata lain, kalimat La Tahzan Innallaha Ma'ana juga dapat ditafsirkan sebagai "jangan bersedih, kerana cinta Allah sangat luas.

Makna ini dapat ditafsirkan bahawa sesungguhnya Allah SWT tidak akan memberikan ujian kepada hamba-hambaNya, tetapi kerana cinta Allah kepada hamba-hambaNya adalah memberikan ujian agar hamba-hamba-Nya sentiasa dekat dengan-Nya.

Dari pengertian ini, kita mengingati kalimat bahawa Allah SWT tidak akan menguji hamba-hambaNya melebihi kemampuan hamba-hamba mereka.

Contoh Penggunaan

Berikut adalah contoh penggunaan ayat La Tahzan Innallaha Ma'ana :

  • Pertama . Digunakan oleh seseorang yang merasa putus asa. Putus asa dengan usaha yang tidak berjaya sehingga hati dan perasaan larut dalam kesedihan dan memasuki kegelisahan. Oleh itu, ucapkan kalimat La Tahzan Innallaha Ma'ana , mudah-mudahan dengan mengingat kalimat itu, Allah akan menghilangkan kesedihan kita.

  • Kedua . Diungkapkan oleh seseorang ketika dia melihat rakannya dalam keadaan sedih, misalnya kerana dia ditinggalkan oleh orang yang disayangi. Ini pasti membuat hati sedih. Oleh itu, untuk menenangkannya agar dia tidak larut dalam kesedihan, kita dapat mengatakan kepadanya la tahzan innallaha ma'ana.

  • Ketiga . Digunakan oleh seseorang yang mempunyai masalah. Masalah kadang-kadang sangat rumit dan rumit. Sehingga kita sering keliru dengannya. Masalah-masalah ini boleh datang dari orang dekat atau orang asing. Atau mungkin terjerat dalam masalah antara suami dan isteri. Oleh itu, ucapkan kalimat La Tahzan Innallaha Ma'ana , mudah-mudahan dengan mengingat kalimat itu, Allah akan menghilangkan masalah yang kompleks dan kompleks, Allah akan menyelesaikan masalah dalam hidup kita.
Baca juga: Niat Solat Idul Adha (PENUH) + Bacaan dan Prosedur

Itulah gambaran material mengenai makna La Tahzan , tulisan Arab, terjemahan dan contoh penggunaannya. Saya harap artikel ini berguna untuk pembaca dan pengajaran dapat selalu diambil. sampai jumpa lagi.