Doa Perjalanan dan Perjalanan: Bacaan, Makna dan Penjelasan Bahasa Arab

perjalanan solat

Doa perjalanan panjang berbunyi "Allahumma hawwin 'alainaa safaranaa hadzaa wathwi' annaa bu'dahu allaahumma anta ashshoohibu fissafari walkholiifatu fil-ahl " dan ada banyak lagi doa yang dapat anda baca agar merasa aman ketika dalam perjalanan.


Selalunya seseorang melakukan pelbagai perjalanan ke suatu tempat. Perjalanan dibuat menggunakan pelbagai jenis pengangkutan termasuk pengangkutan darat, udara, dan laut.

Tujuan perjalanan seseorang berbeza-beza. Melancong untuk bertemu keluarga, saudara, atau rakan atau melalui pendidikan, pekerjaan, dan aktiviti lain.

Oleh itu, adalah wajar untuk memasukkan doa ketika anda hendak pergi ke suatu tempat. Dengan berdoa ketika hendak melakukan perjalanan, kita meminta keselamatan dan keberkatan kepada Allah SWT sepanjang perjalanan.

Berikut adalah beberapa doa perjalanan yang boleh diamalkan ketika dalam perjalanan.

Solat Di Luar Rumah

Rumah adalah tempat untuk pergi dan kembali ketika dalam perjalanan. Oleh itu, kita digalakkan membaca doa di luar rumah ketika dalam perjalanan. Berikut adalah bacaan doa di luar rumah.

بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ لاَ حَولَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِا للهِ

"Bismillaahi, tawakkaltu 'alallaahi laa haula wa laa quwwata illaa billaah"

Makna:

"Dengan melafazkan nama Allah, saya menyerahkan diri kepada Allah dan tidak ada kekuatan dan kekuatan selain dari Allah".

Solat di Kenderaan

Semasa kami ingin melakukan perjalanan, kami sering menggunakan pelbagai mod pengangkutan. Sekiranya anda ingin melakukan perjalanan menggunakan kenderaan seperti motosikal atau kereta, berikut adalah doa untuk menaiki kenderaan yang boleh diamalkan.

سُبْحَانَ الَّذِيْ سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِ نِيْنَ

وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُوْنَ

"Subhaanalladzii sakhkhara lanana hadzaa wamaa kunnaa lahuu muqriniin, wa innaa ilaa rabbinaa lamunqolibuun."

Makna:

"Maha Suci Tuhan yang telah menundukkan semua ini kepada kami walaupun sebelumnya kami tidak dapat menguasainya, dan sebenarnya kami akan kembali kepada Tuhan kami (pada hari kiamat)."

Selain solat dengan kenderaan seperti yang tertulis di atas, berikut adalah doa alternatif untuk menunggang kenderaan yang boleh diamalkan ketika melakukan perjalanan dengan kenderaan.

بِسْمِ اللهِ ، الْحَمْدُ لِلَّهِ .. سُبْحَانَ الَّذِيْ سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِيْنَ. وإنا إلى ربنا لمنقلبون .. الحمد لله ، الحمد لله ، الحمد لله ، الله أكبر ، الله أكبر ، الله أكبر ، سبحانك اللهم إني ظلمت مختلف فغفر لي ، فإنه لا يغفر الذنوب إلا أنت

Baca juga: 50+ Nama Bayi Perempuan Muslim dan Maknanya [DIKEMASKINI]

"Bismillah, terima kasih Tuhan. Sub'haanalladzii sakhoro lanana hadzaa wa maa kunnaa lahu muqriniin. Wa innaa ila rabbinaa lamunngqolibuun ... al'hamdulillaah, al'hamdulillaah, al'hamdulillaah, allaahuakbar, allaahuakbar, allaahuakbar .. Sub'haanakallaahumma innii dzholamtu nafsii faghfirlii, fa innahu laaa yaghtafirlii "

Makna:

"Dengan melafazkan nama Allah, segala puji bagi Allah, Yang Maha Suci Allah yang menjadikan kenderaan ini kepada kita, sedangkan kita sebelumnya tidak dapat menguasainya. Dan sesungguhnya kita akan kembali kepada Tuhan kita. Segala puji bagi Allah, Segala puji bagi Allah, Segala puji bagi Allah, Maha Suci Engkau, Ya Allah, Engkau hebat, Ya Allah, Engkau hebat, Ya Allah ... Sesungguhnya aku telah menzalimi diriku, jadi maafkan aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni dosa kecuali Engkau. "

Doa Ketika Menunggang Kenderaan Laut / Udara

Sekiranya biasanya ketika melakukan perjalanan, kita sering menggunakan pengangkutan darat, dalam keadaan tertentu kita melakukan perjalanan menggunakan mod pengangkutan laut seperti kapal atau mod pengangkutan udara seperti helikopter atau pesawat. Berikut ini adalah doa untuk kenderaan laut / udara yang boleh diamalkan ketika dalam perjalanan.

بِسْمِ اللهِ مَجْرَاهَا وَمُرْسَاهَا ۚ إِنَّ رَبِّي لَغَفُورٌ رَحِيمٌ

"Bismillaahi majreehaa wa mursaahaa inna rabbi laghafuurur rahiim"

Makna:

"Dengan melafazkan nama Allah pada waktu berlayar dan berlabuh. Sesungguhnya Tuhanku benar-benar Pengampun, Maha Penyayang. "

Perjalanan Solat atau Perjalanan Panjang

Sekiranya pada bila-bila masa ada perniagaan penting di tempat yang jauh, maka kita semestinya telah menempuh perjalanan jauh. Kerana perjalanan jauh sering menimbulkan perasaan gelisah dan ketakutan, bersama dengan doa untuk perjalanan jauh yang dapat dipraktikkan sehingga dapat menghilangkan perasaan gelisah dan takut dengan meminta perlindungan dari Allah SWT.

doa perjalanan panjang

اَللّٰهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا سَفَرَنَا هَذَا وَاطْوِعَنَّابُعْدَهُ اَللّٰهُمَّ اَنْتَ الصَّاحِبُ فِى الْالُرِوُُ

"Allahumma hawwin 'alainaa safaranaa hadzaa wathwi' annaa bu'dahu allaahumma anta ashshoohibu fissafari walkholiifatu fil-ahl"

Makna:

“Ya Allah, permudahkanlah perjalanan kami, dan jauhkan. Ya Allah yang menemanimu dalam perjalanan, dan Engkau juga melindungi keluarga.

Doa Ketika Memasuki Wilayah

Perjalanan sering membawa kita melalui satu persatu tempat yang berbeza untuk sampai ke suatu tempat. Melewati suatu tempat, kita mesti mematuhi peraturan dan undang-undang yang berlaku di tempat itu.

Baca juga: Akhlak adalah: objektif, jenis, contoh dan cadangan [LENGKAP]

Untuk mengelakkan kejadian yang tidak dijangka ketika memasuki kawasan, anda harus membaca doa ketika memasuki kawasan. Membaca doa ketika memasuki kawasan boleh menjadi bentuk penghormatan kepada penduduk di kawasan tersebut.

Berikut adalah bacaan doa ketika memasuki kawasan yang boleh dipraktikkan.

اللهم رب السموات السبع وما أظللن ورب الأرضين السبع وما أقللن ورب الياطين وما أضللن ورب الرياح وما ذرين فإنا نسألك خير هذه القرية وخير أهلها وعوذ بك من شرها وشر أهلها وشر ما فيها

Makna:

"Ya Allah Rabb yang memiliki tujuh lapisan langit dan apa yang mereka tutupi, Rabb dari tujuh lapisan bumi dan apa yang ada di dalamnya, Rabb para syaitan dan apa yang mereka sesat dan Tuhan angin dan apa yang mereka hirup, aku bertanya kepadamu kebaikan daerah ini, kebaikan umatnya, ada di dalamnya. Saya berlindung kepadaMu dari keburukan kawasan ini, keburukan penduduknya dan keburukan yang ada di dalamnya. " (Diriwayatkan oleh Hakim, Ibn Hikam dan Baihaqi; sahih).

Doa Ketika Berhenti ke Tempat

Seperti kisah pengembara (seseorang yang telah melakukan perjalanan panjang), seseorang yang melakukan perjalanan biasanya menghentikan perjalanan mereka dengan singgah sementara di suatu tempat. Ini dilakukan untuk berehat, mencari makanan atau berhenti begitu sahaja. Berikut adalah doa yang boleh diamalkan ketika berhenti di suatu tempat.

perjalanan solat ke tempat

أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ

"A'uudzu bikalimaatillaahittaammaati min-syarri maa kholaq"

Makna:

"Aku berlindung dengan firman Allah yang sempurna dari kejahatan makhluk-Nya" (Diriwayatkan oleh Muslim).

Doa Ketika Tiba

Semuanya mempunyai tujuan. Jadi dengan melakukan perjalanan, seseorang mesti mempunyai tujuan tersendiri mengapa mesti melakukan perjalanan. Berikut adalah doa yang dapat diamalkan ketika anda sampai ke destinasi dalam perjalanan.

doa ketika sampai ke destinasi

اَلْحَمْدُللهِ الَّذِيْ سَلَّمَنِيْ وَالَّذِيْ آوَانِيْ جَمَعَ الشَّمْلَ بِيْ

"Alhamdu lillaahil-ladzii sallamanii wal-ladzii aawaanii wal-ladzii jama'asy-syamla bii"

Makna:

"Segala puji bagi Allah yang telah menyelamatkan saya dan yang melindungi saya dan yang mengumpulkan saya dengan keluarga saya."

Itulah beberapa doa perjalanan dan perjalanan yang dapat diamalkan ketika melakukan perjalanan, semoga ini berguna!