Sejarah dan Proses Pembentukan Kepulauan Dunia

Proses pembentukan Kepulauan Dunia dapat dijelaskan oleh beberapa teori seperti teori Continental Drift (pergerakan benua atau benua), teori Plate-Tectonics (tektonik plat) dan banyak lagi dalam artikel ini.

World adalah kepulauan yang mempunyai 13,478 pulau. Keadaan ini tidak dimiliki oleh mana-mana negara di dunia.

Oleh itu, proses pembentukan pulau di Dunia adalah perkara yang menarik untuk ditinjau. Ingin tahu mengenai sejarah pembentukan pulau di Dunia? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Latar Belakang Pembentukan Kepulauan

Kepulauan Dunia mempunyai luas sekitar 1,900,250 km2, yang secara geografis terletak di antara dua benua, iaitu Benua Asia dan Benua Australia dan dua lautan, Lautan Hindi dan Lautan Pasifik.

Dengan kawasan yang begitu luas, Negara World adalah kepulauan yang memiliki 13,478 pulau. Penyebaran pulau ini tersebar ke seluruh wilayah Dunia dari hujung barat Sumatera hingga ke ujung timur Papua.

Terdapat banyak teori yang membincangkan sejarah pembentukan Kepulauan Dunia. Untuk lebih lanjut, lihat penerangan seterusnya.

Sejarah Pembentukan Kepulauan Dunia

1. Faktor Zoogeografi

Pembentukan pulau-pulau di Dunia berkait rapat dengan penyebaran flora dan fauna.

Ini dinyatakan dari perspektif ahli zoologi. Sejarah ukiran pada masa pembentukan benua, bersama dengan gambaran keseluruhan bagaimana benua di dunia terbentuk.

a. Rodinia (1200 Mya)

proses pembentukan Kepulauan Dunia

Pada 1200 juta tahun yang lalu, semua tanah di bumi ini digabungkan menjadi sebuah benua super bernama Rodinia .

Rodinia berada di Era Neoproterozoikum. Berdasarkan pembinaan semula yang dilakukan oleh beberapa pakar, Rodinia terdiri dari beberapa Craton.

Kraton Amerika Utara yang kemudiannya akan berpisah dan menjadi Laurasia. Kraton ini juga dikelilingi oleh kraton lain, di bahagian tenggara craton Eropah Timur, kraton Amazonia dan kawah Afrika Barat.

Di selatan, ada dataran tinggi Rio dan San Francisco, sementara di barat daya terdapat kraton Congo dan katon Kalahari. Di timur laut juga terdapat kronon Australia, kawah India dan kawah Antartika.

Bagi kraton Siberia, kawah Cina utara dan selatan, para pakar mempunyai pendapat yang berbeza untuk pembinaan semula kraton ini.

Di benua super Rodinia, kita dapat melihat bahawa Australia pada era ini, telah mulai berpisah dari tanah besar yang lain, sehingga disebut sebagai kawah Australia.

b. Gondwana dan Laurasia (650 Mya)

Kerana pergerakan kerak bumi, Rodinia dipisahkan menjadi dua benua super, iaitu Gondwana dan Laurasia.

Bahagian-bahagian yang akan membentuk Dunia termasuk di benua super Gondwana, ada juga Australia.

Selama ini pulau Papua dipisahkan dari Australia. Sementara itu, pulau-pulau lain dari Dunia masih bergabung dalam kraton China Utara.

c. Pangea (306 Mya)

Ia juga merupakan benua super yang terbentuk dari gabungan Gondwana dan Laurasia. Pada era Paleozoikum, iaitu pada era selepas Neoproteozoik.

Perbezaan antara Rodinia dan Pangea adalah bahawa sekitar tahun ini beberapa pulau yang berasal dari Dunia telah mulai terpisah dari kraton Cina Utara, yang para pakar memanggilnya Tanah Melayu.

Baca juga: Pembentangan adalah - Tujuan, Faedah, dan Jenis [LENGKAP]

Pada era ini, craton China Utara dan craton China Selatan tetap terpisah.

d. Tempoh Kapur (94 Mya)

Zaman Kapur ini tergolong dalam Zaman Mesozoikum.

Dalam tempoh ini, China utara dan selatan China bersatu dan mula membentuk Benua Asia. Begitu juga dengan Tanah Melayu, juga telah bersatu ke Benua ini.

e. Tempoh Tersier (50 Mya)

pembentukan Kepulauan Duniapembentukan Kepulauan Dunia

Tempoh ini juga termasuk dalam Era Cenozoikum, dalam tempoh ini Dunia juga mulai terbentuk. Pulau-pulau Sumatera, Jawa dan Kalimantan jauh dari pulau Papua.

Bagaimana dengan pulau Sulawesi, berdasarkan pendapat para ahli, Pulau Sulawesi terbentuk dari pulau-pulau kecil yang merupakan bagian dari daratan Asia, daratan Australia dan juga pulau-pulau kecil yang pada awalnya berada di Lautan Pasifik, yang disebabkan oleh pergerakan kerak bumi, pulau ini kemudian membentuk pulau Sulawesi.

Oleh itu, pulau-pulau yang berasal dari Kepulauan Dunia mula terbentuk sekitar 50 juta tahun yang lalu (Mya). Pada Zaman Kuarter (sekitar 2 juta tahun yang lalu hingga sekarang) itulah proses utama dalam pembentukan Kepulauan Dunia.

Sekitar 1 juta tahun yang lalu juga, ketika pulau-pulau Sumatera, Jawa, Bali dan Kalimantan masih bersatu dengan Semenanjung Asia, itu juga disebut "Sunda Shelf".

Paparan bahasa Sunda juga akan dipisahkan oleh kenaikan permukaan laut, mulai dari 20.000 tahun yang lalu hingga sekarang, dengan permukaan laut naik atau turun kerana dapat dipengaruhi oleh suhu Bumi dan Gletser.

Beberapa kali pada Pameran Sunda ini dipisahkan menjadi beberapa pulau, kemudian disatukan kembali, dan dipisahkan lagi dan lagi, hingga kita melihatnya hari ini.

2. Faktor fitogeografi

Sementara itu, secara fitogeografinya, Dunia termasuk dalam kerajaan Paleotropik; Subkingdom Indo-malaysia; Wilayah Malaysia (Lincoln et al , 1998).

Perbezaan geografi dalam penyebaran fauna dan flora sangat dipengaruhi oleh kemampuan masing-masing untuk melakukan penyebaran dan penghalang.

Proses Membentuk Kepulauan Dunia

Pembentukan benua yang berlaku di planet Bumi oleh beberapa ahli geologi dapat dibahagikan kepada dua, iaitu:

 • Teori Drift Continental (pergerakan benua atau benua).

  Menurut teori drift benua, pada awal pembentukan benua, sebelumnya enam benua di bumi menjadi satu benua yang lengkap.

  Kemudian, lama-kelamaan benua-benua yang menjadi satu mengalami pergeseran atau pergerakan kerana pembentukan atau pembentukan komposisi asas bumi dan menyebabkan benua-benua itu terpisah antara satu sama lain sehingga sekarang mereka menjadi enam benua yang dipisahkan oleh lautan dan lautan.

 • Teori Plat-Tektonik (tektonik plat)

  Pembentukan benua di bumi disebabkan oleh pergerakan jalur pelataran di bahagian bawah permukaan bumi akibat pergerakan aktif sejumlah gunung berapi di bumi di mana pergerakan gunung berapi aktif.

  Pergerakan ini menyebabkan gempa tektonik dengan kekuatan besar dan kuat yang membelah beberapa daratan menjadi beberapa benua.

Pada kesempatan ini, penjelasan berikut meninjau sejarah proses pembentukan Kepulauan Dunia dari beberapa perspektif, beberapa di antaranya adalah sebagai berikut:

1. Proses Geologi

Pembentukan Kepulauan Dunia dapat dijelaskan dari proses geologi yang berlaku semasa pembentukan alam, iaitu proses endogen dan eksogen. Tenaga endogen adalah proses pembentukan semula jadi yang berasal dari aktiviti dinamik bumi.

Baca juga: Lokasi Geografi dan Astronomi Dunia (Penjelasan Penuh)

Kegiatan ini menyebabkan ubah bentuk kerak bumi yang mengakibatkan pembentukan tanah disebabkan oleh kekuatan yang sangat besar sehingga sejumlah pulau di Dunia terpisah antara satu sama lain. Gerakan endogen ini dapat dilihat dari letusan gunung berapi dan gempa bumi.

Kedua-dua aktiviti ini menyebabkan gegaran dan gegaran di permukaan tanah atau pulau yang menyebabkan tanah runtuh di kawasan yang mempunyai tahap curam yang tinggi dengan keadaan batu yang tidak disatukan dengan baik.

Sementara daya eksogen adalah proses pembentukan semula jadi yang berasal dari luar permukaan bumi.

Kekuatan atau daya eksogen ini meliputi iklim, hujan, angin, dan perubahan suhu batuan yang mengalami cuaca dan menjalani proses geomorfologi.

2. Proses Tektonik Plat

Mengikut makna tektonik plat, semua kerak bumi adalah plat yang kaku antara satu sama lain pada cecair plastik.

Di mana setiap lempeng ini bergerak jauh dari pusatnya sehingga muncul di tengah lautan atau dengan kata lain jurang tengah lautan.

Kemudian plat ini menyusup di bawah plat lain melalui lenturan lentur atau zon subduksi atau beralih ke plat lain yang dibatasi oleh kesalahan mendatar atau bentuk lalai dengan kelajuan relatif 10 cm / tahun.

Sehingga proses pembentukan Kepulauan Dunia dapat dilihat pada penampilan beberapa pulau di sepanjang Lautan Hindi dan Lautan Pasifik.

3. Proses Tektonik Kepulauan

Kepulauan Dunia berkait rapat dengan pengembangan tektonik pulau yang berasal dari proses tektonik plat.

Berdasarkan klasifikasinya, Kepulauan Dunia terbentuk dari hasil tiga pergerakan lempeng besar, iaitu lempeng Pasifik di sebelah barat, lempeng Samudera Hindia di selatan dan lempeng Asia di utara.

Kegiatan plat besar ini telah berlaku sejak era Neogene atau sekitar 50 juta tahun yang lalu dan hingga kini ketiga-tiga plat tersebut masih aktif yang sering menyebabkan gempa bumi berskala ringan hingga teruk.

Oleh itu dari penjelasan di atas, Kepulauan Dunia terletak di lorong pelataran lautan dan benua di mana lempeng aktif seperti tali sawat dan lempeng dipisahkan oleh sempadan plat yang sifat pergerakannya saling bertumpu atau bertembung dan berlainan atau tersebar. terpisah.

Hasil daripada aktiviti lempeng-lempeng ini, tidak menghairankan bahawa Kepulauan Dunia sering mengalami gempa bumi dan letusan gunung berapi di mana dua aktiviti semula jadi ini menyebabkan beberapa perkara, iaitu:

 • Pembentukan pulau baru;
 • Deformasi atau perubahan struktur geomorfologi di sebilangan wilayah Dunia;
 • Kewujudan pencairan (penurunan tanah) dan pemindahan tanah; dan
 • Terdapat perubahan topografi kawasan permukaan di Dunia.

Demikianlah tinjauan mengenai sejarah dan proses pembentukan pulau-pulau di Negara Dunia. Semoga ini bermanfaat.