Ulasan Teks Adalah: Definisi, Karakteristik, Cara Membuat dan Contoh

teks ulasan adalah

Teks ulasan adalah teks yang mengandungi ulasan, ulasan dan penilaian mengenai buku, filem atau drama. Teks ulasan sering disebut sebagai pengulas.

Dalam mengkaji atau mengkaji sesuatu karya, seseorang mesti menilai secara kritis karya tersebut sehingga dapat menyumbang kepada kemajuan pekerjaan.

Menurut Gerot dan Wignell, teks ulasan juga disebut tinjauan yang umumnya ditulis dalam bentuk artikel sehingga dapat juga disebut artikel ulasan.

Teks ulasan mempunyai fungsi menilai, menimbang dan bahkan memberikan kritikan terhadap karya yang dikaji.

Bukan hanya dibuat untuk karya, tetapi teks ulasan juga dapat dibuat untuk membincangkan acara seperti aktiviti sukan atau aktiviti sosial yang sedang berlaku.

Oleh itu, apakah ciri-ciri teks ulasan dan cara membuatnya. Lihat penjelasan berikut!

Ciri-ciri Teks Ulasan

Teks ulasan atau pengulas mempunyai ciri-ciri yang membezakannya dengan tulisan lain. Ciri-ciri teks ulasan adalah seperti berikut:

  1. Teks ulasan mempunyai struktur yang terdiri daripada orientasi, interpretasi, penilaian dan ringkasan
  2. Mengandungi maklumat yang diambil berdasarkan pendapat dan pendapat penulis mengenai sesuatu karya
  3. Mengandungi pendapat fakta
  4. Juga disebut sebagai pengulas

Cara Membuat Teks Ulasan

Teks ulasan mempunyai struktur yang membina teks ulasan menjadi satu kesatuan. Cara membuat teks ulasan berdasarkan strukturnya terdiri daripada beberapa perkara:

Orientasi

Orientasi adalah bahagian dalam teks ulasan yang terdapat di awal yang mengandungi gambaran keseluruhan karya, baik buku, filem dan drama yang sedang dikaji.

Bahagian ini akan memberi gambaran keseluruhan kepada pembaca mengenai karya berkenaan tinjauan tersebut.

Tafsiran

Tafsiran adalah bahagian yang mengandungi penjelasan terperinci mengenai karya yang sedang dikaji, seperti kecemerlangan kerja, kualiti, keunikan karya dan sebagainya.

Baca juga: 7+ Laman Muat turun Ebook Percuma, Dijamin Mudah dan Cepat

Penilaian

Penilaian adalah sebahagian daripada teks ulasan yang mengandungi pandangan penulis mengenai karya bertulis. Bahagian ini ditulis setelah pengarang menafsirkan karya tersebut.

Terdapat dua perkara yang dinilai mengenai bahagian mana yang berharga atau mempunyai kelebihan dan bahagian mana yang mengandungi kekurangan karya.

Ringkasan

Ringkasannya adalah bahagian yang mengandungi kesimpulan tinjauan. Ringkasan tersebut mengemukakan komen yang ditulis oleh pengarang mengenai kualiti karya sama ada karya itu mesti dibaca atau tidak.

Contoh Teks Ulasan

FILM: Tenggelamnya Kapal Van Der Dijk

teks ulasan adalah

Orientasi:

Filem The sinking of the Van Der Wijk Ship adalah filem yang diadaptasi dari sebuah percintaan oleh Buya Hamka. Filem ini dibintangi oleh beberapa artis berbakat seperti Herjunot Ali, Pevita Pearce, dan juga Reza Rahadian.

Filem ini dijadualkan akan ditayangkan pada 19 Disember 2013 dan anda boleh menontonnya dengan segera di teater kegemaran anda. Filem ini, yang diarahkan oleh Sunil Soraya, menjadi filem yang berjaya pada tahun 2013.

Tafsiran:

Dikatakan, pada tahun 1930 Zainudin, diperankan oleh Herjunot Ali, berlayar dari Makassar asalnya ke Batipuh, Padang Panjang yang tidak lain adalah tempat kelahiran ayahnya.

Dia bertemu dengan Hayati (Pevita Pearce) yang merupakan bunga suku di Minagnkabau. Zainuddin jatuh cinta pada Hayati dan kemudian memberikan kata-kata yang dapat membuat wanita terbawa-bawa dalam setiap kata yang digubah oleh Zainuddin.

Setelah melihat plot romantis filem ini, penonton kemudian akan mula diperlihatkan konflik yang mulai muncul, seperti ketika hubungan antara Zainuddin dan Hayati tidak disetujui oleh ninik-mamak dan juga penatua suku kerana dirasakan Zainuddin masih belum mapan dan tidak mempunyai darah Minang.

Sebelum Zainuddin meninggalkan Batipuh, mereka berdua telah berjanji untuk setia bersama untuk hidup bersama suatu hari nanti. Tetapi kenyataannya kembali kepada Zainuddin ketika dalam persembahan opera, dia bertemu Hayati, yang bersama suaminya, Aziz. Kisah cinta mereka berdua kini mengalami masa yang paling sukar.

Baca juga: 17 ucapan terima kasih Islam sopan, bijak, romantis

Penilaian:

Filem ini, yang berdurasi lebih dari 2.5 jam, menunjukkan seni dan alat peragaan tahun 1930-an. Namun, tidak begitu meyakinkan bahawa kejadian itu berlaku pada tahun itu.

Perkara yang paling ketara ialah jalan cerita yang kelihatan lama dan ada beberapa bahagian yang sama sekali tidak menarik, seperti yang dilihat di tempat kejadian ketika watak Zainuddin dan Hayati adalah surat-menyurat.

Akibatnya, konflik yang dihasilkan kurang menarik, hanya sebahagian daripadanya meningkat, tetapi kemudian menjadi rata. Penggunaan semula Nidji pada suara belakang tidak sesuai untuk menemani filem ini, ini kerana filem ini ditetapkan pada tahun 1930-an sedangkan lagunya kelihatan moden.

Kesan khas ketika kapal karam dianggap normal dan kelihatan sedikit terpaksa. Kita dapat melihat kapan Titanic tenggelam, kerana kerana menghempas batu, berbeza dengan tenggelamnya kapal van der Wijk ini yang tidak begitu jelas apa yang menyebabkan kapal karam itu.

Ringkasan:

Mengetepikan beberapa kekurangan, filem ini masih menarik untuk ditonton. Penggunaan kata-kata yang tepat dan kostum yang kemas dari Samuel Wattimena menjadikan filem ini salah satu filem terbaik tahun 2013.

Penggunaan kecenderungan puitis menjadikan filem ini menarik dan anda boleh menjadikannya sebagai rujukan untuk ditonton bersama keluarga tercinta.

Ini adalah penjelasan mengenai teks ulasan, ciri-cirinya dan cara membuat teks ulasan. Semoga bermanfaat!